Jump to content

Председник Америке, Доналд Џ Трамп

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

Управо сада, Juanito рече

Има тих разних типова виза које си тамо дозвољавају да радиш одређене послове.

У то нисам упућен. Ако би могао то да ми мало детаљније објасниш, пошто ме занима, а верујем да би и другима било интересантно?

Али би онда свакако имали сва она права јер раде легално уместо да су робови, што се овима "не би исплатило".

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Grizzly Adams

1009

• Аурор

2184

• cloudking

1021

• Avocado

956

Популарни дани

пре 3 минута, RYLAH рече

У то нисам упућен. Ако би могао то да ми мало детаљније објасниш, пошто ме занима, а верујем да би и другима било интересантно?

Али би онда свакако имали сва она права јер раде легално уместо да су робови, што се овима "не би исплатило".

Па не знам све детаље, али, рецимо, моја студентска (F1) виза ми је једино дозвољавала да радим неки посао на кампусу и то само неки мали број сати недељно. Буквално ништа више. Чак те и примање 30$ преко нета за неки хоби послић аутоматски кандидује за депортацију. Партнер (у америчком случају искључиво брачни јер ванбрачне не признају) нема право да ради, једино добија дозволе да живи с тобом док траје твоја виза. 

Овде у Холандији такође постоји то рангирање виза, али много повљније за одређене послове. Визе за слабије плаћене послове типа брање паприке или чишћење улица ти не дозвољавају да било шта друго радиш и не дозвољавају твом партнеру да ради уопште. С друге стране, визе за високо-квалификовану радну снагу (важи и за индустрију и за академију) ти дозвољавају да на страни имаш своју фирму (све док главни посао радиш како је по уговору), а партнер добија потпуно слободни приступ тржишту рада. А чак и кад по визи не смеш да радиш, приходи од пар стотина евра (типа, помажеш студентима са математиком и они те за то плате) се толеришу, уопште се не сматра да си прекршио неки закон и никоме не би пало на памет да те због тога депортује.

У САД су људи знатно флексибилнији, али је зато држава тотално ригидна (осим ако немаш хиљаде и хиљаде долара за адвокате). У Холандији је обрнуто. Са државом релативно лако можеш да се нагодиш (осим ако не починиш неко криминално дело), али се зато у односу с људима све зна шта и како мора. :smeh1:

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, RYLAH рече

Нисам у току са том студијом, задњих неколико дана сам био у страшној гужви, нисам уопште посећивао форум.

Па не би. Плате ђубретара у Немачкој нису занемарљиве уопште, али Немци једноставно то неће да раде. Исто као што Американци неће да беру поморанџе, независно од цене, јер су им доступни много лакши послови који су им довољно плаћени за далеко мање муке. И зато САД пуштају илегалце у земљу. Тотална је илузија да они то не би могли да спрече да хоће, али онда би им поморанџе биле скупље, и опет не би имао ко да их бере.

Bi, to ti je zakon ekonomije. Ako skoci traznja (jer ce da ima jos manje ljudi koji ce raditi to) automatski ce skociti cena rada. 

Bile bi skuplje i imao bi ko da bere jer bi plate skocile. 

Брегзит се догодио на кампањи независности од Европске Уније која дави Британију својим регулацијама, а прави разлог победе Трампа није "they took our jooobs!" него прикривени страх од промене демографске структуре САД (сам страх није ни нелегитиман, а ако имаш тај страх, није ни без оправдања, али пото је то тамо непопуларно да се прича, онда се вади прича "they took our joooobs!").

Ovo je vec tvoje misljenje sa kojim se ja ne slazem iz prvenstvenog razloga sto znam prosecne trampove glasace, bio sam aktivan na grupama i forumima gde se prica o tome i vise manje znam kako razmisljaju.  

То што имаш право на своје мишљење, не значи и да си у праву.

takodje, i ti imas pravo na svoje misljenje, ne znaci i da si u pravu. 

2. Зато што сам на тој теми био удбаш, Вучићев бот, комуњара, плаћали ме да блатим Месију, анархиста, дефетиста... И шта све не.

Ja jedino sto sam video da si bio vucicev bot. I to samo od klaudkinga. Mozda ja nisam primetio ostale. 

o studiji: http://www.telegraph.co.uk/news/politics/12063052/Mass-migration-driving-down-wages-offered-to-British-jobseekers.html 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Juanito рече

А зашто им једноставно не издају дозволе за рад и не региструју их?

Zato sto bi im onda cena bila slicna amerikancima i niko ih ne bi zaposlio(imigrante). 
Ti imigrantima se isplati da budu ilegalni u suprotnom ne bi dobili posao. (naravno neki bi, ali u mnogo manjoj meri)

Zato ja kazem da ne moze da se ima velika drzava sa welfare sistemom i migracija. Jer cini trziste nefer uticajem drzave. 

To je upravo ceo moj argument ne moze welfare state i totalno slobodna migracija. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Млађони рече

Bi, to ti je zakon ekonomije. Ako skoci traznja (jer ce da ima jos manje ljudi koji ce raditi to) automatski ce skociti cena rada. 

Bile bi skuplje i imao bi ko da bere jer bi plate skocile. 

Кад цене скоче због државних интервенција (нпр. забрана јефтинијој радној снази да ради), то онда нису закони економије, него интервенционизам. Потпуно исти ефекат би добио подизањем минималне плате. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Juanito рече

Кад цене скоче због државних интервенција (нпр. забрана јефтинијој радној снази да ради), то онда нису закони економије, него интервенционизам. Потпуно исти ефекат би добио подизањем минималне плате. 

Tacno, zato se ja zalazem za minimalne poreze i potpuno otvorene migracije u idealu. Jer bi to resilo mnoge drustvene probleme koje stvara ilegalna migracija sa welfarestate. Te stvari ne deluju u vakumu nego jedna na drugu. I to je ono sto boli originalne gradjane, jer vide posledice toga. 

kada bi smanjio poreze, smanjio bi i imigracije. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Млађони рече

Zato sto bi im onda cena bila slicna amerikancima i niko ih ne bi zaposlio. 
Glavni razlog sto je cena niska i sto im ne daju dozvole za rad i sto nemaju te poreske troskove oko njih. Ukoliko bi to uradili bilo bi konkretni rodjenim amerima, te bi ljudi zaposljavali rodjene amere. 

I to je glavni libertarijanski argument za migracije. A ko hocemo otvorene migracije i najvec ubenefit u tome ukinimo nepotrebnu potrosnju, olabavimo migracije da svi igraju po istim pravilima.

Да ли то уопште схваташ шта пишеш? Па ево, даш им дозволе тако да могу легално да раде и плаћају порезе као и сви други и ”играју по истим правилима”. Ако их нико не би запослио, супер, вратиће се одакле су дошли. Али и даље би их, наравно, запошљавали, као што и даље легално аутсорсују послове у Србију у којој морају да плаћају 65% намета по раднику. Јер би и даље странци радили за мање паре. Ти, наравно, можеш да будеш за то да држава штити домаће од јефтине радне снаге (или јефтине увозне робе), али онда немој молим те стављати либертаријанизам у ту причу. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Juanito рече

е би запослио, супер, вратиће се одакле су дошли. Али и даље би их, наравно, запошљавали, као што и даље легално аутсорсују послове у Србију у којој морају да плаћају 65% намета по раднику. Јер би и даље странци радили за мање паре. Ти, наравно, можеш да будеш за то да држава штити домаће од јефтине радне снаге (или јефтине увозне рове), али онда немој молим те стављати либертаријанизам у ту причу. 

Ja mislim da sam ti rekao da ja nisam za to, nego vam objasnavam drustvene i migracione posledice.
OBjasnjavam ti kako ce otvorene migracije uz welfare state da dovedu do ksenofobije. I zato moras da ih imas istovremeno. 

A kada sam rekao libertarijanski argument, nisam mislio tebi nego onaj koji dajem zastitarima. Ako hocete da iskontrolisete migracije smanjite poreze i dobicete samo pozitivne migracije. 

ocu reci objasnjavma libertarijansku mantru kako niski porezi resavaju probleme ( i migraciju ) i kak ovisoki poreze stvaraju probleme (i migraciju kao problem).

Drugim recima niski porezi bi destimulisali negativnu migraciju a stimulisali pozitivnu. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Млађони рече

Закони економије важе само дотле док неко не вара некажњено. Амери варају јер имају робове које ће да плаћају скоро као Кинезе у свет шоповима и тако имају јефтиније поморанџе и зараде више пара. Јел стварно мислиш да неког тамо заболе за економију и људска права и било шта друго ако имају могућност да зараде велике паре а држава им то омогућава? Ако он зарађује екстра профит, заболе га да унапређује положај радника, јер тиме зарађује мање пара. Не знам како не схваташ да њему као власнику плантаже апсолутно није у интересу да било коме плаћа веће плате. Заболе га за дугорочни ефекат, заболе га за права радника, он оће да држи робове у нељдуским условима и тако максимално смањује цену и повећава профит, и то ће да ради све док га неко не натера да престане са тим.

Ja jedino sto sam video da si bio vucicev bot. I to samo od klaudkinga. Mozda ja nisam primetio ostale. 

Ниси приметио остале. Ја, на жалост, јесам. А оно што сам написао је само део епитета које сам добијао, само оно што ми је сад пало на памет.

пре 11 минута, Млађони рече

Као по обичају, не читате оно што постављате, само погледате наслов. Укупан удар на плате у Британији је занемарљив, око 0,5 процената. Једино шта је погођено су послови који су слабо плаћени, као што су конобари, чистачи и остали послови (које Британци иначе слабо раде), као што смо и причали на овој теми.

Штавише, у сажетку оригиналне студије се наводи да је утицај на плате у Британији скоро никакав.

Цитат

This paper asks whether immigration to Britain has had any impact on average wages. There seems to be a broad consensus among academics that the share of immigrants in the workforce has little or no effect on native wages. These studies typically have not refined their analysis by breaking it down into different occupational groups. Our contribution is to extend the existing literature on immigration to include occupations as well. We find that the immigrant to native ratio has a small negative impact on average British wages. This finding is important for monetary policy makers, who are interested in the impact that supply shocks, such as immigration, have on average wages and overall inflation. Our results also reveal that the biggest impact of immigration on wages is within the semi/unskilled services occupational group. We also investigate if there is any differential impact between immigration from the EU and non-EU, and find that there is no additional impact on aggregate UK wages as a result of migrants arriving specifically from EU countries. These findings accord well with intuition and anecdotal evidence,but have not been recorded previously in the empirical literature

2

Оно најбитније сам подебљао ја. Значи, удар је само на неквалификовану и полуквалификовану радну снагу (значи, пунокрвни Британци јок, сем у неком потпуно занемарљивом проценту), ЕУ имиграција не додаје ништа, укупан удар имиграције на британске плате је у агрегату занемарљив.

Ако баталимо новинарски сензационализам, студија је показала да имигранти никако не утичу на послове које раде Британци, а у пословима које раде се у суштини кољу са другим имигрантима и смањују плате једни другима, што опет одговара Британцима јер имају јефтинију радну снагу и зарађују више пара.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Цитат

Као по обичају, не читате оно што постављате, само погледате наслов. Укупан удар на плате у Британији је занемарљив, око 0,5 процената. Једино шта је погођено су послови који су слабо плаћени, као што су конобари, чистачи и остали послови (које Британци иначе слабо раде), као што смо и причали на овој теми.

Штавише, у сажетку оригиналне студије се наводи да је утицај на плате у Британији скоро никакав.

Moj argument: Migracije negativno uticu na plate poslova radnicke klase u britaniji. Pod tim sam mislio, djubretar, cistac, vodoinstalater, elektricar, gradjevinski radnik itd. 
Rile mi odgovara: Ne citas me, upliv na ukupne plate je skoro nikakav. 

nadam se da shvatas gde gresis. 

Цитат

Закони економије важе само дотле док неко не вара некажњено. Амери варају јер имају робове које ће да плаћају скоро као Кинезе у свет шоповима и тако имају јефтиније поморанџе и зараде више пара. Јел стварно мислиш да неког тамо заболе за економију и људска права и било шта друго ако имају могућност да зараде велике паре а држава им то омогућава? Ако он зарађује екстра профит, заболе га да унапређује положај радника, јер тиме зарађује мање пара. Не знам како не схваташ да њему као власнику плантаже апсолутно није у интересу да било коме плаћа веће плате. Заболе га за дугорочни ефекат, заболе га за права радника, он оће да држи робове у нељдуским условима и тако максимално смањује цену и повећава профит, и то ће да ради све док га неко не натера да престане са тим.

ja pojma nemam kakve ovo veze ima sa onim sto sam ja pricao. 
A zakoni ekonomije vaze uvek. To je su prirodni zakoni ljudskog ekonomskog ponasanja. 
Kad pada ponuda, po bilo kojim uslovima, varanje ili ne varanje, tada skace cena. To vazi uvek. 

evo jasniji od ovoga ne mogu biti:
- Posto americki radnik mora da bude prijavljen to stvara gazdi dodatan trosak i vecu cenu radnika, gazde ce unamljivati vise meksickih radnika koji ne moraju biti prijavljeni. 

to je zakon ekonomije. Ponuda (radnici) je skocila i to je stvorilo pad cene rada, i to je ucinilo prijavljenog radnika amerikanca nezaposlivim. To je zakon ekonomije. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Аурор рече

Ne mogu da se raspravljam 47. put da li je musliman neko ko sledi islam ili je to neka etnička kategorija.

Islam je zlo, pa izvlači sam ostalo, eto.

Evo, gle kako ispravlja magarcu pogled na svet i krije se iza floskule koja bi kao trebalo da sledi iz njegovih mimova i postova, a ne sledi uopste.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, cloudking рече

Evo, gle kako ispravlja magarcu pogled na svet i krije se iza floskule koja bi kao trebalo da sledi iz njegovih mimova i postova, a ne sledi uopste.

Jel ti mislis da je islam dobar? Kao religija? Je l znas sta ta religija uci? 

Подели на овим сајтовима

Jel ti mislis da je islam dobar? Kao religija? Je l znas sta ta religija uci? 

Tvoje pitanje apsolutno nema veze sa onim o cemu pricamo, ne znam zasto skaces ovako neposteno

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, cloudking рече

Tvoje pitanje apsolutno nema veze sa onim o cemu pricamo, ne znam zasto skaces ovako neposteno

Kako "nema veze"? 

A Muslim is someone who follows or practices Islam, a monotheistic Abrahamic religion. Muslims consider the Quran (Koran), their holy book, to be the verbatim word of God as revealed to the Islamic prophet and messenger Muhammad. The majority of Muslims also follow the teachings and practices of Muhammad (sunnah) as recorded in traditional accounts (hadith).[11]"Muslim" is an Arabic word meaning "one who submits (to Allah)".[12]

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Muslim

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, cloudking рече

Ajde ovako. Posto izgleda rec islam nema kod tebe neku tezinu. Sta da ti se u evropu svake godine usunja po 2 miliona ljudi iz fasisticke zemlje, koji kazu da su fasisti i da se zalazu i veruju u fasizam? 

Zato sam te pitao, da vidim da li shvtas da je islam fasisticka politicka ideolgija, a ne prosto "religija". Njima je podrska za serijatsko pravo deo religije.

e sad shvatas mene. za mene islam ima istu tezinu kao fasizam a rec muslima istu tezinu kao fasista. 
Jedini dobri fasisti su lazni fasisti tako su jedini dobri muslimani lazni muslimani. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...