Jump to content

Председник Америке, Доналд Џ Трамп

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

1 hour ago, Juanito рече

Шта кажу остали упућени, је л' та прича о злом Линколну и добром Југу реална или још једна од либертаријанских фикција? Озбиљно питам, једино што знам о томе је из оне серије са Патриком Свејзијем. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Grizzly Adams

1009

• Аурор

2184

• cloudking

1021

• Avocado

956

Популарни дани

пре 4 минута, Juanito рече

Шта кажу остали упућени, је л' та прича о злом Линколну и добром Југу реална или још једна од либертаријанских фикција? Озбиљно питам, једино што знам о томе је из оне серије са Патриком Свејзијем. 

Ако некад имаш времена: https://www.amazon.com/Lincoln-Unmasked-Youre-Supposed-Dishonest/dp/0307338428

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Juanito рече

Да додам само, нико не каже овде да је Југ био нешто посебно "добар" и "праведан".

Многи од њих јесу били сурови робовласници, али робовласништво је у то време бројало своје последње дане и било убрзано укидано по целом свету. Било је само питање времена кад ће се то десити и код њих. Није било никакве потребе да се побије милион људи и почине страшни злочини за то.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Ћириличар рече

По тој логици нико не би требао да дозволи одржавање гробова и споменика војницима држава са којима су ратовали, нпр. споменик за Сигетску битку у Мађарској која има Сулејмана Величанственог уклесаног. Зашто би Мађари, чији је однос анти-отомански према тој бици, одржавали такав споменик?

Ne znam koju uvrnutu logiku si ti izvukao... ali to definitivno ne neku koja piše u mojoj poruci...

Цитат

Зашто бисмо ми уопште требали држати Ћеле-кулу?

Zato što simboliše naš otpor Turcima, a ne Turski nama.

Цитат

Николај онда није био у праву што је одржавао њемачко војно гробље из Првог свјетског рата.

Potpuno druga tema..

Цитат

Превише је једноставно такво гледиште "ох, робовласништво је лоше и Југ се борио за робовласништво дакле све што има езе са Југом да се брише"

Jeste... baš šteta što to gledište niko ne iznosi, pa ovo što si napisao, iako tačno, nema baš naročitu poentu.

Цитат

Роберт Ли није био за робовласништво нити га је хвалио, већ је био управо израз "борбе за своју земљу", што је у његово доба била Вирџинија за њега. Али кога брига за нијансе и детаље?

Nope. Robert Li jeste bio za robovlasništvo. Njegova zemlja u to vreme su bile Sjedinjene Američke Države ali se stavio na stranu robovlasničkih pobunjenika... čiji potomci su mu kasnije dizali spomenike... upravo iz tog razloga...

Цитат

Једно је уклонити споменике онима који су били отворено и потпуно за робовласништво и који немају никакву историјску вриједност као личности, а друго је склањати споменик Роберту мадафакин Лију. Као што је Вашингтон битан због неких других ствари, мимо робовласништва, тако је и Ли битан за неке друге ствари,

Za koje stvari je Li bitan osim što se borio za robovlasničke pobunjenike?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Juanito рече

Šta misliš?  :D

• Волим 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Аурор рече

Koja je razlika između tih i ovih 'neradikalnih' onda?

Jedino je 'radikalna' (drugotalasna) javno razgovarala sa Milom (i posle otišla na piće s njim)

Jedino su 'radikalne' stale uz Pitersona po pitanju nekih zdravorazumskih stvari.

Jedino su 'radikalne' digle glas protiv transiranja dece i 697 rodova.

Jedino su poneke 'radikalne' digle glas protiv hidžaba kao totalno neutralnog 'izraza kulture'.

Ali slobodno nastavite sve da ih doživljavate kao 'postmoderniste' itd...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Avocado рече

Šta misliš?  :D

Па месчини по призвуку и интуицији (то онај жемски део у мени) да је у рангу оних приватних аутопутева изграђених за три дана на радним акцијама, али заиста не смем да тврдим ништа. :smeh1:

• Радостан 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

Де бре да читам те сувопарне књиге. Да је у питању неких ”16 нијанси шарене” или нешто слично, па ајде. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...