Jump to content

Председник Америке, Доналд Џ Трамп

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

Управо сада, Muramasa рече

Plaćam i to abnormalno visok. Kad budem zapalio u normalnu zemlju, ima da bude max 10%.

To možda ako budeš postao subotar.:ani_biggrin: Elem država raspolaže upravo tuđim novcem i bez toga ništa ne bi moglo da funkcioniše.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Grizzly Adams

1009

• Аурор

2184

• cloudking

1021

• Avocado

956

Популарни дани

3 minutes ago, Grizzly Adams рече

Да ли си сигуран у то?

Фора је што ти државни системи потпуно "замаскирају" шта се у стварности дешава. Тако "сви имају право на бесплатно нешто", али се њихово "право" сведе на бесплатно чекање у реду. Или се нови проналасци једноставно не појављују зато што су превише скупи. Још горе - многе нови проналасци се никада и не појаве, јер се гуши иновација и мотивација да се ради на њима.

Трагична иронија је да сви ови који оће да буду "хумани" у ствари чине људима огромну штету, пре свега сиромашнима. Јер успоравају и спречавају да нове и ефикасне ствари дођу до њих.

Да, сигуран сам да људи не умиру јер немају за лек или зато што морају да чекају у реду, бар не у некој екстремној мери која би се могла приписати социјалистичком систему. Постоји проблем са прилично чудним системом ”кућних лекара”, али то је нека друга тема...

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Juanito рече

Да, сигуран сам да људи не умиру јер немају за лек или зато што морају да чекају у реду, бар не у некој екстремној мери која би се могла приписати социјалистичком систему.

Ту треба бити пуно опрезнији. Оно што се види - људи имају државно здравство, свако добије некакав лек, излечи се или се не излечи. Све изгледа да "функционише", бар док колико толико има пара у државној каси.

Само је питање да ли добије прави лек, на време, да ли добије праву дијагнозу итд. Комплексна ствар.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Када бих вам причао на колико сам Амера налетео на нету који планирају да, сами или са породицама, запале за Европу - претежно Скандинавију - управо због здравственог осигурања, не бисте ми веровали :)

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, uros рече

SJW, ni blizu 

Наравно, фашисто, САД је ко зна колико пута већа од Холандије. Сразмерно величини Холандија има изузетно добра медицинска истраживања. 

Уосталом, не знам с ким се препиреш? Ја уопште не поричем да је тржиште боље од државе за медицинска истраживања и да САД има фантистичну науку заслужну за добробит читавог света, као и да је капиталистички систем за то заслужан. То што ће и сиромашни добити лек не значи да ће капитализам престати да постоји и да финанисра медицинска истраживања. Ја бих волео да Европљани имају економски мајндсет мало више налик Американцима, али то не значи да људи треба да умиру ко пси да би се испоштовале којекакве либертаријанске догме.

И апсолутно ме заболе уво шта фундаменталисти попут тебе мисле о било чему. 

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Господин Дареалис рече

Pustimo Sasu Radulovica na njih? :)

Misliš da nabaci ženi još neki poso nako usput?:D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Grizzly Adams рече

Само је питање да ли добије прави лек, на време, да ли добије праву дијагнозу итд. Комплексна ствар.

'Функционише добро'...

Исправан одговор на то је 'у поређењу са чим?'  :)

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, GeniusAtWork рече

Када бих вам причао на колико сам Амера налетео на нету који планирају да, сами или са породицама, запале за Европу - претежно Скандинавију - управо због здравственог осигурања, не бисте ми веровали :)

Баш ме занима да л` су икад били у Скандинавији и колико њих ће заиста испунити то што пишу по нету... ;)

Ко Срби што сви већ деценијама "следеће године иду у Немачку/Холандију/Канаду/итд"...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Grizzly Adams рече

А ко је то уопште рекао брате мили...?

SJW je rekao, jer kako drugacije da dobije svoj haj od Virtue Signalinga bez da oplete po 'fasistama'?

To je na recima, naravno, a ideje vode upravo u suprotno kao sto to uvek biva: po kicmi najsiromasnijih u drustvu. To je cena virtue signalinga

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, Grizzly Adams рече

Ту треба бити пуно опрезнији. Оно што се види - људи имају државно здравство, свако добије некакав лек, излечи се или се не излечи. Све изгледа да "функционише", бар док колико толико има пара у државној каси.

Свакако, да треба бити опрезан и да ништа није савршено. Све је компромис. 

Али мораш да разумеш једну ствар. На једној страни имамо либертаријанску догму која предвиђа да ту сигурно нешто не ваља и да вероватно медицина напредује довољно брзо колико би могла да није државно финансираног здравства, а на другој имамо емипирију с терена која каже да сви могу да приуште тренутно доступну медицину и да људи не умиру само зато што не могу да плате. Признаћеш да је разумљиво што је већини људи суманута идеја да сад оном што има рак, а нема паре, кажемо: ”Е, брате, извини, ако тебе сад оперишемо, то значи да ће сутра неко вероватно да умре од рака, а могао је да буде излечен хипотетичким новим леком који ће се вероватно појавити ако тебе сад пустимо да умреш.” А чак немамо ни било какве конкретне бројке да му понудимо. Колико заиста ја овде оштећујем потенцијалне октриваче новог лека тиме што сам покривен? Пази, није овде здравство бесплатно, осигурање кошта минимум 100 евра месечно и мораш да платиш све услуге које су до 400 евра годишње. 

Don't get me wrong, либертаријанизам има супер ствари и ја сам први да што је могуће више њих тестирамо и видимо како раде. Али је здравство (барем ово што постоји у западној Европи и бар не пушта људе да цркавају ко пси, ако ништа друго) буквално последња ствар коју треба преиспитати на том путу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...