Jump to content

Шта те чини атеистом?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Na temu:

Pa recimo ukratko vernici :D 

Neko vreme vec mi vise prijaju iskreni ateisti nego valja se vernici. U stvari nije problem u tome sto su vernici, nego sto su valja se ljudi. I sto kako sam starija shvatam da sve manje zivaca imam za takve ljude. Nek su oni zivi i zdravi, ali ne neguju mi se ti patoloski odnosi.

Crkva je puna ljudi koji mnogo grese, kad kazem mnogo i kad kazem crkva mislim na zive ljude koji cine klir i verni narod i ne mogu da kazem da me to ne sablaznjava, opasno me sablaznjava i "tera" upravo na ono sto sam oduvek mislila kao na veliko zlo, a to je individualizam. 

Sve manje ljudi pri crkvi vidim spremne na licni odnos sa drugim, odnos koji bi prevazilazio povrsnost i ono hajmo na kafu super iscaskali smo se sve je divno i krasno aj sad svako svojoj kuci.

Medju ateistima nemam taj problem tj mnogo vise ateista poznajem koji su spremni na dublje odnose, iskrenije i dvosmerne. I to me odusevljava.

Glede splitovane teme, ne sablaznjava mene recimo neko dete koje je u ekstremnim bolovima, u ekstremnom siromastvu ili gladi, ili neki pop sto radi ne znam sta, ili neki ubica, ili sta vec, razvratnik ovaj onaj, vladika koji sta vec ne radi...mene sablaznjava odnos drugih prema tome, odnos vernika prema svemu tome.

Onda tu ide ili neko objasnjenje jbg Bozija volja, ili ko zna zasto je to dobro, ili fazon bolest bozija poseta, ili stil mnogo su gresni, ili gadjenje prema coveku a sve to je meni potpuno nespojivo sa Hristom.

Ne smeta meni ni najgori zlocinac, ali kad cujem divne vernike koji bi mu sad.... mene to sablazni. Postoji caru carevo, postoji ono sto ce svako ko krsi zakon odgovarati i dobiti adekvatnu il manje adekvatnu kaznu sad to je za debatu, ali to da ti nekom pa ma kakav bio spocitavas mogucnost spasenja, da ga se gnusas, da ga prezires kao nizeg od sebe, meni to Hrista nije videlo. Ko si bre ti da znas koga ce Bog spasiti, koga ne, ko se kaje, ko je ovakav il onakav, sta umisljas da si Bog pa lepo "pravedno sudis". Cuti bre i gledaj svoja posla...

Ima jedna pesmica koju mnogo volim da pevam detetu pred spavanje i ima jedna strofa koja vako nekako ide:

"U tamnici suzanj, u tami vapije, ta i ja sam covek, milost ljudska gdi je...ti si vapaj cuo, ponude mu odno, i sudiji molbu za uvidjaj podno. Od mene ti hvala, raj si zasluzio, ja sam ono bio, ja sam ono bio."

To sto je on tu gde jeste i odgovara za svoja nedela je stvar sudsko koje vec vlasti, to da li ce on odgovarati Bogu, oce kao svi mi, ali kako ce proci to je izmedju njega i Boga, a ti si covek kao i on i tvoje je da se sazalis na njega kao na coveka ma kakav on bio.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

• 10 months later...
  • Креирај ново...