Jump to content

Kako humanizovati odnose među polovima: da li je 'rat polova' zaista neizbežan?

Препоручена порука

Da li je rat polova neizbježan? Mars i Venus bjehu u ljubavi, ne u ratu. Ako je stvar biološke prirode, imamo razum da je prevazilazimo. Jedni bez drugih ne možemo, a ni jedni s drugima, dokaz tome su promašene veze i tolike nesrećne porodice. Ne zna se je li za djecu gore odrastanje sa roditeljima koji se non-stop glože i svađaju (gdje i nema ekstrema kao što je fizičko nasilje), ili raspad porodice, razvod. Tolike rane, psihičke povrede od neuspješnih veza. Vječito nerazumijevanje i optužbe. Mržnja ili samomržnja. 

Činjenica je da nemamo dovoljno društvenih mehanizama podrške, savjetovališta, pa ni kulture savjetovanja. Nemamo socijalnog radnika u osnovnoj školi, i čak i obdaništu, da se što je ranije mmoguće umiješa u porodicu u kojoj postoji patologija funkcionisanja, koja će proizvesti psihopatološke ili socio-patološke pojave kod članova, naročito su ugrožena djeca. 

Nikad dovoljno znanja iz psihologije, učenja nenasilne komunikacije i konstruktivnog rješavanja problema. Hajde da razgovaramo o tome, ne iz perspektive: MI smo ovo a VI ste ono, tj. odbrambeno-napadački stav, nego iz perspektive: da čujemo koje su vaše potrebe, ovo su naše potrebe... smeta nam ovo.. povređuje nas ono...

Ideja za ovo je rođena u jednoj raspravici na Mlađinom profilu. 

Upozorenje: samo KONSTRUKTIVNO da pričamo, u skladu  sa zamišljenom svrhom teme! Ja lično ću da je kontrolišem, opaki cenzor, Artemija :ani_biggrin:

Kako Aca divno reče, vezano za otvaranje ove teme: 

8 hours ago, Дијана. рече

А да мало склонимо те мушко-женске односе у страну, па да погледамо човек-човек односе?

Потреба пљувања по мушкарцима од стране жена и обрнуто, и стереотипи у представљању мушко-женских односа, једна су ми од најодвратнијих могућих ствари које могу да чујем.

Слажем се (za otvaranje teme), али се бојим да ће и тамо бити фајта, пројекција и умишљеност су чудо.

Мада може бити и лековито.

Сви ми, са свим својим различитостима, драгоцени смо једни за друге. Заогрнути љубављу, само заједно можемо направити букет, не губећи ништа од своје појединачне лепоте.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 133
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1. Дијана.

Toliko kuka na žene a obasut je ženskom podrškom. :D

2. Danijela

Danijela

To je taktika: rasplakano jagnje :D

3. Natasa.

Natasa.

@Дијана. To nažalost dosta govori o ženskoj psihi. Ona ga opravdava-jaaaoooo njemu je teško, nije on takav, samo je neshvaćen, a ustvari je običan dripac koga treba šutnuti u dupe da odleti što dalje hahahahahahahahaha. Ženska pdsiha i jadan neshvaćen povređen muškarac, ajde beži bre hahahahahahaha!

• Дијана.

Дијана.

ma ćuti, ima svega, još povika na nepravednu administraciju, uvijek spreman adut! 

4. Natasa.

Natasa.

Ima, ali generalno negativna strana ženske psihe je da je neko potcenjuje, a ona ga opravdava neshvaćenošću, stresom, bla bla bla...opet Cane-Msm, daj pali hahahahahah

5. Дијана.

Дијана.

ako govoriš o onome da voli svog psihopatu, on je tako strastveno voli, pa šta ako je malo i istaba, to si u pravu... jao kad vidi Mlađo to još na njegovom profilu da se piše, hahah

6. АлександраВ

АлександраВ

А да мало склонимо те мушко-женске односе у страну, па да погледамо човек-човек односе?

Потреба пљувања по мушкарцима од стране жена и обрнуто, и стереотипи у представљању мушко-женских односа, једна су ми од најодвратнијих могућих ствари које могу да чујем. Ту наравно не убрајам шалу којом покушавамо да симпатично испегламо тензије, као што ради Дијана, на чему јој се дивим.

7. Дијана.

Дијана.

To nisu samo najodvratnije, već i najgluplje stvari. Ali emocije su čudo, nivelišu inteligenciju. Tamo na kriznoj temi sam se kasno uključila, sad pokušavam da popravim malo.

8. Natasa.

Natasa.

Nisam mislila na m-ž odnose, već na žensku psihu, koja naravno ima i negativne strane. Jedna od tih je povlađivanje muškarcu koji je potcenjuje, to je česta pojava. Ne mora da bude psihopata, da je bije, jednostavno je potcenjuje. Mislim da je u suštini tog problema niže samopouzdanje, a i vaspitaju nas tako. Taj trend zamire u civilizovanijim sredinama, ali se i dalje provlači to-ćuti, pod stresom je, nemoj, svašta je proživeo, bla bla bla..

9. Дијана.

Дијана.

Pa čim potcjenjuje, a naročito bije, tu je i kod njega kompleks manje vrijednosti koji se tako kompenzuje.. ma zavrzlama čitava..

10. АлександраВ

АлександраВ

"jednostavno je potcenjuje"    У мом окружењу су, што се тиче потцењивања партнера, жене однеле победу, потцењују, омаловажавају, диригују па разбијају.     Стереотип....

11. Natasa.

Natasa.

@АлександраВ   A i to što kažeš :smeh1:. Kako se muškarci nose sa tim, je l trpe, je l kažu nešto

12. Дијана.

Дијана.

Žena, zato što je fizički slabija, prinuđena je da koristi mozak. Verbalni faktor inteligencije redovno jači kod djevojčica, glavni štreberi u razredu uvijek djevojčice... Zato je žena majstor uvrede a muškarac manje verbalizuje i testosteron ide odmah na fizičku reakciju, tj. šaku.

13. АлександраВ

АлександраВ

Не бих више на Млађином зиду писала о овоме. Мислим да није у реду.  Поздрав

14. Дијана.

Дијана.

Al' u pravu si, Aco, ajd' da otvorimo jednu takvu pozitivnu temu, nešto tipa: Kako mars i venera da ne ratuju već da se vole, tj. kako da humanizujemo odnose među polovima, jer jedni bez drugih ne možemo, a ni jedni sa drugima..

15. Natasa.

Natasa.

@Дијана   Kako si ti mudra! :1405_love:

16. АлександраВ

АлександраВ

@Дијана. Слажем се, али се бојим да ће и тамо бити фајта, пројекција и умишљеност су чудо. Мада може бити и лековито.

Сви ми, са свим својим различитостима, драгоцени смо једни за друге. Заогрнути љубављу, само заједно можемо направити букет, не губећи ништа од своје појединачне лепоте

17. Дијана.

Дијана.

Nato, sad si me zabezeknula! :stadaradim::blush:      Aco, oćeš ti otvoriti temu, il' da ja..

18. Natasa.

Natasa.

@Дијана   Cenim smirenost i promišljenost :).

Ah,za temom nema potrebe, pohvataćemo se za gušu, pa ćemo da se volimo, pa za gušu, pa se volimo :smeh1:, ima takvih tema milion

19. АлександраВ

АлександраВ

Хајде ти, нешто сам још увек у минусу од мојих претходних, запаљивих тема... :scratch_head:

20. Дијана.

Дијана.

zapravo mogla bi se preslikati ova rasprava za početak, da bude nešto dobro od nje, mada niko nije ni mislio da nešto iritira Mlađu... da napravimo nešto konstruktivno od rata i da se upoznajemo i svjesno učimo kako da bolje upoznamo 'neprijatelja' ili bar kako da komuniciramo bez pune bojne opreme na gotovs..

Подели на овим сајтовима

Само је у Христу рјешење..социјални радник само крпи ситуацију и тамо гдје је он потребан већ је касно..нема рјешења док се не вратимо Богу и почнемо васпитавати своју дјецу хришћански..од породице све почиње,од тога је ли са Христом или не..

Послато са ST23i уз помоћ Тапатока

Подели на овим сајтовима

Pa i socijalni radnik, ako skrpi situaciju, poslužio je Hristu, zar ne... Svak ko služi dobru je sa Hristom i Hristov, bilo da su svjesni toga ili ne.

Šta za ljude koji nemaju Hrista? Nismo ni mi što ga znamo baš cvjećke, a kamoli većina koja za to ne mari... :0212_rolleyes:

Подели на овим сајтовима

Ja mogu samo o svom iskustvu da pricam , elem , kao i sve ostale i mene su neke zene povredile na moju zalost , kao nezreo sam i ja neke zene povredio i sada se jako kajem zbog toga . Naravno , nisam pao u nekakav trip da su sve zene zle i postao zenomrzac ili se nesto "svetio" ili sta ja znam. Jendostavno sve je to deo sazrevanja licnosti a ja sam kao tipican primerak sa balkana sazreo kasno , sto je opet  bolje nego nikad a to na zalost nije redak slucaj u nas.  Elem , sto se odnosa tice , graditi odnos sa bilo kime nije lako , posebno ako je taj neko iz potpuno dugacije kulture i potpuno drugacijih pogleda na apsolutno sve . Ja sam to resio ovako , pustim zenu da odlucuje o svemu i ne dam joj nista da radi (sem sto skuva jelo po nekad ) a razlog je prost , sto je vise cuvam , duze ce da mi potraje . Kad se tako pritupi odnosima , onda nema problema , kad se prorodica stavi ispred ja , sto i ona i ja radimo onda zaista sve bude u redu . Veoma je vazno da se o svim problemima prica otvoreno , da nema tajni i da se nista ne precuti . Ideal jeste da dvoje postanu jedno telo i to ne u fizickom smislu , ne cak ni duhovnom , mada i tome treba stremiti ako je moguce  , vec socijalnom i psiholoskom (ako ovo ima smisla , ne umem bolje da objasnim ) .

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Агница рече

Наравно..причам о ономе што је идеално и што је сигуран пут..

Ali ne mozes na zemlji ocekivati idealno i zbog toga kad kazes nesto ovako "samo je u Hristu resenje", ti nisi u stanju ili da shvatis koliko ljudi imaju problema ili te i ne zanima da o tome mislis. Uzmemo primer mog drugara, on je bivsi narkoman, krenuo da se drogira sa 16. i tako do 28. godine, dosao do doze od 5 gr herona dnevno, probao sve moguce droge i jedva se nekako iscupao, naravno morao je imati volju da se trzne iz sanduka u kojem je lezao jer je bilo pitanje dana kad ce umrijeti. E vidis sad, njemu je komuna promijenila zivot, nija ga samo zakrpila i vec i ozivljela, tako da na svaki problem odgovarati tom recenicom je nesto od cega nekome moze samo da bude gore.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Ronald рече

Ali ne mozes na zemlji ocekivati idealno i zbog toga kad kazes nesto ovako "samo je u Hristu resenje", ti nisi u stanju ili da shvatis koliko ljudi imaju problema ili te i ne zanima da o tome mislis. Uzmemo primer mog drugara, on je bivsi narkoman, krenuo da se drogira sa 16. i tako do 28. godine, dosao do doze od 5 gr herona dnevno, probao sve moguce droge i jedva se nekako iscupao, naravno morao je imati volju da se trzne iz sanduka u kojem je lezao jer je bilo pitanje dana kad ce umrijeti. E vidis sad, njemu je komuna promijenila zivot, nija ga samo zakrpila i vec i ozivljela, tako da na svaki problem odgovarati tom recenicom je nesto od cega nekome moze samo da bude gore.

Mislim da "Zemlja Zivih" potvrdjuje pravilo ako tako mogu da kazem. Ja licno ne vidim da Agnica ocekuje idealan zivotni scenario ili da ne shvata koliko I kakve problem ljudi imaju, a narocito ne verujem da je "ne zanima". Duboko sam uverena da je jedini Put Istina I Zivot , nas BogoCovek Hristos jedino "resenje" za svakog coveka na ovom svetu, bilo da je verujuci ili ne, a zar se mi ne molimo na Liturgiji za ceo svet da (s)pozna Izbavitelja, Utesitelja I Svedrzitelja naseg!?

Primer koji ste naveli, vidi se da Vas licno dotice I verujem da ste I Vi bili deo te "komune" koju pominjete.
Za mene, pravo resenje je u Evharistijskoj zajednici, u Parohiji gde smo svi na putu spasenja u jednom Brodu, u nasoj majci Crkvi!

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Suncokret54 рече

... тачно, овде нема идеалног али има бољег... тачно, ова реченица неретко чини да многима буде горе, али зато што не питају никога како то функционише... Бог и Божије се доживљава као нешто онострано, нешто што спорадично и непредвидиво испољи своје дејство, чак и међу онима који себе сматрају верујућим... "Неће ваљда Бог да се бакће тиме?", фатална констатација, незнања, а у незнању је смрт...:)

Ali neki ljudi mogu biti u takvom stanju da im je potrebno mnogo stedstava koj ce da ih smire kako bi uopste i dosli do toga da razmisljaju o tome:) Jer ne vidim da u Srbiji imamo mnogo monaha koji bi se mogli smatrati isihastima, ne znam ni da li ih ima uopste, tako da ocekivati od ljudi koji su u totalnoj konfuziji odmah idealizam je neozbiljno.

Подели на овим сајтовима

наравно да твој друг треба да се лијечи,Господ је дао љекаре,и социјалне раднике,и све који служе добру,као што рече Дијана..али ја причам о превентиви,да је хришћанско васпитање сигуран пут да до нежељених посљедица не дође..

Подели на овим сајтовима

Ljubav ah ljubav

samo da jedem Dijana pa ću da pišem

jel smem malo da se zezam?

neću da vredjam ne brini ;)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, "Tamo daleko" рече

Mislim da "Zemlja Zivih" potvrdjuje pravilo ako tako mogu da kazem. Ja licno ne vidim da Agnica ocekuje idealan zivotni scenario ili da ne shvata koliko I kakve problem ljudi imaju, a narocito ne verujem da je "ne zanima". Duboko sam uverena da je jedini Put Istina I Zivot , nas BogoCovek Hristos jedino "resenje" za svakog coveka na ovom svetu, bilo da je verujuci ili ne, a zar se mi ne molimo na Liturgiji za ceo svet da (s)pozna Izbavitelja, Utesitelja I Svedrzitelja naseg!?

Primer koji ste naveli, vidi se da Vas licno dotice I verujem da ste I Vi bili deo te "komune" koju pominjete.
Za mene, pravo resenje je u Evharistijskoj zajednici, u Parohiji gde smo svi na putu spasenja u jednom Brodu, u nasoj majci Crkvi!

Niste razumjeli, jedno je reci tu recenicu, a drugo je u zivotu biti suocen sa ljudima koji imaju ozbiljne probleme. Niko ovde nije rekao da Hristos nije put spasenja, ali nekome je da bi shvatio da je to taj put mozda potrebno nekoliko godina, pa i decenija. Lijepo je Otac Justin iz manastira Savine rekao, pa ne mozemo teskom narkomanu reci moli se Oce nas, kad su njemu nervi stradali i on treba da se lijeci godinama i tek nakon toga da se vidi sta i koliko moze ukoliko zeli.

Najveci problem za hriscane je sto oni nece da provode vrijeme sa onima koji ne zive blagocestivim zivotom kako bi shvatili te ljude i vidjeli da i u njima ima potencijala. Jedno je moliti se, a drugo biti blizu njih i razgovarati sa njima.

Ne mozes ti nekome ko je zelenas od 18., sad ima 24., zaradjuje mnogo od toga, reci Hristos je resenje, nego gledati da li on malkice moze moralno da se popravi da ne ide u jos gore probleme.

4 hours ago, Агница рече

наравно да твој друг треба да се лијечи,Господ је дао љекаре,и социјалне раднике,и све који служе добру,као што рече Дијана..али ја причам о превентиви,да је хришћанско васпитање сигуран пут да до нежељених посљедица не дође..

Nije siguran put jer kako onda oni koji su vaspitani u Hriscanstvu mogu da se okrenu i odu na pogresnu stranu, nista nije sigurno kada su ljudi u pitanju.

Подели на овим сајтовима

Lekar je jedan ali svaki covek je Njegova ikona.

i onaj psiholog i onaj parohijanin

Vrlo se slazem sa Dijanom...nikad dosta psihologije...čitaj...nikad dosta skidanja zavesa, raščišćavanja terena ...osvešćivanja sebe i svih doživljenih iskustava

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Nije siguran put jer kako onda oni koji su vaspitani u Hriscanstvu mogu da se okrenu i odu na pogresnu stranu, nista nije sigurno kada su ljudi u pitanju.

Хех,ако ћемо тако и ђаво је био анђео..свима је све слободно..

Подели на овим сајтовима

Komunikacija, razumevanje, diskusija. 

Ostvarivanje objektivnih principa i drzanje istih.

Diskusija o muskoj prirodi, o zenskoj prirodi i o prirodi musko zenskih odnosa.

Konsultacija sa teorijom evolucije, istrazivanjem muskog i zenskog mozga, hormona i ponasanja.

Istrazivanje uticaja tesosterona, estrogena i ostalih "polnih" hormona na mozak, nervni sistem i psihu.

nazalost, feminizam je glavno oruzije protiv te diskusije, a optuzbe za seksizam na racun muskaraca i autoseksizam na racun zena koji hoce da pricaju o tome glavni argument "suprotne" strane diskusije. 

Sve je to lepo objasnila Janice Fiamengo, profesorka knjizevnosti na univerzitetu Ottawa. Kada je videla kak ose te organizacije odnose prema muskarcima, studentima, i zenama. Sta njene kolege profesori sociologije uce svoje ucesnike i kak oguse diskusije. Kao majka zena, sestra zabrinuta za buducnost muskaraca u svom zivotu i musku decu pokrenula je ovaj kanal:

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...