cloudking Написано Мај 29, 2016 Пријави Подели Написано Мај 29, 2016 19 hours ago, Deja Vu рече Sto je to problem? Hriscanstvo upravo ide ka tome da se odredjeni delovi licnosti (karakter, ponasanje, stavovi, afiniteti, percepcija sveta) izbace i zamene drugima ili promene. Ispada da je odjednom problem promeniti sebe. Pa s ozbirom da ste tako zgodno kreirali stvari da se vi hrisacni sami zapravo ne morate puno menjati, vec teret promene pada ulgavnom na sve one druge, onda je lako drzati se takve mantre. Znam sad ces da kazes "ne znas ti koje su nase muke i borbe sa samim sobom, to je konstantna i neprekidna borba bla, bla" a vasa borba se zapravo zavrsava na tome dal ce odolite da ne podignete glas na nekoga ko vas iznervirao ili da odolite torti u vreme posta ( a cesto i ne odolite racunajuci na velikodusnost stvoritelja) dok od nekih drugih sasvim skromno ocekujete da promene sustine svojih licnosti ili biologije kako bi se priblizili "podobonosti". Nravno da u je takvom sistemu mnogo lako da se prica o "promeni sebe", jer pola metra kobasice u tudjoj mesari- ne boli Zato ce jedina istinita i prava religija da bude ona koja prihvata sve ljude i ne postavlja nikakve uslove i cak zapravo promovise razlicitost i unikatnost ljudi umesto sto ih sve ukalupljuje u isti manir do te mere da cemo cak posle smrti svi da zivimo u istom okrzenju i radimo identicne stvari... ali takva religija ne posotji niti ce ikada biti izmisljena... Jel znas zasto? Zbog evolucije. Evolutivna je prednost bila na strani jedinka koje su imale potrebu za udruzivnjem jer tako razmenjujemo iskustva i resurse i omogucujemo uslove za sigurniji razvoj i opstanak. Individualnost nije prijatelj ljudi kad pricamo u okvirima evolucije. Tako da dolazimo do zanimljivog paradoksa da zapravo vi koji insititrate na pobedjivanju nase prirode zivite u kolektivu koji je dirketna posledica nase prirode i nasih gena. Izmanipulisani ste ste od strane sopstvene DNK a pojma nemate o tome... Individualnost, s druge strane, je ono sto zahteva trud, rad, napor i odricanje. Kolekzitivazam je lak, jer je ionako prirodno uslovljen, tako da ja licno imam daleko vise respekta za ljude koji su originalni i kreativni u zivljenju svojih zivota od drugih koji nemaju tu snagu da se otrgnu iz kandzi svoje sopstvene priode i propadljivosti i podlezu zakonima protiv kojih se sami zapravo prividno bore... (bezuspesno, evo vec 2000 godina). Eto napravi eksperiment... probaj da pobedis svoju prirodu koja te tera na udruzivanje i pripadnost grupi. Cisto da vidis koliko napora ZAPRAVO treba kad pokusavas da se promenis ali izvan okvira zadate ti prirode... cisto da vidis sta vi zapravo ocekujete od drugih. Ili ako si nekada nekoga izgubio, kako bi bilo da ne places zbog tog gubitka? Vidis plakanje je takodje bioloski refleks, poziv drugim jedinkama u pomoc jer si ostao bez clana svog kolektiva. Pobedjivanje te svoje prirode bi zapravo bilo prihvatanje smrti i nastavljanje dalje bez ikakvih povezanosti s tim dogadjajem... vama koji svakako vec verujete da ta osoba zapravo i nije umrla bi trebalo to da bude i lakse... eto i tu cak imate olaksavajucu okolnost i opet bi takav zadatak bio ne samo tezak nego gotovo neostvarljiv... eto takve uslove vi stavljte pred druge s recima " pa dobro, kao da je problem promeniti sebe" e moj Dejo... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 29, 2016 Пријави Подели Написано Мај 29, 2016 19 hours ago, Deja Vu рече E ta dva mi sigurno nisu nasladja, tako da jedva cekam Eshaton "Pa da ...TEBI nisu... TI to ne vidi na takav nacin.... zasto bi uopste razmatrao opciju da mozda postoji neko ko razmislja drugacije od tebe"- razmisljanje prosecnog hriscanina od kad postoji hriscanstvo. Empatija, level -1000 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Мај 29, 2016 Пријави Подели Написано Мај 29, 2016 30 minutes ago, cloudking рече Hehe, opet je vas 90% ugnjetavano od nas 0.1% Teško da možemo dobiti 'zaslugu na nebesima' za to, ali bar nije dosadno cloudking and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 29, 2016 Пријави Подели Написано Мај 29, 2016 50 minutes ago, cloudking рече Onda bi trebalo da mu se oduzme znacka "svemocan" Онда не пратиш шта пишем. Не ради се о недостатку омнипотенције, него сврсисходности. Ако си већ створио свет, са свим законитостима који у њему владају, свет у ком је сваки атом у универзуму повезан један са другим, онда је ваљда упутније очекивати од човека да се томе прилагоди него да рушиш такву креацију, стару милијардама година. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 29, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2016 1 hour ago, RYLAH рече Таква је та космичка поставка свега, Таква је "Божија" поставка свега. Зашто је то тако? Па зато што без смрти није могло. Опција ~пуноћа (вечног) живота~ (у Богу, Богом) мора да подразумева и опцију "тоталног опозита" и то не само због слободе избора, већ и због саме природе створеног. Створено се нужно разликује од нествореног, а циљ стварања (творевине) је оно што мења читаву ствар. 19 minutes ago, Дијана. рече Ova tema zadnjih 30-ak strana je dobra split-tema "Debata ateista i vernika: o svojstvima Boga i Njegovog stvaranja sveta" Не мора да значи, уклапа се у тему. Да ли је Бог заиста свемоћан, у ком смислу јесте/није, зашто Га се не стидимо када постоје овакве опције... 18 minutes ago, cloudking рече Dakle, nije bilo ikoga da zgresi pa da svojim sagresenjem inicira takav dogadjaj vec samo zemlja, zivotinje razne i bog... Што нас враћа на природу створеног. Све је смртно јер је створено, има свој почетак, човек (Адам) је био та карика која је све требала да принесе Творцу, а не "центар универзума и једини који ће на крају да добије прилику сједињења са Творцем". "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 29, 2016 Пријави Подели Написано Мај 29, 2016 42 minutes ago, cloudking рече Meni bi licno ovo jedino bilo logicno da je bog imao samo jedan pokusaj da napravi svet i u njemu debelo omasio (slucajno) ali posto nema popravki nije bilo druge nego da se jednostavno nastavi sa tim planom a ljudi upozore na zez koji se desio... ali naravno, na takav nacin da ispadne da su ljudi sami krivi za to sto se desava... how convenient АКо под "свет" подразумеваш искључиво људски род, онда си апсолутно у праву. Али ја под "свет" подразумевам цео универзум, са свим у њему, до задњеу субатомске честице. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 29, 2016 Пријави Подели Написано Мај 29, 2016 Управо сада, Џуманџи рече Таква је "Божија" поставка свега. Зашто је то тако? Па зато што без смрти није могло. Опција ~пуноћа (вечног) живота~ (у Богу, Богом) мора да подразумева и опцију "тоталног опозита" и то не само због слободе избора, већ и због саме природе створеног. Створено се нужно разликује од нествореног, а циљ стварања (творевине) је оно што мења читаву ствар. Не знам зашто је то тако, само гледам на ствари тако да се не ради ни о каквој казни, него о уклапању у већ створену поставку, која је пре тога постављена и развијала се милијардама година. А да расправљам о природи тако сложене, нестварно огромне и величанствене творевине, старе толико дуго, а да не могу да наслутим чак ни природне законитости које у њој владају до краја, са свим парадоксима, стварно нисам у стању, тако да не могу да одгонетнем ни због чега су ствари са људским родом постављене тако како су постављене. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 29, 2016 Пријави Подели Написано Мај 29, 2016 2 minutes ago, RYLAH рече АКо под "свет" подразумеваш искључиво људски род, онда си апсолутно у праву. Али ја под "свет" подразумевам цео универзум, са свим у њему, до задњеу субатомске честице. Pa ja te opet pitam, zar nije citav taj univerzum napravljen upravo zbog coveka? NE secam se da je iko pominjao druge vrste u Eshatonu? U edenu nije bilo bica sa Andromede, nego samo adama i eve? A ako su ljudi jedina svesna bica u ovom svemiru, koji je znacaj postojanja neke cestice u delu svemira koji je izvan naseg domena posmatranja? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 29, 2016 Пријави Подели Написано Мај 29, 2016 Управо сада, cloudking рече Pa ja te opet pitam, zar nije citav taj univerzum napravljen upravo zbog coveka? NE secam se da je iko pominjao druge vrste u Eshatonu? U edenu nije bilo bica sa Andromede, nego samo adama i eve? A ako su ljudi jedina svesna bica u ovom svemiru, koji je znacaj postojanja neke cestice u delu svemira koji je izvan naseg domena posmatranja? Лично мислим да цео космос није направљен искључиво због човека. Да је човек вероватно круна стварања, то да, али да је цео космос направљен без икакве сврхе сем да служи човеку, мислим да се ради о нашој урођеној нарцисоидности пред стварима које не разумемо и које нас плаше. Е сад, замисли колико тек нису разумели и колико у се плашили људи који су писали верске књиге, у временима у којима су о природи свега знали неупоредиво мање него ми. Мени та честица нема никакав значај, као ни теби, вероватно, али ти и ја се не бринемо о свим икада створеним субатомским честицама у целом космосу, тако да не знамо какав би ефекат и та једна субатомска честица у општој повезаности могла да има на наше животе. То ти је као оне контемплације о путовању кроз време: ако би се неко сагуо да веже пертлу у другачијем тренутку, можда би целокупан ток историје био промењен, јер би то савијање могло да изазове читав низ других ствари (рецимо, савије се испред оног жбуна где је био онај други што је пуцао на Кенедија, заклони му поглед и овај промаши, цео двадесети век би можда изгледао скроз другачије). Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 29, 2016 Пријави Подели Написано Мај 29, 2016 2 minutes ago, RYLAH рече Лично мислим да цео космос није направљен искључиво због човека. Да је човек вероватно круна стварања, то да, али да је цео космос направљен без икакве сврхе сем да служи човеку, мислим да се ради о нашој урођеној нарцисоидности пред стварима које не разумемо и које нас плаше. Е сад, замисли колико тек нису разумели и колико у се плашили људи који су писали верске књиге, у временима у којима су о природи свега знали неупоредиво мање него ми. Мени та честица нема никакав значај, као ни теби, вероватно, али ти и ја се не бринемо о свим икада створеним субатомским честицама у целом космосу, тако да не знамо какав би ефекат и та једна субатомска честица у општој повезаности могла да има на наше животе. То ти је као оне контемплације о путовању кроз време: ако би се неко сагуо да веже пертлу у другачијем тренутку, можда би целокупан ток историје био промењен, јер би то савијање могло да изазове читав низ других ствари (рецимо, савије се испред оног жбуна где је био онај други што је пуцао на Кенедија, заклони му поглед и овај промаши, цео двадесети век би можда изгледао скроз другачије). Pa dobro, znaci bog je ipak namerno i smisljeno napravio ovakav svet? PS. 4 minutes ago, RYLAH рече Е сад, замисли колико тек нису разумели и колико у се плашили људи који су писали верске књиге, у временима у којима су о природи свега знали неупоредиво мање него ми. Al su zato probleme homoseksualnosti skontali iz prve, da ih, evo, i dan danas cirtiramo i oslanjamo se na njihve reci! Zamisli ti to! пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 29, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2016 11 minutes ago, RYLAH рече Не знам зашто је то тако, само гледам на ствари тако да се не ради ни о каквој казни, него о уклапању у већ створену поставку, која је пре тога постављена и развијала се милијардама година. Контам ја тебе, али оно што пита Авокадо је сасвим легитимно - зашто је "поставка" баш оваква каква је. О томе се ради. Хоћу рећи, нисам одговорила никоме специјално, само се трудим да размишљам са вама. Ове теме (ова тема је) су супер ако се стимулише сива маса, не бих волела да тема скрене у препирке, нисмо овде да сазнајемо истине, већ да удружено размишљамо. Avocado је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 29, 2016 Пријави Подели Написано Мај 29, 2016 4 minutes ago, Muramasa рече Baš tako i ja mislim, ali o. Joil kaže suprotno. Po njemu, sve je napravljeno zbog čoveka. о. Јоил каже много ствари, многе од њих можеш да одбациш на прву. Али о. Јоилу се многе ствари праштају јер је у временима најцрег комунизма, који је у црногорским забитима био нама незамислив, стајао и бранио Цркву. Управо као прави самурај, никад се није повукао, никад устукнуо. Били су га, омаловажавали, малтретирали, проказивали, сигурно се и хиљаду пута разочарао у најближе у тим умоболним временима, али је остао и један је од оних који су у Црног Гори сачували Цркву. Колико је то што је остао велика ствар, говори ти податак да кад је +Амфилохије преузео Црну Гору, није било више од пар десетина свештеника и монаха у целој Црној Гори. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 29, 2016 Пријави Подели Написано Мај 29, 2016 5 minutes ago, cloudking рече Pa dobro, znaci bog je ipak namerno i smisljeno napravio ovakav svet? Не знам зашто имаш потребу да ме вртиш у круг и мислиш да ћу да кажем нешто другачије, или да се ово што сам малопре рекао не уклапа у оно што сам говорио до сада. Да, Бог је смишљено и намерно направио овај свет, али пошто није деструктивац а није ни будала да све изнова прави, и човека је створио тако да се уклопи у већ постојећу поставку света. И човеков напредак је детерминисан тиме, између осталог. Као и човеково постојање, али и последице његових избора. Али је зато човек, иако се налази у том и таквом свету, са тим законитостима, направљен са потенцијалом да узрасте изнад тога. Да ли то значи да Бог само седи по страни? Не. Интервенише стално. Да ли то значи да ће све да прави изнова уместо да нове ствари уклапа у већ постојећу величнаствену творевину? Ја таквог бога не бих хтео, најискреније, јер би такав бог био будала а не бог. Не знам шта би очекивао да ти кажем другачије у односу на све до сада? АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 29, 2016 Пријави Подели Написано Мај 29, 2016 9 minutes ago, Џуманџи рече Контам ја тебе, али оно што пита Авокадо је сасвим легитимно - зашто је "поставка" баш оваква каква је. О томе се ради. Хоћу рећи, нисам одговорила никоме специјално, само се трудим да размишљам са вама. Капирам, само кажем да не знам то. Не могу ни да замислим, а најискреније мислим да је то ћорав посао и да нико не може ни да крене да схвати зашто је "поставка" баш оваква каква је, јер би за правилан одговор морао да узме однос свега створеног до сад, а то је људском уму незамисливо, макар на овоживотном стадијуму развоја. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 29, 2016 Пријави Подели Написано Мај 29, 2016 2 minutes ago, RYLAH рече Да, Бог је смишљено и намерно направио овај свет, али пошто није деструктивац а није ни будала да све изнова прави Pravljenje svega iznova je destruktivno za tebe koji si ogranicen na ovozemaljske zakone i nacin misljenja. Za tebe kao produkta evolcije ponovno pravljenje necega je besmisleni ili destruktivni utrosak energije. Jedno omnipotentno bice bi moglo da napravi hiljadu razlicitih svetova u jednoj mikrosekundi ili da ne napravi nijedan... (zapravo jedino bice sa istinskom slobodom misljenja je bog.) Ta prica da bog nije hteo ili mogao da svet pravi iznova je uvredljiva za jedog boga... bilo kojeg... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука