Jump to content

МОБИНГ У СПЦ: Владика понижавао свештеника

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ta "pravoslavna" nadmenost i naduvenost u stavovima tipa: "šta ima neki tamo protestant da kritikuje našu crkvu"; "šta uopšte ima bilo ko da kritikuje crkvu za bilo šta" ... to mi se oduvek gadilo. Što reče jedan naš pravoslavni vladika: to su ljudi spaljene savesti.

Mene su presrela dva mormona ovdje u CG, vrlo fino utegnuta i ugladjena momka,...na engleskom smo krenuli da komuniciramo...i ja u nekom zanosu i nategnutom engleskom sam im rekao, nesto kao - momci dje ste vi zalutali, ovdje su korijeni apostolskog prejemstva toliko jaki da ce te promislom bozijim biti ubrzo protjerani... :)))  damn, hardcore... ali smo se posle malo nasalili, poklonili su mi knjigu mormona (super ukoricena), dali mi preporuku za citanje, obiljezili mi pazljivo glavu i stihove i pozvali me da dodjem na neke veceri...ali ja nemam snage duha da idem i propovjedam u tim zajednicama...

Подели на овим сајтовима

Ta "pravoslavna" nadmenost i naduvenost u stavovima tipa: "šta ima neki tamo protestant da kritikuje našu crkvu"; "šta uopšte ima bilo ko da kritikuje crkvu za bilo šta" ... to mi se oduvek gadilo. Što reče jedan naš pravoslavni vladika: to su ljudi spaljene savesti.

Можда си у праву.

Али, да не изигравам дрвеног адвоката, те узевши у обзир чињеницу да нико од православних теолога није јавно (не рачунајући овај и ине Форуме) иступио и рекао/изјавио о стању у некој епархији ил` Цркви нашој уопште; дакле, мишљење о нареченој теми је тражено за медије од Николе. Ок, нико му не брани. Али Никола просто није православни теолог, нити припадник православне Цркве. Отуда можда и реакција. Не на оно што је Никола рекао, него на чињеницу што није јасно ставио до знања да је протестантски теолог. Па да онда корисник информација каже: У реду! Лепо је ово што је тај теолог рекао, али колики је његов интегритет да коментарише о дешавању у једној православној епархији, а ако није део ње!? Без обзира на истинитост његових ставова и обавештеност о теми о којој је расправљао. 

Па и покјни Мирко Ђорђевић, покој му души, увек се представљао као социолог религије када је имао неку да каже, а што су цитирали медији... Није човек никада, ако се добро сећам наступао са становишта православног теолога, но је потписиван као социолог религије који има о нечему нешто да каже...

А ово и нека буде и својевсрстан подстицај, а у светлу ономадошњег трактата ђакона Ненада Илића, па да и неки правосдлани теолог изађе и каже, те прокоментарише неку актуелност.

Још једаред, подвлачим, Николи нико "не брани" да каже шта има о било чему, али мислим да је, када већ поменух "дрвено адвокатство", "пивџија" имао на уму то, тј. што је Никола коментирао као неко ко јесте теолог несумњиво, али не припада Православној Цркви.

Подели на овим сајтовима

Критику мене, као православног верника, од стране некога
ко то није, прихватам. И размишљам о томе. Можда је човек у праву.
Можда ће ми (и) то помоћи на путу спасења.
Са друге стране, не практикујем критике других конфесија,

због неколико реченица, једна од њих је у Првој Посланици св. Петра 4,15:
"Нико од вас да не пострада као убица, или лопов, или злочинац,
или као онај који се меша у туђе послове".

Када ме 'жвајзнула' та реченица, није било лако престати 'саветовати' друге

(другачије) вернике, али миц-по-миц, атрофирало то, Богу хвала, у мени.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Generalno je problem kad jedna grupa osudjuje drugu. Svako treba da pocisti u svom dvoristu prvo.

Лепо је ово што је тај теолог рекао, али колики је његов интегритет да коментарише о дешавању у једној православној епархији, а ако није део ње!? Без обзира на истинитост његових ставова и обавештеност о теми о којој је расправљао.

U pravu ste obojica za ovo citirano. Ali:

1. Sve dok je Crkva (SPC) u javnom i društvenom prostoru (svetu), tj. dok tu dela, živi i komentariše taj prostor, onda mora biti spremna da bude komentarisana od istog tog javnog prostora. Da li su ti komentari ispravni ili ne, to je drugo. Tu možemo da se sporimo i raspravljamo. Ali, niko ne može zabraniti drugim grupama, svetu, državi i slično da komentariše Crkvu koja deli isti taj prostor sa pomenutima.

2. Zašto neko mora da bude deo nečega da bi nešto komentarisao? To ne razumem baš ... Pa i Crkva kaže da (idealno govoreći) "nije od ovog sveta", a isti taj svet neprestano kritikuje i komentariše. Kako onda?

3. Mislim da Nikola Knežević ima integriteta. Za raliku od veruma koji sigurno zna da bolje zna šta Nikola zna ili ne zna (a ni ne poznaje ga, kao što sam kaže; a i pitanje je kako razume ono što je Nikola pisao), ja lično svedočim da je Nikola čovek sa velikim integritetom da komentariše SPC. Na kraju krajeva, mislim da kao svaki građanin i misleći čovek ima pravo na to, kao i svi drugi. Duga je tema da li je u pravu ili nije u svim svojim tvrdnjama.

Подели на овим сајтовима

@Lepi Ok, slazem se da svako moze da kritikuje, samo mislim da nije korektno, nekako mi nije u duhu ekumenizma da se tako javno kritikuje jedna crkva od strane teologa druge crkve. Ili makar neka svaki put napisu da je protestantski teolog, kad daje izjave.

Подели на овим сајтовима

U pravu ste obojica za ovo citirano. Ali:

1. Sve dok je Crkva (SPC) u javnom i društvenom prostoru (svetu), tj. dok tu dela, živi i komentariše taj prostor, onda mora biti spremna da bude komentarisana od istog tog javnog prostora. Da li su ti komentari ispravni ili ne, to je drugo. Tu možemo da se sporimo i raspravljamo. Ali, niko ne može zabraniti drugim grupama, svetu, državi i slično da komentariše Crkvu koja deli isti taj prostor sa pomenutima.

2. Zašto neko mora da bude deo nečega da bi nešto komentarisao? To ne razumem baš ... Pa i Crkva kaže da (idealno govoreći) "nije od ovog sveta", a isti taj svet neprestano kritikuje i komentariše. Kako onda?

3. Mislim da Nikola Knežević ima integriteta. Za raliku od veruma koji sigurno zna da bolje zna šta Nikola zna ili ne zna (a ni ne poznaje ga, kao što sam kaže; a i pitanje je kako razume ono što je Nikola pisao), ja lično svedočim da je Nikola čovek sa velikim integritetom da komentariše SPC. Na kraju krajeva, mislim da kao svaki građanin i misleći čovek ima pravo na to, kao i svi drugi. Duga je tema da li je u pravu ili nije u svim svojim tvrdnjama.

Ја друже нигде нисам нигде оспорио Николи да коментарише. Нити сам ја нека "марка". И тешто. Нека каже шта има. Али мислим да се прича "води" око термина "теолог" датог у инфинитиву.

Побогу, нико Ниџи не брани да каже шта има, али Никола није православни теолог; или још боље. Ево предлога. Да ли Никола може да каже у својим будућим иступима, тј. да се потпише као протестанстски теолог. Нико теологију не може да "присвоји". Сваки ће теолог са свог аспекта, а у стварима које га се тичу да нагласи из које "цркве" потиче. "Проблематика" овог галиматијаса је у одредници "теолог". Не зато што је Никола изучавао "погрешну" теологију, него зато што се подмеће "кукавичје јаје".

Па ево и овде на Форуму, када смо имали пригоду да нам о неким стварима коментарише отац Нинковић; увек је представљан као римокатолички теолог, као и ти Лепи, када си озбиљан :)-као православни теолог.

Заиста не видим у чему је проблем? Или ме војска начито "упропастила" :(

Шта је проблем рећи: "О реченој ствари је коментарисао Никола Кнежевић, протестанстски теолог". То може да буде још и боље!

У смислу да ћемо више да се замислимо ми који смо православни, па да кажемо: "У мајку му! Па овај баја је у праву! Боље види од нас! "

Подели на овим сајтовима

Мислим да је управо проблем у том Николином представљању у јавности.

Теолог може бити и муслимански и хиндуистички.

Било би добро да већ једном почне да се потписује као протестантски хришћански теолог.

Тада би пола ових критика на његов рачун било изузето.

Али то је Николин проблем од почетка.

С друге стране Никола јесте изузетан теолог( протестантски наравно) и интелектуалац и то му се не може оспорити. А и критике су му мање више на месту.

Подели на овим сајтовима

Prva presuda za mobing u SPC, osuđen vladika

Beograd -- Viši sud u Pančevu doneo je prvu presudu za mobing u SPC, vladika banatski Nikanor osuđen je za zlostavljanje nekadašnjeg sveštenika Tomislava Živanovića.

Izvor: B92

163720828856b4e145bfe5c863979509_v4_big.
Foto: B92

Odlukom suda sveštenik Tomislav Živković dobio spor za mobing protiv vladike banatskog Nikanora.

Utvrđeno je da je otac Tomislav bez povoda razrešen čina protojereja i protonamesnika, nakon čega mu je bila oduzeta i parohija.

Njegov advokat Duško Tomić kaže da je odluka suda dokaz da je Srbija sekularna država.

"Otac Toma je godinama pisao na razne adrese, pa i patrijarhu postojećem, pa i crkvenom sudu. Toma je do poslednjeg daha želeo da se to reši u kući, u crkvi. Nije moglo. Ovo je istorija i ovo je putokaz Srbije ka zaista kvalitetnoj Evropi i demokratiji", rekao je Tomić.

Teolog Nikola Knežević kaže da sveštenik Tomislav Živković nije imao druge opcije sem da zatraži pravni lek pred svetovnim sudovima.

"S obzirom na to da je sama odluka vladike neustavna jer po Ustavu SPC vladika može, ono što je maksimalno, jeste u okviru njegovih nadležnosti jeste da određenog sveštenika iz razloga opravdanog udalji sa službe na 30 dana", kaže Knežević.

Sveštenik Tomislav Živković je uz tužbu za zlostavljanje, podneo i tužbu zbog nezakonitog otpuštanja radi vraćanja na rad, za isplatu zaostalih zarada, ali će od tom delu tužbenog zahteva odlučivati Osnovni sud u Pančevu.

Teolog Knežević ističe da ima i dobrih i loših primera u SPC, kao i u svakoj drugoj crkvi, ali da je problem to što se stvari često guraju pod tepih.

"Problem je što se jasno i glasno ne govori o problemima i onda na kraju to ipak deluje štetno po sam ugled crkve. Verujem da će ovaj presedan poslužiti kao primer ostalim sveštenicima koji se možda nalaze u sličnoj situaciji i da će svoju pravdu potražiti pred svetovnim sudovima", navodi Knežević.

U informativnoj službi Srpske pravoslavne crkve za B92 je rečeno da im je žao što se sve ovo događa, ali da je to lična stvar dvojice sveštenika.

Na pitanje kako je moguće da bude lična stvar mobing vladike nad sveštenikom SPC, odgovori je bio da nemaju dovoljno informacija o ovom slučaju.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=02&dd=05&nav_category=16&nav_id=1093569

Подели на овим сајтовима

С друге стране Никола јесте изузетан теолог( протестантски наравно) и интелектуалац и то му се не може оспорити. А и критике су му мање више на месту.

Ет шта ти је (бивши) :))) главни сајт администратор. Свака час` 

Подели на овим сајтовима

Odlukom suda sveštenik Tomislav Živković dobio spor za mobing protiv vladike banatskog Nikanora.

Sta sad ovo znaci - je li se pop vraca na parohiju? Hoce li sud rasciniti, suspendovati vladiku, novcana kazna ili nesto trece? Ovo je totalno apsurdna situacija bar za mene :) Je li se sud vodio ustavom SPC ili zakonom o radu republike Srbije? 

Подели на овим сајтовима

@@Жељко,

Како неко може да буде било шта добро ако се у старту лажно представља или крије са које позиције даје своје коментаре као у Николином случају? ne_shvata

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Шта је проблем рећи: "О реченој ствари је коментарисао Никола Кнежевић, протестанстски теолог". То може да буде још и боље!

Aj agri! :)

Подели на овим сајтовима

Мислим да је управо проблем у том Николином представљању у јавности.

Теолог може бити и муслимански и хиндуистички.

Било би добро да већ једном почне да се потписује као протестантски хришћански теолог.

Тада би пола ових критика на његов рачун било изузето.

Али то је Николин проблем од почетка.

Nisam vodio neku statistiku ali sada kada bih pogledao sve press clippinge u poslednjih nekoliko godina, mislim da bi samo na nekoliko našao potpis teolog. Novinari jednostavno nalepe etiketu (naročito kada prenose izjavu ili saopštenje), tipa sociolog religije (što nisam, a nije bio ni Mirko Đorđević, čovek je bio odličan prevodilac ruske filozofske misli), analitičar, religiolog ili ono meni najmrskije "verski analitičar"... Dakle, ovo teolog je bilo najbliže definiciji moje stvarne vokacije - lepo od B92 što su se potrudili... U slučaju kada ja mogu da utičem na to kako me treba potpisati, najčešće sam stavljao politički teolog (svi se onda pitaju šta je to) a činio sam to sa namerom da populišem diskurs političke teologije, koja ovde nije dovoljno zastupljena a usput nije nužno konfesionalno obojena već može da se gradi na bogoslovskoj misli sve tri hrišćanske konfesije. Tu dolazimo i do političke teologije o kojoj sam ja pisao a koja je proizvod Moltmanovog, Bonheferovog, Mecovog teološkog diskursa i latinske teologije oslobođenja - dakle katoličko - protestantska. Ne bih se usudio reći da je isključivo protestantska a kada bih se vratio na moje prvo pisanije koje govori o teološkoj antropologiji - onda bi se došlo do neke kripto-pravoslavne antropologije koja se naslanja na kapadokijske oce. Dakle, ja po konfesiji jesam protestant ali moja teologija nije u potpunosti protestantska. Naravno, diplomirao sam na dva protestantska fakulteta, pa to ide u prilog vokacije: protestantski teolog. Sa druge strane, treba reći da sada ima sve više pravoslavnih sveštenika koji rade doktorat na PTF-u u Novom Sadu, pa ih to ne čini protestantskim teolozima.

Центар за истраживање религије, политике и друштва

http://www.cirelstud.org

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...