Jump to content

МОБИНГ У СПЦ: Владика понижавао свештеника

Оцени ову тему

Препоручена порука

A tužba svetovnom sudu protiv svog episkopa za mobing...?

Licno mislim da ne treba u startu posezati za tuzbom, ali znajuci da +Nikanor ima probleme sa mnogima (ili oni sa njim, kako god) vec godinama unazad i da se to ne resava ni na koji nacin jer su episkopi prakticno male pape, ne vidim sto bi neko tek tako trpeo bilo ciji bezobrazluk.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Licno mislim da ne treba u startu posezati za tuzbom, ali znajuci da +Nikanor ima probleme sa mnogima (ili oni sa njim, kako god) vec godinama unazad i da se to ne resava ni na koji nacin jer su episkopi prakticno male pape, ne vidim sto bi neko tek tako trpeo bilo ciji bezobrazluk.

Pa je li postojao neki nacin u crkvi da se to uradi, crkveni sud ili sta god? Ili je to utopija, pa su vladike stvarno svemocne na svojoj eparhiji (dok ih ne smaknu kad prekardase).

Подели на овим сајтовима

Pa je li postojao neki nacin u crkvi da se to uradi, crkveni sud ili sta god? Ili je to utopija, pa su vladike stvarno svemocne na svojoj eparhiji (dok ih ne smaknu kad prekardase).

Нисам чуо за случај да је поп добио црквени суд против владике.

Док с друге стране знам брдо случајева када се поп жалио на одлуку владике па је после прошао још горе него да је ћутао.

Подели на овим сајтовима

Док с друге стране знам брдо случајева када се поп жалио на одлуку владике па је после прошао још горе него да је ћутао.

Jer vladike su olicienje ljubavi hriscanske, spremni da oproste imsamo na dobro naroda misle . Elem , kakav narod takva mu i crkva ...

Подели на овим сајтовима

Свештеник добио владику на суду, а изгубиће службу

svestenic.jpg

Омољица – Виши суд у Панчеву утврдио је да је Томислав Живковић, овдашњи свештеник, претрпео злостављање на раду од стране свог надређеног – епископа банатског Никанора. Суд је у целости усвојио тужбени захтев Живковића, а Никанору забранио овакво и слично понашање. Пресуда наводи да је владика Никанор (Богуновић), мобинговао Живковића, тако што му је претио да ће, „ако се не уразуми, бити ’увучен папир у машину, а он саслушаван’”, да му је претио премештајем на ниже радно место, да ће остати без посла, те да га је незаконито саслушавао. Тако бар гласе оптужбе у неправоснажно окончаном спору какав не памти црквени живот у нас. У пресуди се још наводи да се она „може објавити у јавним гласилима – ’Политици’, на трошак туженог”, али тужени владика то, до сада, није учинио.

Све је почело пре тачно годину дана, као у Сремчевој књизи „Поп Ћира и поп Спира”, о два завађена попа у мирном банатском селу. С причама рекла-казала и пријавама пароха против Томислава Живковића, тада старешине омољичког Храма Светог Николаја. Како каже свештеник Живковић, у парохове приче епископ банатски Никанор је поверовао, иако он тврди да нису тачне.

По Живковићевим речима, његов потчињени (име није желео да помиње) неколико пута га је пријављивао да је организатор владикине смене и да му је пробушио гуме на аутомобилу, те да је негативно причао владици о његовој супрузи, попадији. Онда је, наставља, с намесником из Панчева позван у Епархију вршачку, када му је владика први пут запретио и тешко га извређао.

ОПШИРНИЈЕ У ШТМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Наставак:

– Назвао ме је кокошком, рекао да имам кокошији мозак, да ништа не разумем и глумим правника. Претио ми је, и то веома ружним речима, пред осморицом свештеника, због чега ми је позлило, па сам завршио у панчевачкој болници, а случај пријавио полицији – каже Живковић.

После двадесетак дана Живковићу је одузета парохија, скинута су му два чина, па није више протојереј и протонамесник, него је враћен у чин обичног свештеника, што је, како истиче, велика увреда части. Ускраћено му је социјално и пензијско осигурање, а највећа му је мука, наглашава, што је почетком јануара добио акт да с породицом, по највећој зими, напусти службени стан и иде из епархије. Свештеник Живковић спомиње и приче мештана да је владика, након што је служио литургију, у пуној цркви говорио о њему да је лажовчина, помињао му је болесно дете и вређао попадију, која је и сама писала владици, а исто писмо послала и патријарху Иринеју и заштитнику грађана Саши Јанковићу.

После свега, Живковић је пресавио табак и учинио оно што се не памти у овим крајевима – тужио је владику суду новембра прошле године. Владика Никанор није послао писмени одговор у законском року од 30 дана, па је донета пресуда због пропуштања. Свештеник Томислав Живковић сада најављује да ће спор покренути и пред међународним институцијама.

– Нама сада само Бог може да помогне. Боримо се да не останемо на улици, јер немамо куд. Владика нас и даље свакодневно притиска да изађемо из црквеног стана и прогони, иако му је то судском пресудом забрањено. Синод ме није рашчинио и очекујем да се огласи на ову саблазан, јер ми треба да живимо у братској слози, љубави, у праштању – напомиње свештеник Живковић.

Владика Никанор потврдио је за „Политику” да је упутио жалбу Апелационом суду у Београду, а тужиће Томислава Живковића за лажне оптужбе и увреду части.

– Од понедељка Живковић ће бити рашчињен, више неће бити ни свештеник, јер је професионални криминалац и лопов – истиче владика банатски Никанор.

Он додаје да се на тужбу није огласио, јер је желео да са Живковићем разговара. Упутио му је, додаје, десетак позива, али се овај стално изговара болешћу. Владика Никанор напомиње и да треба да се разјасни низ пријава за криминалне радње, које се Живковићу приписују, а о којима су вести стигле и у епархију, која је тражила да се обави примопредаја документације црквене општине у присуству панчевачког намесника и епархијске комисије. Драган Урошев, садашњи старешина Храма Светог оца Николаја у Омољици, каже да до тога није дошло јер се Живковић није појавио пошто је био на боловању.

– На захтев Епархије вршачке известио сам их да су нестале уплатнице од продаје црквене земље на лицитацији у вредности од милион и по динара. Нема ни печата, ни комплетне документације о пословању црквене општине, а нестали су и туторска књига о прилозима парохијана и престони крст из храма – каже Драган Урошев. 

Подели на овим сајтовима

Ima jedan slučaj. Sveštenik Goran Arsić (bivša Vranjska eparhija).

Episkop Pahomije ga je raščinio jer je ovaj stao u odbranu dece koja su optužila episkopa za pedofiliju. Bilo je to onomad. Onda se Arsić žalio velikom crkvenog sudu i oni su presudili u njegovu korist, a protiv ep. Pahomija, i vratili mu čin. Sada je Arsić (čini mi se, ne znam sigurno) sveštenik negde u Valjevskoj eparhiji.

Подели на овим сајтовима

Episkop Pahomije ga je raščinio jer je ovaj stao u odbranu dece koja su optužila episkopa za pedofiliju. Bilo je to onomad. Onda se Arsić žalio velikom crkvenog sudu i oni su presudili u njegovu korist, a protiv ep. Pahomija, i vratili mu čin. Sada je Arsić (čini mi se, ne znam sigurno) sveštenik negde u Valjevskoj eparhiji.

Baš sam se pitala šta je sa njim. Hvala na ovoj informaciji. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

A šta je sa Pahomijem?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Film je komedija , nasa stvarnost tragedija . 

Па није баш ни комедија .. мислим ај'да е нађемо на ,,црна комедија'' .. а наша реалност ..хм ..

наша реалност је ,,комендија'' .. 

12642806_482507505272341_487273729813588

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...