Jump to content

МОБИНГ У СПЦ: Владика понижавао свештеника

Оцени ову тему


Препоручена порука

Mobing u Crkvi - ma hajte, molim vas...

Naravno da ga ima i uvijek ce ga biti. Ne samo mobinga nego i mnoooogo brutalnijih oblika nasilja, a tako je bilo jos od zlatnog vremena vaseljenskih sabora do danas. Sjetimo se samo ko je i zasto mlatio ljude po raznim saboristima zarad "ipostasnih svojstava", @jedne prirode Boga Logosa ovaplocene" itd.

Crkva je u neku ruku jos vise sklona mobingu jer, za razliku od firme, za koju vas ne veze nista osim zelje za materijalnom egzistencijom, za Crkvu nas veze mnogo togfa, za mene SVE. I moram priznati da bih, da nisam to sto jesam i da ne radim to sto radim za moju CRKVU, odavno presavio drugi list i rekao> "ciao djaci, odoh ja da sadim kupus, dosta mi je mobinga". Na neki nacin, tesko da bih mogao i tesko da bi m i se i dala prilika da budem "obicni clan Crkve", kada bih odlucio da ne budem vise to sto jesam.

Ovako, sve to prenesem na smirenje...

Druga stvar> disciplina arcana je i dalje prisutna / samo se cuti i skriva, a ako se progovori, to je jednako izdaji Crkve...

Dakle, mobing je prisutan i narocito opasan jer je to religijski mobing.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Guest свештеник Иван

Да ли је послушање mobing?

A da li pop može da manipuliše poslušanjem ?

Може било ко, и тога има... не би било лоше да поразговарамо озбиљно на ову тему.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Да ли је послушање mobing?

A da li pop može da manipuliše poslušanjem ?

Може било ко, и тога има... не би било лоше да поразговарамо озбиљно на ову тему.

Ne bi bilo loše da se prizna da ima mobinga u Crkvi pod firmom poslušanja i smirenja .

Sve treba da bude transparentno , lepo da se prizna i da se pokaju grešnici .

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Слажем се. Шта би Ти подвео под mobing у Цркви?

Mobing u crkvi je zanimljiva tema.

To bi morao neko ko radi u crkvi .

http://forum.verujem.rs/index.php?action=printpage;topic=10615.0

Uh 11222, što se svašta načitah na ovom linku.

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Злоупотреба власти и службе од стране (квази)духовника, разноразних стараца, али и парохијских свештеника- има- колико год хоћете, на жалост. По мени је то својеврсни мобинг.

А народ се итекако ''пали'' на малко поцијепане мантије, дуге сиједе браде, косу у реп(=преподобни изглед), мистику, побожан тон - тако да и радо прима разне ''благослове'', који су често потпуно страни православном погледу на свијет... И што је најжалосније, та појава је толико учестала, да је то СТРАШНО.

И један од разлога зашто се мало хришћана данас причешћују онда када се треба причешћивати(-увијек када су на Литургији), јесу поменуте особе, које хришћане- умјесто да воде Христу, одвајају од Христа.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

Mislim da niste razumeli  sta je MOBBING

Reč “MOBBING” Leyman filozof je upotrebio iz etiologije Konrada Lorenza, koji je tim terminom nazvao ponašanje nekih vrta životinja koje se udružuju protiv jednog svog člana, napadaju ga i isteruju iz zajednice, dovodeći ga ponekad i do smrti. IMA LI TOGA U NASOJ CRKVI?

javlja se izmedju radnika koji su u jednakom položaju u hijerarhijskoj organizaciji. Osećaj ugoženosti, ljubomora i zavist mogu potstaknuti želju da se elimiše neki kolega (do skorašnji prijatelj) pogotovu ako postoji uslov da njegova eliminacija vodi napretku u karijeri. IMA LI TOGA U NASOJ CRKVI?

Stalne neosnovane kritike i prigovori, vredjanje, preterana kontrola, stalna kažnjavanja i niska ocena rada ničim dokazana. Žrtvi se ne daju radni zadaci i oduzimaju sredstva rada (kompjuter, telefon)-sindrom “PRAZNOG STOLA“, zadaju joj se zadaci neprilagodjeni profesionalnoj kvalifikaciji (zadaci su prejednostavljeni ili preteški i zahtevaju od žrtve sposobnosti koje nema, cilj je naterati žrtvu da pogreši), zatrpavanje zadacima sa veoma kratkim rokovima-sindrom “PUNOG STOLA”, stalno menjanje radnih zadataka. IMA LI TOGA U NASOJ CRKVI?

U nekim istraživanjima pod terminom “MOBBING” se podrazumeva samo psihološko zlostavljanje i proučava se odvojeno od seksualnog zostavljanja i telesnog nasilja, dok se u drugim telesno i seksualno nasilje samo jedan od oblika “MOBBING”-a, moralnog maltretiranja. IMA LI TOGA U NASOJ CRKVI?

1. PROMENE NA PSIHIČKOJ I EMOCIONALNOJ SFERI

ˇ Depesija

ˇ Anksioznost

ˇ Krize plača

ˇ Osećaj depersonalizacije

ˇ Napad panike

ˇ Socijalna izolacija

ˇ Emocionalna otupljenost

Чувај се разговора са јеретицима,чак и ако желиш да одбраниш веру,како отров њихових скривених речи не би ранио тебе самог.

Ава Исаија

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 months later...

Mislim da mobing postoji i tek kako ali da se svi plase da o tome govore iz ovog ili onog razloga. Cak ni ja o tome necu ovde govoriti jer ja nisam direktno umesana ali neko iz moje bliske okoline jeste. I svestenici su samo ljudi skloni grehovima....

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 5 years later...
МОБИНГ У СПЦ: Владика понижавао свештеника
 

Виши суд у Панчеву донео прву пресуду за злостављање на радном месту у СПЦ. Банатски владика Никанор понижавао свештеника Томислава Живковића

 

06%20%284%29_620x0.jpg

Владика Никанор (Богуновић)

 

ВЛАДИКА банатски Никанор злостављао је на раду свештеника своје епархије протојереја Томислава Живковића, пароха из Омољице код Панчева.

 

Да је епископ банатски, чије је световно име Вељко Богуновић, мобинговао потчињеног свештеника утврдио је пре недељу дана Виши суд у Панчеву. Судија Олга Буквић донела је пресуду којом је у целости усвојила тужбени захтев свештеника Живковића и Никанору забранила овакво понашање убудуће. Владици банатском остављен је рок од осам дана за жалбу Апелационом суду у Београду.

Пресудом за мобинг окончан је судски поступак незабележен у црквеном животу - да свештеник пред грађанским судом тужи свог владику и добије одлуку у своју корист. Да савије табак протојереј се одлучио после низа претњи и увреда које му је прошле године упутио владика Никанор.

Епископ је омољичком пароху претио саслушавањем, премештајем на друго место службовања, отказом, а називао га је "лажовчином", "кокошком", говорио му да се "издаје за Тому Филу" (познатог београдског адвоката, прим. аут.), "глуми правника", и "има кокошији мозак".

- Владика ми је, противно Уставу СПЦ и предвиђеној црквеносудској процедури, одузео чин протојереја и протонамесника и деградирао ме на најнижи чин - јереја - каже Живковић. - Одузео ми је парохију, скинуо ме са социјалног и пензијског осигурања и казнио ме забраном свештенодејства, што је у надлежности само Црквеног суда. Врхунац тортуре био је његов покушај да ме са породицом избаци из службеног црквеног стана у Омољици.

 

Живковић објашњава да је серију Никанорових напада изазвао допис његовог колеге, такође свештеника, који га је пријавио владици уз оптужбе да ради на његовој смени. Октобра прошле године позван је зато на разговор у Владичански двор у Вршцу.

- Док сам саслушаван, владика је био под дејством аклохола, псовао ме и претио - тврди Живковић. - Био је агресиван, вређао је моју супругу, а претила је опасност да се са мном и физички обрачуна. У лице ми је рекао да док је он жив нећу бити свештеник у Банатској епархији. Од стреса ми је скочио крвни притисак и завршио сам на лечењу у панчевачкој болници, где се и данас лечим.

Бивши омољички парох каже да је о целом случају известио патријарха Иринеја и Синод. Живковић ће тужити Никанора суду и за накнаду штете, а новац уплатити болници у Панчеву.

Саговорник "Новости" каже и да његов случај није једини пример самовоље и бахатости владике банатског Никанора. На његовој мети, поред Омољице, нашли су се и поједини свештеници из Стајићева, Житишта, Банатског Двора... Они су, наводно, заплашени и у страху од последица не желе да му се супротставе нити да злостављање пријаве црквеним и државним органима.

 

БРАНИТЕЉ ИЗВОРНОГ ПРАВОСЛАВЉА ВЛАДИКА Никанор важи за епископа супротстављеног патријарху Иринеју и члановима Синода СПЦ. У црквеним круговима често се представља као бранитељ изворног православља од нових трендова у цркви и наводног утицаја Католичке цркве.

 

БЕЗ КОМЕНТАРА

КОМЕНТАР владике банатског Никанора редакција "Новости" у среду није успела да добије. Владика банатски до сада је избегавао сваки контакт са медијима, а његова епархија важи за једну од најзатворенијих у СПЦ.

 

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:589338-MOBING-U-SPC-Vladika-ponizavao-svestenika

 

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

E da sam juče umro......

Pa zar svetovni sud ima bilo kakvu nadležnost?

  • Волим 1
пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

E da sam juče umro......

Pa zar svetovni sud ima bilo kakvu nadležnost?

 

Па како нема? Шта ови у Цркви могу да раде шта год хоће, јер за њих не важи световни суд?

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...