Дејан Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Otac Toma je godinama pisao na razne adrese, pa i patrijarhu postojećem, pa i crkvenom sudu. Toma je do poslednjeg daha želeo da se to reši u kući, u crkvi. Nije moglo. Ovo je istorija i ovo je putokaz Srbije ka zaista kvalitetnoj Evropi i demokratiji", rekao je Tomić. Teolog Knežević ističe da ima i dobrih i loših primera u SPC, kao i u svakoj drugoj crkvi, ali da je problem to što se stvari često guraju pod tepih. Nažalost, po uticajem istorijskih okolnosti , SPC je obolela od onoga što ni jedna Pravoslavna duša ne sme sebi da dozvoli a to je prosečni plemnski mentalitet i shodno tome takvo ponašanje. Mentalitet sela, sve je ok dok se ne sazna, niko nije kriv, svi peru ruke kao Pilat. U informativnoj službi Srpske pravoslavne crkve za B92 je rečeno da im je žao što se sve ovo događa, ali da je to lična stvar dvojice sveštenika. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
geronymo Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Тачно је брате, али су други били анти. Као што је тачно да смо се после светили и у тој Далмацији и у тој Херцеговини, па све закључно са ратовима 90их. И све због постојања тог анти. Хајде да не буде више тога, ајде да разговарам са тим другим тамо па да му кажемо, да му поменем историју, да изградимо наше односе без тога, без крви, да изградимо мир. Доста је тога више, доста је било свађања, нетрпељивости, ратова. Ајде да притиснемо тог папу да ошине мало хрватски клир, да их заузда. А ако тај други неће, ако нема намеру да ме поштује и да живимо у миру, да му кажем да ћу се бранити. Da smo se mi svetili nevjerujem,jer to nismo mi,ako ima slucajeva ja neznam,iako sjedim s` tim ljudima , niko mi za to ne rece sem Blajburga. Moje selo je u drugom ratu izgubilo 75% stanovnista jer je kraj Jasenovca,posle rata doselila se jedna Hrvatska familija glava te familije sluzio kod Jure Francetica,i dan danas zive u mom selu i nigdje nisu isli tokom rata. A zasto, zato sto smo ljudi i trudimo se biti. Jer niko ne voli ulizice ni ja ni moj drug Josip ni Adil,jer ako ne cuvam i volim svoje ne mogu ni tudje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Ово обожавам, када неки тамо протестант коментарише стање у Православној Цркви. Ne znam šta da ti kažem, to ti je kao kad neko odbacuje Šmemana ili Berdjajeva zato što nemaju ruska ili srpska prezimena , i to sam imao priliku da pročitam.Uvek mi pada na um onaj teks : " Sektaštvo u Pravoslavlju, Pravoslavlje u sektaštvu", ne etiketiram Kneževića kao sektaša, samo prenosim duh sa kojim treba da tumačimo reči nekoga ko je inoslavan. Ovaj Knežević priča sve što ja mislim, dakle, treba svaku konstruktivnu misao potvrditi ili osporiti činjenicama, a ne obarati zato što neko nije Pravoslavan, Srbin il već šta god Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Шмеман и Берђајев су били православци, нема везе што имају таква презимена, ја овде причам о конкретном човеку, зато не знам чему то поређење, које нам везе са везом. А ко је етикетирао Кнежевића као секташа? То ако неко чим види протестантизам и помисли на секташтво је друга ствар. Тај исти Кнежевић је најмање позван да прича о стању у СПЦ, пошто је не зна, може само да чује, али једноставно не зна, не живи тим животом. А "конструктивне" мисли и политичари износе, тј оно што народ жели да чује, али колико су искрене, то је већ питање. A odakle ti informacija da ne zna? Možda zna bolje od tebe i mene. Konkretni čovek je rekao nešto što je apsolutno u duhu Šmemana. Opet dolazimo do toga da se nečija reč odbacuje samo zato što je protestant i automatski mu se lepi etiketa da nije upoznat sa stanjem u Crkvi. Ako hoćemo da menjamo stanje na bolje, onda zaista ne treba problem bacati pod tepih po svaku cenu, mora se uvažiti kritika i katolika, protestanta i ateiste koja je usmerena u pravcu Pravoslavne Crkve. Mi sa tim ljudima delimo isti vazduh, istu državu. Ako mene boli, a boli me, ovolika socijalna nejdnakost i stradanje mnogih dobrih sveštenika u Pravoslavnoj Crkvi, zašto bi se ta empatija oduzela nekom protestantu, ako je to i njegov razlog za kritikovanje negativnosti? Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Свештеник добио владику на суду, а изгубиће службу Омољица – Виши суд у Панчеву утврдио је да је Томислав Живковић, овдашњи свештеник, претрпео злостављање на раду од стране свог надређеног – епископа банатског Никанора. Суд је у целости усвојио тужбени захтев Живковића, а Никанору забранио овакво и слично понашање. Пресуда наводи да је владика Никанор (Богуновић), мобинговао Живковића, тако што му је претио да ће, „ако се не уразуми, бити ’увучен папир у машину, а он саслушаван’”, да му је претио премештајем на ниже радно место, да ће остати без посла, те да га је незаконито саслушавао. Тако бар гласе оптужбе у неправоснажно окончаном спору какав не памти црквени живот у нас. У пресуди се још наводи да се она „може објавити у јавним гласилима – ’Политици’, на трошак туженог”, али тужени владика то, до сада, није учинио. Све је почело пре тачно годину дана, као у Сремчевој књизи „Поп Ћира и поп Спира”, о два завађена попа у мирном банатском селу. С причама рекла-казала и пријавама пароха против Томислава Живковића, тада старешине омољичког Храма Светог Николаја. Како каже свештеник Живковић, у парохове приче епископ банатски Никанор је поверовао, иако он тврди да нису тачне. По Живковићевим речима, његов потчињени (име није желео да помиње) неколико пута га је пријављивао да је организатор владикине смене и да му је пробушио гуме на аутомобилу, те да је негативно причао владици о његовој супрузи, попадији. Онда је, наставља, с намесником из Панчева позван у Епархију вршачку, када му је владика први пут запретио и тешко га извређао. ОПШИРНИЈЕ У ШТМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Зато што знам ко је Никола Кнежевић и знам да не зна боље од мене, за тебе не знам. Човек је рекао оно што жели да се чује и то је то. Ја не говорим о томе што је он протестант, већ ко је он. Од свих православаца у овој држави, они су нашли Кнежевића да позову. Случајно? Или због тога што пише на њиховом сајту, представљајући се као теолог (али не чији) и где само критикује СПЦ. Зар у протестантизму нема проблема? Што никада није критиковао стање код њих? Нисмо деца, то може да пролази код оних који не знају. Dakle, kontakt sa našim teolozima mu daje za pravo da kaže svoje mišljenje. Znaš kako, možda bi i mnogi pravoslavni rekli isto, čak težim rečima, ali ne smeju, od oltara žive i boje se sankcija. To je jasno i pticama na grani, pa svaki sveštenik koji je čestit, pošten i odan, a na fejsbuku napiše nešto to je realna i objektivna kritika PC, snosi često ozbiljne sankcije, ne zato što je neko sa vrha to pročitao, već što se pogrešno prenese i interpretira u sam vrh. Malo sutra bi ja pričao ovo što pričam da sam sveštenik ,da imam porodicu i decu, ćutao bi ko zaliven. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Од многих мојих пријатеља из банатске Епархије сам чуо да је он веома одговоран као Епископ, да се труди и ради на многим пољима, али да има незгодну нарав. Zvucis kao zlostavljana zena-jeste da ume da udari, ali dobar je covek, trudi se. :-D :-D :-D Дејан, verum est in beer, Јанко and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Свако овде има права, није о правима реч, већ о веродостојности тога што каже. А контакт му сигурно не даје право да мисли да зна. Ја сам овде причао о лику и делу Кнежевића, човека који се у писањима представља као теолог, али не и који и чији, а који само критикује СПЦ. Па опет постављам питање где му је критика о протестантизму. То онда није здраво, када критикујеш само друге, а своје кријеш. Ту су ипак друге намере у питању. А о томе ко сме, а ко не сме нешто да каже је само ствар кукавичлука, нема ту вађења. Има свештеника који су за гуше хватали епископе, па им ови нису смели ни а рећи. Или јеси или ниси. Друга је ствар што су у већини не кукавице, већ шлихтаре, који се толико понизе пред владикама, да те је срамота да гледаш, а то је до њих самих. Pobogu čoveče, jel ga je neko pitao u vezi nekog problema medju protestantima? Vidiš da je čovek objektivno rekao da su ovo problemi koji se nalaze medju svim Hrišćanima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Па прочитај његове текстове на блогу б92, па ће ти се само касти. Свео си се на ово, а ја ти рекох ко је и шта је. Вртимо једно те исто, глупо је више разглабати, тј ја сам рекао шта сам имао о њему, а ти веруј у шта год желиш, твоја ствар. Чак нисам тебе ни цитирао, већ б92 који је пренео њега, него си се ти нешто нашао увређен, ко зна због чега. Čitaj i ti sa sajta SPC šta je rekao. Ja ću da se držim saveta oca Justina, iz svega uzimaj ono što je dobro. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Фебруар 6, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2016 Elem , pitanjce ili dva... ako je papa samo episkop sa prevenstvom u cemu vec , znaci li to da ja ne moram da cekam popa rusa da se smiluje i dodje nego mogu da krstim dete u katolickoj crkvi i to ce biti validno krstenje ? A vi sto nas antiekumeniste gledate kao neke primitivne i agresivne zveri koje nisu u stanju da se cak ni druze sa ljudima druge vere ,evo ja da vam kazem da to nije tako. Ja se ovde druzim sa svima sem sa pravslavnima , jer ih i nema , pa imam prjatelje adventiste ( taj je izuzetno dobar covek , samo malo zaludjen pravljenjem dece ima ih hvala Bogu sedmoro), budiste , taoiste , pripadnike nekih vera za koje nemam pojma ni sta propovedaju ...hrvate , amere , kineze , italijane ... Nije problem u antiekumenizmu i realnom sagledavanju politicke situacije , jer ako nas je iskustvo necemu naucilo , naucilo nas je da nam vatikan i protestantska evropa samo zlo zele , valjda poslednjih 1000 godina ratova to jasno pokazuju ,a najjasnije se to vidi poslednjih 30tak godina. Problem je u ekumenistima koji su zadrti kao jehovini svedoci , pa sve sto nije po njihovom arsinu je lose, zlo, nazadno , primitivno , neobrazovano , glupo ... jos se uprepodobe , pa navuku crkvu na glavu i biranim te mekanim recima izvredjaju do koske . Eleme, ujedinjujte se sa kim hocete , priznajte prevenstvo kome hocete, o glavu ce vam se razbitiv, kao i uvek kad im je pruzena ruka i ukazano poverenje. Sto se tice pojdeinacnih primera dobrih ljudi iy nekih drugih naroda , ta proca ne pije vodu. Svuda su ljudi isti, obicni , uglavnom dobri i posteni , tu nema razlike. Ali kad izbije rat i tutnu svima puske u ruke , svako zna ko je i sta i je i ide svojima. I taj dobar i posten puca i ubija dobre i postene da drugoj strani ,tako je bilo i biceod kad je sveta i veka i ne vidim da ce se to promeniti . Zelje su jedno a realnost nesto sasvim drugo . feeble and geronymo је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 6, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2016 Zvucis kao zlostavljana zena-jeste da ume da udari, ali dobar je covek, trudi se. :-D :-D :-D ) Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 6, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2016 Dakle, kontakt sa našim teolozima mu daje za pravo da kaže svoje mišljenje. Znaš kako, možda bi i mnogi pravoslavni rekli isto, čak težim rečima, ali ne smeju, od oltara žive i boje se sankcija. To je jasno i pticama na grani, pa svaki sveštenik koji je čestit, pošten i odan, a na fejsbuku napiše nešto to je realna i objektivna kritika PC, snosi često ozbiljne sankcije, ne zato što je neko sa vrha to pročitao, već što se pogrešno prenese i interpretira u sam vrh. Malo sutra bi ja pričao ovo što pričam da sam sveštenik ,da imam porodicu i decu, ćutao bi ko zaliven. Али је зато овај форум ту да критикује и оно што код нас у цркви не ваља. Па ко нас узима од тих медија за озбиљно? Овде се може наћи више критика на рачун СПЦ него похвала. А сасвим сигурно више него на блогу код Кнежевића. И на крају у праву сте и ти и пиво. Тешко да ће наши теолози јавно критиковати СПЦ јер се не сече грана на којој седи. А исто то важи и за Кнежевића ни он не критикује своје протестанте јер се не сече грана на којој седи. Једина је разлика међу нама што ми не критикујемо протестанте(њихово унутрашње стање и проблеме) нити се њима бавимо, јер нисмо лицемери. Volim_Sina_Bozjeg, feeble and zuti car је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 6, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2016 "S obzirom na to da je sama odluka vladike neustavna jer po Ustavu SPC vladika može, ono što je maksimalno, jeste u okviru njegovih nadležnosti jeste da određenog sveštenika iz razloga opravdanog udalji sa službe na 30 dana", kaže Knežević. Има једна клаузула у уставу СПЦ која каже( парафразирам): Епископ може ако нађе за сходно и оправдано да санкционише клирика и из других разлога а због домостроја Тј. епископ може ако процени казнити клирика без обзира да ли је он направио икакав преступ а зарад домостроја. Тј. ако клирик без икаквог кршења устава, и закона СПЦ прави такве проблеме унутар СПЦ епископ може да га казни и лиши свештенства илистави под епитимију. Дакле крајња инстанца је епископ а не закон. Он је заправо закон и он руководи и процењује шта је најбоље за његову епархију. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Фебруар 6, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2016 Sta je sledece? Pop Stanislav tuzio patrijarha serbskoga sto mu nije uplacivao doprinose za 2013 godinu. Razumem da vladika Nikanor sa pravom ili ne nije popularan ovim stazicama,ali zaboga... U jednoj prici poslusnost je zakon za sve u drugoj se zagovara tuzakanje onoga kome trebas biti poslusan jer ti se mozda ne svidja ono sta se trazi od tebe. I pritom da je ovo slucaj iz neke eparhije popularnih episkopa na ovim stranicama tipa Backa,Zahumsko Hercegovcka,Branicevska i sl i da je ova vest odatle svi ovi koji odreda sankcionisu recima vladiku Nikanora zbog svedocanstva u medijima (a da pritom ne znamo i nismo culi i drugu stranu-ili je ona sama po sebi nepotrebna i suvisna,zar ne?) bi prvi napali tog svestenika koji bi na ovaj nacion ustao protiv nadleznog episkopa,pogotovo na ovaj nacin,na svetovnom sudu,pa bi izvlacili price o poslusnosti o tome da nije dostojno ici po sudovima i tuzakati nadleznog episkopa i pastira,da je sramota,da je mogao da trazi da ide na drugu eparhiju itd itd itd licemernost je mnogo losa stvar. feeble, Баба and geronymo је реаговао/ла на ово 3 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 6, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2016 На жалост, у праву си. Није сад што сам ја љубитељ Никанора јербо је србенда и каратиста, али си заиста у праву. То су двоструки аршини. Ипак, некако у овом случају, потпуно разумем попа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука