Jump to content

Карикатурама против неписмености

Препоручена порука

Бојан Јокановић је дипломирани богослов и теолог који је на веома креативан начин кренуо у борбу против неписмености. Аутор је серије илустрација о Сизифовој неуморној борби против правописних грешака, која је постала веома популарна на друштвеним мрежама.

697813_bojan-jokanovic_ff.jpg?ver=144848

Бојан Јокановић

- Идеја за серијал "Сизиф vs правопис" ми је пала на памет сасвим случајно, као Њутну јабука када је седио испод стабла. Шалим се. Цртам карикатуре по наруџби, тако да ми се често деси да ми људи откуцају поруку са питањима. Велики број "неписмених" људи пише, коментарише... Такве поруке дешифровати чини ми се да је потребан добар тим стручњака за хијероглифе. Када с муком одгонетнем шта је хтео тај неко изгубио сам висе инспирацију за цртањем. Тако да ме "мука" натерала да почнем са правописним карикатурама - објаснио је Бојан Јокановић за "Блиц".

697810_karikatire-10-foto-bojan-jokanovi

Како каже, визуелно се најбоље памти, па за оне који мрзе да прочитају било шта "Сликовница за неписмене" је одлична едукативна ствар.

697806_karikature-7-foto-bojan-jokanovic

Цртање карикатура и група на фејсбуку коју је направио у сврху њиховог објављивања је почело као шала и разонода. Како каже, касније су дошле изложбе, репортаже, озбиљније су кренуле наруџбе, израде логотипа, илустрације књига, разне понуде за сарадњу.

- Најдража ми је карикатура о писању "не знам". То је уједно мој првенац, након ње је уследила серија других, па ми је, због тога, некако омиљена -прича Бојан.

697804_karikature-9-foto-bojan-jokanovic

Он тврди да му инспирација долази сама, а цртањем се бави скоро целог живота.

- Откад знам за себе шврљам неке цртеже. Отац се бави дуборезом и цртањем, тако да сам дар за ликовно стваралаштво наследио од њега. Поред Веронауке, водим у школи и ликовну секцију тако да се трудим да своје умеће пренесем на младе таленте - прича овај уметник.

697809_karikatire-11-foto-bojan-jokanovi

За цртање користи више техника, акварел, лавирани туш, оловку.

697808_karikature-5-foto-bojan-jokanovic

- Акварел је мој омиљени сликарски медиј - каже он.

Ко је овај младић?

697812_karikature-2-foto-bojan-jokanovic
Радови у једној школи у којој Бојан предаје

Бојан Јокановић је рођен 1985. године у Тузли.

Основну школу је завршио у Добоју, а средњу богословску и Богословски факултет завршио је у Фочи.

По вокацији је дипломирани богослов и теолог. Предаје у неколико школа. Пасија која употпуњује његов посао јесте цртеж, карикатура и свирање на гитари.

Извор

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Хвала уредништву београдске "ПОЛИТИКЕ" (најстаријег дневног листа на Балкану) који су препознали и одобрили штампање чланка који описује мој "сизифовски рад". Захвалио бих посебно госпођи Славици Берић за овај дивни чланак и лијепу сарадњу.

Аутор допадљивих карикатура, како неко рече „сликовнице за неписмене”, које на шаљив начин дају до знања шта је исправно, а шта погрешно, у српском језику је Бојан Јокановић, вероучитељ из Добоја.

11902501_866676863419834_793444689651071

Захваљујући друштвеним мрежама, за мање од два месеца, карикатуре „Сизифова борба за правопис” које црта Бојан Јокановић из Добоја, постале су хит у региону. Преко седам и по хиљада људи (сваким сатом их је све више) кренуло је да прати и с нестрпљењем ишчекује следећи шаљив и сликовит, а јасан и упечатљив одговор када су у питању језичке и правописне недоумице у српском језику.

Нешто раније, ове године, у Београду је покренута акција заштите српског језика, писма, опште језичке културе и писмености, коју организују и воде Секретаријат за културу, Филолошки факултет и Библиотека града. Поруке у акцији „Негујмо српски језик” на београдским билбордима и у телевизијским спотовима промовишу позната глумачка, књижевна, музичка и новинарска лица. Православни вероучитељ из Добоја, Бојан Јокановић, бије битку за свој матерњи, српски, језик, сам. Кренуо је донкихотовски, са пером у руци да се „обрачуна” са неписменим и полуобразованим светом.

– Серијал „Сизиф у борби са правописом” (Sizif vs (versus) pravopis) почео сам да цртам пре месец-два дана. Често ми се јаве људи, пишу ми да поруче моје аквареле или карикатуре. Одређене поруке су тако написане да прво морам да одгонетнем шта је тај неко хтео, па тек тада могу да му одговорим, тако да ме је заправо мука натерала да почнем да цртам карикатуре на тему правописа. Људи преко слика визуелно најбоље памте, па ће ваљда некоме мој рад помоћи, а самим тим и мени. Доста је оних који прате овај мој ликовни серијал што ме јако радује. Надам се да неће остати само Сизифов посао, каже наш саговорник и додаје да је чуо за поменуту кампању у Србији.

– Она није била моја инспирација. Када сам почео да цртам нисам ни знао за ту акцију јер живим у Републици Српској, али ме радује што је коначно неко почео да води рачуна о неговању језика, правописа, ћирилице.

Бројни коментари подршке: „Хвала до неба, ово нам више треба него хлеба!” и уважавања од језичких зналаца потврда су да је на добром путу. Своје дело овај карикатуриста је храбро изложио суду јавности, а није се либио ни да позове све који имају предлог шта би могао да илуструје. Тако уз речи подршке стижу и сугестије: једна Ивана предлаже да илуструје „строг, строжи, најстрожи... јер се врло често погрешно употребљава (строжији, најстрожији)”.

Ко је заправо Бојан Јокановић, коме толики људи верују – на цртеж?

– Рођен сам у Тузли, 2. маја 1985. године. Срећно и спокојно детињство прекинуо је рат који је 1992. почео у БиХ, па смо силом прилика морали да напустимо Тузлу и преселимо се у Добој, тако да сам ево после 23 године постао на неки начин натурализовани Добојлија. Сестра Бојана живи у Београду.

Бојанови родитељи, отац Миленко и мајка Радојка, грађевинци су, али је имао шта да наследи од њих.

– Отац је надарен за архитектуру и уметност, у слободно време се бави дуборезом. Мајка је музикална, тако да сам од обоје покупио таленте – цртање на оца, свирање гитаре и певање на мајку, признаје даровити младић.

После основне школе Јокановић се упутио у Фочу где је завршио средњу Богословску школу и стекао звање богослова. Школовање је наставио на Богословском факултету.

– Тренутно сам запослен као вероучитељ у више основних школа. Предајем веронауку свим узрастима, од другог до деветог разреда основне школе. Волим децу, тако да ми је посао који радим задовољство. Деца су неискварена, искрена, добра... Лепо је у тако здравом окружењу провести радни дан. Веронаука је специфичан предмет, превасходно васпитни, а тек онда образовни. Трудим се да час прође у пријатној, креативној, шаљивој, а уједно и едукативној атмосфери, каже овај дипломирани теолог и додаје да је што се тиче цртања самоук.

– Акварели заокупљају највише мог слободног времена. Цртам доста карикатуре, у томе уживам. Људи то највише воле и прате. Бележим разне комичне ситуације, људе, менталитет, понашање, (не)културу.... Колико само ту инспирације има, могао бих да радим даноноћно, каже овај уметник коме фотоапарат не треба, он то бележи оловком.

Занимљива је Бојанова прича везана за прву самосталну изложбу у априлу 2014. године. Он је један од ретких, ако не и једини, који после изложбе, од 150 карикатура мањег формата ниједну није вратио кући.

– Изложба је била у галерији Центра за културу у Добоју и била је изузетно посећена. На дан када је требало да скидам поставку, поплава је задесила наш град и сви радови су трајно уништени. Како код нас инспирације има и више него што треба, дошли су неки нови, технички бољи, зрелији радови, који чекају нову изложбу – али само кад водостај реке Босне буде јако низак, шеретски ће овај карикатуриста који очито живот гледа са ведрије стране.

Цртеже ради различитим техникама – акварелом, тушом, оловком.

– Ако их радим пријатељима, онда се препознају, нађу сличност и никада не замере. Ове друге или насмеју или увреде оне који их не разумеју. Свако види оно што жели. Обично поруке мојих карикатура и не стигну до оних којима су упућене. Такве не занима уметност, каже Јокановић.

И док аквареле, цртеже и карикатуре излаже суду јавности, гитару свира од првог разреда средње школе, такође самоуко, пријатељима, девојци...

На крају разговора Бојан закључује:

– Не постоји досадан дан за мене.

Како ствари стоје, њему тек предстоји посао, јер Сизиф озбиљно „гура”, па већ оно што ради неки називају „Правописни буквар – сликовница за неписмене”.

Има и оних који не крију своје дивљење: „Шта друго рећи него хвала, честитке за идеју и квалитет карикатура – хоћемо још! СумЉам да је оволико довољно, НЕЗНАМ коликог ефекта ће дати, стога НАЈ ЛЕПШЕ молим за наставак серије, ваљда ЋЕ МО тако постати писменији. ХВАЛИ ми још ПО НЕКА карикатура о....”

Славица Берић

Извор

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости...

Подели на овим сајтовима

Браво Српине србски , :unbelieveble:   ne_shvata Браво Србине српски  :unbelieveble:

Браво Србине србски  joooj /плеоназам/. ne_shvata

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Познајем Бојана. Наравно, у Добоју се сви познају :) У истој смо парохији :)

Ово што видите на овим карикатурама је јако мали дио тога шта момак ради. Заиста таленат какав се ријетко виђа. 

Пошто предаје и вјеронауку, дјеца га обожавају. Најбољи вјероучитељ. Кроз цртеже учи дјецу и подстиче на рад. Своје ученике доводи у цркву да пјевају причастен пјесмице. Супер момак, супер. 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Познајем Бојана. Наравно, у Добоју се сви познају У истој смо праохији Ово што видите на овим карикатурама је јако мали дио тога шта момак ради

Питај га да се учлани на форум и отвори тему гдје би нам презентовао своје радове  :)

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Питај га да се учлани на форум и отвори тему гдје би нам презентовао своје радове  :)

Мислим да он већ зна за форум ( ако ћемо право, ко не зна!? :) ), али предложићу му прве прилике кад га видим (на вечерњој, или на Литургији). :)

Подели на овим сајтовима

Судећи по његовој слици горе, мислим да би постао хит међу женским дијелом форума са теме да ли се самује због нереалних очекивања.  :smeh1: 
Па ако је сигл, ето чиме ћеш га намамити на форум :)

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Рекла сам Бојану да је изашао и на највећем православном форуму :) и послала му линк да погледа па ако буде желио, он ће се регистровати.

Ево сад још нешто од њега чисто да оправдам свој претходни пост, а то је да је момак веома талентован и да не ради само карикатуре :)

12243261_898351153585738_770493313283190

Преузето са његове странице на фб https://www.facebook.com/Bojan-Jokanovic-CRTE%C5%BDI-I-KARIKATURE-450609215026603/?fref=ts

Подели на овим сајтовима

• 9 months later...
  • Креирај ново...