Jump to content

Петиција за "Алексин закон", покушај решавања проблема вршњачког насиља

Препоручена порука

5 minutes ago, ВИЛМА рече

Moje pitanje je : koliko ZAISTA učitelji i nastavnici ( takođe i tzv. Pepsi služba - psiholog i pedagog škole) primenjuju sve ovo što je ovako detaljno napisano u priručniku ?

To sam i ja hteo da pitam.

Pepsi služba, haha, odlično rečeno. Sećam se svojih škola, nisam znao ni kako psiholog uopšte izgleda. Jednom su nas tako u srednjoj školi poređali ispred vrata te iste ,,institucije", čekali tako ko budale ispred, a kad sam ušao pita me: Jel imaš ti nekih problema? Ja je gledam nešto, reko: Nemam. Sigurno nemaš? Nemam. I to je bilo to. Mislim, bezveze je, besmisleno.

Подели на овим сајтовима

15 minutes ago, ВИЛМА рече

Ono što ja dobijam kao povratnu informaciju od svog deteta, a i druge dece, jeste da se svako alarmiranje dece da trpe ili neko drugo dete trpi neko šikaniranje dobijaju jedno ledeno : " Tužibabo" i " Ćuti!". :trtmilo:

A jel se bune ti isti kad deca njih maltretiraju...

Подели на овим сајтовима

Eh Vilma, a kad pitas prosvetare za to isto, oni su negde culi za tako nesto, isli na neki seminar i to uglavnom ovi Pepsi :)))

a ostali?jaoj pa ti ne znas, mi nastavnici nista ne mozemo, pa nama su ruke vezane, pa znas ti za koju platu mi radimo i nas niko ne ferma ni dva posto, a kakvi su tek roditelji te dece...i tako u nedogled. Niko bre nije nicija odgovornost :(

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

13 minutes ago, ВИЛМА рече

Ja sad kao Zajron :ani_biggrin:.

Док не поставиш неке младенце - ниси! :)

Шалу на страну, иако до школе имам још 4 (дивне) године морам признати да ме то одрастање баш мучи и да често размишљам о томе. И некако се тог вршњачког насиља право да вам кажем баш прибојавам. 

41 minutes ago, Иван ♪♫ рече

a videći šta se događalo i događa oko mene, trenirati neku borilačku veštinu i da će svakog nasilnika poslati na patos. A što deca ne budu mogla, ja ću da preuzmem.

Са овим се баш и не могу сложити, борилачка вјештина под обавезно, али као средство за изградњу личности. А тек што бих ја могао да преузмем.. перо лака, до 70 кг, у вријеме школе ћу превалити 40, чак ће ме и просјечан насилник разбити, а камо ли његов тата :)

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Goku рече

Са овим се баш и не могу сложити, борилачка вјештина под обавезно, али као средство за изградњу личности. А тек што бих ја могао да преузмем.. перо лака, до 70 кг, у вријеме школе ћу превалити 40, чак ће ме и просјечан насилник разбити, а камо ли његов тата :)

alternativa?

Подели на овим сајтовима

Skoro cuh pricu jezivu, a radilo se o devojcici u nizem razredu, psihicki je mltretirao drug iz odeljenja, a uciteljica je bila u fazonu pa ona je osetljiva devojcica. Resenje je nazalost ili nasilje tj uzmes prebijes budalu, ili ispuses dete i upises u drugu skolu. Posto znam mamu te devojcice, oni su prvo pokusavali, razgovarali redom od roditelja nastavnice, pedagogom, direktorom i kad su shvatili da protiv inertnog sistema leba nema upisali dete u drugu skolu. I sad njena prica, u drugoj skoli totalno druga atmosfera, direktor ozbiljan, na svaku naznaku nasilja se reaguje, deca znaju granice, dete inace drustveno ubijeno u pojam u prvoj skoli ponovo pistaje vesela...

ipak je do osoblja skole i kako primene vec postojece zakone. Oni bi mogli da budu bolji, ali ni sad nisu toliko losi koliko su ljudi nezainteresovani da ih primene.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Иван ♪♫ рече

alternativa?

Писао сам већ некада раније на некој другој теми, борилачке вјештине и спорт уопште, физичка снага колико генетика и здравље буду дозвољавали, али изграђен карактер,не само да се узврати, него да постоји слобода и окретања другог образа, и увијек као примарна солуција ненасилно рјешавање конфликта. 
Рецимо све оно што ја немам :)

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

• Гости

Kada sam ja išao u osnovnu, postajali su nekakvi zakoni i odgovornost, iako su već onda počeli da se urušavaju. Okretanje drugog obraza nije bila opcija za mene i zato sam još onda počeo da treniram.

Sad da idem u školu, bez oklevanja bih nosio skrivenu kamu. Ne skakavac, nego baš kamu.

Učio bih isto kao što sam učio, ne bih pravio probleme (izuzev paljenja kontejnera i raznih eksperimenata sa petardama...), ali bih u slučaju pokušaja maltretiranja nekoga poslao na urgentni ili u grob.

Ako nema krivične odgovornosti za nasilnike, iako usled maltretiranja ima mrtvih, onda je ne bi bilo ni za mene.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Goku рече

Писао сам већ некада раније на некој другој теми, борилачке вјештине и спорт уопште, физичка снага колико генетика и здравље буду дозвољавали, али изграђен карактер,не само да се узврати, него да постоји слобода и окретања другог образа, и увијек као примарна солуција ненасилно рјешавање конфликта. 
Рецимо све оно што ја немам :)

Dete da okrene drugi obraz??? Kome? Budali? 

Okretanje drugog obraza ima smisla samo ako od toga ima neka korist, u suprotnom je mazohizam, povlađivanje zlu i izgovor za pasivnost.

Dete od toga može samo štetu da ima. Nemaš pravo tako nešto da zahtevaš ni od svog deteta. 

Dete treba osposobiti za život i preživljavanje u datom okruženju.

Подели на овим сајтовима

Ne bukvalno, Ivane, ali da ne mora vratiti drugaru sa kojim se danas posvađao, a sa kojim će se sutra opet igrati kao da ništa nije bilo. A takvo sjeme okretanja drugog obraza posijano u djetinjstvu će dati plod kasnije.

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Goku рече

Ne bukvalno, Ivane, ali da ne mora vratiti drugaru sa kojim se danas posvađao, a sa kojim će se sutra opet igrati kao da ništa nije bilo. A takvo sjeme okretanja drugog obraza posijano u djetinjstvu će dati plod kasnije.

Bas kao sto Muramasa rece, ovde je ipak rec o zlostavljanju, a ne o koskanju.

Ali cak i u tom slucaju, odnos vrsnjaka prema detetu itekako utice na njegovu sliku o sebi i kvalitet zivota, i itekako se moze odraziti ,,kasnije" kroz zivot. Zadatak je roditelja da emotivno nahrane dete, tako da mu to postane prirodno stanje i da moze lakse da podnosi zivotne udarce.

Ok, razumem da si govorio uopsteno, samo u pogresnom kontekstu.

Подели на овим сајтовима

Није погрершан контекст, Иване, само сам одговорио на оно твоје " trenirati neku borilačku veštinu i da će svakog nasilnika poslati na patos. A što deca ne budu mogla, ja ću da preuzmem ", јер сам мислио да је управо то погрешан контекст борбе против вршњачког насиља. Прво, дијете које је у стању "патосирати сваког насилника" никада и неће бити мета истих, знамо сви када смо ишли у школу каква су дјеца била мете насилника. Али ако је већ у стању да "патосира сваког насилника" прије ће бити да ће патосирати некога ко се очеше о њега на ходнику, степеништу, игралишту.... Е зато сам ти рекао, борилачки спорт као изградња личности, што физички, што психички, да зна да не мора некога патосирати, чак и некога ко то заслужује, само зато што је у стању, него д аима избор да то не уради, чак и ако може.

А тек овај други дио, да ћеш ти да преузмеш, замисли дијете неког СНС моћника који службеним аутомобилом гази пјешака на пјешачком јер му се може и ти ћеш  кренути на њега јер му дијете злоставља твоје. Праштај, али мислим да хоћеш ко што бих и ја.

То сам хтио рећи, како ја замишљам борбу против вршњачког насиља у кругу своје породице, на глобалном (системском) нивоу на могу учинити ништа.
Можда идеализујем, не говорим ништа из искуства јер га још немам. Вријеме ће показати да ли ћу и у којој мјери успјети.

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Muramasa рече

Ne beri brigu za SNS, njima je odzvonilo.

Daj Bože :-)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...