Jump to content

Живописање Пребиловачке цркве - Пребиловци

Препоручена порука

Јесу ли ово неки ефекти на апарату, или је заиста овако живописано? 

:)

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Они који не воле рад о. Стаматиса неће бити одушевљени.

Волео бих да чујем шта на ово мисли проф. Зоран Ђуровић, ипак је он неко ко је меродаван да каже реч.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

По живости боја ово је право киндергартен сликарство. Прочитао сам за Склириса да је клирик. Требали су дати каквом сиромашном уметнику да уради осликавање.

Само је једна вера права - вера хришћанска православна!

Само је једна црква права Црква Исусом Христом Господом основана - Црква православна!

Подели на овим сајтовима

Sa ovim trepavicama kao Končita Vurst :=) inače psihodeličnost ovog rada u Prebilovcima je naglašena do iznemoglosti, malo je napeto ali ima neku izrazito vaskrsnu notu.

012a.jpg

"Израз Христових очију одаје Његово учешће у људским агонијама и слабостима.Могли бисмо рећи да је то"егзистенцијални" Христос,Који,поставши човек,доживљава антиномије људске егзистенције,кроз време и тешкоће,кроз страсти и страдања.То је Христос који не жели да се раздваја од људи,него се спушта на њихов ниво(снисходи им) и преузима свеукупну људску перипетију и ситуацију(condition humaine)-осим греха.Могли бисмо у Христовим очима да видимо један фајумски утицај,а у начину на који се обрађују боје приметан је утицај уметности фобизма."

Отац Стаматис Склирис,У огледалу и загонетки,стр.109

Дакле,његова иконографија препуна символике.За љубитеље традиције(од којих сам и ја) мало тешко за гледати и усвајати.Видела сам његове раније радове,где се држи строго традиције-феноменално,међутим,он није човек феноменалности,он је човек запрепашћења :) и чини ми се,да се не узрујава око тога јер ради оно што воли и како осећа и наилази на узак круг интересовања а изгледа да му та интима прија :)

Иначе,веома ми је драг човек...специфичан.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Линк ка фрескама

Posmatrajuci fresku dolazimo do zakljucka da je njegovo desno uvo,odnosno levo,spusteno  i izgleda kao da se nalazi na granici vrata i glave....Obratite paznju,detalj je veoma uocljiv...Sada mozemo da zanemarimo glavu i da obratimo paznju na odelo,tj.na svestenicki ogrtac..ali na zalost ne vidimo celu fresku ...tako da zaista nemamo pravo da komentarisemo stil...

Mozda u crkvi nema lustera..mozda nema prozora,mozda je u crkvi mrak,jer tada bi ove freske imale drugaciju nijansu...Zaista neobicno... Neki ljudi se mole zmureci,neki se naviknu,a neki i dalje zamisljaju umetnika kako se muci na skelama i sama ideja o tome da krivi vrat kao Mikelendjelo nam daje i vise nego dovoljan razlog da mu cestitamo....  0703_read

:351780:

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

Захвалност о. Стаматису, успео је да прикаже како је и бацање српске нејачи у јаме догађај који у себи носи есхатолошку светлост

imageproxy.php.jpg

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
WWW.RTS.RS

Не делим невине жртве по националности, али имам право да ове отргнем од заборава. Чувам...

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • Креирај ново...