Jump to content

Насиље у породици

Оцени ову тему

Препоручена порука

Хвала Гоку, Јелена и Данка.

Погледаћу ово што сте навели.

Потражила сам помоћ стручњака у државној установи на почетку студирања, нажалост 15-ак минута које је психотерапеут имао на располагању за мене није било довољно, јер обично не бих успевала да проговорим, а плач би ме врло брзо савладао. Понудио ми је таблете, али нисам хтела да прихватим, здравствени сам радник и није ми требало нешто да ме отупи више него што то већ јесам. За ових 7 година откад сам отишла, емоције су се смењивале, прво је био страх и напади панике(које сам успешно решила уз помоћ Линденове методе, без медикације, ово за случај да некоме још затреба), потом огроман бес и љутња (за ово нажалост нема велике самосталне помоћи), након тога сам отупела. Очигледно је фалило туге, па да заокружим циклус. Нисам имала ноћних мора, али јесам флешбекове.

ЈАКО ми смета ово стање отупљености, немам никаквих импулса у себи, и то стање је и разлог што желим да нешто учиним. Ово је као мртва душа у живом телу. Чак и док сам осећала негативне емоције, прихватала сам их као нормалне као последицу онога што сам прошла и нисам се бринула јер сам ипак нешто осећала.

Хвала вам још једном.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 378
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@@Буцка,

Vazno je da si promenila okruzenje . Sada ce sve doci na svoje mesto . Ako za to bude trebalo malo vise vremena , moraces da naucis da cekas ...  U medjuvremenu se okreni sebi ... Radi stvari koje volis ... Setaj prirodom , gledaj u biljke , gaji cvece ,  posmatraj zvezdano nebo , moli se Bogu , citaj knjige , slusaj klasiku ...  okruzi se samo dobrim ljudima i trudi se da oprostis ... 

:351780:

Подели на овим сајтовима

Bucka, ne rece gde si, pogledaj na netu gde ima psiholoska pomoc, vidi gde mozes i kako.

Ako tesko funkcionises, sto i da ne pijes lekove, medicina je daleko odmakla od "rokni jedan bensedin ujutru i uvece", tako da moze i da ti pomogne da bolje funkcionises.

Ne mozemo mi preko foruma ni pojmiti sta se sve sa tovom desava.

Ja jedino stomi pada na pamet je kantarion, on je neskodljiv ovako.

Samo verovatno znas i sama, sve su to "stake", koje nam mogu pomoci kratkorocno,kao most iz tacke A do tacke B, samo sto bolje osmislimo tu tacku B, sto se vise uzivimo u to sta je ono sto zelimo, sta je ono sto nas ceka u tacki B bice bolje. Lekovi bez dobro osmisljenog cilja gde zelimo da stignemo ce nas samo vratiti nazad u tacku A, u zacarani krug.

I ta otupljenost je samo prirodna faza,poziv da osmislis zivot drugacije, da ga oblikujes kako bi volela, a mozda mislis da ne mozes.

Toliko toga si uspela, i izasla iz takve situacije, i studirala, pa to su sve ogromni uspesi na koje samo mozes da budes ponosna.

Snagu imas a vala i hrabrosti, imas i znanja i rasudjivanje, uspeces i sadasnju krizu da prebrodis.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

On 15. 2. 2016. at 15:02, Буцка рече
ЈАКО ми смета ово стање отупљености, немам никаквих импулса у себи, и то стање је и разлог што желим да нешто учиним.

Draga, to je normalno kod onih koji su preziveli traume... Kazem opet. jako mi je zao.

U drzavnoj zdravstvenoj instituciji ce ti najcesce predloziti lekove. Nisam apriori protiv, ali psiholoski rad na sebi je nuzan. Lekovima smanjujes anksioznost i stabilizujes raspolozenja, ali psihoterapijski rad je kljucan. Opet, nista ne treba raditi na silu... To nije posao od pet dana, pa da moras da krenes sutra. Cini mi se da imas dovoljno emoc.inteligencije i refleksivnosti za to, tako da vidi da nekako krenes, ako je moguce.

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

U beogradu znam da su Bejan i Nikola radili privatno, cak tipa za hiljadu dindzi privatnu psihoterapiju, u NS Zeljka Kurjacki radi sa zrtvama nasilja dosta, u Nisu ima psihodramaticara cini mi se da rade istu tematiku.

Ima dosta psihoterapeuta koji i nisu toliko sjajni, ali ima entuzijasta.

Gledaj da ti se taj neko svidi, nisi duzna da radis sa nekim ko ti prija, rad na sebi podrazumeva otvorenost, a ne mozemo mi sa svakim da kliknemo. Potpuno je u redu da ti se neko ne svidi i da trazis dalje.

Znam da je nekad na sajtu jelene pantic bio spisak besplatnih terapeuta i po malim cenama, ne znam da li jos uvek toga ima.

Samo budi blaga prema sebi i daj sebi vremena i prostora za sve sto te muci.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

• 9 months later...

I zene mogu biti nasilne. Majka je moju drugaricu ceo zivot maltretirala do te mere da joj je lice iskasapila, pitanje je samo bilo da li ce ostati oziljci po licu od majcinih noktiju. Lekari su po sluzbenoj duznosti prijavili nasilje miliciji a milicija je podnela krivicnu prijavu protiv majke. Medjutim zena je nasla neku vezu i na sud nije bila nikad pozvana. Takodje je sa svojim muzem otisla u miliciju da bi im pretila sto su podneli protiv nje prijavu. Devojka je nasla posao i sada zivi kao podstanar, sama i depresivna. Sada joj je 43 godine, oseca veliku usamljenost i bori se sa depresijom.

Подели на овим сајтовима

On 27. 11. 2016. at 11:59, Ina Ina рече

I zene mogu biti nasilne. Majka je moju drugaricu ceo zivot maltretirala do te mere da joj je lice iskasapila, pitanje je samo bilo da li ce ostati oziljci po licu od majcinih noktiju. Lekari su po sluzbenoj duznosti prijavili nasilje miliciji a milicija je podnela krivicnu prijavu protiv majke. Medjutim zena je nasla neku vezu i na sud nije bila nikad pozvana. Takodje je sa svojim muzem otisla u miliciju da bi im pretila sto su podneli protiv nje prijavu. Devojka je nasla posao i sada zivi kao podstanar, sama i depresivna. Sada joj je 43 godine, oseca veliku usamljenost i bori se sa depresijom.

Expand  

:( svaka njoj cast!

Juce u crkvi propoved svesteniko o sv.Jovanu Zlatoustu. I jedna njegova recenica koja mislim da daje smisao u kontekstu ove njene zivotne price. A to je da Je trpljenje nepravde jednako cinjenju dobrih dela. Nekome je dato mnogo vise nego njoj i toliko ce se i traziti a njoj ce se samo trpljenje uzeti kao vrlinski zivot za sta sledi nagrada. 

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

On 27. 11. 2016. at 11:59, Ina Ina рече

Expand  

Mogu zene biti nasilne i ubice, pa jedna zena u Rusiji je svog sina ubila, isjekla ga i prepremila rucak od njegovog mesa na koji je pozvala svoju prijateljici, horor jednom rijecju. I muskarci i zene mogu biti podjednako nasilni.

Ako je drugarica mozda hriscanka ili pokazuje interesovanje za hriscanstvo, pozovi je na Pouke, mozda joj veliki broj korisnih tema ali i razumijevanje i opusteni razgovori ovde mogu pomoci da se osjeca malo manje usamljeno. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 27. 11. 2016. at 12:24, Живана рече

:( svaka njoj cast!

Juce u crkvi propoved svesteniko o sv.Jovanu Zlatoustu. I jedna njegova recenica koja mislim da daje smisao u kontekstu ove njene zivotne price. A to je da Je trpljenje nepravde jednako cinjenju dobrih dela. Nekome je dato mnogo vise nego njoj i toliko ce se i traziti a njoj ce se samo trpljenje uzeti kao vrlinski zivot za sta sledi nagrada. 

Expand  

Jeco jeste dobro ako neko tu nepravdu moze da prihvati i snagu crpi iz Hrista, medjutim mnogo ljudi zbog toga dozivi nervne slomove posle kojih se tesko oporavljaju ili ne oporavljaju uopste ili jos gore izvrse samoubistvo. Nisu svi jaki da izdrze ili da pronadju neki visi smisao u tom paklu od zivota, zbog cega i imamo tragicne slucajeve. 

Подели на овим сајтовима

On 27. 11. 2016. at 13:46, Ronald рече

Jeco jeste dobro ako neko tu nepravdu moze da prihvati i snagu crpi iz Hrista, medjutim mnogo ljudi zbog toga dozivi nervne slomove posle kojih se tesko oporavljaju ili ne oporavljaju uopste ili jos gore izvrse samoubistvo. Nisu svi jaki da izdrze ili da pronadju neki visi smisao u tom paklu od zivota, zbog cega i imamo tragicne slucajeve. 

Expand  

Da li smo onda mi hriscani (so zemlji) tu podbacili. Ne "solimo"  dovoljno smislom ,potrebite i u nevolji ...pitam se...

• Волим 1

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

On 27. 11. 2016. at 15:37, Живана рече

Da li smo onda mi hriscani (so zemlji) tu podbacili. Ne "solimo"  dovoljno smislom ,potrebite i u nevolji ...pitam se...

Expand  

Ja to gledam ovako, hriscanstvo je podbacilo, ali hriscani nisu, jer uvijek ima divnih pojedinacnih primera i oni su ti koji su uvijek vukli naprijed.

Подели на овим сајтовима

On 27. 11. 2016. at 13:37, Ronald рече

Mogu zene biti nasilne i ubice, pa jedna zena u Rusiji je svog sina ubila, isjekla ga i prepremila rucak od njegovog mesa na koji je pozvala svoju prijateljici, horo

Expand  

Роналде , па да ли је ово могуће?:unbelieveble:

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

On 27. 11. 2016. at 16:24, Ненад Р. рече

Роналде , па да ли је ово могуће?:unbelieveble:

Expand  

Davno sam to procitao, bas davno i zaprepastio se. Znam da je bilo svakakvih hanibala i ubica, ali nivo hladnokrvnosti kod nekih ljudi ne poznaje granice.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

16681482_1334299413288800_71014852932734

Sreća je dobra za zdravlje

Koliko ljudi toliko i ćudi, a toliko i različitih veza i odnosa. Razmišljala sam i pitala sam se zašto i zbog čega ljudi ostaju u nefunkcionalnim i patološkim odnosima i vezama. Sada u ovom trenutku se rađa mnogo dece ali i umire mnogo veza. Sada u ovom trenutku neko donosi odluku da neće više trpeti da ga partner(ka) vara ili bije ili laže ili omalovažava, a neko donosi odluku da ostane u vezi koja je nezdrava. Neko će pre da bude u zajednici koja je bolna nego sam.

Sećam se jedne scene iz jednog restorana. Bila sam mala i u taj restoran su me ponekad vodili roditelji na ručak. Tu je radila jedna teta Cica. Imala je predivnu dugu plavu kosu i pune usne. Imala je beo ten i prelepe prste. Uvek je bila mirna i staložena. Njen muž je bio krupan čovek, uvek je nosio kožnu jaknu, imao je brkove i uvek je bio ozbiljan. Zvali su ga Braca. Cica i Braca su mi bili uvek neobičan par jer nikada ih nisam videla da pričaju ili da se grle, a on je uvek bio tu. Jednom su Cica i Braca seli za naš sto i tokom razgovora sa mojim roditeljima Braca je rekao:,,čovek mora voleti i poštovati svoju ženu i biti za nju uvek tu". Rekao je to nekako spontano, a nije ni pogledao u teta Cicu. Bilo mi je čudno kada sam nakon nekog vremena Cicu videla sa drugim čovekom. Pričalo se da je sa njim varala čika Bracu i da ga je ostavila, a onda i da je taj novi muž tukao. Čika Bracu nikada više nisam videla ali sam se uvek pitala zašto je ta žena napustila čoveka koji je čuvao i udala se za čoveka koji je tukao. Naravno da ne možemo da znamo šta se zapravo dešava u nečijoj vezi i da li je Braca zaista bio tako divan kao što je delovalo. Ipak se pitam zašto ga je napustila ako je bio dobar i zašto je ostala sa osobom koja je loša prema njoj.
Zašto ljudi ostaju u vezama u kojima se uzajamno ucenjuju, omalovažavaju, zastrašuju i obezvređuju? Neko ne ume da ode, neko ne može i nema gde da ode, a neko ne može da razgraniči patologiju od zdravog odnosa. Tužno je kada neko trpi fizičko ili emotivno nasilje, a još je tužnije ako je u pitanju dete ili stara osoba ili osoba sa invaliditetom.

Malo sam istraživala definicije patološke veze i našla sam razne odgovore. Svaka pretnja(samoubistvom, silom, batinama ili ubistvom) spada u nasilje. Svako zastrašivanje pogledom, glasom, oružjem, pokretom koji pokazuje da će uslediti udarac je takođe nasilje. Zlostavljanje vašeg deteta ili kućnog ljubimca ili člana vaše porodice je takođe nasilje. Ako vas neko ignoriše, ne razgovara sa vama, ismeva i omalovažava ili se šali grubo na vaš račun to je takođe nasilje. Ako vas neko kontroliše, pretura po vašim stvarima i ograničava vašu slobodu, prati vas, vrši pritisak na vas da birate između njega i porodice to je takođe nasilje. Ako neko koristi privilegije svog pola da bi umanjio uloge vašeg pola to je takođe nasilje. Ako neko zloupotrebljava vašu decu tako što ukazuje na to da ih niste dobro vaspitali i govori vam da ste loš roditelj to je takođe nasilje. Ako neko koristi svoju finansijsku moć da bi vas kontrolisao to je takođe nasilje. To su sve patološke veze i otrovni odnosi.

Ono što je dobro je da postoji izlaz ukoliko postoji želja i odluka da se iz takve veze izađe.

Poznajem mnogo ljudi koji su bili u jako lošim vezama i koji su oživeli kada su izašli iz takvih odnosa. Ima ona izreka:,,Odlučio sam da budem srećan jer je to dobro za moje zdravlje".

Eto možda je baš tako lako. Danas se donese odluka. Danas će možda neko da donese odluku da bude srećan. Danas će možda neko da donese odluku da prekine bračni odnos koji decu koja taj odnos gledaju i u njemu rastu čini nesrećnom. Donesite odluku danas da ćete za par godina čitati ovaj tekst i setiti se da ste doneli dobru odluku.

https://www.facebook.com/AllMeCosmetics/photos/pcb.1334300276622047/1334299413288800/?type=3

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Skoro sam prisustvovala sceni kada je muskarac u sred zabave u jednom crnogorskom hotelu povukao zenu za kosu i poceo da urla na nju... Zatekla sam se na recepciji. Obezbedjenje nije reagovalo uopste, stajali su kao kipovi dok je ovaj nastavljao da maltretira. Ne znam da li mu je zena ili ljubavnica, ali bez obzira, mogli su to civilizovano resiti. Zgrozila sam se.

• Волим 1

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...