Jump to content

Препоручена порука

Да, оно што описујеш је одувек био главни принцип православне мисије током векова, оно што се данас у православној мисиологији описује термином "инкултурација", тј. поштовање свих позитивних елемената културе народа у којима се проповеда неповређено Јеванђеље. Тако рецимо имаш да Православна Црква у азијским земљама (Јужна Кореја рецимо) користи пиринач уместо жита за припремање кољива за помене, затим у мисији у Африци у иконопису се користи црвена боја за демоне, а не црна; потпуно нормално се прихвата обичај азијске културе да се у храму седи на поду за време пропооведи свештеника јер они на тај начин показују да имају потпуну, неподељену пажњу за оно што им говори свештеник; у Јапану скидају обућу пре уласка у храм јер је то саставни део јапанске културе - да се испред објеката који су важни као знак поштовања скида обућа...

Дакле, да, оно што указујеш је одувек био саставни део православне мисије. Ако неко одступа од тог принципа, то се не може узети као пример, већ као повод и прилика да се људи још дубље упознају са оним што чини саставни део мисије Цркве ево већ две хиљаде године (Христова заповест о мисији) и да се то одступање исправи.

За мене је хришћанство неспојиво са ароганцијом. Супериорност хришћанства не лежи у инфериорности свега другог, у томе да је све остало затровано Сатаном и демонима, већ у томе да је боље и од нечег другог што је такође у великој мери добро. Многи који се називају хришћанима, толико су далеко од најосновнијих моралних и духовних врлина, да они своју супериорност над источним традицијама и религијама не умеју никако другачије да покажу, осим на начин да покушавају да је угазе својим блатњавим ногама и да самозадовољно верују да су у томе успели. Али то оставља ружан утисак. Врло је ружно да у индијској заједници сикха, који о Србима ништа не знају, Србин буде дочекан са поштовањем и према њему лично и према његовој култури иако је иноверник другачије расе, а кад дође у Србију мора да скине турбан да не би „провоцирао“, сви га на улици чудно гледају, а у цркву му опет не саветују да улази, да не би кога увредио.

Хришћани смо на овом свету сви подједнако, и они који ће са Христом делити рајско насеље и живот вечни, и они који ће запомагати да уђу, али их Христос неће примити, говорећи им „Не познајем вас“. Ако имамо да је хришћанство супериорније од будизма, значи ли то да су и сами хришћани по врлини супериорнији од будиста или да је и најгори међу онима који се називају хришћанима бољи од свих будиста? Колико сам имао прилике да видим, мало је оних који будизам посматрају на сличан начин како је Владика Николај мислио о Индији, да је то врхунац онога што човек може самостално да постигне. Тај врхунац они посматрају као блато и газе га као блато, а у исто време диве се и поштују западна и домаћа световна постигнућа, музике, филмове, технологије, луксузе, престиже, звања и титуле. А тако олако једну вишемиленијумску брижљиво чувану традицију називају сектом и сатанским смећем. То је врло ружно. По мени, неспојиво са вером коју исповедамо.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 112
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Пре него што Вам одговорим, реците Ви мени због чега ми се непрестано обраћате у тој мери снисходљиво да то већ прелази грнаицу пристојности, а затим моје даље одговоре игноришете?

Обраћам Вам се тако зато што Вас не познајем. То је ваљда нормално...

До сад сте ме најмање три пута јавно оклеветали (са све подизањем тог В у „Ви“, што неописиво иритира јер захтева једнако куртоазан одговор), а затим само нестали, без икаквог извињења или ублажавања квалификација које сте изнели. Причам ли ја са човеком, или духом из лампе? Ако немате времена за „надгорњавање“, како сте једном рекли, зашто уопште учествујете у дискусијама, ако ће то бити на нивоу брзоплетих реплика? Зашто се само не бавите администрацијом?

Где сам ја то Вас три пута јавно оклеветао како рекосте? И нестао? Причате са човеком који се крије иза свог имена и презимена и којег зна неколико туцета чланова Форума. Човека који на Форуму дела под пуним именом и презименом (значи нисам дух из боце) и који је доступан свим члановима Форума и путем ове платформе и Фезбука и Скајпа и електронске поште и броја телефона и адресе... И сајта еснафског Удружења којем припадам. Немам потребе да се "кријем" иза тзв. никнејма и генеричке електронске адресе. На Форуму имате и моје слике и слике моје породице, супруге, деце... Ја немам шта да кријем. Ви? То зашто учествујем у дискусијама, то ми је посао и нећете ми Ви свакако одређивати на којим темама смем, а на којима не да учествујем...

Ова Ваша порука изискује одговор, али унапред знам, поучен ранијим искуством у комуникацији са Вама, да тај одговор нити ћете прочитати, нити га коментарисати. Не делим лекције, већ у претходној поруци постављам сасвим нормално и нимало провокативно питање у вези са Вашом хришћанском љубављу, а Ви реагујете као да сам вас убо у стидно место. Зашто?

На исти начин како сте Ви нормално и нимало провокативно поставили питање, а како Ви мислите да је звучало, отуда сам и ја Вама одговорио и успут поставио питање које је по мом суду нормално и нимало провокативно. И написао Вам у питању/одговору исто оно што је др Станковић у исто време написао, само много садржајније, јер човек на концу ради тај посао и део је ПМЦ "о. Данил Сисојев". И не секирајте се, сваки Ваш и одговор сваког форумаша прочита неко од администрације. Без даљњег. 

Овде се некритички и без било каквог промишљања, туђе културе и традиција одбацују, да се ни за тренутак људи не запитају може ли православна вера постојати без грчко-словенских културних елемената и римског календара и могу ли тамо неки по Амазонији Христово рођење да прослављају играњем својих кола и својим лелекањем са грана, кад храстове немају, ни шпорет за положајника, а ни пушке да пуцају из њих. Кад сам овде прочитао и помињање индијских штапића у контексту неправославних активности, то је већ стварно било превише.

Брат Станоје Вам је већ одговорио на ово питање у свом последњем одговору на теми где је помињао инкултурацију. И ту је све јасно, само ми није јасно где нађосте овде да је неко помињао индијске штапиће у контексту неправославних активности. Користим ову прилику да изразим своје жаљење што вам је то "већ стварно било превише", али ја сам једини поменуо те ароматичне штапиће и то баш у контексту "православних активности". Ако обратите пажњу, рекао сам следеће: Али НИКО, понављам НИКО од учених хришћана и теолога, свештеника и лаика, професора, те напослетку црквених великодостојника није реако својој пастви (свештенство) и својој браћи у Христу (учени лаици). Значи још једаред, НИКО никада није својим ставом, текстом, посланицопм и благословом рекао-Слободно ви упражњавајте источњачке религије и култове, нема ту никакве опасности. Слободно читајте и медитирајте, бавите се јогом и "тражите" Христа у Ведама и Упанишадама нпр. (тиме не спорим њихову вредност као религијског списа за хиндуисте, нити њихову универзалну вредност као древних религијских текстова)... Нико никада из Цркве није благословио да се током богослужења место тамјана у кадионици спале тзв. индијски штапићи... Да се слуша "Нитијананда" нпр. и мантра "Харе Кришна..." Не треба бити искључив наравно, на концу нико вама не брани да се бавите чиме год и читате шта год, али говорим о почетницима у вери и овом тексту који се налази у делу Форума предвиђеном за њих.

Дакле, ако ћемо прецизно (и поштено), јасно сам их употребио (у хипотетичком смислу) у контексту који има везе са "православном активношћу (кађење током богослужења)... А успут, лично немам никакав "проблем" са њима и када ме нестане "Ер Вика", често запалим исти/е-заиста имају чудесне ароме...

Подели на овим сајтовима

почело је гадно да воња на форуму у последње време.

Код ових "спорних" тема ствар обично буде јасна већ на првој, евентуално другој страници ал' не дају врази мировати...

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

И такав се неће спасти, без обзира што се зове хришћанин и што се, чак, стално причешћује. Потребно је, истовремено, да се исповеда истина и да се она живи. А истина је Христос. А Христос нема везе нпр. ни са инкарнацијом, ни са кармом, ни са безличним апсолутом, ни са пантеизмом...ни са многим другим далекоисточним или, свеједно, блискоисточним (ислам) религијама. Христос каже: "Ја сам пут, истина и живот". Не каже: "верујте како год хоћете, сви путеви воде спасењу."

Sta mislite,da li Hristosa interesuje to da li se neko stalno pricescuje...Imate ljude koji se stalno pricescuju,a uopste ne lice na hriscane...I Vladika Danilo Krstic,ako se ne varam ,rece da se svetinja po njima izliva kao po kamenu...a mozda i gresim,jer sam ja u onoj grupi prosecnih vernika koja je pogledala samo 2 klipa Svetog Justina...i eventualno nesto od Oca Jolila.....

Nije mi cilj da opet pametujem,pa da mi administratori ne objave post. :)

Ali Hristos ne rece smo to-Ja sam put ,istina i zivot..Vec i ono-ko gladnog nahrani,zednog napoji...ne sme da se narusava taj koncept. Mi znamo,oni ne znaju i od njih ce manje da se trazi...Ko zna....Mi to ne znamo,na nama je da ne sudimo. Neko je rodjen kao Budista npr. i ako je on dobar ,nikoga ne kaznjava bez razloga( :) ),nikome ne zeli zlo,ne vreba pravednika i slicno,zasto Bog njega da ne sacuva od vecih muka.Oni ga mozda ne poznaju,ali ako ga vide,mozda ce da se obraduju vise nego mi...

Ali ko zna sta su rekle knjige. Bog uprkos svemu ima zadnju rec.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Ali Hristos ne rece smo to-Ja sam put ,istina i zivot..Vec i ono-ko gladnog nahrani,zednog napoji...ne sme da se narusava taj koncept. Mi znamo,oni ne znaju i od njih ce manje da se trazi...Ko zna....Mi to ne znamo,na nama je da ne sudimo. Neko je rodjen kao Budista npr. i ako je on dobar ,nikoga ne kaznjava bez razloga( ),nikome ne zeli zlo,ne vreba pravednika i slicno,zasto Bog njega da ne sacuva od vecih muka.Oni ga mozda ne poznaju,ali ako ga vide,mozda ce da se obraduju vise nego mi... Ali ko zna sta su rekle knjige. Bog uprkos svemu ima zadnju rec.

8086.gif

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Дакле, ако ћемо прецизно (и поштено), јасно сам их употребио (у хипотетичком смислу) у контексту који има везе са "православном активношћу (кађење током богослужења)... А успут, лично немам никакав "проблем" са њима и када ме нестане "Ер Вика", често запалим исти/е-заиста имају чудесне ароме...

Добро, опростите што се тиче штапића, то сам стварно предимензионирао и извините због тога, али разумите ме. Станоје јесте врло лепо одговорио, али његов одговор није Ваш. Његов одговор је смирен и потпун, а Ваши одговори су љутити, нестрпљиви, са честим знацима узвика и у оптужујућем тону, а „клеветнуцтули“ сте ме без пардона када сте ме набедили да практикујем неке далекоисточне духовности и инсинуирали да овај форум користим као полигон за некакву пропаганду. У Ваше методе дискусије и разговора, као ни слободно време, не улазим. Поштујем то што имате име и презиме, то овде имамо сви и осим ако правило лепог понашања овог форума не налаже да се представимо крштеним именом, фотографијама и личним познанствима, не можете то користити као неку своју предност, јер се вредност дискусије мери употребљеном аргументацијом, а не подацима из личне карте оних који у њој учествују. Да сте нестајали у сред речи, и то оштрих, баш као „дух из боце“ — јесте. И то је било врло непристојно, с обзиром на тон с којим сте улазили у дијалог и водили га док нисте нестали. Нема потребе да ми саопштавате како Вам нећу одређивати на којим темама смете да учествујете, а на којима не, кад ја то нисам ни радио, нити на тако нешто имам право, нити било какву моћ да Вас у томе спречим. Рекао сам да ако немате времена да се „надгорњавате“, а како сте једном назвали ситуацију у којој вам је просто речено било мрско да одговорите, онда се немојте ни укључивати са крупним питањима и крупним речима. То није пристојно, а на пристојност имам право да опоменем не само ја Вас, већ свако свакога.

Ја не знам да ли сте то приметили, али Ви сте далекоисточне религије назвали опасностима. У контексту више тема које се прожимају и где се говори о душепогубности тога да се те религије и помиришу, те бриге за наш народ да у такве ствари не скрене, ја сам питао, Вас, зашто људи пуни такве љубави према ближњем не оду са том причом међу оне милијарде људи који исповедају те вере, и добијем одговор (не од Вас) да се на терену ипак те религије третирају са уважавањем. Од Вас добијам придику како сам ја тај који другима „дели лекције“ и питате ме шта сам урадио по том питању.

Подели на овим сајтовима

Ја не знам да ли сте то приметили, али Ви сте далекоисточне религије назвали опасностима.

Јесам! У контексту многих, од лаика па до свештених људи из хришћанског миљеа, који су живо сведочили или пак у својим написима искуства са тиме. И шта ту има нејасно? "Пробали" људи, "били", "искусили" и на крају схватили да је све то једно ништа... Што каже негде владика Николај, не могу се заиста сетити где сам прочитао, да њему заиста импонује смиреност и подвиг неког хиндуисте, његова одрицања, молитве и шта све не, али нажалост са погрешним циљем-усмереним ка ничему. 

И јесам одговорио, признајем неумерено на начин на који сам-контра питањем и успут поменуо чињеницу коју Вам је др Станоје истовремено пишући када и ја-на много бољи и садржајнији начин образложио.

И лично, немам ја проблем ни са другим верама, ни са дијалогом, ни са "мирисањем"-та нећемо ваљда бежати једни од других, али поставља се једно, рекао бих логично питање. Ако кроз читаву повијест Цркве, многи који се бавиху инославним религијама и религијским системима, указиваху нарочито на душепогубност будизма нпр., како то да се нађе опет са друге стране неко ко би афирмисао то. Па није ваљда да многи од Светих Отаца, па до дана данашњих о будизму причају, е да би спречили можда конвертитство и трансфер из хришћанства у будизам? Или је на делу организована завера водећих хришћанских Цркава против Буде... И на крају, овде смо водили и водимо (имамо подфоруме) дијалоге и са римокатолицима и са муслиманима и са атеистима... Ти дијалози су били некада плодни, некада не, али је да кажем увек било саговорника који су чврсто стајали на полазишним основама својих вера и онда смо једни друге надопуњавали, тражили и добијали неке до тада незнане одговоре и сл... И овде би било да кажем много можда реалаксиранија атмосфера да у дијалогу имамо будисту или хиндуситу. Овако, сви смо као православни, али једни православни стоје на становишту горе описаном, док други православни њихово становиште релативизују. Мсм, мени то тако изгледа. И онда дође неко неутврђен у вери, који лута, хтео би да проба, па каже, ено они на православном сајту, ено их тамо пишу, шта фали то мало медитација, мало јога, мало Будизма, мало ово, мало оно, Веде и Багавад Гита... Све може...

Па може, ваљда, ал` није све на корист. Ето то је оно што све време покушавам да кажем.

накнадно додато

И то око клеветања и набеђивања, више се не сећам, али мислим да је било на теми о јоги. Иста прича као и овде. Ако нико, никада из Цркве није благонаклоно "гледао" на јогу, не видим разлог да то и Ви чините на овом Форуму. Зато сам можда )не сећам се тачно где и како), али сам сигурно тако реаговао. Мислим, напише поп Суботић, а таквих смо текстова и предавања имали овде "тма" и онда дођете Ви или било ко други и као па шта, то су обични склекови и не знам ни ја шта. У реду, радимо склекове и шта ме брига да ли се њима поздрављало Сунце или се њима вршила апотеоза неком хиндуистичком божанству. Могуће и да јесте. Али шта ја имам са тиме и шта Ви онда хоћете тиме да докажете. Да су све вежбе разгибавања и обликовања преузете из јоге. У реду. Промењени им називи, уклоњене неке мантре уколико их је било. И шта сад? Да докажете да радимо јогу, па као нема то веза. Мсм нек ради како ко хоће и шта хоће, али такве ствари просто не иде да се овде афирмишу... 

Подели на овим сајтовима

Сестро Арсенија, управо сам и рекао - да то што се неко причешћује не значи да ће се спасти. А да причешће није битно, Христос не би ни говорио - "онај који једе тело моје" итд. Христос је глава Цркве, она је Његово тело... Али мора постојати оно што свети Јустин говори - светотајински и световрлински живот. Човек се спасава светим тајнама и светим врлинама. Како ће се и да ли ће се спасти неки будиста, то је питање. Има мишљења, базираних на ап. Павлу, посланица Римљанима да се они који не знају Христа, спасавају на основу живота у сагласју са савешћу која је "природни закон". има и другачијих мишљњења. Али је прилично опасно релативизовати Истину и Живот који нам је Христос открио и дао. Јер да се спасавамо само добрим делима, независно од исповедања правог и истинитог Бога, Христос не би ни долазио. Не би рењкао : "Ко верује у мене има живот вечни итд" него би рекао "Верујте како хоћете, само живите морално и спашћете се." Прилично сам сигуран да је међу древним јеретицима било људи који су живели сасвим морално, нпр. аријанци, али им то није било довољно за спасење. Јер су фалсификовали Христа, односно истину о Богу.

Ne znam Brate Velizare.Ne znam.Covek hriscanin,pravoslavac moze da se spase na taj nacin,a sta ce biti sa ostalima ,to samo Bog zna.Nece valjda  pravednike da ostavi bez nagrade... Sve su to razlicita misljenja,a Bog jedini zna sta ce biti sa nama.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Ok, nova religija je opet na delu.

Bilo je korisno citati Stanoja i to je vredelo svakog ulozenog truda, da se procita akcija, gde informacije postaju znanje a takovo znanje postaje mudrost Istocnih mudraca.

Kad govorimo o opasnosti, ne mislimo, da Boga na istoku nema, ima ga ali je on na nivou savesti u ljudima, koji vekovima znaju samo za istocne oltare.

Opasnost postoji, da neko razvodni pravoslavlje u samim pravoslavcima i uputi ih na put, kojeg zagovaraju žičanin i ljubitelj uskršnjih jaja.

Dakle ne pravite dramu, da opasnosti nema u vašim rečima, koje ne prepoznaju, niti jedan pravoslavni autoritet.

Ja lično bi završio sa vama jednim lepim banom, jer prosto je nemoguće u samoj pisanoj formi, dati obrazloženje, za sve vaše djavdjav igrarije, koje ste uljudno koristili u savršenoj maska konverzaciji na ovom forumu.

Vi ste već sada "žrtve", tako da ban to neće promeniti.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

И шта ту има нејасно? "Пробали" људи, "били", "искусили" и на крају схватили да је све то једно ништа... Што каже негде владика Николај, не могу се заиста сетити где сам прочитао, да њему заиста импонује смиреност и подвиг неког хиндуисте, његова одрицања, молитве и шта све не, али нажалост са погрешним циљем-усмереним ка ничему.

Prvo moje izvinjenje što upadam u vaš dijalog. I još jedno izvinjenje što ja ateista ovde nešto komentarišem.

Ovo gore napisano je meni nekorektno. Za višemimilenijumsku religiju (prilično stariju od Hrišćanstva) koju upražnjava popriličan broj ljudi nazvati "jedno ništa" i da je "али нажалост са погрешним циљем-усмереним ка ничему" je neukusno pa ma ko da je to rekao.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

У овом писанију се лако назире скривена лукавост фарисејства под плаштом ''заштитника православља''. 

Треба се ослободити тога, да би.....''Volim Sina Bozjeg'' било искрено! 

Уздравље!

Ma živ bio, naravno da je lukavo, samo jos da pokažeš glavicu tog luka.

Подели на овим сајтовима

Prvo moje izvinjenje što upadam u vaš dijalog. I još jedno izvinjenje što ja ateista ovde nešto komentarišem.

Ovo gore napisano je meni nekorektno. Za višemimilenijumsku religiju (prilično stariju od Hrišćanstva) koju upražnjava popriličan broj ljudi nazvati "jedno ništa" i da je "али нажалост са погрешним циљем-усмереним ка ничему" je neukusno pa ma ko da je to rekao.

Zabluda i put ka jednom velikom ništa, ne mora biti i krajna konačna realnost.

Mi smo ovde govorili i o ateistima i vi ateisti po nama, niste krajnje ništa.

Dakle, da rezimiramo, mi opasnost vidimo u razvodnjavanju Istine a ne u tome, da li će se milijarde ljudi spasiti. Rekli smo nebrojeno puta, da Hrišćani kojima je data Sveta Čaša, će odgovarati po Hrišćanskom životu a onima kojima iz raznoraznih razloga nije data Sveta Čaša. će odgovarati po savesti.

I jedni i drugi. če imati Težak Put ali je podjednako lagan Hristovim bremenom, Kojeg sam Hristos primi na sebe.

Greh je razvodnjavati Hrišćanstvo i govoriti o jednoj univerzalnoj religiji, koja nema suštinski oslonac u samom Spasitelju svih naroda.

Ako je sada malo jasnije ?

Подели на овим сајтовима

Takođe, je greh ne misionariti, odnosno projavljivati Svetu Čašu.

Po ovome što pišu neki ovde, misionarenje je nepotrebno, jer se sam Hristos u svojoj punoći, več nalazi u budizmu i hinduizmu a pretpostavljam i negde gde možemo očekivati pad sa lestvice bilo kakve količine pameti.

Подели на овим сајтовима

Треба се подсетити да појава многих знаменитих ванбиблијских мудраца, светитеља, пророка, песника, итд. у историји човечанства, пре појаве Исуса Христа, представља ''Логос сперматикос'', тј. духовно семење које је посејао Логос у разним епохама човекове историје и на разним географским местима на Земљи (што су и неки Свети Оци давно објавили). 

Понављам опет.... Свети Мученик Јустин Философ у својим ''Апологијама'' пише: ''Научени смо да је Христос прворођени у Бога и образложисмо да је Он Реч коме је причастан сав свет. Сви који су живели сагласно са Речју јесу Хришћани, иако их сматрају за безбожнике; такви међу Јелинима беху- Сократ и Хераклит и њима подобни.......'' 

Може се наслутити шта би рекао овај богомудри Свети Отац да је знао, рецимо, за Пророка Заратустру, Лао Цеа, Буду, Индијске мудраце и многе друге који су очигледно изнад Сократа и Хераклита. 

Видим да се овде злонамерно пребацује, да се ради о некаквом ''разводњавању Хришћанства'' или ''новој религији'' или чак о некаквом ''синкретизму''- што, наравно, није тачно!

Šta znači to živeti saglasno sa Rečju?Kako je BUda živeo saglasno sa Rečju kad je smatrao da je pitanje postojanja i verovanja u Boga za čoveka irelevantno?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...