Ignjatije Написано Април 19, 2015 Пријави Подели Написано Април 19, 2015 Обичаји су чудо у нашем народу. Јаје "чуваркућа", шта чинити са њим када напуни годину дана... Раније сам га закопавао код родног дрвета. Последњих година га не чувам. Не видим смисао у томе. Више ми личи на народни обичај(који нико не зна шта представља) него православни. Не дао Бог да се случајно сломи током ритуала изношења из куће. Једном ми се то десло.... гррррррррх... да не причам како гадно. Боље га смажите док је тазе и свеже http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Април 20, 2015 Пријави Подели Написано Април 20, 2015 Обичаји су чудо у нашем народу. Јаје "чуваркућа", шта чинити са њим када напуни годину дана... Раније сам га закопавао код родног дрвета. Последњих година га не чувам. Не видим смисао у томе. Више ми личи на народни обичај(који нико не зна шта представља) него православни. Не дао Бог да се случајно сломи током ритуала изношења из куће. Једном ми се то десло.... гррррррррх... да не причам како гадно. Боље га смажите док је тазе и свеже Разбило се? Аууу... Јел' те пратила несрећа целе године? А и брат Оби... не чува чуваркућу... Па то је равно канонској препреци за рукоположење До Божића очекујем и јеретичке идеје попут неуношења бадњака и не-џарања огњишта... [emoji54] "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Април 20, 2015 Пријави Подели Написано Април 20, 2015 Разбило се? Аууу... Јел' те пратила несрећа целе године? Ма прати ме све до сада. Све више старим а памет не добивам До Божића очекујем и јеретичке идеје попут неуношења бадњака и не-џарања огњишта... Претерујеш. Уношење бадњака и џарање огњишта су обичаји који имају православну симболику, уз то су лепи сами по себи. Фарбање јаја у црвено је такође православни обичај. Али ово јаје "чуваркућа" које се мора изнети кад напуни годину дана ми никако не иде ни уз Православље ни уз ништа. Јаје не може да чува кућу, није то икона неког светитеља, славска икона, крст нашег Господа, реликвија... Пре ми дође као неко празноверје него православље. Оно до чега нам је стало и што повезујемо са нашом вером, Црквом не ваља да се нађе на неком прљавом месту, ђубришту. Тако ни то јаје не иде да се баци тамо. Не због сујеверја и призивања несреће, него ако ти је заиста стало до њега и чувао си га у лепој амбалажи годину дана, савест ти неће допустити да га бациш било где. У моје село се најчешће закопава код родног дрвета. То је и најбезбедније јер не постоји ризик да га неко случајно сломи и доживи непријатност. feeble, Јанко and Arsenija је реаговао/ла на ово 3 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Април 20, 2015 Пријави Подели Написано Април 20, 2015 @@Јанко, I zaboravila sam zasto se ostavlja? Јанко је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Април 20, 2015 Пријави Подели Написано Април 20, 2015 Jaje od prosle godine mi je odnela Baba . I sahranila ga ispod gidze... ...(to vam je vinovava loza, cokot ) ... Nije da se hvalim ,ali ove godine su mi jaja bila najlepsa ... P.s. To mora da je neki znak !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Април 20, 2015 Пријави Подели Написано Април 20, 2015 Mi posle godinu dana cuvarkucu razbijemo i ostavimo da ptice pojedu,obicno se nije desilo da se oseca nesto preterano. Cuo sam od nekih da valja da se baci niz reku,neki da ga treba zakopati,neki ne znam sta peto. Mislim da je vise to ono "valja se" i da je vise ono sto odredjeni clan neke porodice cuje odnekle pa se tako i postupa i tako se to siri i onda postaje obicaj. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ines Написано Април 20, 2015 Пријави Подели Написано Април 20, 2015 ...nama je u crkvi pop rekao da ga jednostavno zakopamo u zemlju da istrune i to je to...bez vračanja, bajanja, bacanja preko koje čega, samo zatrpamo i to je to... Ignjatije, obi-wan, nana and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 20, 2015 Пријави Подели Написано Април 20, 2015 А и брат Оби... не чува чуваркућу... Kako ne cuvam? Imam bre zasadjenu jednu u lepoj saksiji... to ti je srpska aloja, izuzetna biljka... Deki992, Јанко and nana је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 20, 2015 Пријави Подели Написано Април 20, 2015 Inace, glede ukvarenih jaja... jedne godine sam sa horom boravio u Djurdjevim Stupovima, i to neki dan nakon Spasovdana (dakle, 40+ dana nakon Vaskrsa). I sedne s nama o. Gerasim, i posluzi nas vaskrsnjim jajima. Mi uzeli te jeli (i kucali se, normalno), i odlicna su bila, apsolutno nijedno se nije bilo pokvarilo... Јанко је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Април 20, 2015 Пријави Подели Написано Април 20, 2015 Inace, glede ukvarenih jaja... jedne godine sam sa horom boravio u Djurdjevim Stupovima, i to neki dan nakon Spasovdana (dakle, 40+ dana nakon Vaskrsa). I sedne s nama o. Gerasim, i posluzi nas vaskrsnjim jajima. Mi uzeli te jeli (i kucali se, normalno), i odlicna su bila, apsolutno nijedno se nije bilo pokvarilo...Ако чују атеисти окренуће на тему "да ли је непокварено васкршње јаје после 40 дана чудо и да ли тако Бог ограничава нашу слободу"... Драгана Милошевић, obi-wan, Deki992 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 20, 2015 Пријави Подели Написано Април 20, 2015 Ако чују атеисти окренуће на тему "да ли је непокварено васкршње јаје после 40 дана чудо и да ли тако Бог ограничава нашу слободу"... Подфорум ЖРУ Хемија - фосфор, сумпор... nana, Драгана Милошевић, Ignjatije and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Април 20, 2015 Пријави Подели Написано Април 20, 2015 Inace, glede ukvarenih jaja... jedne godine sam sa horom boravio u Djurdjevim Stupovima, i to neki dan nakon Spasovdana (dakle, 40+ dana nakon Vaskrsa). I sedne s nama o. Gerasim, i posluzi nas vaskrsnjim jajima. Mi uzeli te jeli (i kucali se, normalno), i odlicna su bila, apsolutno nijedno se nije bilo pokvarilo...A ja pre neki dan jeo neka farbana jaja kz nekog restorana, tj pokusao da jedem.Sta cu, gresan sam... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Април 20, 2015 Пријави Подели Написано Април 20, 2015 Сада ми пало на памет идеја да следеће године јаје закопам испод кошница , то ће ми сигурно донети већи бреићет . Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Април 21, 2015 Пријави Подели Написано Април 21, 2015 Кабинет хемије, оглед са сумпором. На шта, децо, мирише? Пих, на покварена јаја. Ни у ком случају нисмо смели да кажемо у кабинету да хемикалије смрде. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука