Jump to content

Zašto religija nije istinita?

Оцени ову тему

Препоручена порука

И за тебе важи мој одговор јуану.

Bi li  mogao linkic ka postu, preleteo sam ga izgleda!

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Bi li  mogao linkic ka postu, preleteo sam ga izgleda!

У суштини, данас сам ипак схватио, да су нам овакве врсте дијалога, као на овој теми, потпуно непотребне и све више ћу се везивати у разговору само за она друштвена питања ван сваке идеологије и религије.

Можда будем тако ближи човек човеку.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

У суштини, данас сам ипак схватио, да су нам овакве врсте дијалога, као на овој теми, потпуно непотребне и све више ћу се везивати у разговору само за она друштвена питања ван сваке идеологије и религије.

Можда будем тако ближи човек човеку.

Uvek sam za razgovor o golotinji.

Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Помиње се у свим. У сваком јеванђељу је описана Тајна вечера, на којој се догодило прво причешће и са које се речи и дан данас преносе кроз Литургију, тачније онај део Литургије у коме се припрема причешће - "узмите једите ово је тело моје које се за вас ломи..."  и "пијте из ње сви, ово је крв моја новога завета...". Такође на још неколико места Исус изричито каже да ко једе његово тело и пије његову крв у њему је. Извињавам се што украдох питање намењено за Дуњу.

Јев. по Јовану не помиње ништа од овог.     С друге стране, "по Јовану", у шестом поглављу, ... одмах после  Исус храни 5000 људи, ... постоји део (једино у  "по Јовану" !)  у коме се наглашава да   је једини пут ка спасењу  да се верује и да се једе хлеб и пије крв његова.

Jer je to volja moga Oca, da svaki koji gleda Sina - i veruje u njega - ima život večni, te da ga ja vaskrsnem u poslednji dan.

....

Ja sam živi hleb koji je sišao sa neba. Ako ko jede od ovoga hleba, živeće doveka;

....

Tada im Isus reče: zaista, zaista, kažem vam, ako ne jedete tela Sina čovečijeg i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi. 

Ko jede moje telo i pije moju krv - ima život večni, i ja ću ga vaskrsnuti u poslednji dan.

----------------------

није ли чудно да се овако важна порука не помиње у остала 3 јеванђеља?     а  да се у  четвртом (Јовановом) ни једном реченицом не помињу важне речи током  Тајне вечере?

Подели на овим сајтовима

није ли чудно да се овако важна порука не помиње у остала 3 јеванђеља? а да се у четвртом (Јовановом) ни једном реченицом не помињу важне речи током Тајне вечере?

Није чудно. Јеванђеља нису писана са циљем да буду свеобухватна "упутства за хришћанство".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Јев. по Јовану не помиње ништа од овог.     С друге стране, "по Јовану", у шестом поглављу, ... одмах после  Исус храни 5000 људи, ... постоји део (једино у  "по Јовану" !)  у коме се наглашава да   је једини пут ка спасењу  да се верује и да се једе хлеб и пије крв његова.

Jer je to volja moga Oca, da svaki koji gleda Sina - i veruje u njega - ima život večni, te da ga ja vaskrsnem u poslednji dan.

....

Ja sam živi hleb koji je sišao sa neba. Ako ko jede od ovoga hleba, živeće doveka;

....

Tada im Isus reče: zaista, zaista, kažem vam, ako ne jedete tela Sina čovečijeg i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi. 

Ko jede moje telo i pije moju krv - ima život večni, i ja ću ga vaskrsnuti u poslednji dan.

----------------------

није ли чудно да се овако важна порука не помиње у остала 3 јеванђеља?     а  да се у  четвртом (Јовановом) ни једном реченицом не помињу важне речи током  Тајне вечере?

Па на неки начин један од централних догађаја у сва четири јеванђеља (чак и у Јовану се говори да је Исус дао умочени хлеб Јуди, као знак ко је тај који ће га издати, и да је у тај час у њега ушао сатана (неко би рекао прво недостојно причешћивање икад)) је управо Тајна вечера, као прва Литургија и темељ каснијих литургија. Плус то што је и у Јовановом јеванђељу наведено ово што си ти горе цитирала. 

Све у свему, као што рече Мирослав, не веровати у истинитост Цркве ( у смислу да поред свих грешака и греха људи у њој, па чак и оних који имају неки чин у њој, она и даље стоји у вези са Богом, тиме што учи исправно учење о спасењу) а веровати у Писмо и обрнуто је немогуче- јер је писмо творевина Цркве, она је одредила шта ће ући у његов садржај.

Прочитај и ово што је написао Плутон, стварно сјајне речи које погађају у центар свега што и ја осећам. По сваком мом осећају, хришћанство (и још шире идеја о добром Богу, у било којој религији да се појави) је толико широка и толико величанствена, а уз то и мистична, да би могла бити сведена на било какве услове. Када би погледала планету Земљу са стране, људски појам о Богу би био много шири него хришћански појам. Божији однос са светом је много шири од хришћанства (јер човек постоји и дуго пре и Јевреја и хришћана а и дан данас је више не-хришћана него хришћана) иако је, верујемо, дубљи и блискији у хришћанству. Не верујем да је ово моје и још неких некакво ружичасто хришћанство. Тешко ћеш наћи дубоко духовног човека или истински стручног богослова који макар не осећа, ако и не сматра, да ширина Божијег плана за човека не превазилази сва наша тумачења.  

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Није чудно. Јеванђеља нису писана са циљем да буду свеобухватна "упутства за хришћанство".

Дакле,  нису свеобухватна.       Ако ти је (вам је) тако лакше,   нека буде.      Мене не престају да изненађују начини на које хришћани рационализују шупљине своје религије.

Подели на овим сајтовима

По сваком мом осећају, хришћанство (и још шире идеја о добром Богу, у било којој религији да се појави) је толико широка и толико величанствена, а уз то и мистична, да би могла бити сведена на било какве услове. Када би погледала планету Земљу са стране, људски појам о Богу би био много шири него хришћански појам. Божији однос са светом је много шири од хришћанства (јер човек постоји и дуго пре и Јевреја и хришћана а и дан данас је више не-хришћана него хришћана) иако је, верујемо, дубљи и блискији у хришћанству. Не верујем да је ово моје и још неких некакво ружичасто хришћанство.

Ово си лепо рекао.      Волим да се бар у нечему сложим са људима као што си ти.   Зато је лепо завршити дијалог баш на овом месту.

Подели на овим сајтовима

Uvek sam za razgovor o golotinji.

barrenfigtree.jpg

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

barrenfigtree.jpg

The%20Kissing%20Trees.jpg

kissing%20tree%203.jpg

Подели на овим сајтовима

kissing%20tree%203.jpg

Sram te bilo... ovakve slike da postavljaš na pravoslavni sajt... pa ovo čitaju i pupoljci...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

1. није ли чудно да се овако важна порука не помиње у остала 3 јеванђеља?

2. а  да се у  четвртом (Јовановом) ни једном реченицом не помињу важне речи током  Тајне вечере?

1. Koja se to konkretno (vazna) poruka ne pominje u ostalim Evandjeljima?

2. Pa, Jovan je te ((opet) vazne) reci napisao u 6. glavi, sto si sama primetila.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Pa da li su? Ima li opet onog egzistencijalnog i religioznog (teznji ka necem visem) u izjavi: ''Svet je stvoren pre 6 000 god jer tako smo zakljucili na osnovu Biblije''?

Ja ne vidim. Ti mozes biti religiozan i bez kreacionizma, dok npr. bez Isusa, Bude, Muhameda, teznji ka tom visem ne mozes. Tako ne mozes biti hriscanin ako ne uzimas Isusa za model licnosti kog zelis da usvojis i model njegovog zivota kakav zelis da zivis. Ili ako ne zelis da stupis u zajednicu sa Bogom.

Ima religioznog u izjavi "Bog je stvorio svet pre 6000 godina"... jer ta izjava govori o odnosu Boga i tvorevine...

A sve to mozes biti i sa i bez kreacionizma.

Niko ne tvrdi da bez kreacionizma ne možeš da budeš religiozan... ali religija se ne svodi samo na njene nužne elemente.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...