Jump to content

Oduševljenje duhovnom literaturom kao izazov... Prva i/ili omiljena duhovna knjiga

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Молитве на Језеру - Св.Николај Жички и Охридски.

Прва година факултета и даноноћно читање нечега потпуно другачијег и толико снажног и истинитог.

Преокренуо је из неког разлога све што сам до тада прочитао,толико да сам у почетку почео да презирем све што није тежило том опитном отварању срца и ума које бива рањено Христовом љубављу,као што је то случај са Светим Николајем - Балканским Златоустом.

Тај жар из срца Светог Николаја ме је запалио да сам и директно улетио у литургијски простор и ту милошћу Божијом наставио да се крећем на радост онемоћалог срца мог.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 152
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Прво Св. Писмо и још неке ствари које нису за помињање, а онда - прво православно - једна књижица о св. Серафиму Саровском не сећам се наслова.

Свето Писмо - Нови Завет,то је била баш прва књига коју сам прочитао. Мислим да је то био познати Чарнићев превод,односно издање гидеонита са истим.

Онда такође нека литература која није за помињање...

И онда сам добио на поклон "Какве су ти мисли,такав ти је живот"... Не знам,једноставно ми се није допала та књига. Не знам зашто,једноставно је нисам волео.

И онда сам позајмио "Мисли о добру и злу"... св.владика Николај... И ту сам се запрепастио како је добра књига...

Тако да њу рачунам као прву књигу,после Новог Завета.

A испоставило се да је човек све слагао.

Опрости оче и брате.

? Нисам знао,имаш ли коју информацију више ?

Подели на овим сајтовима

Моја прва православна књига је била „Сан Пресвете Богородице“ и то у прве разреде основне школе. :)

Затим Четвороевангелие и Дејанија апостолски, Чуда Пресвете Богородице, Митарства, Утешение грешним и Огледало (св. Кирил Пејчиновиќ Тетоец). Нормално и житија светих Кирила и Методија и Климента Охридског.

За среќа или несреќа све ове књиге сем Сан Пресвете Богородица биле су нам лектире. :)

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Свето Писмо - Нови Завет,то је била баш прва књига коју сам прочитао. Мислим да је то био познати Чарнићев превод,односно издање гидеонита са истим.

Онда такође нека литература која није за помињање...

И онда сам добио на поклон "Какве су ти мисли,такав ти је живот"... Не знам,једноставно ми се није допала та књига. Не знам зашто,једноставно је нисам волео.

И онда сам позајмио "Мисли о добру и злу"... св.владика Николај... И ту сам се запрепастио како је добра књига...

Тако да њу рачунам као прву књигу,после Новог Завета.

? Нисам знао,имаш ли коју информацију више ?

Човек је читао књиге,укапирао о чему се ради,

сео написао "догађај" са стоперима(који прете несрећама свима који нису стали!),

добио благослов!,да би се касније показало да је слагао,јер је сам признао.

Ово ми је посведочио о.Драги Вешковац одавно.

Душан је преварант који је зарађивао солидно,од измишљотине.

Али таква су била времена и "теологија"-рекла ми једна баба,анђе-манђе,митарства,

разна погубна литература.

Плодови се осећају и дан данас.

Подели на овим сајтовима

"Аскетизам за почетнике"-Светигора, усмерила ме у добром правцу и дан данас је понекад прелистам... касније сам наставио са литературом коју добијам од духовника...тренутно читам "Валамски Отечник"

----------------------------------------------

СИНИ СЈАЈНО СУНЦЕ СА КОСОВА,

НЕ ДАМО ТЕ ЗЕМЉО ДУШАНОВА!

Подели на овим сајтовима

Четири јеванђеља из Новог завета, дела апостолска и посланице су му биле досадне у то време, па онда први број часописа светигора , и ту сам стао следећих скоро 20 година. То је трајало све док на сајму књига нисам купио Духовне поуке и Мисли о добру и злу од владике Николаја, и то зато што су биле скоро џабе. После сам тражио на интернету још његових дела , стигао до светосавља , па наишао и на Пајсија, на Силуана и још доста тога.

Подели на овим сајтовима

1. житије светог Серафима Саровског уклопљено са текстом како стицати Духа Светог и молитвениом правилом

2. Лествица - свети Јован Лествичник

3. Добротољубље

4. Духовни интернет - монах Елевтерије

ко би реко :D

Подели на овим сајтовима

Ако се изузме оно традиционално наслијеђе, Хришћанству су ме понајприје привукли Достојевски и Настасијевић. Што се тиче самих црквених књига не могу тачно да се сјетим која је прва али свакако међу првим су били Свето Писмо, Лествица, Философске урвине, Од маске до личности и неки текстови ( мада се не могу узети као црквени) од Горазда Коцијанчића о Евагрију Понтијском. Свети Максим Исповедник ми је на прву дошао као род најрођенији, а Јованово Јеванђеље и посланице апостола Павла су остали текстови којима се најчешће враћам.

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

VERA SVETIH Katihizis Istočne Pravoslavne Crkve

Ep.Nikolaj Velimirović

1993 Izdavač: Eparhija banjalučka i

Eparhija bihaćko-petrovačka

inače udžbenik moje djece sa vjeronauke iz osnovne škole i zauzima posebno mjesto među mojim knjigama .smesko.

"Samo nas ljubav može spasiti!"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...