Jump to content

Oduševljenje duhovnom literaturom kao izazov... Prva i/ili omiljena duhovna knjiga

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

• Одговори 152
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Свака вам част па се можете сјетити, ја не могу, али знам да је био или Стари Завјет или Молитвеник.

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

Прва цела књига коју сам прву прочитао биће даје био катехизис за веронауку првог разреда средње школе, али је моје интересовање настало још за време бомбардовања 99. нисмо имали тв у селу, па сам са братом скоупљао, разврставао и упоређивао садржај старих црквених календара, којих смо у кући имали од 65. године па на овамо, и успут сам налазио још неколицину књижица са верском тематиком, сажето житије св. владике Николаја и још неке, које сам касније током година читао, али немогу да се сетим редоследа, неке сам делимично читао и као основац, е да ту је била и једна књижица за децу о светом Сави коју сам чито још у раним разредима основне школе, а имали смо је још пре него што сам пошао у школу, чини ми се да сам је добио са звонцем у цркви на светог Саву кад сам био да рецитујем :) а што се тиче најутицајније књиге то је била сигурно она мала збирка поука оца Тадеја - Какве су ти мисли такав ти је живот, читао сам и јаче теологе и писце али ваљда због његове једноставности и посебног момента и околности у којима сам ја тад био, ова књижица је на мене остаавила највећи утисак.

Подели на овим сајтовима

Prva crkvena knjiga je bila Novi Zavet. Pročitala sam je sa 12 godina. Moji su ionako bili navikli da čitam mnogo, pa su samo slegli ramenima :)

Kad sam suštinski mogla da razumem o čemu se priča, prva crkvena knjiga je bila Misli o dobru i zlu od vladike Nikolaja. I rečenica koja me je oborila s nogu:

"Vaistinu, nije ono čovek, što se može smestiti u jedan grob, no ono što se ne može smestiti ni u vasionu."

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Свака вам част па се можете сјетити, ја не могу, али знам да је био или Стари Завјет или Молитвеник.

Јацо, како да се не сећам прве љубави!?

Као клинка (''82. 83.), читала сам свашта нешто (старији брат је студирао књижевност), па нам је кућа била пуна књига...Једнога дана је дошао и донео књигу са тегет корицама и црвеним листовима са стране...рекао ми је:"Ово је књига над књигама, у њој се налази живот сваког човека који је живео и који ће икада живети..." Знам да сам га зблануто гледала, дуго се нисам усудила да узмем да је читам. Када ми је брат погинуо (''84.), ја сам наследила његову собу и књиге. Прво што сам узела да читам било је то Свето писмо...То је моја "прва љубав" књига коју држим поред кревета...увек јој се враћам...и увек ме подсети на оног који ми је отворио врата живота...2012-12-07-124925.jpg

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Мислим да је била "Нема лепше вере од Хришћанске" митрополита Амфилохија Радовића али не могу да се сетим, но врло лако је била баш она.

Разочарала?

Напротив, и дан данас, и ко зна колико пута сам (у) себи поновио "Заиста, нема лепше вере од Хришћанске".

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

Biblija, od korice do korice nekoliko puta... ne secam se vise ali najmanje 5 puta sam je procitao za nekih godinu dana. Bio sam "expert". Sve sam znao, Avram, Isak, Jakov, 7 debelih krava, 7 mrsavih, faraona i sakupljnje zita ... pa Novi Zavet, Jevandjelja .... Doduse sve to bese bez osnove, onako "protestantski" sto bi se kaz'lo ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Prva je bila "Ilustrovana biblija za djecu" u III razredu osnovne skole.Gutala sam je sa sve onim prelijepim i zivopisnim slikama.

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

• 11 months later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...