Jump to content

Oduševljenje duhovnom literaturom kao izazov... Prva i/ili omiljena duhovna knjiga

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

• Одговори 152
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Јес, неко прочита нпр."Красота девствености" и после трк у иноке; кад тамо тешко к'о и овде.

Капирате? Боље сачекати да талас усхићења прође, да не би било промашаја!

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Наравоученије - иза одушевљења треба да следи акција, иначе не вреди пуно.

Ja se u potpunosti sa ovim slazem. 

Ako iz svake knjige koju procitamo bar po jedan savjet, pouku prihvatimo i pocnemo da je primjenjujemo u praksi, bilo bi odlicno. 

Mene to raspolozenje drzi neki period, i onda zahladi, kao da nisam nista ni procitala...nekad se zapitam ima li onda i smisla to citati. 

Подели на овим сајтовима

Ја тренутно читам од Оца Тадеја "какве су ти мисли , такав ти је живот " прелепа књига.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Ti gledaš supermena  zbog zelje da naučiš kako se postaje supermen?

Smisao mog posta je da nam je lepo kad čitamo o duhovnim ljudima i njihovim darovima, i da onda ljudi najčešće uzimaju takve knjige zbog naslađivanja, a da bi motiv trebalo biti naša želja da nešto korisno naučimo i primenimo u životu... ali mi uglavnom ostanemo na tome da sa divljenjem prepričavamo šta smo čitali...

А зашто би уопште морао да читаш да би се "наслађивао" или да би научио "како да нешто корисно примениш у животу"?

Зар не можеш да узмеш књигу у руке и читаш из чисте радозналости и жеље за нечим добрим?

Немајући никакву намеру о наслади или примени?

И зашто би све морало да се "примењује"?

Не говоре ли светитељи да све долази од срца, мисли?

Не изазива ли одушевљење и дивљење - лепе мисли, расуђивање и добре жеље?

Није ли то најбоља примена прочитаног? Неговање ума, осећаја, воље?

Подели на овим сајтовима

Kod mene ne ide "treba/ne treba". Ako me nesto odusevi - to upamtim i trudim se da praktikujem to. A, ako se ni to ne desi - onda mi je dovoljno da mi neki deo ostane "memorisan" tako da "slucajno" "iskrsne" bas onda kad treba... :)

U sustini - nista nije badava. ;)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Слажем се са Срђом,  сулудо је да ми сад као опонашамо ликове из књига и  њима својствена животна искуства?!

Кад се нешто лепо прочита(књигу)погледа(филм),то пре свега има улогу да оплемени наша срца,да би ми у некој прилици ,надахнути тим примером,урадили или поступили на најбољи начин,у том тренутку...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

И зашто би све морало да се "примењује"?

Nigde nisam rekao da mora sve da se primenjuje, ali da bi to trebao biti neki osnovni motiv... ako se samo opijamo osećanjima a nemamo dela čitamo uzalud.
a i kad čitamo nešto, pa se oduševimo, znači da osećamo vrednost u tome, pa je onda logično da sledimo tome.
Dakle ne mora uvek, npr ako čitamo monašku knjigu, i tamo piše o devstvenosti, mi se možemo diviti tome... a nećemo ih u tome podrazavati ako smo izabrali put braka... medjutim, onda se više treba usmeriti ka knjigama koje govore o hrišćanskom životu u porodici, truditi se da nešto usvojimo. Ako nećemo da usvojimo, to je opet naša sloboda, ali onda nemamo opravdanja, jer smo znali a nismo činili

Подели на овим сајтовима

Oduševljenje ima malu crtu nestrpljivosti u sebi... pogotovo kod početnika. Da bi pročitano primenili u praksi... moramo prevazići oduševljenje. Ja se veoma radujem početničkom duhu... jer ono u sebi ima neopisivo mnogo energije... koju će kad se smiri početi da usmerava...

Подели на овим сајтовима

Код мене је са књигама некако као са људима, као да их сам Бог пошаље мени на пут, а ја поред неких прођем као поред турског гробља, неке су ми као дрворед опуштају и умирују, само је пар којима се увек враћам и оних због којих мењам правац кретања. 

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Доста је лепог речено... Слажем се са мишљењем да је и најмање одушевљење вредно. Чак и ако не покрене моментално на очигледна добра дела ипак оплемењује душу и крепи дух. Таква храна нам је увек потребна. То је доживљај који су стари Јелини називали катарзом.

Свако одушевљење нечим лепим и добрим представља својеврсно причешће Лепоме и Доброме. Као што је и Свету Евхаристију потребно периодично понављати у телесном тако је пожељно, чак неопходно и умно, те душевно и духовно причешће.

• Волим 1

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Данас из цркве сам донео и ово , наравно , нисам је прочитао , али сам сигуран да ћу бити одушевљен када је прочитам јер ту Николај пише одговоре на писама људи који се њему обраћају и који су у разним животним невољама.

Фотографија је моја .

gallery_15281_128_947824.jpg

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Ne bih bas nazvala odusevljenjem taj osecaj koji se javi kada citam knjigu duhovnog sadrzaja, kod mene je to ono : joooj  kako sam mogla biti toliko slepa/glupa...meni takve knjige menjaju nacin razmisljanja, nacin na koji pojmim, otvaraju mi oci...ucim jednostavno iz njih. Razmisljam o tome sto sam procitala sve dok potpuno ne shvatim sta je pisac hteo da kaze. Tek kad razumem potpuno, mogu da usvojim procitano, i da u praksi primenim.

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...