Jump to content

Однос друштва према инвалидима

Препоручена порука

Kako sada naviru sećanja, oprostite....

Naš drugar iz srednje, Boris....

Neverovatno iskustvo.... ne znam šta bih pre napisala :)

Kao sasvim mali , nepoznate tačne okolnosti, izgubio je vid.... al kada je upisao srednju muzičku već je svirao 100 puta bolje bar od polovine svojih vršnjaka... i imao teoretska znanja koja su mnogi tek kasnje stekli....Pomagao je gde god je mogao, šaputao onima koji odgovaraju, duhovito komentarisao...

Starija sestra ga je svakoga dana dovodila u školu i dolazila po njega, ostalo je bilo na odeljenju a i on je brzo ovladao novim prostorom te nije bilo problema..

Iako nije pušio često se za vreme odmora pridruživao "cigret pauzi" svojih drugara u skrivenom ćošku iza škole...:).... zaista retko kada se osamljivao i izdvajao od nas.

Beleške na časovima je hvatao sam, pišući Morzeovom azbukom ( tj. bockajući metalnom "olovkom" kroz Morzeov šablon/tablu po specijalnom papiru). Njegova sestra i prisniji drugari isčitavali su mu lekcije iz naših uđžbenika i sve godine je bez problema i sa uspehom završio.

Gospode spasi, oprosti, pomiluj ga i svako mu dobro daj........na žalost već decenijama ne znam šta je sa njim i kako je sada.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 115
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Скоро сам видела у јутарњем програму да су почели са дресуром пса водича. Не видим зашто се све базира на велом штапу?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

https://www.youtube.com/watch?v=HEJ2tUw_yi0

Можда једини џез концерт на којем сам био је кад је гостовала Дајен Шур у СЦ и наступил са нашим џез бендом.

Какав дух, каква енергија, како свира! То нећу заборавити!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Међународни дан особа са инвалидитетом
Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, биће обележен низом активности које за циљ имају да укажу на неоходност да се учини све што може како би се оне што више укључиле у социјални и економски живот Србије.
Помоћник министра за рад Владимир Пешић указао је поводом обележавања тог дана да тренутни положај особа са инвалидитетом у Србији није на завидном нивоу, али да се држава труди да унапреди и помогне њихово веће укључивање у све аспекте друштвеног живота.
osobe-sa-invaliditetom-2.jpg

Обележава се од 1992. године

Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно уцешће у друштву.

Тај дан је повод да се скрене пажња на проблеме с којима се особе са инвалидитетом суочавају, а то су пре свега, сиромаштво, висока стопа незапослености и искљученост из друштва. Процене су да приближно 15 одсто светске популације живи са неким обликом инвалидитета.

"Ниска је стопа запослености особа са инвалидитетом, донет је Закон о запошљавању особа са инвалидитетом и он је неке резултате дао. Оно што видимо на терену је да је једна од ствари које су проблем - образовање будући да уколико особа није довољно образована мање су санше да буде негде запослена, а без запослења нема комплетне инклузије и на томе ћемо сви заједно радити", рекао је Пешић.

Пешић је навео да ће се до краја године у скупштинској процедури наћи два закона, један о употреби знаковног језика, а други који се односи на кретање слепих и слабовидих особа уз помоћ пса водича.

Пешић је указао да је главни циљ укључивање особа са инвалидитеом у социјални и економски живот Србије и да на том плану учинимо све што можемо. Као једну од важних активности навео је што је представник Министарства рада изабран као члан комитета који чине представници земаља чланица потписница конвенција о правима особа са инвалидитетом, који чини 12 експерата.

Говорећи о броју особа које живе са неким од облика инвалидитета, Пешић је казао да нема прецизних података, и да се процењује да оне чине око 10 одсто популације.

Он је прецизирао да је циљ да се начини нека врста социјалне карте, где ће бити не само подаци о броју, већ целокупном статусу сваке особе од тога да ли ради, да ли прима неку надокану од државе, да ли је запослена и какав је њен статус када је у питању образовање.

Међународни дан особа са инвалидитетом одржава се под слоганом "За живот без баријера", а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин присуствоваће централној манифестацији.

Како је наведено у саопштењу, манифестацију по десети пут, под покровитељством Министарства за рад, организује удружење "Хенди центар Колосеум" из Београда.

Поводом Светског дана особа са инвалидитетом у Скупштини Србије данас ће бити уприличена изложба ликовних радова, а након тога биће одржана и расправа о особама са инвалидитетом у организацији скупштинског одбора за социјалну политику.

Увече је планирана прослава дана особа са инвалидитетом у Центру "Сава".

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/2126281/%D0%9C%D0%B5%D1%92%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B0%D0%BD+%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BC.html

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Zato što je slabovida, Anu studiranje košta mnogo skuplje

Profesori nemaju nimalo razumevanja za devojku oštećenog vida koja nije u stanju da prati predavanja kao ostali studenti

I pored toga što je slabovida, Ana Jovčić (19) je odlučna u tome da završi Filološki fakultet. To joj je, međutim, značajno otežano jer ne može da prati predavanja i literaturu koja najčešće nije prilagođena njenom problemu.

- Profesori i asistenti često koriste slajdove, koja ja ne mogu da ispratim jer ne vidim, isto kao što ne mogu da pratim ono što pišu na tabli. Predavanja najčešće zvučno beležim pa posle preslušavam, ali ima predmeta na kojima to jednostavno nije moguće - kaže Ana.

Još veći problem od toga predstavlja stav određenih profesora.

1449739718_ana.png

Foto: Printscreen/Facebook/Ana Jovčić

- Stav profesora, govorim iz sopstvenog primera, u potpunosti je isti prema osobama oštećenog vida kao i prema osobama koje nemaju nikakav nedostatak. Baš zbog toga često ne mogu da pratim predavanja propraćena slajdovima i pisanjem kredom po tabli, pa zato tu na snagu stupa parola: snađi se! Ima onih koji su sasvim nezainteresovani kada im priđe osoba oštećenog vida, jednostavno ne žele time da se opterećuju, ali opet, s druge strane ima i onih koji žele da pomognu, ali su ti primeri zaista retki - kaže studentkinja prve godine Srpke književnosti i jezika.

Ona je zbog toga sprema da plati nekome ko bi bio voljan da joj čita slajdove sa predavanja, jer je retko ko od asistenata spreman da izdvoji vreme za takve stvari.

1449741099_Ana.jpg

Iako se, kako kaže, kao i većina njenih kolega, nalazi u nestabilnoj finansijskoj situaciji, primorana je da izdvaja novac za skeniranje ili adaptaciju literature na Brajevu azbuku. Iako joj Narodna biblioteka Srbije izlazi u susret, tu ne može da se pronađe sva potrebna literatura za redovno praćenje nastavnog programa, kao ni u biblioteci Saveza slepih Srbije.

1449739827_ana1.png

Ana je samo jedan je od preko 300 studenata sa hendikepom koji studiraju na Univerzitetu u Beogradu.

- I meni i kolegama koje imaju oštećenje vida mnogo bi značilo kada bi barem u elektronskom formatu postojala neophodna literatura – kaže Ana, dodajući da bi i asistenti trebalo više pažnje da posvećuju studentima sa hendikepom.

(Espreso.rs / 24sata.rs)

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Ne vidim razloga da ti slajdovi, predavanja, skripte, ne mogu da se podijele u elektronskoj formi sa npr. ovakvim studentima. Samo nebriga i nemar ljudski!

Dalje, mogao bi neko od kolega da joj to iščita na mp3. Opet, 'nemam čovjeka, Gospode'. Dok svijest ne naraste pa ne bude i nekakva obaveza ili bar praksa da fakulteti obezbijede da postoji zvučni zapis literature...

Ja imam npr. zvučni zapis literature sa soc.rada u BL. I još dosta zanimljivih dijeova stručne literature. Ja sam to sebi nasnimavala jer sam auditivni tip.

Подели на овим сајтовима

- Stav profesora, govorim iz sopstvenog primera, u potpunosti je isti prema osobama oštećenog vida kao i prema osobama koje nemaju nikakav nedostatak. Baš zbog toga često ne mogu da pratim predavanja propraćena slajdovima i pisanjem kredom po tabli, pa zato tu na snagu stupa parola: snađi se!

Јесте да су нам факултети рупе - одувек били - али ово је стварно дно. Фуј! 

Подели на овим сајтовима

Verovatno zato sto sam u toj struci, ali ja ne mogu da zamislim predavanja bez slajdova i pisanja po tabli.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Verovatno zato sto sam u toj struci, ali ja ne mogu da zamislim predavanja bez slajdova i pisanja po tabli.

Није проблем то што се користе слајдови и пише по табли, него што нико неће да се исцима да макар електронски подели маетријале са студентима, него од себе праве неку мистику. На Интернетима имаш да нађеш предавања за цео семестар професора са Јејла, Стенфорда, Харварда... у звучном облику са свим пратећим материјалима, али су зато наши професори из Београда, Крагујевца, Ниша, Новог Сада и Косовске Митровице толика господа да им то не пада на памет.

Да не ширимо сад причу на њих, надам се да ће девојка да нађе начина, или да јој неко помогне, греота је да неко ко има оволико воље и снаге да се бори не заврши студије, овакви друштву допринесу више од свих политичара заједно.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Није проблем то што се користе слајдови и пише по табли, него што нико неће да се исцима да макар електронски подели маетријале са студентима, него од себе праве неку мистику. 

Verujem da je tako, samo eto ja nisam imao takva iskustva, pa da ne ispadne da su svi takvi.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...

Зоран Мартинов је волонтер у Удружењу параплегичара и квадриплегичара "Банат".
Још у детињству је научио да помаже онима који могу мање него он. Многе је извукао из добровољног, дугогодишњег кућног притвора. Нема тих степеница, нема те висине, нема тих километара које уз његову помоћ особе осуђене на инвалидска колица не могу да савладају.

Заслужан је и за озбиљан успех акције "Чеп за хендикеп".
Мајци и оцу није био потребан, али зато је сваким даном све више оних којима јесте.
cep-hendikep.jpg

Аутор емисије је Александра Вукићевић

http://www.radiobeograd.rs/download/Emisije/govori/govori2107.mp3

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

'Pametna' invalidska kolica, pravo čudo od pomoći ljudima! 

Умное кресло для помощи инвалидамУмное кресло для помощи инвалидам. Потрясающе.
Идея: argonault.com

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Формално бринемо, а у суштини, није нас баш превише брига, зар не?

Stuntman decided to test the ramps for the disabled in the big city

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...