Jump to content

Да ли је абортус гријех ако се њиме спречава рођење детета са тешким поремећајем

Оцени ову тему

84 члановâ је гласало

1. 1. дали је абортус гријех ако се утврди тежак поремећај код дјетете

Препоручена порука

ЧТО ДЕЛАТЬ, ЕСЛИ ПРИ УЗИ ВЫЯВЛЕНА ПАТОЛОГИЯ ПЛОДА?

Во-первых, надо точно знать: при УЗИ не исключены ошибки (ведь ошибаются даже при определении пола). Учитывая сложившуюся ситуацию с фетальной терапией, надо помнить, что могут "найти" уродства и предложить бесплатный аборт, для того чтобы сделать омолаживающий эликсир из вашего малыша.

Во-вторых, получается интересная ситуация: почему мы убиваем ребёнка, за что? За то, что он болен? Мы хотим облегчить себе жизнь? А если получена травма в родах, а во время беременности он был здоров? Убьём всё равно или будем лечить?

В разговоре с одним врачом, сторонником убийства больных детей, я предложила: "Давайте дадим женщине родить. Здесь двойная выгода: у неё не будет осложнений от аборта, и мы точно увидим уродство или болезнь малыша, а то ведь УЗИ часто ошибается. А потом убьём его, прямо в родильном зале, не перевяжем пуповину - и всё, и все дела!" Врач этот просто закричал на меня: "Вы сошли с ума! Я не убийца!" Почему же ребёнка можно убить внутри мамы? Оказывается, его не видно. А как же определена патология?

Однажды я рассказала врачам историю, как у двоих здоровых молодых людей был зачат больной ребёнок. При УЗИ обнаружено отсутствие всех четырёх конечностей. Отец не дал убить своё дитя. Родившийся ребёнок действительно оказался без конечностей. Он умер на третий день от роду, его успели окрестить. Один из врачей не понял: "Он же все равно умер" Как мы изменились! Разве все равно, убит он или умер?! Нет страшного греха на этих двух молодых людях!

Иногда считают, что убить надо инвалида, чтобы не мучился, да и пользы от него нет. А кто нам дал право распоряжаться чужой жизнью? Мы спросили этого больного ребёнка, хочет ли он жить?

В газете "Аргументы и факты" была опубликована замечательная статья, которая называется "Большой человек маленького роста". (Обычно показывают снимок из газеты) Удивительная история человека, родившегося по нашим понятием, физическим уродом, но оказавшегося полезным всем, кто встречался и встречается на его пути. По его собственным словам, он плакал три раза в своей жизни: когда умер отец, научивший его быть полезным людям, его мать и его жена (тоже инвалид). Он рад своей жизни! А мы, здоровые люди, решаем за них, вместо того, чтобы облегчить им жизнь, хотим их убить.

В Спарте, как вы, вероятно знаете, существовал закон: всех слабых новорожденных мальчиков, которые не смогут стать воинами, сбрасывали со скалы. Также и всех девочек, если было похоже, что они слишком слабы, чтобы рожать сильных воинов, ждала та же участь. И что же? Спарта - единственный город Греции, не оставивший после себя ничего: ни архитектурных, ни культурных, ни научных памятников. Лишая жизни слабых детей, спартанцы "выбраковывали" будущих математиков, философов, литераторов, архитекторов.

Качахидзе Людмила Николаевна, врач-терапевт, лектор православного медико-просветительского центра "Жизнь"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 651
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Da. Svaki abortus je greh. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

9 hours ago, Млађони рече

Da. Svaki abortus je greh. 

Опа. Променио мишљење? Да ли се слажеш да је оплођена јајна ћелија људско биће, личност?

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Ниџока 1.1 рече

Опа. Променио мишљење? Да ли се слажеш да је оплођена јајна ћелија људско биће, личност?

Misljenje je isto. Mi smo razgovarali na temu "moze li abortus biti ilegalan/ubistvo" i ja sam ti na tu temu odgovarao, u kontekstu objektivnog prava, abortusi do nekih 2 meseca se nikako ne mogu smatrati ubistvom. Ovo je pitanje da li je abortus greh tu je odgovor da.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Biskup uskratio pričest političarima koji su sudjelovali u legalizaciji pobačaja | Bitno.net https://www.bitno.net/vijesti/biskup-uskratio-pricest-politicarima-koji-su-sudjelovali-u-legalizaciji-pobacaja/#.XPpvehkF-8c.whatsapp

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Pomaze Bog svima! 

Ja sam novi clan ovog foruma iako ga pratim neko vreme.. 

Trenutno se nalazim u situaciji ove teme, na veliku zalost. Treca trudnoca, plod sa Daunom i poremecajem ekstremiteta.. Najvece iskusenje u zivotu mog muza i mene.

Dvoje dece imamo, zdrave. Rodjenog brata imam koji nije samostalan, stariji od mene, ostecen na porodjaju. Sama sam prosla operaciju grlica i vrata materice vrlo delikatnu zbog kanceroznih promena. Sada sam zdrava, ali za mene je veliki rizik po zivot i zdrava trudnoca, kamoli ona koja to nije. Sutra cu i o bratu voditi brigu. Majka moja je za sada tu. Oca smo tragicno izgubili, a to je poseban teret i iskusenjr na mojoj dusi. 

Odlucili smo da trudnocu prekinem iako mi se srce cepa. Sta god bih izabrala neki greh cinim ali dovoljno sam slaba da sa tim ne bih mogla da se nosim kroz zivot. 

Zelim da kazem da oko ovakvih stvari prosto ne mozete biti iskljucivi dok ne daj Boze ne dozivite. 

Budimo ljudi, bez osudjivanja, puni ljubavi, s Bog zna kako ce sa nama. 

A mene ceka zivot sa ovim teretom na dusi.. 

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, DuhovniVetar рече

Budimo ljudi, bez osudjivanja, puni ljubavi, s Bog zna kako ce sa nama.

Много ти хвала што си смогла снаге и написала ову поруку. Када је реч о оваквим темама, људи обично замишљају и анализирају најгоре ситуације, некад се хватају за лудо срећне примере, понеко зна неки пример из личне средине, а најређи су они који су имали такву злу срећу да се сами нађу у таквој ситуацији и углавном се ретко јављају јер само могу да претпоставим колико је причање о овоме болно.

Код оваквих ствари мислим да је најбоље помоћи самој породици да што правилније донесе одлуку, суд препустити Богу, а уздржати се подједнако и од осуђивања и од охрабривања јер ризикујемо да кажемо нешто тешко непримерено. Једино што мислим - а ово је мој лични став који примењујем за себе, а не нешто што саветујем другима! - да у контексту ове теме не треба тражити јавни став цркве, не јер тај став није битан, него зато што 100% унапред знамо какав ће тај став бити и да ће бити заснован на принципима, а не на упознатости у конкретан проблем. Више бих се ослонио на некога у цркви, а ко нас лично познаје и воли и некога ко одлично познаје ситуацију у држави или конкретном граду.

Подели на овим сајтовима

Муслимани по својим верским прописима држе да фетус постаје човек у 120. дану и сваки абортус пре тога се третира као нешто погрешно, грех и углавном забрањује, али се као чедоморство посматра тек након 120. дана.

Ово ми је било интересантно кад сам прочитао, па ми је интересантно да поделим.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Тражитељ рече

Много ти хвала што си смогла снаге и написала ову поруку. Када је реч о оваквим темама, људи обично замишљају и анализирају најгоре ситуације, некад се хватају за лудо срећне примере, понеко зна неки пример из личне средине, а најређи су они који су имали такву злу срећу да се сами нађу у таквој ситуацији и углавном се ретко јављају јер само могу да претпоставим колико је причање о овоме болно.

Код оваквих ствари мислим да је најбоље помоћи самој породици да што правилније донесе одлуку, суд препустити Богу, а уздржати се подједнако и од осуђивања и од охрабривања јер ризикујемо да кажемо нешто тешко непримерено. Једино што мислим - а ово је мој лични став који примењујем за себе, а не нешто што саветујем другима! - да у контексту ове теме не треба тражити јавни став цркве, не јер тај став није битан, него зато што 100% унапред знамо какав ће тај став бити и да ће бити заснован на принципима, а не на упознатости у конкретан проблем. Више бих се ослонио на некога у цркви, а ко нас лично познаје и воли и некога ко одлично познаје ситуацију у држави или конкретном граду.

Ja sam pricala sa nasim svestenikom. On me poznaje dobro i zna moj zivot.. On je samo rekao "ja nisam dovoljno mudar za sva iskusenja koja imas na svom zivotnom putu za te tvoje godine i strah me je da i sam pomislim kako bih se izborio licno sa svim tim, a Bog neka ti pruzi milost za sve u zivotu".. Plakao je.. I to je sve.. Plakala sam i ja.. 

Ja ne mogu da zivim razmisljajuci o crkvenim stavovima. Ja samo mogu da zivim kajaci se, moleci i ispovedajuci grehe Hristu Bogu. Tu smo pali. 

I dalje zivimo na ovoj zemlji i na ovom svetu, opipljivom, realnom i surovom. Bez Boga bi to bilo ravno prokletstvu kakvom. Pokusavamo da zasluzimo Carstvo Nebesko. Bog zna hocemo li i kako cemo. 

Zato kazem, lako je teoretisati, citati, pricati o zivotnim iskusenjima DRUGIH.. A sta ako?

Ne sudim nikada nikome, ali sam i sama bila iskljuciva po nekim pitanjima dok me za dusu nisu te iste opekle. 

Nikada se necu ohrabriti za grehe, niti sam i sad. Ovo nije hrabrost nego najdublji svesni pad. Zivecu sa ovim zauvek. Ali nikad necu otpasti od Hrista jer samo tu vidim utehu i spas. 

A na Njemu je sve ono sustinsko i jedino vazno, ma kakvo god bilo. 

Forum je forum, teme su teme, mene ne pogadja nicije osudjivanje niti kritika. 

Ja sam prolaznik ovde i samo sam zelela da kazem... Samo Bog zna sve i samo on moze da nam sudi... 

Svako dobro od Boga vam zelim svima! 

+++

Подели на овим сајтовима

Moj stav je da ne treba da se vrsi abortus, svako neka se prespita sta i kako i kakva mu je vera u taj spominjani Boziji promisao o svakom coveku.

Znam, mi pisemo teoretski i nismo (ne daj Boze) iskusili tu situaciju i dilemu, ali, svako ima neku svoju muku i pricu, secam se onog malisana tkz.leptira, koji je proziveo u ovome zivotu samo patnju i tugu i suze, sve za svakog gleda Bog odozgore i svako ima neki svoj krst, neko ima ovako, neko nesto onako i dato mu je da moze da ga ponese.

Подели на овим сајтовима

Тако је, Тумарало. Знам да је ово тема о абортусу због тешког поремећаја, а не о абортусу генерално, али сам јако осетљив на јавне наступе цркве по том питању, за које сматрам да су тешко некоректни. Проблем наталитета у Србији нису абортуси нежељене деце, него младе породице које желе децу, али њихово рађање одлажу, или их имају мање него што би желели, због материјалних услова. А чули смо јавне осуде и за девојке које иду на абортус, и за лекаре који га врше, али ниједном нисмо чули препоруку да се одлуче од причешћа приватници и послодавци који отпуштају труднице, или намерно не запошљавају младе девојке због сумње да ће отићи на трудничко и породиљско боловање. А поготово не да се одлуче од причешћа они који од пословних добитака зидају виле, а раднике држе на минималцу и у страху од губитка посла.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...