Jump to content

Да ли је абортус гријех ако се њиме спречава рођење детета са тешким поремећајем

Оцени ову тему

84 члановâ је гласало

1. 1. дали је абортус гријех ако се утврди тежак поремећај код дјетете

Препоручена порука

2 minutes ago, АлександраВ рече

Дејане, ја то врло добро знам, ја сам дефектолог.

Onda znate kakve sve anomalije postoje, raznovrsne su.

Anomalije postoje i kod razvijenih ljudi, ako već kažemo da nismo ti koji mogu da odredjuju ko će da živi a ko ne, treba da uzmemo u obzir jedan istorijski period Svete gore gde su monasi odbijali pomoć lekara pa su umirali od najbanalnijih bolesti.

Misleći da sve prepuštaju Bogu , svojevoljno su skraćivali svoj život.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 651
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

7 minutes ago, Дејан рече

Jedno je imati moralistički pristub problemu ipodvući liniju, drugo je imati jedan normalan pristup. Ako se na ultrazvuku vidi da se detetu nije razvio mozak onda znaš kakv će ishod biti.

Druga stvar, ako nismo neko ko može da odredjuje o životu i smrti, kako to da ratujemo.

То су веома тешке ствари и морам да признам да нисам 100% сигуран како би поступио, али гледајући овако са стране, не могу да видим себе да сам у стању то да урадим.

У сваком случају Недај Боже никоме.

Што се рата тиче, ја нисам рекао да не може већ да немамо права на то да одлучујемо о животу и смрти. Рат највећа несрећа људскога рода, и то је последица наше дубоке пале природе. 

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ненад. рече

То су веома тешке ствари и морам да признам да нисам 100% сигуран како би поступио, али гледајући овако са стране, не могу да видим себе да сам у стању то да урадим.

Слажем се, и мислим да се сви слажемо да је тешко. Претешко. Мислим да нико од нас овде не мисли ништа лоше, али се ми ипак чак и у разговорима на ову тему помало бранимо чак и од помисли да будемо у тој позицији. Плашимо се да нас тако нешто не снађе. У случају аненцефалије је скоро сасвим сигурно да бисмо се сви одлучили на абортус. Тешко је одредити колика доза инвалидности нама није превише да би то дете живело. Шта је то што би пресудило да дете оставимо - степен инвалидности, љубав, наша позиција као родитеља који би морао да се носи са тим, жалост да се дете мучи... Исто тако, ми не знамо зашто нам је Бог такво дете послао.

Подели на овим сајтовима

И мене сз задесиле неке ствари које нису за причу овде, али једно је сигурно, ако би постојала било каква шанса да дете може да живи, на абортус неби ни помислио,

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Ovo su stvari za ne dao Bog nikom.

Mislim da niko nema prava da umesto roditelja donese tu odluku niti da je komentarise u smislu trebalo je ovo, ovo greh ono nije greh.

Jer ce svako sa odlukom da zivi kako zna i ume. Necemo mi koji komentarisemo ziveti umesto njih.

Mislim da niko ne prica o situaciji u kojoj neko iz bahatosti ubije zdravo dete jer ne znam ni ja koji im je razlog u glavi, niko tu ne donosi odluku kao da se ratosilja pokvarenog frizidera. I mislim da je procena greh ne greh nemoguca i nepotrebna. Mi ne znamo motuve, ne mozemo ni videti neciju unutrasnju borbu i muku, vidimo samo povrsinu, a olako sudimo.

Ja sada imam jedno misljenje, ali samo mogu zavapiti Boze ne dovedi me u iskusenje.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Jeste greh, ali je nuzno zlo... Pred roditelje se stavlja izbor da li da ubiju svoje dete u utrobi pa da se kaju celoga zivota i da ga nose na dusi, ili da dopuste da se rodi, pa da se opet kaju sto su dopustili da se rodi i muce se sa njim celoga zivota... Mnogo veliko iskusenje, a mnogi izaberu ono prvo...

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Natasa. рече

Moje se rodilo prevremeno, živelo dva dana, nisam ga ni videla. Da je preživeo, s obzirom na tako rano rođenje, ostale bi teške posledice, ne smem ni da pomislim kako bi to izgledalo. Ne daj Bože nikome, mnogo teško iskušenje.

Decak koga sam cuvala 4,5 godina, i cije su slike duuugo bile moj avatar, u septembru polazi u prvi razred. Rodjen je u 28-oj gest. nedelji (nije bila navrsena), i lekari mu nisu davali ni sat zivota.  Krsten je u inkubatoru, upravo tokom tog prvog sata.

S druge strane, znam decu rodjenu iz savrseno urednih trudnoca, pa opet nesto krene po zlu.

Iz ove perspektive, mislim da bih rodila dete, bez obzira na sve, ali ne daj, Boze, nikom.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Лидија Миленковић рече

Decak koga sam cuvala 4,5 godina, i cije su slike duuugo bile moj avatar, u septembru polazi u prvi razred. Rodjen je u 28-oj gest. nedelji (nije bila navrsena), i lekari mu nisu davali ni sat zivota.  Krsten je u inkubatoru, upravo tokom tog prvog sata.

S druge strane, znam decu rodjenu iz savrseno urednih trudnoca, pa opet nesto krene po zlu.

Iz ove perspektive, mislim da bih rodila dete, bez obzira na sve, ali ne daj, Boze, nikom.

Moj dečak je bio u 24oj nedelji, savršeno zdrav, ali moj život je bio u pitanju, ispostavilo se da mi se razvio HELLP sindrom. Da se rodio na vreme, bio bi savršena beba.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

U istom danu rekli smo zdravo i zbogom našem 4. i 5. sinu.

Moja supruga i ja smo rekli zdravo i zbogom našem 4. i 5. sinu. Anders and Brodie su rođeni sjedinjeni, deleći jedno srce. Dobili smo priliku da sa njima provedemo samo nekoliko sati, za sve nas veoma dragocenih i neprocenjivih.

Moja supruga i ja smo rekli zdravo i zbogom našem 4. i 5. sinu. Anders and Brodie su rođeni sjedinjeni, deleći jedno srce. Dobili smo priliku da sa njima provedemo samo nekoliko sati, za sve nas veoma dragocenih i neprocenjivih.

Naše dve porodice su bile tu, jer svi smo znali da će Anders and Brodie najverovatnije živeti vrlo kratko. Svaki član porodice držao je i pozdravio naše drage anđele.

Moja supruga i ja smo hrišćani. Mi ne verujemo u abortus kao odluku. Upitali su me "Zašto ste sebi i bebama dozvolili toliku bol?" Moj odgovor je uvek: "Bog daje i Bog uzima, a to pravo je njegovo i samo njegovo". Iako mi se srce kida svake sekunde, svakog dana dok razmišljam o njima, i nedostaju mi, moja odluka bi opet bila ista.

Moja žena je moja inspiracija, moja stena i moja prava ljubav. Ona je bila toliko jaka sve vreme i ja sam ponosan na nju. I znam da je i Bog ponosan na nju zato što nije izabrala lakši put, već odlučila da kaže zdravo i zbogom, u istom danu, našim sinovima. Anders i Brodi, nedostajete mami i tati. Mi ćemo vas opet videti jednog dana i nebesa će tada biti razigrana od radosti.

-B McCracken (www.everychildisablessing.blogspot.com)

Подели на овим сајтовима

Сваки родитељ сам процењује шта ће урадити.

Савршена трудноћа, порођај крене лоше и добијете кошмар.

Узме ли мајка  дете у руке, какво год да је чуваће га.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

43 minutes ago, Драгана Милошевић рече

Узме ли мајка  дете у руке, какво год да је чуваће га.

ово си тако лепо рекла...

Подели на овим сајтовима

Mislim da sam već jednom pisao na ovoj ili temi slične sadržine, ali evo opet:

Za našeg starijeg su nam u BL poslije rezultata amniocinteze preporučivali pobačaj (simetrična translokacija 1. i 2 hromozoma, više se i ne sjećam...).

I pošto su rezultati kasnili (već se ulazilo u 24. nedjelju.) bukvalno su nam u četvrtak (sjećam se bio Spasovdan kojeg od tada slavimo) rekli (tj ženi) da dođe u ponedjeljak na abortus.

Šok,ludilo. četvrtak već 15:30, zovi institut za majku i dete u BG, završilo im radno vrijeme, zovi sve moguće i nemoguće veze, dođemo nekeko do neke doktorke tamo koja je obećala da će nas primiti preko veze pa u petak ujutru pravac iz BL u BG. Tamo nas genetičar poprilično umiri, bukvalno nam rekla: " ja vam ne smijem ništa savjetovati, ali da znate, ako se odlučite na pobačaj veće su šanse da ćete pobaciti potpuno zdravo dijete". Vratimo se u petak naveče u BL, čujemo za kliniku "Jevremova", u subotu zakažemo pregled za nedjelju, pa opet u nedjelju ujutru u BG... Opet isto, ne može se 100% reći, ali velika vjerovatnoća da je sa djetetom sve OK. Potrošili na te preglede i ta dva odlaska u BG oko 300-400 evra, ali Bogu hvala, pa smo imali i bili pismeni, da se tako izrazim da tražimo drugo mišljenje. A Fićko živ i zdrav, postavljao sam slike i ovdje ( ima i na FB, sa kime sam prijatelj, može se uvjeriti) ništa mu ne fali (osim što sam mu ja tata, tu mu ne mogu pomoći). A malo nedostajalo da ga nemam uopšte. 

I šta da neko nije imao mogućnosti da ode u BG? Ode potencijalno zdravo dijete. I još čujem barem tri priče prijatelja sa živom i zdravom djecom, evo neka i u školu krenula, da su im preporučili pobačaj. Ovim jednim prijateljima, koji su prije toga već imali dva pobačaja jer je navodno bilo problema, isto preporučili i treći put, i oni nisu htjeli, na svoju odgovornost. I eto i njihovog bucka, da kucnem u drvo, momčina.

Tek toliko da podijelim (još jednom) svoje iskustvo sa vama. Uvijek tražiti drugo mišljenje. Uvijek.

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

25 minutes ago, Goku рече

A malo nedostajalo da ga nemam uopšte. 

Страшно, требало је то проћи... Не знам шта им је са тим абортусима, па они су лекари, ваљда би требало да воле људе, а не да их гледају као аутомобиле. Ја сам у првој трудноћи, од моје докторке, ево рећи ћу јој и презиме - Чавић, добила дијагнозу ванматерична трудноћа и пола сата убеђивања да је њена приватна ординација најбоље место за абортус. Била сам у шоку, зато што смо желели ту бебу. Пошто нисам тада имала толике паре за приватну ординацију (колико ме је пута немање пара спасило од разних ствари, хвала Богу!), одем ја у Вишеградску на преглед и да закажем абортус. Доктор ме прегледа и пита - зашто желите да абортирате? Ја опет у шоку. Па како зашто, када је ванматерична трудноћа. Доктор у шоку. Па није.... И тако, да не давим даље нашим обостраним шоковима. Ено га Никола, 21 годину Богу хвала. Нисам више отишла код те докторке, колико сам била незгодна када сам била млада, вероватно бих јој олупала главу о зид. Нема налаза, нема доказа, само реч. Тешка, грозна реч од некога ко би требало да воли људе а убија их за кеш. Хвала Богу да нисам имала пара. Ето Горане, хвала Богу да си ти имао :)

41 minutes ago, Goku рече

osim što sam mu ja tata, tu mu ne mogu pomoć

:D

Подели на овим сајтовима

43 minutes ago, Goku рече

Uvijek tražiti drugo mišljenje. Uvijek.

Е да, заборавих да се сагласим са овим, веома важним ставом. Увек. И треће и четврто и пето....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...