Jump to content

Историја у слици

Grizzly Adams

Препоручена порука

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Рођена је у Београду као ћерка месара Јовановића из Душанове улице. Он је имао више ћерки али не и сина, па се и гласно жалио због тога што нема „сина јунака“. Била је девојчица кад јој је отац умро, а матуранткиња кад је избио Први балкански рат 1912. године.
Тада се јавила Народној одбрани као добровољац - четник и прошла тест пред комисијом коју су чинили апотекар Карић, капетан Воја Танкосић и мајор Васић звани Горски цар. Потом је прошла обуку у Прокупљу и Врањској Бањи, а прво учешће у борбама имала је на Црној Чуки и Вељој Глави. Била је прва жена борац у српској војсци.
Пролазила је иза непријатељских линија, изводила диверзије и изненадне нападе. Почела је да добија одликовања, а француски репортери назвали су је „српска Јованка Орлеанка“. Тада се њена фотографија нашла и на дописници, а објављена је и у париском „Малом журналу“ 1912. године.
По завршетку Другог балканског рата запослила се као чиновница у Дирекцији железнице. Међутим мир је кратко трајао, убрзо је избио Први светски рат и од самог почетка, ноћи између 28. и 29. јула 1914. она је била учесник прве битке у којој је разбијен аустријски десант на Београд.
Била је у саставу Сремског добровољачког одреда где је командовала првом групом српских бораца која је прешла преко Саве у Срем да извиди непријатељске положаје и пресече телефонске жице до Земуна. Са њом су ишли Мирослав Голубовић, Предраг Караклајић, Павле Арсенић и Миливоје Лазаревић. Понели су и две српске заставе и поставили их на караулу,покупили наоружање и муницију и вратили се у Београд.
Учествовала је у биткама на Дрини и Колубари.
У октобру 1915. године када је Немачка повела офанзиву на Србију била је у борбама од Аде Циганлије до последње одбране Београда, на Дорћолу, под командом мајора Драгутина Гавриловића. Преживела је и повлачење преко Албаније, учествовала у пробоју Солунског фронта. У рату је била рањавана, изгубила је део стопала и остала инвалид. За јунаштво је добила 13 одликовања.
После рата се удала за ратног друга и није се појављивала у јавности. Остала је заборављена нарочито после Другог светског рата.
Њена праунука је драматург и глумица Сања Крсмановић Тасић које је направила представу „Приче хлеба и крви“ о Софији Јовановић.

10957725_413874582106112_729199903201488
10955505_414607132032857_543237720235758

11034190_423491744477729_886358607562748
Софија Јовановић после рата

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

11136742_10205186273850232_3694027676818

Odbrana Beograda do poslednjeg daha

Na Dunavskom keju je 1988. godine podignut spomenik braniocima Beograda na kome su isklesane reči herojskog govora majora Gavrilovića. A na mestu gde je 7. oktobra 1915. godine major održao ovaj čuveni govor, na uglu ulica Cara Uroša i Mike Alasa u Beogradu, 1995. godine postavljena je spomen ploča koja je ubrzo uništena, da bi 7. oktobra 2013. godine bila obnovljena.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205186273850232&set=a.1063570803305.11059.1647034838&type=1

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

21. маја 1912. године, у Француском градићу Етамп близу Париза почело је школовање прве класе пилота из Србије – Михаила Петровића, Јована Југовића, Миодрага Томића, Живојина Станковића, Милоша Илића и Војислава Новичића.

v167.jpg 

Подели на овим сајтовима

21. маја 1942. године (иако се литература не слаже и помиње 23. мај-како год) - на слободну територију код Приједора слетели су Фрањо Клуз и Руди Чајавец, тако је НОВЈ добила своју авијацију. Тај датум је до 1991. године обележаван као Дан РВ и ПВО.

yugopapir%2Bpiloti.jpg

Споменик крај летелишта у Међувођу

200px-%D0%9C%D0%B5%D1%92%D1%83%D0%B2%D0%

avion_medjuvodje_after.jpg

220px-Spomenik_borcima_VRS.JPG

Подели на овим сајтовима

• 21. маја 1985. године, отворен је аеродром у Бања Луци крај села Маховљани.

BanjaLuka.jpg

Подели на овим сајтовима

21. маја 1989. године, на аеродрому Сурчин је отворена нова зграда Музеја југословенског ваздухопловства.  Једног од "Топ 10" у свету... Ретка "ствар" са којом се можемо "подичити"...

Али заиста...

slicica_3.jpg

Подели на овим сајтовима

21. маја 1989. године, на аеродрому Сурчин је отворена нова зграда Музеја југословенског ваздухопловства.  Једног од "Топ 10" у свету... Ретка "ствар" са којом се можемо "подичити"...

Али заиста...

slicica_3.jpg

A ovako je bilo na otvaranju...

Подели на овим сајтовима

20/21. мај 1927. године, пилот Чарлс Линдберг је први без слетања прелетео Атлантик на релацији Њујорк – Париз. 

1024px-Charles_Lindbergh_and_the_Spirit_

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...