Млађони Написано Септембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2014 Na kom tacno vaseljenskom saboru je osudjen etnofiletizam? http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC . Православни сабор у Цариграду 10. септембра 1872. године, сазван на иницијативу васељенске патријаршије, осудио је филетизам као „јерес која ставља националну идеју изнад јединства вере“.[3] Територијални принцип је основни за постојање и оснивање помесне Цркве (канон 2. Другог Васељенског Сабора) и канонска основа аутокефалије и аутономије[тражи се извор од 06. 2011.]. Закључци сабора су и даље на снази у на канонском подручју православља. tačnije to bi bio etnofiletizam, osudjen na vaseljenskim saborima. Teжак и присутан код многих. Чак и код духовника и владика. Без обзира што је осуђен ко јерес. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Септембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2014 pa dobro, evidentno je da si neutvrdjen u veri pa si se jako uplašio da te lukavi latini ne prevare i ne pokatoliče. ja takvih strahova nemam. Lepo je to što radiš na sebi samo moraš to malo da pojačaš, mislim teorije grana, SSC itd...ženevki, rimski, pravoslavni ekumenizam... šta misliš o tome što je sveti Vasilije Ostroški davao katolicima naše hramove da imaju gde služiti misu? Ма не би ја тако олако другима говорио ,,е ти си неутврђен у Вери", ти си ово, ти си оно". А не, пријатељу, мене никада нико неће моћи да превари да се одрекнем Вере Православне, немој за то да бринеш, нити ја има таквих страхова. Нити сам Православац од јуче, одувек сам то (и ја и моји преци) и нема тог преваранта који ће ме натерати да се одрекнем Православља. И зато не страхујем од тога. Али, види, ја сам теби изнео само једну чињеницу, како римокатолици гледају на тај ,,екуменистички дијалог", а ти сад причаш о некаквим мојим наводним страховима. Зар то није замена теза? Свети Василије је давао Храмове, дакле поштовао је њихову слободну вољу (па чак и да буду у заблуди) али није саслуживао са њима, није им подилазио и заблудама, итд. Ту постоји јасна разлика. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Септембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2014 Naravno da ne znam.... ali ovde i ne pricamo o slucajnim ispadima koji se ponekad dese vec o frekventnoj pojavi u crkvi... Oces da mi kazes da npr Amfilohiju slucajno ispadaju onakva obracanja? Dvajes puta za redom? Испади или не, има доста истине у ономе што је Филарет рекао, таман ти и твоји нехришћански и хришћански истомишљеници свирали у фрулицу до зоре! Лазар Нешић, Tumaralo., Православни Србин and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2014 Koliko vaseljenskoh zabora priznaje tvoja Crkva Milosavljevicu i znas li koji su to? Моја Црква признаје одлуке овог првославног сабора о ком причамо и осуђује етнофелитизам као Јерес. Написо сам ти на ком православном сабору, и које године. Ја нисм рекао да је осуђено на васељенском сабору, једном од оних 7 васељенских сабора у првих 1000 год хришћанства, тако да ти је покушај "забадања" крајње патетичаан. боље се бирни што имаш изражено јеретичко размишљање него мене да смараш. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Септембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2014 Да...само што су Грци зарад свог ћефа осудили етнофилетизам,тј. до тог тренутка су свуда по балканским земљама где су османлије владали, постављали своје епископе и били оци и господари етнофилетизма, а када су други хтели да их скину са грбаче онда себе препознаше у другима и осудише оно што су они породили, гајили и чиме су владали...трт, Милојка! feeble је реаговао/ла на ово 1 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Септембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2014 Моја Црква признаје одлуке овог првославног сабора о ком причамо и осуђује етнофелитизам као Јерес. Написо сам ти на ком православном сабору, и које године. Ја нисм рекао да је осуђено на васељенском сабору, једном од оних 7 васељенских сабора у првих 1000 год хришћанства, тако да ти је покушај "забадања" крајње патетичаан. боље се бирни што имаш изражено јеретичко размишљање него мене да смараш. Citat: "...tačnije to bi bio etnofiletizam, osudjen na vaseljenskim saborima." Na ovo se odnosi moje pitanje ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2014 Ма не би ја тако олако другима говорио ,,е ти си неутврђен у Вери", ти си ово, ти си оно". А не, пријатељу, мене никада нико неће моћи да превари да се одрекнем Вере Православне, немој за то да бринеш, нити ја има таквих страхова. Нити сам Православац од јуче, одувек сам то (и ја и моји преци) и нема тог преваранта који ће ме натерати да се одрекнем Православља. И зато не страхујем од тога. Али, види, ја сам теби изнео само једну чињеницу, како римокатолици гледају на тај ,,екуменистички дијалог", а ти сад причаш о некаквим мојим наводним страховима. Зар то није замена теза? Свети Василије је давао Храмове, дакле поштовао је њихову слободну вољу (па чак и да буду у заблуди) али није саслуживао са њима, није им подилазио и заблудама, итд. Ту постоји јасна разлика. rekoh ti već, govoriš dosta toga, sve je to davno prežvakano na ovom sajtu, imaš podforum Ikumenizam, mišljenja raznih ljudi su tamo napisana , ja zaista nemam vremna niti energije da na sve tvoje tvrdnje odgovaram. Zašto novotarije nisu novotarije već su vraćanje na vekovni poredak, zašto teroija grana nema veze sa pravosavnim ekumenizmom, zašto se mi bavimo ekumenizmom nezavisno od toga šta druga strana misli itd...ako te zanima čitaj Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Септембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2014 Испади или не, има доста истине у ономе што је Филарет рекао, таман ти и твоји нехришћански и хришћански истомишљеници свирали у фрулицу до зоре! To si mogo odma da kazes i da se obojica postedimo ove tvoje blamaze da menjas misljenja iz stranice u stranicu... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Србадија Написано Септембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2014 tačnije to bi bio etnofiletizam, osudjen na vaseljenskim saborima. Prvo si Pravoslavac pa onda Srbin, nikako obratno. a šta ćemo sa nekim ko je rodjen od roditelja Srba, recimo 1999, nema pojma ko su bile ustaše ovi oni, al on je ateista, vera ga ne zanima, kako on da se izjasni? Ne razumem kako si to tako razumeo. Naravno pravoslavac je iznad bilo kakve nacije. Srbin je ispod pravoslavca,ali Srbin bez pravoslavca u sebi ne ide. Npr Bog je iznad svega,crkva je ispod Boga,ali crkva bez Boga ne ide. I bez obzira sto je to moje razmisljanje ja sam nebitan,mnogo je bitnije sto je to bio stav sv.ave Justina i patrijarha Pavla koji nisu ziveli pre 1000 godina pa da se kaze eto mozda je tad realnost takva bila,nego su skoro pa nasi savremenici. I ne radi se o tome sta ti pise u pasosu i kako ces se ti izjasnjavati ili osecati,ko sto rekoh i ti vojnici komunisti su se osecali kao Srbi ali ih je sveti ava Justin lepo pocastio istinom...nacionalna opredeljenost nije uslovljena time i iskljucivo time gde si se rodio i na kojoj "zemlji" To je kao sto je od mog komsije dete rodjeno u Nemackoj,na njihovoj zemlji,ima njihov pasos ali se izjasnjava kao srpkinja. Prvo viču to su Srbi koji su promenili svoju veru i Hrvati i Bošnjaci sve su to Srbi. Posle toga viču ukoliko nisi PRavoslavan ne možeš biti Srbin. Odlučite se za jedno. Cekaj prvo pricate da gmo nije stetan,a sa druge strane igrate basket,eto ovo poredjenje otprilike nebulozno kao i ovo moje. Hrvati i ostali narodi na balkanu su poreklom Srbi i to nije prica iz kafane,rekla kazala ili prica komsija Pera,vec je to rad i dokaz mnogih istoricara. Dakle oni jesu poreklom Srbi i to niko ne spori,uostalom evo skoro je jedan istoricar objavio svoj rad o reprezentativcima Hrvatske na sp u fudbalu gde je na osnovu prezimena i porekla dokazao da lupam od 22,jedno 17 igraca su poreklom Srbi. Bez obzira na kolebanja u Hrvatskoj i Bosni i Crnoj gori cinjenice su nepobitne. E sad sto se kaze i sto jeste cinjenica jos odvajkada "najgori Turcin je poturcen Srbin" to jeste realnost i sto su Srbi stradali od drugog svetskog rata pa naovamo od te ruke to je sad nesto skroz drugo zbog cega iako su poreklom Srbi ne mogu se posmatrati kao Srbi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Септембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2014 Осуђен је на сабору Васељенске патриаршије.... како би ти назвао тај сабор? На то се односио коментар. И не фолирај се, знамо одлично шта ти је био циљ, да провоцираш и подбадаш и кривиш туђе аргументе. Као што рекох, мани се тога. Стараај се о јереси коју гајиш... и пусти нас да се ми бавимо својим јересима и греховим. А не да се млатимо са тобом око глупости. To je bilo nesto, da kazem, interno izmedju Grcke i Bugarske crkve. Grci cim neko hoce autokefaliju proglase ga etnofiletistom.. Разумљиво је што се професор В. Фидас посебно задржава на цариградском сабору из 1872. године на којем је осуђен етнофилетизам. Овде се ради о интерном сукобу Бугара и Грка у Турској држави и покушају Бугара да васпоставе своју укинуту црквену аутокефалију, који је покушај окарактерисан као племенство (етнофилетизам), наравно при томе не имајући у виду грчки етнофилетизам пар екселанс. Свакако не треба одобравати ни бугарски етнофилетизам (племенство), али је та Црква више од седамдесет година била изопштена од стране Цариградске Патријаршије. http://www.pravoslavlje.rs/broj/979-980/tekst/razlicito-poimanje-sabornosti-crkve/ Натан, Православни Србин and Solomon Kane је реаговао/ла на ово 3 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2014 Hrvati i ostali narodi na balkanu su poreklom Srbi i to nije prica iz kafane,rekla kazala ili prica komsija Pera,vec je to rad i dokaz mnogih istoricara. Ајде ово остали народи(бошњаци црногроци), ал ово за Хрвате је тешка глупост. Они су људи имали средњовековнну краљевину све док их нису поробили Аустроугари. Па чак и данашњи бошњаци су мешавина турака и Срба, па и санџаклије... дакле донекле јесу Срби али су донекле и турци.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2014 To je bilo nesto, da kazem, interno izmedju Grcke i Bugarske crkve. Grci cim neko hoce autokefaliju proglase ga etnofiletistom.. И то значи само је за Грке и бугаре јерес а за нас није? Јел то значи? Срби имају ту привилегију да могу да фурају етнофелитизам? Нормално да Српски православци који у себи виде елементе етнофелитизма покушавају на све начине да се оперу, мени ту није ништа чудно.. И светосавље је држало текстове на ту тему, па су уклонили.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Септембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2014 Ајде ово остали народи(бошњаци црногроци), ал ово за Хрвате је тешка глупост. Они су људи имали средњовековнну краљевину све док их нису поробили Аустроугари. Па чак и данашњи бошњаци су мешавина турака и Срба, па и санџаклије... дакле донекле јесу Срби али су донекле и турци.. Hrvati su pobegli pred turcima na zapad ... I nisu se vratili ...te ih i as po austriji ceskoj itd ... Oni koji su opstali do danas ...a ovi koji zive na teritoriji danasnje tzv. Hrvatske su 80% pounijaceni srbi Hrvatska manjina u Republici Češkoj U Češku (na područje Južne Moravske) Hrvati su se doselili tijekom 16. st. Do sredine 20. st. moravski Hrvati su sačuvali svoj nacionalni identitet u tri sela Jevišovka/Frielištof, Dobro Polje i Nova Prerava. Od 1918. godine žive u odvojenim državama i u različitim političkim sustavima. Tu su živjeli zajedno s njemačkom manjinom. Nakon II svjetskog rata Nijemci su protjerani iz cijele tadašnje Čehoslovačke, tzv. Benešovim dekretima, a Hrvati su također prisilno raseljeni u 118 sela sjeverne Češke (1946./47. i 1948. do 1950.) te im je oduzeta sva imovina. Preci gradišćanskih Hrvata naselili su kontinuirano tijekom 16. stoljeća veći broj naselja na području čitave današnje Savezne zemlje Gradišće. U međuratnom razdoblju zbog ekonomske zaostalosti Gradišća gradišćanski Hrvati masovno iseljavaju u prekooceanske zemlje. U isto vrijeme, najprije kao“pendleri”, a nakon Drugog svjetskog rata sve više i sa stalnim mjestom boravka, nastanjuju se gradišćanski Hrvati u Beču. Rezultat ovog procesa, koji je masovnije započeo od početka dvadesetih godina prošlog stoljeća, je i određeni broj vikendaških hrvatskih naselja u Gradišću. Danas su još očuvana hrvatska naselja u kojima stanovnici žive tijekom cijele godine okupljeni u većem broju oko sljedećih kotarskih mjesta: Željezno (Eisenstadt), Gornja Pulja (Oberpullendorf) i Borta (Oberwart). Hrvati u Italiji žive već stoljećima u regiji Molise, doselivši se tamo u 15. i 16. stoljeću u bijegu pred Turcima. Nažalost, njihov broj se iz godine u godinu smanjuje. Danas Moliški Hrvati žive samo još u tri mjesta u kojima čine većinsko stanovništvo. Prema podacima Centralnog statističkog instituta (ISTAT) u moliškoj provinciji Campobasso 2011. godine živjela su 1.822 Hrvata (2001. godine živjelo ih je 2.081), i to u Kruču (AcquavivaCollecroce) 674, Mundimitru (Montemitro) 454 te u Filiču (San Felice) 694. Radi se o najmanjoj priznatoj jezičnoj manjini u Italiji. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Септембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2014 Да...само што су Грци зарад свог ћефа осудили етнофилетизам,тј. до тог тренутка су свуда по балканским земљама где су османлије владали, постављали своје епископе и били оци и господари етнофилетизма, а када су други хтели да их скину са грбаче онда себе препознаше у другима и осудише оно што су они породили, гајили и чиме су владали...трт, Милојка! И ово је тачно. Иако наравно осуда етнофилетизм, има смисла и основа, ипак треба рећи да је та осуда била политички мотивисана због претензија Грка. Такође, не може се по мени сваки национализам доводити одмах у вези са етнофилетизмом. Јер, онда испада и да је Свети Владика Николај, који је писао и говорио о Савином и српском ,,јеванљељском и широком" национализму, био поборник ни мање ни више него етнофилетизма. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Септембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2014 И то значи само је за Грке и бугаре јерес а за нас није? Јел то значи? Срби имају ту привилегију да могу да фурају етнофелитизам? Нормално да Српски православци који у себи виде елементе етнофелитизма покушавају на све начине да се оперу, мени ту није ништа чудно.. И светосавље је држало текстове на ту тему, па су уклонили.... А како то Срби ,,фурају етнофилетизм"? Само причате о томе, а никако да то конкретно појасните? Јел и Свети Владика Николај то радио по теби или није? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука