Jump to content

Blic:Vladika Filaret: Ne priznajem SPC, nije ono što je nekad bila

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ок. Истина, нисам видео где је Младен рекао то што тврдиш, ал` пошто сам се и ја родио у Лозани, чисто да питам како би треб`о да се изјасним :)

Лик је изјвио да је 80 % хрвата заправо спрског порекла, што је глупост.  Сад ту убца теслу цвијића и милнковића, ко д см ја рекао да није било Срба у хрватској. 

Мислим лупи глупост, после измишља да см рекао нешто што нисам. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Pa po Milosavljevicu trebali su da se izjasnjavaju kao Hrvati,jer eto Hrvatska nacija postoji koliko i srpska i glupo je i pomisliti da su Hrvati poreklom Srbi a pogotovo da to misle ljudi koji su rodjeni na teritoriji Hrvatske.

Просто нема смисла причати с тобом јер лажеш и измишљаш. Ја то нигде нисм рекаао. Ти си рекао д је 80 % садашњих хрвата српског порекла, ја см рекао д је ортодоксни глупост. То не значи да Срби нису живели на територији данашње Хрватске. Нити то што су Срби живели на територији данашње хрватске значи да је 80 % данашњих хрвата конвертирни Срби. 

Po istom tom po kome moze biti Srbin onaj ko je iskljucivo rodjen na srpskoj teritoriji i nista vise.  Milosavljevic je izjavio da i Srbija i Hrvatska postoje odavno i da imaju istu vremensku istoriju samo su jedni bili pod Turcima a drugi pod ugarima a inace su potpuno dve odvojene nacije.

И какве то везе има са Цвијићем, Миланковићем и Теслом и Србима који су живели на територији садшње Хрватске, живота ти? 

То да хрватска постоји више мање од кад и Србија??

cetvrto pre cu verovati teolozima izmedju ostalog i onih ko su se javili na ovoj temi i svojoj glavi,nego tebi.

Ајде покажи ми пост једног јединог теолога који је на овој теми рекао да нисм у праву?

Па веруј коме хоћеш, само је глупо да измишљаш лажи и то називаш чињеницама и истином. 

Sve u svemu ti si i istoricar i geograficar i teolog i ateista i vernik i ne znam sta jos,tako da je svaka diskusija sa tobom osudjena na propast.

Ја сам само начитан и образован, а осуђено је на пропаст јер лажеш и измишљаш (што је јасно из горњих коментара)итд.. Зато су дискусије са мном од стрне типова ко што си ти бесмислене. 

Ако ти сматраш дискусијом да ти дођеш и кажеш - ја сам прочитао осторичара Хрвати су Срби.. па ја да ти се поклоним и кажем д си у прву, то ни у кафани не можеш да добијеш. 

Подели на овим сајтовима

Све што си рекао је скроз погрешно. Сво свештенство би требало много више да се бави друштвеним, политичким, економским и свим осталим питањима која чине живот, јер од секуларне власти нема никакве користи. Ако већ не познајеш Православље, безвезе је да говориш о томе која је улога епископа у Цркви.

Када у цркви не налазиш духовност, онда у цркви тражиш и начазиш политику.. тако то иде када промашиш улогу цркве. 

Управо је то филетизам. Када од цркве очекујеш да у 21вом веку буде нека национална идеологија.... када од цркве хоћеш да правиш националистичку политичку партију. Све секташе који су то покушавали типа Образ црква је осудила. Џабе понављте једне те исте приче, то вам у цркви никад неће проћи, чак и они епископи које занима политика не би подржали те идеје, јер су их врло радо прескакали до сад. 

Чак ни +Филарет то не тражи. Њему човеку јасно смета политичко опредељење које влада данас у цркви, али нигде није спомињао прављење политичких партија и програма. 

Толико од мене искључујем се са ове теме. Једни лажу, други оће од цркве политичку странку да праве.... ужас до ужаса..

Подели на овим сајтовима

Кад треба да се пљуцне по неком епископу свима се отвори ум а кад треба да се преиспитају неки своји ставови сви се затворе у љуштуру.

"Сви".

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Кад треба да се пљуцне по неком епископу свима се отвори ум а кад треба да се преиспитају неки своји ставови сви се затворе у љуштуру.

"Сви".

pojedini episkopi uriniraju po nama decenijama, možmo valjda i mi da pljucnemo, nekad.

Подели на овим сајтовима

Nas Vladika ... lepota od Boga ...A tek kako drzi sarca .. Ka Njegos , srpska dika ...

7634_filaret-ap_orig.jpg?ver=1330117027

http://www.blic.rs/data/images/2010-01-25/7634_filaret-ap_orig.jpg?ver=1330117027

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

pojedini episkopi uriniraju po nama decenijama, možmo valjda i mi da pljucnemo, nekad.

Можете ал' под прозор. :) Ништа не можете променити, само се оптерећујете лошим мислима.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Можете ал' под прозор. :) Ништа не можете променити, само се оптерећујете лошим мислима.

А што да не прозивају? Владика је испрозивао комплетну СПЦ у даху и све то не на духовној или братској основи него на политичкој.

Ми се унутар цркве највише због политике и споримо, многи хоће да искористе цркву за политичке циљеве... покушвају да уцењују вернике црквом и изврћући  духовношћу је да прихвате њихову политичку визију и ствове. 

Што се види и по постовим на овим темама..... уместо да се прихвати да иммо различита политичк гледишта, и да што мање мешамо цркву и духовност у то, овде се националиситчка идеологија присиљава кроз цркву. 

Црква је вођена светим духом, да нм треба било која политичка идеологија у Цркви, добили би је саборно. 

Подели на овим сајтовима

Ono što sam ja naučio sa ove teme je to, da u SPC postoje dve krajnosti, a ono malo zdravog razuma koje unesu malobrojni iz SPC je podležno manipulaciji i lažiranjem navoditi kao stav krajnosti.

Zloupotreba tih ljudi je trenutno najveći zločin koji se dešava pred našim očima. Ponovo imamo lažnu sabornost i ukradena prepravljena tumačenja koja imaju za cilj samo za sopstvenu pobedu jedne opcije.

No pošto Crkvu neće savladati ni paklena vrata koja su ili otvorena ili zatvorena,desiće se obrušen dijamant Svetoga Duha i Njegovih ljudi, koji će svedočiti o ovom sadašnjem našem vremenu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Лазарове клетве, косовски завети, светосавље - све је то измишљено после и Светог Саве, и Лазара и Косовског боја. 

То су неке с твари из којих треба да учимо духовно, а не политички. Зато што су писане и прављене за тадашње политичке и социјалне вредности и стања.

Духовне вредности се не мењају. Политичке и социјалне да. 

Није све то измишљено, Светосавље и Светосавски Пут су постојали и тада и Свети Цар Лазар је следио Светосавски Пут. Касније су настали ти термини, али Светосавље је постојало и у оно време, сасвим сигурно.

Народ је, епским песмама и предањем, само чувао тај Пут и ту свест, те вредности, али то је постохало у српском народу још од Светог Саве.

И наравно да сам, када сам написао да се Светосавље и Косовски Завет никада не мењају, и мислио да се духовне вредности које они представљају никада не мењају. А сигурно нисам мислио да, не знам, треба да се врати феудално друштво које је постојало у то време (мада, истини за вољу, ни оно није било тако ригорозно као на западу, ал то је сад друге тема). И мени је заиста жао, ако си ти то тако схватио. Не, ја сам мислио да те вредности Светосавља и Косовског Завета никада не пролазе и да српски народ, данас, треба да се врати тим вредностима Светосавља и Косовског Завета.

Подели на овим сајтовима

Када у цркви не налазиш духовност, онда у цркви тражиш и начазиш политику.. тако то иде када промашиш улогу цркве. 

Управо је то филетизам. Када од цркве очекујеш да у 21вом веку буде нека национална идеологија.... када од цркве хоћеш да правиш националистичку политичку партију. Све секташе који су то покушавали типа Образ црква је осудила. Џабе понављте једне те исте приче, то вам у цркви никад неће проћи, чак и они епископи које занима политика не би подржали те идеје, јер су их врло радо прескакали до сад. 

Е брате, мислим да превише параноишеш. Јер ово што си написао је стварно помало параноично. Нико брате, не жели да СПЦ у овом веку буде некаква ,,национална идеологија", нити ико жели да од Цркве прави ,,националистичку политичку партију". То су неке твоје сада пројекцијеали нигде таквих тенденција ни тежњи нема.

Али, Владика има право да изнесе свој став о неким политичким догађајима и процесима, као што сваки човек има то право. Владика треба да брине о свом народу, и не може се правити слеп и глув на проблем који постоје у народу, а које су политичке природе. 

Па зар није Свети Сава помагао својо браћи да изграде државу, зар није он утицао на своју браћу, итд? Па јесте. Па шта? Није могао остати слеп и глув на проблеме свог народа, државе и своје браће. И зато он и јесте Светитељ, геније и херој. А данас би и њега, да је жив, неки појединци, вероватно, оптужили за ,,етнофиолетизам". 

Чак ни +Филарет то не тражи. Њему човеку јасно смета политичко опредељење које влада данас у цркви, али нигде није спомињао прављење политичких партија и програма. 

Ма нико то не тражи. Бар на овом форуму и на овој теми нисам то прочитао. И мислим да си ти то ипак погрешно сватио.

Толико од мене искључујем се са ове теме. Једни лажу, други оће од цркве политичку странку да праве.... ужас до ужаса..

Опет ти кажем: мало мање те параноје и брате покушај стварно да схватиш шта је етнофилетизам. Јер, имам утисак да ти не схваташ шта је то, па га видиш тамо где га нема и приписујеш га људима који никакве везе немају са њим (на пример, приписао си га Светом Владики Николају). 

Подели на овим сајтовима

Није све то измишљено, Светосавље и Светосавски Пут су постојали и тада и Свети Цар Лазар је следио Светосавски Пут. Касније су настали ти термини, али Светосавље је постојало и у оно време, сасвим сигурно.

Народ је, епским песмама и предањем, само чувао тај Пут и ту свест, те вредности, али то је постохало у српском народу још од Светог Саве.

И наравно да сам, када сам написао да се Светосавље и Косовски Завет никада не мењају, и мислио да се духовне вредности које они представљају никада не мењају. А сигурно нисам мислио да, не знам, треба да се врати феудално друштво које је постојало у то време (мада, истини за вољу, ни оно није било тако ригорозно као на западу, ал то је сад друге тема). И мени је заиста жао, ако си ти то тако схватио. Не, ја сам мислио да те вредности Светосавља и Косовског Завета никада не пролазе и да српски народ, данас, треба да се врати тим вредностима Светосавља и Косовског Завета.

мени када кажеш светосавље мени аутоматски у глави Образ и остлаи "промотери" и "чувари" светосавља.. ако си мислио на нешто друго, мој грешка. 

брате, мислим да превише параноишеш. Јер ово што си написао је стварно помало параноично. Нико брате, не жели да СПЦ у овом веку буде некаква ,,национална идеологија", нити ико жели да од Цркве прави ,,националистичку политичку партију". То су неке твоје сада пројекцијеали нигде таквих тенденција ни тежњи нема.

Има таквих верујућих. Ето тодор је писао о томе да жели да му епископи прве политички програм. 

Опет ти кажем: мало мање те параноје и брате покушај стварно да схватиш шта је етнофилетизам. Јер, имам утисак да ти не схваташ шта је то, па га видиш тамо где га нема и приписујеш га људима који никакве везе немају са њим (на пример, приписао си га Светом Владики Николају). 

Па јел етнофилетизам када неко каже да владике треба да му пишу државни и политички програм? Онако по твом мишљењу.

Или када ти неко кроји политички програм тако што у законе инстлира "хришћанске" вредности?

Јел то сврха цркве? ДА се бави политиком, да палицом држве учи људе хришћанским вредностима?

По мени је то филетизм. Ја знам да су они твоји политички истомишљеници, али обрати мало пажњу на њихове ставове и гледишта.

(форумаше којим су упућени моји постови)

Подели на овим сајтовима

мени када кажеш светосавље мени аутоматски у глави Образ и остлаи "промотери" и "чувари" светосавља.. ако си мислио на нешто друго, мој грешка. 

Е па погрешне су ти асоцијације. Наравно да нисам мислио на то, Светосавље је много старије од Образа и погрешно га је повезивати само са Образом. Али, Отачанствени покрет Образ јесте у почетку, док је Небојша Крстић био жив, заиста био један одличан православно-родољубиви покрет, са једним заиста добрим програмом. А како је Небојша Кристић погинуо, дошао је Младен који је упропастио тај покрет.

Има таквих верујућих. Ето тодор је писао о томе да жели да му епископи прве политички програм. 

Па мора да сам превидео ту тодорову реченицу. Али, ок, не могу се сложити са тим његовим ставом.

Па јел етнофилетизам када неко каже да владике треба да му пишу државни и политички програм? Онако по твом мишљењу. Или када ти неко кроји политички програм тако што у законе инстлира "хришћанске" вредности? Јел то сврха цркве? ДА се бави политиком, да палицом држве учи људе хришћанским вредностима? По мени је то филетизм. Ја знам да су они твоји политички истомишљеници, али обрати мало пажњу на њихове ставове и гледишта. (форумаше којим су упућени моји постови)

Ок, не слажем се са тим тодоровим ставом. Црква не треба да пише политички програм, јер она није политичка организација, али сматрам да она има право, као и да Владике имају право, да изнесу свој став о неким политичким догађајима и процесима.

Црква је једина институција која је одржала овај народ на окупу током векова окупације, када државе није било. Зато сматрам да би и држава требала да цени и поштује став Цркве по неким питањима.

Иначе, сматрам да држава и Црква треба да сарађују, да се усклађују (у Православљу постоји симфонија тј. склад и сарадња државе и Цркве). И зашто би било лоше да се наше друштво заснива на Хришћанским и Светосавским вредностима?

Подели на овим сајтовима

Е па погрешне су ти асоцијације. Наравно да нисам мислио на то, Светосавље је много старије од Образа и погрешно га је повезивати само са Образом. Али, Отачанствени покрет Образ јесте у почетку, док је Небојша Крстић био жив, заиста био један одличан православно-родољубиви покрет, са једним заиста добрим програмом. А како је Небојша Кристић погинуо, дошао је Младен који је упропастио тај покрет.

Ту се слажемо. Тешко је у националиситчком блату издвојити квалитетне људе којих је мало. 

Црква не треба да пише политички програм, јер она није политичка организација, али сматрам да она има право, као и да Владике имају право, да изнесу свој став о неким политичким догађајима и процесима.

Људи су хвала Богу да имају. Све док не крену да подржвју политичке партије или да усмеравју вернике из уторитета владике за кога да гласју (што је по мени злоупотреба положаја) су, по мом мишљењу, у границама. 

Наравно све док није у питању неки закон који се тиче Цркве. 

И зашто би било лоше да се наше друштво заснива на Хришћанским и Светосавским вредностима?

Не би било лоше да се заснива друштво на томе. Оно што сам хтео да кажем, да  би  било лоше да се вредности спроводе законом и да се законом учи друштво било којим вредностима. Друштво треба само да бира своје вредности, сврха држве не треба да буде д учи људе вредностима.То раде цркве, породица, заједнице, друштво, околина. 

Подели на овим сајтовима

Ту се слажемо. Тешко је у националиситчком блату издвојити квалитетне људе којих је мало. 

Ок, међутим ипак се не могу се сложити са твојим настојањем да све негативно одмах повезујеш са национализмом...

Људи су хвала Богу да имају. Све док не крену да подржвју политичке партије или да усмеравју вернике из уторитета владике за кога да гласју (што је по мени злоупотреба положаја) су, по мом мишљењу, у границама.    Наравно све док није у питању неки закон који се тиче Цркве. 

Слажем се са тим да имају право да износе своја мишљења о политици и неким политичким процесима.

Али, исто тако, сматрам да имају право и да подржавају неку странку или покрет. То је њихова лична ствар, слободна воља.

Не би било лоше да се заснива друштво на томе. Оно што сам хтео да кажем, да  би  било лоше да се вредности спроводе законом и да се законом учи друштво било којим вредностима. Друштво треба само да бира своје вредности, сврха држве не треба да буде д учи људе вредностима.То раде цркве, породица, заједнице, друштво, околина. 

Што се тиче државе и Хришћанског односа према њој, ево једног интересатног текста на ту тему:

МИТРОПОЛИТ ЈОВАН (СНИЧЕВ): Хришћанско учење о власти и држави – велика лаж демократије

https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCUQFjAB&url=http%3A%2F%2Fsrbin.info%2F2014%2F08%2F01%2Fhriscansko-ucenje-o-vlasti-i-drzavi-velika-laz-demokratije%2F&ei=DdMFVJrVCYbqyQO4tIHIDg&usg=AFQjCNGDmP-H-PA7MF5fUTJp9QCfBDsGtA

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...