Jump to content

Blic:Vladika Filaret: Ne priznajem SPC, nije ono što je nekad bila

Оцени ову тему

Препоручена порука

Рекојх ти моје мишљење и на чему је базирано. Дакле када ти ставиш нацију и веру у исти ранг - промовишеш етнофелитизам. По ономе што се овде цитира од њега мени тако делује. Ја такве његове текстове избегавам да читам, уствари генерално избегавам политичка мишљења свих владика.

Није баш тачно. Суштина етнофилетизма је у тврдњи да је нација изнад Православне Вере и да Црква треба само нацији да служи. То је етнофилетизам.

Тога код Светог Владике Николаја нема. 

А то што је указивао на чињенице о  чврстој  вези српске историје и идентитета са Православном Вером, то што је позивао Србе да следе пут Светог Саве и наших Светих Предака-то није етнофилетизам.

Политичко мишљење градим по својим ставовима а не по +Николају или +Игњатију или неком другом владици. 

Ок...

Значи ГПЦ не води свети дух, већ дозвољава да кад им се нешт политички свиђа они то осуде.. ок ја се са тиме не счажем

Не, не тврдим то. Па ја сматрам  да је та осуда исправна и на месту (само што сматрам да ти погрешно тумачиш етнофилетизам и да га видиш тамо где га нема), али указујем на чињеницу да је један део ГПЦ ту осуду подржао из неких политичкиј разлога и  претензија. При чему, опет понављам, не оспоравам сада саму осуду и њену исправност, нити сматрам да ГПЦ тада није водио Свети Дух, далеко било.

Подели на овим сајтовима

А то што је указивао на чињенице о  чврстој  вези српске историје и идентитета са Православном Вером, то што је позивао Србе да следе пут Светог Саве и наших Светих Предака-то није етнофилетизам.

Време када су живели Свети Сава и Цар Лазар је једно друго време. Нација, држава, Србин, Србија, Српска култура.. све се променило од тад. Нема смисла угледати се на њих у политичком контексту. Само у духовном. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Време када су живели Свети Сава и Цар Лазар је једно друго време. Нација, држава, Србин, Србија, Српска култура.. све се променило од тад. Нема смисла угледати се на њих у политичком контексту. Само у духовном. 

Па види, постоје  неке ствари које се никада не мењају, без обзира на време. Светосавље и Косовски Завет су једна од тих ствари.

Подели на овим сајтовима

Prvo nazalost ne znas ni sta je etnofiletizam,dakle to nije pominjanje Srbije i Srbina,vec sluzenje vere i crkve,naciji.

Drugo ispadose geniji sa ovog podneblja glupi Tesla,Cvijic,Milankovic...

trece ja ne znam kako si se toliko pogordio,ali pre cu verovati cinjenicama i istoricarima i svojoj glavi,nego tebi.

cetvrto pre cu verovati teolozima izmedju ostalog i onih ko su se javili na ovoj temi i svojoj glavi,nego tebi.

Sve u svemu ti si i istoricar i geograficar i teolog i ateista i vernik i ne znam sta jos,tako da je svaka diskusija sa tobom osudjena na propast.

Подели на овим сајтовима

To si mogo odma da kazes i da se obojica postedimo ove tvoje blamaze da menjas misljenja iz stranice u stranicu...

Мењам мишљење? Смешан си, заиста...много си смешан :)... и после се чудиш што те сматрам таквим каквим те сматрам.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

a sa druge strane i Tesla i Cvijic i jos mnogi su se izjasnjavali kao Srbi.

А како су се требали изјашњавати? Конкретно Цвијић? 

Подели на овим сајтовима

А како су се требали изјашњавати? Конкретно Цвијић? 

Pa po Milosavljevicu trebali su da se izjasnjavaju kao Hrvati,jer eto Hrvatska nacija postoji koliko i srpska i glupo je i pomisliti da su Hrvati poreklom Srbi a pogotovo da to misle ljudi koji su rodjeni na teritoriji Hrvatske.

A permutovao sam nisam mislio na Jovana Cvijica,ne znam kako omasih,nego na Josifa Pancica,koji je rodjen u Hrvatskoj pod imenom Josip,ali je promenio ime u Josif i pritom se izjasnjavao kao Srbin iako je bio po svim parametrima Hrvat,rodjen u Hrvatskoj,skolovao se u Zagrebu i jos mnogo stosta. Moja omaska je pominjanje Cvijica.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Pa po Milosavljevicu trebali su da se izjasnjavaju kao Hrvati,jer eto Hrvatska nacija postoji koliko i srpska i glupo je i pomisliti da su Hrvati poreklom Srbi.

A permutovao sam nisam mislio na Jovana Cvijica,ne znam kako omasih,nego na Josifa Pancica,koji je rodjen u Hrvatskoj pod imenom Josip,ali je promenio ime u Josif i pritom se izjasnjavao kao Srbin iako je bio po svim parametrima Hrvat,rodjen u Hrvatskoj,skolovao se u Zagrebu i jos mnogo stosta. Moja omaska je pominjanje Cvijica.

Ок. Истина, нисам видео где је Младен рекао то што тврдиш, ал` пошто сам се и ја родио у Лозани, чисто да питам како би треб`о да се изјасним :)  

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Pa po Milosavljevicu trebali su da se izjasnjavaju kao Hrvati,jer eto Hrvatska nacija postoji koliko i srpska i glupo je i pomisliti da su Hrvati poreklom Srbi.
Ajde samo ako možeš da mi pojasniš tok razmišljanja pomoću kojeg si stigao do zaključka da Tesla mora biti Hrvat ukoliko Hrvatska postoji dugo koliko i Srbija? 
Подели на овим сајтовима

Po istom tom po kome moze biti Srbin onaj ko je iskljucivo rodjen na srpskoj teritoriji i nista vise.  Milosavljevic je izjavio da i Srbija i Hrvatska postoje odavno i da imaju istu vremensku istoriju samo su jedni bili pod Turcima a drugi pod ugarima a inace su potpuno dve odvojene nacije.

Мислим ако хоћеш д верујеш у такве глупости слободно, али чињеница је да је Хрватска постојала од кад и Србија. Ми смо пали под турке - они под аустроугаре. 

Подели на овим сајтовима

Ajde samo ako možeš da mi pojasniš tok razmišljanja pomoću kojeg si stigao do zaključka da Tesla mora biti Hrvat ukoliko Hrvatska postoji dugo koliko i Srbija?

Pomocu onog razmisljanja po kome su dubrovcani hrvati a prvo pominjanje naziva hrvat u dubrovackim dokumentima imas u 18. veku... Dok o srbima se pise naveliko ...

Ili na osnovu ovoga:

Мили Боже, чуда големога,

ја ли грми, ја л' се земља тресе,

ја се бије море о мраморје,

ја се бију на Попина виле?

Нити грми, нит се земља тресе,

ни се бије море о мраморје,

ни се бију на Попина виле;

већ пуцају на Задру топови,

шенлук чини ага Бећир-ага,

уватио Малог Радојицу,

па га меће на дно у тавницу.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Било је много, премного унијаћења на територији данашње Хрватске у периоду од 15. века до 20-ог, и то је чињеница. Свако ко је темељно учио историју то зна и историјски подаци су више него доступни свакоме ко жели да провери истинитост тога. Унијаћење је убрзо водило до промене етничке свести, и већ после друге генерације конвертита, потомци су се сматрали припадницима хрватског етничког корпуса. РКЦ је у садејству са Угрима и Аустријанцима, свако из својих побуда које су у суштини имале заједнички ток и интересну позадину, здушно радила на томе. То је историјска чињеница...ипак...рећи да Хрвати као народ не постоје и да су све то покатоличени Срби, јесте, најблаже речено, нонсенс.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Мењам мишљење? Смешан си, заиста...много си смешан :)... и после се чудиш што те сматрам таквим каквим те сматрам.

Smesan sam samo zato sto mirno gleedam kako me jedan bajker proziva za nasilje i izopacenost, to je vrhunac licemerja... ;)

:D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...