Jump to content

Blic:Vladika Filaret: Ne priznajem SPC, nije ono što je nekad bila

Оцени ову тему

Препоручена порука

Добро је то, међутим, не бих се сложио да све иде добро. Продор екуменизма у СПЦ мислим да није добро. То онда скреће са пута Светог Јустина Ћелијског и Светог Владике Николаја. 

И ја искрено мислим да Православље у Срба одувек било схватано као жива Вера, а не само као традицијско наслеђе. Можда и грешим, али тогсам мишљења. 

Зато што је жива Вера зато се цркв и мења и зато продире екуменизам. Јер жива Вера живи и није увек индетична као и сваки живи оргнизам. Не видим зашто било коме смета екуменизам јер не мења суштину и теолошку основу Цркве. 

Па ја не говорим да  треба бежати од ЕУ, само сматрам да Србија не треба да уђе у ЕУ, и да Срби не треба да прихватају вредности ЕУ,итд. И сматрам да ЕУ води антисрпску политику, зато сматрам да Србији није у интересу да буде у ЕУ.

То да ли Еу води Српску или анти-Српску политику, највише зависи од Србије - много мање од Еу. Ја сам исто делимично против уласк у ЕУ али из сасвим другим разлога. 

Тебе и +Филарета заправо брине што ваше мишљење у СПЦ више није толико заступљено. Нема више толике политичке Русолфилије...

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Не знам ни једног обичног човека који је икада био на неком одоговорном месту у било којој сфери живота, а да су му баш свака реч и свака изјава биле у целости одмерене, уравнотежене до крајњих граница, недвосмислено позитивне, стављене у "савршену" форму, и да баш ниједна изјава није имала контраефекат...ако ти знаш, свака ти част!

Naravno da ne znam.... ali ovde i ne pricamo o slucajnim ispadima koji se ponekad dese vec  o frekventnoj pojavi u crkvi... Oces da mi kazes da npr Amfilohiju slucajno ispadaju onakva obracanja? Dvajes puta za redom? :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ne znam..

I šta ćemo sad sa njima?

Ништа, да су нам живи и здрави. 

a sta ti mislis koje su motive imali?

Не бих да спекулишем, пошто не постоји начин да проверимо... Само ми се отело гласно размишљање...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

“Једва вас чека Ангела Меркел у Берлину, нема кога да прими него вас из Шумадије и вас из Црне Горе, нема с ким да попије јутарњу кафу, да се поразговара о будућности ЕУ

Kako je ovo istinita rečenica od jednog "bezobraznog" vladike.

Istina je da unutar EU već sada nema puno razgovora o budućnosti iste. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Sam pojam da s ebavimo ekumenizmom je pkazatelj da imamo dovoljno duhovno zreo i odškolovan kadar, koji je u stanju da vodi dialog.

Једно је дијалог брате, али нешто сасвим друго је подилажење јеретицима и њиховим заблудама, нешто сасвим друго је одрицање од своје Вере, њених догми, канона и вековног канонског устројства Цркве, а све зарад некакво екуменистичког ,,јединства". Једно је кад ти водиш дијалог и при томе сведочиш своју Веру (јер, према Учењу Цркве, дијалог јесте и сведочење своје Вере пред јеретицима или инославнима). А не могу се правити слеп и глув па да кажем да у данашњем екуменизму и екуменистичком покрету нема управо овог другог, а не истинског дијалога.

Иначе, није случајно Свети Јустин Ћелијски говорио за екуменизам (онај екуменизам који је пласиран у време његовог земног живота, а исто важи и за екуменизам који се данас пласира) да је то ,,модерна свејерес". Те његове речи треба да нам буду јасне и данас.

Sveti MArko Efeski je vodio dialog...

Свети Марко Ефески је водио дијалог, тачно, али он није подилазио јеретицима, није им се улагивао, није им говорио ,,па знате шта, и ви сте наша сестринска Црква, све је то заправо исто, итд", већ је оштро наступао против њихове јереси, већ јер оштро бранио Православље, сведочио Православну Веру пред јеретицима, а није је се одрицао, није газио Учење и каноне Цркве и што је најважније, није прихватио унију са папистима, већ јој се оштро супроставио и чак прекинуо општење са оним Свештеницима и Епископима који су прихватили ту унију и који су је форсирали. Зато Свети Марко Ефески и јесте велики Светитељ и Исповедник Вере Православне. А нажалост, у данашњем екуменизму виде се сличне или исте тенденције као у тадашњим унијатским настојањима, а данашњи поједини ,,екуменисти" веома личе на оне који су у време Светог Марка Ефеског форсирали унију са папистима. И могу само да замислим како би се данас неки поједини ,,екуменисти" односили према Светом Марку Ефеском. 

Srbi su Srbi, bili komunisti, ateisti, muslimani, hinduisti al su Srbi ito im niko ne može oduzeti i ti isti Srbi su zlo počinili ali, sllava Bogu, vremena su se promenila.

Е па не бих се сложио са овим. По мени, није довољно само да имаш српску крв и да си српских етничких корена, већ је потребно да у теби постоји и српски дух. Или, како је рекао покојни Патријарх Павле ,,Србин некрштен не бива". Историја јер показала да су они којису се одрицали Вере Православне, углавном одрицали и имена српског, одрицали су се Српства. Част појединцима, али њих је заиста мало. Па велики број усташких кољача су били пореклоим Срби, српска крв је текла у њима, па су клали Србе више него ико. Зашто? Па нема српског, Светосавског духа у њима, и нема суштински ничег српског у њима.

Може ли се Србином називати онај ко се руга Богу и Вери, Цркви и народу, ко руши народне Светиње, ко убија друге Србе, итд? Па не не може. Такође, рекао сам и да су ти комунисти, безбожници који су рушили Цркве и Вери се ругали, иако српских етничких корена, су били највећи полтрони Брозови и највеи крвници и непријатељи српског народа и државе. Па, може ли се Србином називати онај ко све ради против свога народа и његове државе? Не може, по мени. Дакле, ко нема српскога духа у себи и није Србин, па нека је 100 пута пореклом српских етничких корена.

Ja ne znam ko je tebe ubedio da su Srbi bolji ljudi od prosečnog evropljanina?

Па не сећам се када сам рекао да су сви Срби бољи од свих просечних Европљана. У сваком народу има добрих и лоших људи, ја никада нијесам људе тако генерализовао. 

Подели на овим сајтовима

Srbi su Srbi..bez obzira da li su muslimani,ateisti,komunisti... Bicanicu kad se vec pozivas na sv.avu Justina onda bar se seti njegovog dijaloga sa komunistima u vozu,kad su ga oni ubedjivali da su Srbi ali da su komunisti i da ne veruju u Boga,na sta im je on trazio onda dokaz zasto su Srbi i kad su rekli pa rodjeni smo na srpskoj zemlji on im je odgovorio i volovi su rodjeni na srpskoj zemlji pa nisu Srbi. Patrijarh Pavle je isto manje vise govorio.

Eto dve mozda najsvetije licnosti u nas Srba u poslednjih 30 i kusur godina a govorese isto oko tog pitanja.

Подели на овим сајтовима

@@Православни Србин, Da ne skrećemo sa teme, to što ti govoriš naprosto nije istina, to su neke izmišljene stvari.

ajde dokaži da se podilazi bilo kome, da se odričemo svoje vere...daj jedan konkretan dokaz.

Samo nemoj da se pozivaš na onaj protestantski film Rat za duše.

Marko Evgenik , pa raspitaj se kako se marko Evgenik ophodio prema katolicima a raspitaj se kako se i sveti Vasilije OStroški Odnosio.

Te priče o prodaji vere i podilaženju mogu samo da se opravdaju teorijama zavere, na koje uglavnom padaju početnici u veri i nedovoljno upućeni u pravoslavno predanje.

Подели на овим сајтовима

Зато што је жива Вера зато се цркв и мења и зато продире екуменизам. Јер жива Вера живи и није увек индетична као и сваки живи оргнизам. Не видим зашто било коме смета екуменизам јер не мења суштину и теолошку основу Цркве

Е па не бих се сложио са овим болдованим. Јер, један од темеља данашњег екуменизма јесте ткз. ,,теорија грана" (на којој се заснива и екуменистички покрет и ССЦ, итд), која полази од идеје да је Христова Црква разгранато дрво, чије стабло представља једну недељиву Цркву. Гране представљају разне религиозне скупине које су међусобно равноправне и манифестују једну Цркву. Ниједна грана појединачно није Црква, нити поседује пуноћу Истине. И тек када се све те ,,цркве" уједине, тек онда ће постојати Једна Црква.

Ово учење директно противуречи Православљу и Православном Учењу по коме постоји само Једна, Света, Саборна и Апостолска Црква, а то је Православна Црква Христова. Дакле, сви остали нису део Цркве Христове, већ су то разне јереси које су настале након великог раскола из 1054. године и једини начин да и они постану део Цркве Христове је да се одрекну својих јеретичких заблуда и да се врате у окриље Једне Свете, Саборне и Апостолске Цркве Православне. Дакле, не постоје ,,цркве" (и тек након њиховог уједињења настаће Једна Црква) како уче екуменисти, већ постоји само Једна Црква, а то је Православна Црква која је ,,стуб и тврђава Истине", једини истински носилац Спасоносне Христове Науке. У суштини то је протестантска теорија, која нема суштинске везе са Православним Учењем. Ево још учења која промовише екуменизам и екуменистички покрет:

1. Принцип минималне заједничке основе коју је требало да чине: Свето Писмо (без Светог Предања), Никеоцариградски Символ Верекрштење и евхаристија (само две Свете Тајне).
  2. Принцип толерантности према учењу других религиозних скупина, са великом спремношћу на компромис.
  3. "Теорија грана" која полази од идеје да је Христова Црква разгранато дрво, чије стабло представља једну недељиву Цркву. Гране представљају разне религиозне скупине које су међусобно равноправне и манифестују једну Цркву. Ниједна грана појединачно није Црква, нити поседује пуноћу Истине.

Нити један од ова три принципа екуменистичког покрета није ни близу основа Православне вере. Заправо, можемо рећи да су сва три принципа типично протестантски у својој основи, јер је реч о:

Дакле, екуменизам је протестантска заблуда, и супротан је суштини и теолошкој основи Цркве Православне. Тако да се не могу сложити са оним што си написао у вези продора овавог екуменизма и оваквих екуменистичких идеја.

То да ли Еу води Српску или анти-Српску политику, највише зависи од Србије - много мање од Еу. Ја сам исто делимично против уласк у ЕУ али из сасвим другим разлога. 

Управо супротно. Како год да се Срби понашају и како год да се односе према ЕУ, њена полутика је према Србији иста: антисрпска. ЕУ је заправо преузела ону коминтерновску политику према Србији: ,,слаба Србија, јака Југославија". Само што је ЕУ ту политику преформурисала на следећи начин: ,,слаба Србија, јак регион". И чињенице то показују.

Јесу ли власти Србије испоручиле све Србе у Хаг, што је једно време био главни услов за улазак у ЕУ? Јесте. И да ли смо ушли? Нисмо. Јесу ли власти од 5. октобра до данас реално урадиле мање-више све што је ЕУ од њих тражила? Јесу. И јел Србија ушла у ЕУ? Није. Јел Вучић потписао бриселски споразум, (један по свему антиуставни и издајнички акт) а све зарад фамозног ,,датума за приступање преговора са ЕУ"? Јесте. И јел дај датум добијен, јел су ти фамозни преговори почели? Па нешто нисам чуо да јесте. Па мислим да је сасвим јасно да нас ЕУ вуче за нос и да је њена политика према Србији политика услова, уценам притисака, итд.

А иначе, ова данашња власт је, од 5. октобра до данас, највише проуропски опредељена, а могуће да је и расположење у народу такво (будући да су гласали за те про-ЕУ странке) а мислим да се ЕУ никад бедније није односила према Србији, него данас.

Тебе и +Филарета заправо брине што ваше мишљење у СПЦ више није толико заступљено. Нема више толике политичке Русолфилије...

Ма није тачно. Русију је Владика Филарет поменуо тек на крају свога говора. А шта им је човек рекао, па рекао им је да не помињу само ЕУ, ко да су мутави и да не знају ниједну другу реч осим ЕУ, да не постоји само ЕУ, на свету већ да постоји на на пример, наш велики историјски савезник- Русија. Па да би могли некад и њу да помену, а не само ЕУ. Да би могли некад и њу да помену. А рекао је да би могли и Балкан некад да помену, а не само ЕУ. У ствати човек је критиковао њихов идолопклонички, полтробски и слугањски однос према ЕУ.  

Подели на овим сајтовима

Srbi su Srbi..bez obzira da li su muslimani,ateisti,komunisti... Bicanicu kad se vec pozivas na sv.avu Justina onda bar se seti njegovog dijaloga sa komunistima u vozu,kad su ga oni ubedjivali da su Srbi ali da su komunisti i da ne veruju u Boga,na sta im je on trazio onda dokaz zasto su Srbi i kad su rekli pa rodjeni smo na srpskoj zemlji on im je odgovorio i volovi su rodjeni na srpskoj zemlji pa nisu Srbi. Patrijarh Pavle je isto manje vise govorio.

Eto dve mozda najsvetije licnosti u nas Srba u poslednjih 30 i kusur godina a govorese isto oko tog pitanja.

Dobro, Srbi koji nisu Pravoslavni, šta su oni?

Sveti Oci su uvek govorili ono što je u trenutnoj epohi bilo poželjno pa i zaigrati na kartu nacionalizma, medju Srbima sasvim opravdano...

Подели на овим сајтовима

Е па не бих се сложио са овим болдованим. Јер, један од темеља данашњег екуменизма јесте ткз. ,,теорија грана" (на којој се заснива и екуменистички покрет и ССЦ, итд)
Jesi ti siguran u ovo?

Jel to razlog zašto katolička crkva nije deo SSC?

Malo manje dokumentaraca, fejsbuk pravoslavlja, malo više da se obrazuješ i radiš na sebi...

Подели на овим сајтовима

Dobro, Srbi koji nisu Pravoslavni, šta su oni?

Па ево, навео сам један пример. Ето, многе усташе су заправо били Срби, по пореклу и етничким коренима и по крви, али нису били Православни. Они су били најревноснији кољачи српскога народа, ,,највреднији" радници у Јасеновцу, итд.

Па и прадеда Хашима Тачија је, по једној теорији,  био пореклом Србин, дакле и Тачи је пореклом Србин. Али, није Православан- па знамо да се истакао узлочинима над српским народом. 

Или, комунисти, многи од њих су били Срби, српских корена и порекла, али нису Православни. Па јел треба да наводим колико су се ти тек огрешили о свој народ и колико су му зла нанели. Тако да ето, међу тим примерима, тражи одговор на твоје питање ,,А шта са Србима који нису Православни"?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...