w.a.mozart Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 Ako je čovek pisao u svoje lično ime, nemam ništa protiv... kao loš pismeni zadatak al ako pretenduje na crkveni stav onda... Viktor Ljvovic је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 Управо то. Проблем је у нашој онтологији, у чињеници да постојимо одвојени од Бога, као они који још увек нису стигли до Циља, до Истине свог постојања. Као таква, творевина је у својој свеукупности склона страдању и смрти. Нема ту никакве јуридике, Божије одмазде и сличних схватања насталих под утицајем западне схоластике, пијетизма и правничке теологије. Mene baš zanima ovo vaše mišljenje, jer sam puno čitala, a neke stvari mi teško da povežem. Npr. da smrt grešnika je slična njegovom grehu. Setite se samo kako je prošla irodijadina kći, kad s eled, sastavio i tako glava ostala na ledu, kao što je ona tražila glavu Sv.Jovana Krstitelja na tacni. Zatim na mnogo mesta, sam pročitala, da je smrt slična životu kakvim živimo. Frojd je sa svojim učenjem zatrovao miloione ljudi, to su činjenice, to nije kleveta, nego živa istina, i karelin je samo inznio koincidenciju njegove smrti sa njegovim učenjem. Frojd je svuda vidio seks, za njega ništa nije bilo sveto, osim njegovog učenja,i logično da je tako nadrljao. Ja uopće ne vidim zluradosti u pisanju arm. , više mi liči na dokumentarno izlaganje, činjenica i dokaza. Mislim da je tekst jako poučan. Tvorevina jest sklona raspdanju i smrti, kako tvrdite, ali dragi, brate... "Pa ni list, na grani ne zatreperi... bez Njegove volje!" nek se nešto raspadne ako Bog ne kaže, ili grubo rečeno, omdazdu, mada ja radije kažem dopuštenje. Ja ne baratam, filosofskim riječnikom, nego si u glavi uradim simultani prevod, svake rečenice, na preprost način. Tako sam razumjela i ovaj spomenuti tekst i vaše pisanje. Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 Текст зрачи "хришћанском топлином", задивљена сам просто да неко ко себе назива хришћанином може бити овако злурад. Анастасија је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 Tekst je totalni promašaj.Žalosno. Justin Waters and ВИЛМА је реаговао/ла на ово 2 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 Npr. da smrt grešnika je slična njegovom grehu. Setite se samo kako je prošla irodijadina kći, kad s eled, sastavio i tako glava ostala na ledu, kao što je ona tražila glavu Sv.Jovana Krstitelja na tacni. Zatim na mnogo mesta, sam pročitala, da je smrt slična životu kakvim živimo. А какав је живот деце која оболе од смртоносне болести ? Јер та болест у складу са њиховим животом - јесу ли стигли да згреше толико ( и кад пре ? ) и чиме су то згрешили па да се муче и умиру од тешке болести ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 Mene baš zanima ovo vaše mišljenje, jer sam puno čitala, a neke stvari mi teško da povežem. Npr. da smrt grešnika je slična njegovom grehu. Setite se samo kako je prošla irodijadina kći, kad s eled, sastavio i tako glava ostala na ledu, kao što je ona tražila glavu Sv.Jovana Krstitelja na tacni. Zatim na mnogo mesta, sam pročitala, da je smrt slična životu kakvim živimo. Frojd je sa svojim učenjem zatrovao miloione ljudi, to su činjenice, to nije kleveta, nego živa istina, i karelin je samo inznio koincidenciju njegove smrti sa njegovim učenjem. Frojd je svuda vidio seks, za njega ništa nije bilo sveto, osim njegovog učenja,i logično da je tako nadrljao. Ja uopće ne vidim zluradosti u pisanju arm. , više mi liči na dokumentarno izlaganje, činjenica i dokaza. Mislim da je tekst jako poučan. Tvorevina jest sklona raspdanju i smrti, kako tvrdite, ali dragi, brate... "Pa ni list, na grani ne zatreperi... bez Njegove volje!" nek se nešto raspadne ako Bog ne kaže, ili grubo rečeno, omdazdu, mada ja radije kažem dopuštenje. Ja ne baratam, filosofskim riječnikom, nego si u glavi uradim simultani prevod, svake rečenice, na preprost način. Tako sam razumjela i ovaj spomenuti tekst i vaše pisanje. То је дефинитивно да смрт може често бити онаква какав је живот - али само у биолошком смислу, и не за сваки случај и не за све људе без обзира на узраст. Јер тиме никад не би смо могли оправдати смрт дјеце или многе разне друге бизарне смрти, попут уједа инскета, лош имуни систем који не подноси заразу, дављење од кости у душнику, или утапање због не познавања пливања итд...Са таквим конструкцијама треба бити јако опрезан, а не ноншалантан као Карелин који изваљује да је Фројд умро због богохуљења, а не због рака на устима због претјераног пушења. Да није никад пушио, не би умро оваквом смрћу, а остао би богохулник. То је проста чињеница. Суштина гријеха је да узрокује потенцијално онтолошко "умирање" тј одвојеност од Бога, а не физичку смрт. У неким случајевима се грешна радња покалапа са узроком физичке смрти, али не у сваком случају и за сваког човјека. Анастасија and ВИЛМА је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 više mi liči na dokumentarno izlaganje, činjenica i dokaza. Mislim da je tekst jako poučan. Аурор је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 Да није никад пушио, не би умро оваквом смрћу, а остао би богохулник. То је проста чињеница. Право у центар ! У ствари,пушио је по Божјем допуштељу,да би оболео од рака и умро од својих поганих речи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 ]Frojd je svuda vidio seks, za njega ništa nije bilo sveto Bavio se ljudskom psihologijom,a ne teologijom i na neki način bio je začetnik moderne psihoanalize,bez obzira što je u dosta stvari grešio,kao i svaki čovek,uostalom. ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 Bavio se ljudskom psihologijom,a ne teologijom i na neki način bio je začetnik moderne psihoanalize,bez obzira što je u dosta stvari grešio,kao i svaki čovek,uostalom. Pa zar je u ljudskoj psihologiji samo seks? samo je to video, i samo je to bio korjen svakog odnosa, pa čak i među porodicom. Ne mora niko biti teolog, da ne vidi, da to nije tako. On samo što nije i u prenatalnom dobu vidio spolnost. a pušio je po svojoj slobodnoj volji, ima ih puno koji puše do 88 rođendana, pa ne obole od raka. Ono što niko od vas neće da prizna , da je sve kod Boga matematički izračunano svaka sekunda našeg života, svaki naš greh, je zapisan, kao i svako dobro delo je pohranjen u Božji depo, i čeka nas na Hristovom strašnom sudu. I kada spominjete malu dečicu koja obolevaju, tražite odgovor za to. Ništa kod Boga nije izgubljeno, ima On plan za svakoga od nas, Njegov informacioni sistem ne mogu oboriti anonimusi. Apis and Orthophill је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 Фројд је имао погрешне ставове нарочито са аспекта хришћанске теологије, али он се бавио само стварима које су лако уочљиве у људској природи и он је покушао то објаснити, а сад колико успјешно нека свако оцјени. А о чему је Фројд покушао да прича, лако може свако провјерити. Нека неко узме свог кућног љубимца и нека га мази извјесно вријеме са уживањем па ће да види да ће му мимо његове воље прорадити хормони и сустићи исти онакав осјећај какав се пројављује када стварно имамо еротичан однос према некоме. Исти је случај и са било са дјецом и са ближњим особама. Са аспекта биологије, наш организам не познаје оца, мајку, сестру, ташта, дјете сина, кћерку, него хормони су хормони раде на потпуно исти начин и иста неуронска активност се дешава у мозгу када се води еротичан однос са супружником и када се љуби ближњи не у еротичном смислу, него из љубави. Начелно, Фројдова замисао да нас друштвени одгој и социјални образци спречавају да уђемо у еротичан однос са ближњима и није баш погрешна, али наравно то не значи да је треба примјењивати. Са хришћанског гледишта природу треба контролисати, а не слијепо јој се препуштати. Природу треба примјенити, усмјерити је и каналисати њене силе тако да служе сврси, а не препуштати се разузданом испуњавању сваког порива. У сваком случају идеје Фројда јесу за критику, али свакако не за ђаволско ликовање над судбином једног човјека, које износи Карелин у свом тексту. Анастасија је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 Frojd je imao bolestan pogled na svet i coveka smatrajuci da je sexualni nagon sustina covecijeg bica.ne neki nacin jeste bogohulio jer je hulio na najvazniju bozju tvorevinu coveka koga je shvatao kao neku masinu cije je pogonsko gorivo sex. brana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 Ne nije u ljudskoj psihologiji samo seks,ali seks ima jako veliki uticaj na naše ponašanje obzirom da je jedan od najjačih nagona,a Frojd se bavio baš tim nagonom pokušavajući da kroz to objasni neka ljudska ponašanja i ne vidim šta je problem sa tim? Čovek je umro od raka i besmisleno je tvrditi da je umro u mukama jer je proučavaou ljudsku seksualnost.To bi na kraju značilo,kako ti Brano pretstavljaš da se Bog sveti čoveku ,jer ovaj umire u mukama.A smrt je posledica pada a to znači da je čovek podložan svakakvim bolestima,a od bolesti najčešće i umiremo. Frojd jeste imao dosta po meni diskutabilnih stavova sa kojima se ne slažem,ali poenta ove teme je postavljeni tekst gde autor skoro da likuje zbog načina na koji se Frojd upokojio.Bio je grešnik kao i svi mi,to se ne sme zaboravljati. Justin Waters and Andre Williams је реаговао/ла на ово 2 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 Ne nije u ljudskoj psihologiji samo seks,ali seks ima jako veliki uticaj na naše ponašanje obzirom da je jedan od najjačih nagona,a Frojd se bavio baš tim nagonom pokušavajući da kroz to objasni neka ljudska ponašanja i ne vidim šta je problem sa tim? Čovek je umro od raka i besmisleno je tvrditi da je umro u mukama jer je proučavaou ljudsku seksualnost.To bi na kraju značilo,kako ti Brano pretstavljaš da se Bog sveti čoveku ,jer ovaj umire u mukama.A smrt je posledica pada a to znači da je čovek podložan svakakvim bolestima,a od bolesti najčešće i umiremo. Frojd jeste imao dosta po meni diskutabilnih stavova sa kojima se ne slažem,ali poenta ove teme je postavljeni tekst gde autor skoro da likuje zbog načina na koji se Frojd upokojio.Bio je grešnik kao i svi mi,to se ne sme zaboravljati. Nisam ja nigdje rekla da se Bog sveti, uvjek kažem Bog dopušta. Uvjek se sjetim rečenice, da je nepomjanik samo toliko jak koliko mu Bog dozvoli. On je inače nemoćan i mizeran, a mi ga privučemo k sebi svojim gresima, naprosto ga pozovemo i onda se čudimo šta nas snađe. to je po mom mišljenju jako jednostavna kombinatorika.kao i izlaganje ovog arhimandrita, pa on je pisao, onako kako jeste bez ulepšavanja, u stilu. "Reci beumniku bezumlje njegovo!" Da ja to kažem, ja to ne smijem, jer nisam kompetentna, ja treba sebe da čistim i očistim a ne druge, a on to može, pa bogoslov je visokog čina, treba da nas prosvećuje. Pa Velike istine su uvjek jednostavne, i ja ih tako razumijem, pa nije Bog Mojsiju, pisao enciklopedije, nego kratko i jasno, 10 zapovjedi, i gotovo. to je moje mišeljenje, ja volim čitati vaša. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 Ја сам овај текст схватио другачије. На страну Фројд, али је у обезбоженом друштву, где су декларативни верници уствари махом атеисти, можда и потребно овакво "дрмање" да би се неко освестио. Слично претњом вечним мукама у паклу, које изриче сам Господ, или причама о Божијој правди која јесте спора, али достижна. Мислим, а посебно имајући у виду остала његова писања, да овакви прикази уопште нису ликовање, већ слика која треба да остане у глави свакога, да се уреже, и да има макар страх, уколико му већ љубав и вера изостају. А у Русији, на жалост, исто као и овде, изостају. на жалост, али људска психа није много узнапредовала од средњег, или чак од првог века, и тешко да би било шта сем страха данашњег човека држало у границама макар елементарне пристојности, ако ничег другог. Тако да мислим само да сте промачили мету, ја Карелина видим потпуно другачије, и баш мислим да се не ради о било каквом ликовању. brana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука