Megidon Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Znas li gde bih mogao da procitam nesto o tome? Можда атанасијева четири тома имају најобједињенију тематику о томе. Ја сам имао скрипту која је била скуп мноштва чланака, кодекса, исечака али ништа обједињено. овде имаш о чему се ту ради Допринос Епископа Атанасија (Јевтића) савременој литургијској obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Можда атанасијева четири тома имају најобједињенију тематику о томе. Ја сам имао скрипту која је била скуп мноштва чланака, кодекса, исечака али ништа обједињено. овде имаш о чему се ту ради Допринос Епископа Атанасија (Јевтића) савременој литургијској Hvala ti puno. Medjutim tu se Tasa ne bavi tom problematikom. Jednom sam ga i pitao ali nije mogao da mi nesto previse kaze. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Hiljadu je reči potrebno da se opiše stanje jednog vernika koji se nalazi na liturgiji. Osećaj je izvanredan, neopisiv, nikad ponovo isti a uvek ispunjen Bogom i njegovom ljubavlju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 osećaj jeste izvanredan, neopisiv....nekada me ponese, pa počinjem da pevam i reči koje sveštenik izgovara... Trifke and Srdasce је реаговао/ла на ово 2 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Piksi94 Написано Фебруар 7, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2014 Imam jedno pitanje.A to je kako je izgledala liturgija u ranoj crkvi?Kakva je praksa bila kod ljudi u pripremanju za svetu tajnu evharistije.Znamo svi da su to bila 3 krvava veka za Hriscane,i da se sav crkveni zivot odigravao u katakombama,ili u kucama nekih imucnih rimskih gradjana u ranim jutarnjim satima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 Без учешћа на Светој Литургији ни један православни хришћанин не може за себе рећи да је хришћанин, колико год мислио да јесте. Али, шта је са онима који на њој учествују? Да ли заиста учествују или су ту из неких других побуда? Како проводе време и како се понашају за време Литургије? Јесмо ли, уопште, свесни где се налазимо? .. Покушаћу да пренесем суштину смисла од онога што ми је говорио (Старац Порфирије Кавсокаливит), а што ми је остало у живом сећању. И он је био насекиран због тога штo верници захтевају од свештеника – и то оправдано – да буде у молитвеном ставу у светом олтару, док му они својим држањем у томе више пута не помажу. -Ја их, говорио је, кадим, а они се не приклањају. Ја говорим: „Стојмо добро“, а они седе. Благосиљам их, а они ћаскају. И што је најтрагичније, говорим: „Пијте из ње сви“, а Светом причешћу прилазе малобројни. Велики бол за свештеника. Питао сам га: Старче, да ли сви треба да се причешћују? -Бре, не кажем то ја. То говори Господ. „Сви“! Да ли ова реч има неки други смисао који ја не знам? И даље се у молитви каже: „... а преко нас свему народу“. Наравно, онима који немају сметњи. Ови други треба претходно да добију разрешење од духовника. Уосталом без Светог Причешћа, без Христа, како ћеш изаћи у свакодневицу? Дошао си у Цркву и изгубио си најважније, Дар, све; остао си са антидором. Да ли знаш, бре, Ђурице, шта је Свети Жртвеник? Нешто најцењеније на земљи. Царски престоли, председничке фотеље, академске катедре имају малу вредност. Света Трапеза је горећи грм. Онде силази Христос, Свети Дух је присутан и анђели унаоколо. Ја сам се много пута плашио да дотакнем рукама Свету Трапезу. И при овом чуду пред собом, да чујеш верне како шапатом воде успутне разговоре и не доживљавају јединствени догађај. Ко служи (λειτουργει), море? Сам поп или сви – клир и народ – заједно? Због чега је називамо „Литургија“? Е! Како стоји свештеник, тако треба да стоје и верни. Сабран. Потпуно предан Богу. У то време нисмо на земљи. „Ми који Херувиме изображавамо“. Ми смо на небу, испред Свете Тројице. Без „животних брига“. Сви смо свштенослужитељи... Ох, ох, ох! Чега нас Бог удостојава да доживимо. Ако верујемо да се пред нама савршава Велика Жртва, требало би да стојимо „ са страхом Божијим“. Да плачемо од среће што сами Бог силази и жртвује се из љубави за нас. Ако не верујемо, због чега долазимо у Цркву? Са ким се ми изигравамо? Много доследнији су они који не улазе у храм. -Је ли, бре, Ђурице, одлазиш ли ти на музичке концерте? -Да, Старче, одмарају ме. -Јеси ли чуо неког тамо да ћаска? Сви ћуте, како не би прекинули дело. Е! Шта има већу вредност, „тонови“ музике, који заиста одмарају, или „узвик“ Светога Духа, који спасава? Ако би те позвао цар или председник републике и узвикнуо твоје име како би узео његов поклон, да ли би могао да му окренеш леђа и да му кажеш: „нећу га“? Због чега не прилазиш Христу, који се у овом часу „из превелике Своје љубави“ у овом тренутку жртвује за тебе, већ окрећеш леђа и ћаскаш? И који дар Он приноси! Самога Себе. У цркви ћутимо, сабирамо се и причамо Богу... Јеси ли разумео ово шта говорим? Ако јеси, имаш одговорност да учиниш и другу нашу браћу истанчаним (веома осетљивим), а који не препознају савршитељне страшне Тајне. Тако је то, као што кажем. Да нам подари Бог снаге да поднесемо „чудо“. http://www.prijateljboziji.com/_Kako-se-drzimo-na-Liturgiji-/20104 Ненад Р., ДејанБ., Radovanka and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 Питао сам га: Старче, да ли сви треба да се причешћују? -Бре, не кажем то ја. То говори Господ. Порфирије Србине... *Blue*, Иван Ивковић, Ленка* and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LogosAgape Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 Држимо се углавном као људи, колико нас је мање толико смо мирнији. Стварно је тако о великим празницима и зато већим гужвама, више је комешања јер има ту много "радозналих пролазника" којима нарочито треба опростити јер и ми смо у незнању своме некад били такви... Иван Ивковић, NovoIme, мирођија and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 Порфирије Србине... Порфирије свакако не може бити Србин, као што ни ти ниси Грк. Милан Ракић, Драгана Милошевић, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 Порфирије свакако не може бити Србин, као што ни ти ниси Грк. Ниси сакапирала ...ја то због оног "бре" Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
НиколајСвесрпски Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 Како се држимо на Литургији?- ја са обије руке за пјевницу хихихихи мала шала Свакако поучан текст и прије свега је сурова истина. Има ли ишта горе него кад неко прича у току службе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 Sad...iskreno ja nikada u zivotu nisam čuo ćaskanje u crkvi, možda nisam primetio ili se desi da poneko nešto pita nekoga ali ćaskanje ne, nekada sam i sam imao pitanja bilo za ljude oko sebe bilo..konkretno u Hrvatskoj kada sam išao na službu u crkvu nikada nisam video da ljudi kleče u Pravoslavnoj crkvi kao muslimani na kolenima stvarno sam išao i na službe van velikih praznika kao i danas ali toga nije bilo, bio je neki naklon ali ne klečanje, kada sam to prvi put doživeo u Sabornoj u NS bio sam iskren da budem šokiran, posebno jer je sledeci odlazak u crkvu bio identičan, čak sam pomislio kako sam ja u pravu a kako svi oko mene rade pogrešno..ma bilo mi je neprijatno a to nije bilo tako davno pre 6 godina tad sam poželeo nekoga da pitam "ljudi o čemu se ovde radi " suzdržao sam se Kasnije sam dobio odgovor i tako ljudi imaju potrebu čini mi se da pre svega pitaju nešto u vezi službe, sumnjam da pričaju o ručku za sutra i sl. ima gomila stvari koje ni meni nisu poznate a tiču se naših običaja i kulture a ja sam u hr imao 12 godina veronauku, ovde je uvedena pre ..nema ni deceniju, tako da mogu misliti ... e kod nas u NS stanje na liturgiji se popravilo na pevnici je sada zenski glas čuo sam poslednji put, nema više onog što sebi u bradu NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
НиколајСвесрпски Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 Зависи која је служба у питању. Нпр у току Часног Поста се служи Литургија пређеосвећених дарова на којој се праве метанија и клечи док на Литургији Св. Василија Великог и Св. Јована Златоустог није предвиђено клечање. Или могу да буду и друге службе на којима је предвиђено клечање или ако је у питању рукополагањи...има више случајева.Углавном кад чујеш ђакона или свештеника да каже "...приклонимо колена своја Господу!" ти клекни Клечање и метанија су забрањена недељом,у вријеме педесетнице и на великим празницима. Драгана Милошевић, Фидер, Maja Trifunovic and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 Vidi pazi ja sam uradio što i sveštenik, sveštenik je čučnuo i kolenima dodirnuo zemlju jednom nogom koliko sam video zbog mantije , ali narod je bukvalno čučnuo na kolena i spustio glavu do zemlje-to je mene šokiralo, to rade Muslimani j.. NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Фебруар 11, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2014 Vidi pazi ja sam uradio što i sveštenik, sveštenik je čučnuo i kolenima dodirnuo zemlju jednom nogom koliko sam video zbog mantije , ali narod je bukvalno čučnuo na kolena i spustio glavu do zemlje-to je mene šokiralo, to rade Muslimani j.. Ja se sad ovako nepristojno ubacujem, izvinjavam se, rekoh samo da kažem: koliko sam ja čuo, takav vid poklanjanja su muslimani preuzeli od ranih hrišćana... Ovo sam čitao negde na netu, bilo bi lepo kad bi neko ovo potvrdio/opovrgao... Crnokosa, obi-wan and Megas Doux је реаговао/ла на ово 3 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука