Jump to content

„Литургија - кретање ка Царству Божијем“

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

Преепостављам да је некоме лакше одмах фототипски типик да листа, вез да скида или по нету да трагуцка,

гледаћу да од данас постављам лист по лист типика и да имамо цео на форуму.

Знамо да Николајевићев није баш најбољи, има доста нејасноћа али то је оно што званично имамо.

Подели на овим сајтовима

Преепостављам да је некоме лакше одмах фототипски типик да листа, вез да скида или по нету да трагуцка,

гледаћу да од данас постављам лист по лист типика и да имамо цео на форуму.

Знамо да Николајевићев није баш најбољи, има доста нејасноћа али то је оно што званично имамо

Имам ја књигу типик Николајевићев брате, али ове недоумице за сутра питам како изгледају да знам шта да спремам за певање..., јер од онога шта сам прочитао литургија је са следеће измене: Василијева са великом јектенијом на почетку, затим антифони, Елици, ирмос и причасан празника.

Ако може неко нека потврди или да каже како треба. Хвала и опростите што се отегло. 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel

Подели на овим сајтовима

Jeli ovo neka greška na sajtu, ili se danas isto tako služi Liturgija Svetog Vasilija Velikog?

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је јутрос, на Крстовдан, свету архијерејску Литургију Светог Василија Великог у Саборној цркви у Београду.

После вечерње службе у продужетку Литургије, Патријарх српски Иринеј је обавио чин великог освећења Крстовданске водице. Патријарх Иринеј је беседио о данашњем празнику  и великој тајни Божјој која се изнова открива овог дана, напоменувши да се човек примањем крштења изнова рађа.

http://spc.rs/sr

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

@@Марјанн,

тако треба као што си написао,

е сад после овог поста што је ортодокс_СРБ написао - појма немам јер оно како пише у типику ја мислим да сутра треба Василијева јер лепо каже:

Литургија се служи...уочи Божића и Богојављења , ако ови празници не падају у недељу или понедељак ... ,

што значи ако пада у недељу , као сад Богојављење - литургија је по Василијевој, јер сад Божић пао у уторак и служила се Златоустова , а Бадњи дан Василијева.

То су те тзв."смицалице" које су лоше написане у типику, па долази до различитог тумачења типика и неко другачије ради, а требало је конкретно да се напише - тада и тад ако падне та литургија , ако не онда друга литургија....

Можда погрешно тумачим типик, као и мој свештеник али колико видим сутра је Василијева, тако би требало .

Подели на овим сајтовима

• Гости

Имам ја књигу типик Николајевићев брате, али ове недоумице за сутра питам како изгледају да знам шта да спремам за певање..., јер од онога шта сам прочитао литургија је са следеће измене: Василијева са великом јектенијом на почетку, затим антифони, Елици, ирмос и причасан празника.

Ако може неко нека потврди или да каже како треба. Хвала и опростите што се отегло. 

ево и тај део где говори за Божић , тј. исто је и за Богојављење, сад кад бива Василијева - почиње исто као Златоустова без Већерњег ...сад ћу да убацим.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Да не испадне, да сам свезнајући али то ми око тога све познато још из средње школе и видим да је то тако код већине, када кажем већина - онда та мањина је понекад збуњена како и шта, збуњује их то што је лоше написано како шта треба, требао је Прота то конкретно и дословце - тад и тад...но, хвала Проти за труд, што иовако имамо, у сваком случају боље да нешто имамао а не да немамо ништа.

Подели на овим сајтовима

Лепо пише - са обичним почетком , не вечерњем!

Да, јасно је ово које се односи на Златоустовој литургији, кад се премешта уместо Василијева, али нема конкретни запис шта се ради са овом Другом на сам празник, то остаје недопуњено, бар ја невидим, незнам...

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel

Подели на овим сајтовима

@@Марјанн,

тако треба као што си написао,

е сад после овог поста што је ортодокс_СРБ написао - појма немам јер оно како пише у типику ја мислим да сутра треба Василијева јер лепо каже:

Литургија се служи...уочи Божића и Богојављења , ако ови празници не падају у недељу или понедељак ... ,

што значи ако пада у недељу , као сад Богојављење - литургија је по Василијевој, јер сад Божић пао у уторак и служила се Златоустова , а Бадњи дан Василијева.

То су те тзв."смицалице" које су лоше написане у типику, па долази до различитог тумачења типика и неко другачије ради, а требало је конкретно да се напише - тада и тад ако падне та литургија , ако не онда друга литургија....

Можда погрешно тумачим типик, као и мој свештеник али колико видим сутра је Василијева, тако би требало .

Kod mene se sutra služi Vasilijeva liturgija, a jutros je služena Zlatoustova, to je sigurno, iako mi je Saborna Crkva veoma blizu, a tu su danas služili Vasilijevu liturgiju. Prošle godine za Badnji dan služena je Zlatoustova, a za Božić Vasilijeva liturgija, to isto tako znam, jer sam se čudio kako na Badnji dan Zlatoustova liturgija, pa sam se dohvatio velikog tipika..

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

Подели на овим сајтовима

• Гости

@@Марјанн,

не, не односи се на Златоистову, већ на Василијеву... као што ти познато само Василијева почиње са вечерњем, у случају ових празнига кад се певају Антифони . као Божић, Богојављење, тад се не почиње са Вечерњем, јер онда би се изостали ови Антифони ако би кренуло са Вечерњем...

Прочитај мало боље, лепо пише :

Пази! Бадњи дан Василијева, па у загради пише СА ВЕЧЕРЊЕМ, кад бива Божић Басилијева литургија - изоставља се вечерње и Василијева креће као Златоустова, па на самом крају тог дела пише - да се та вечерња служи посебно....то се све ово односи на овај случај.

Не знам како другачије да објасним сем овако.

Подели на овим сајтовима

• Гости

@,

очито су они све то побркали у старту са Божићем и онда да би биле 10 Василијеве за годину, данас су служили Василијеву...то је моје неко схватање.

Сутра је 100% Василијева и почиње без вечерњег!

Не могу се изостајати АНТИФОНИ за Господње празнике, то се по типику устањено зна и ту нема дилеме!

Подели на овим сајтовима

@,

очито су они све то побркали у старту са Божићем и онда да би биле 10 Василијеве за годину, данас су служили Василијеву...то је моје неко схватање.

Сутра је 100% Василијева и почиње без вечерњег!

Не могу се изосрајати АНТИФОНИ за Господње празнике, то се по типику устањено зна и ту нема дилеме!

Da li bi bilo pogrešno da neko služi Vasilijevu liturgiju na Duhove ili Preobraženje sada, kao što je nekada bilo? 

Подели на овим сајтовима

• Гости

Зато велим, кад год са неким причам о Типику - овај наш треба да се преуреди, са јаснијим објашњењем да се неби догодило овако нешто како се дешава!

Мада, мени је понекад и чудно кад чујем неког свештеника са великим годишњим стажом који се пита - дал је сутра овако или онако.... па ако нешто није научио за тридесет и кусур година онда неће никад , Бог нека ми опрости што то тако кажем али очито да је то тако!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...