Jump to content

„Литургија - кретање ка Царству Божијем“

Оцени ову тему

Препоручена порука

Vidi pazi ja sam uradio što i sveštenik, sveštenik je čučnuo i kolenima dodirnuo zemlju jednom nogom koliko sam video zbog mantije :D, ali narod je bukvalno čučnuo na kolena i spustio glavu do zemlje-to je mene šokiralo, to rade Muslimani j..

То су метанија :) 

http://www.bogoslovijasvetogsave.edu.rs/images/METANIJE.JPG ученици богословије

http://www.bogoslovija.org/images/vijesti/06-03-2011-foto-17.JPG

http://www.pravoslavlje.net/images/9/95/Velika.metanija.jpg ђакони :) ништа чудно :)

Подели на овим сајтовима

Ja se sad ovako nepristojno ubacujem, izvinjavam se, rekoh samo da kažem: koliko sam ja čuo, takav vid poklanjanja su muslimani preuzeli od ranih hrišćana... Ovo sam čitao negde na netu, bilo bi lepo kad bi neko ovo potvrdio/opovrgao...

Ја потврђујем :)

Подели на овим сајтовима

Ја потврђујем :)

Hvala  8086.gif 

Inače, što se tiče teme - ponekada stojim "na klimavim nogama" (i to ne mislim na umor). Često imam problem što razmišljam u trenutcima kada treba da se dela (mislim na dela iz ljubavi). Džaba ga zakomplikujem i mislim da me to unazađuje. I uopšte, mislim da čovek u sebi (nažalost) nema uvek isto ljubavi. Tako je barem kod mene. Zato nekad klimavo, ali nekad zaista odpratim lepo. Slava Bogu pa je On uvek isti, kad ja već nisam.

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Uvek se trudim da stojim na jednom mestu, bez mnogo vrpoljenja i pomeranja. Mislim nisam kao da sam napravljen od drveta, pa da mogu da stojim 1:20 min kao ukopan. Pomno sulsam svestenika i djakona sta govore i ako to po nekad nije moguce od price koja se odvija izmedju vernika, onih koji su tu od pocetka sluzbe i onih koji su pristigli u medju vremenu. Sto se tice metanija, u mojoj parohiskoj crkvi 70% vernika i nezna sta su metanije i na svakoj sluzbi 50 % njih pravi male metanije i to ne pravilno, vec samo prodju prstima kroz vazduh iznad poda crkve. Na moje pitane jednoj baki sta radi i zasto to radi. Pogledala me onako, popreko i dobio sam odgovor da je to kao da si celivao sve ikone i freske u hramu. posle takvog pogleda, ja sam izgubio zaista svaku dalju volju za konverzaciju sa istom. Ako nece niko od svestenstva da objasni ljudima kako treba da se ponasaju za vreme Liturgije sta i kako treba da rade, zasto bih se ja trpao tamo gde mi nije mesto.

Подели на овим сајтовима

Koliko videh, ima svega. I komešanja, i bacanje pogledića ko uđe, i svašta nešto. Od dece, pa do odraslih. Ali, me samo izbacuje iz takta, to pričanje. Tra - la- la..Jel bi ti voleo/la da ti neko priča dok ti pričaš? Znači, ako ne možeš da stojiš, sedi. Ako ti nije zanimljovo, izađi. Zašto ometati drugoga?

Подели на овим сајтовима

Много ми значи што сам за певницом. Док се одговара концентрација је далеко боља него кад се само посматра, макар се и трудили да умом и срцем учествујемо у молитви.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Ja vecim delom liturgije stojim,sednem samo kad je propoved i kad je priprema za pricescivanje (tj.od Svetinje Svetima do izlaska svestenika sa putirom na dveri).Kroz liturgiju na odredjenim molitvama i jektenijama pravim male metanije.Znam napamet celu liturgiju pa sam onda 100% skoncentrisan na nju.Odgovaram (Gospode pomiluj,Tebje Gospodi,itd.).

Jednostavno volim svetu Liturgiju.To je lepota pravoslavnog Hriscanstva.Blago koje sija vecno.AMIN!!!

Подели на овим сајтовима

Нисам за певницом, али слушам и одговарам тако да ми ти доста помаже да саберем ум. Све зависи у каквом сам стању; некад реагујем на сваки шум, некад могу топови да грувају нећу их чути.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Ќод нас ако се кући не помолиш и спремиш на литургији нема шансе стално неко прича за певницом, мота, се преврће књиге, засмејава, нешто му не одговара, није добро чуо, онда погледи ко је ушао у цркву,оговарање свештеника како није у интонацији итд. Додуше има нас доста пошто је основан црквени хор пре пар година отад је у певници гужва не можеш да се окренеш.

Подели на овим сајтовима

Nesto cu da kazem.A to je zasto srpski narod nije liturgijski prosvecen?Jer je ta otudjenost od crkvenosti dovela do toliko neznanja,da svaki covek koji dodje na bogosluzenja (npr.na jutrenja i vecernje u toku velikog posta,predjeosvecene liturgije,pa cak i liturgije) vidi nesto sto bi povezao sa muslimanima (cak sam cuo da mnogi ljudi to kazu)!?

Danas mnogi ljudi ne znaju da odgovaraju na svetoj liturgiji,jednostavno blenu ko ovce i posmatraju.Malo je onih koji aktivno ucestvuju.A vidite npr.kod brace Rimokatolika,kod njih na misi ceo narod odgovara i ucestvuje.To se zova ta laicka disciplina.Bilo bi lepo da ceo hram bude pevnica i da svi pojimo u slavu Trojedinog Boga.AMIN!!!

Подели на овим сајтовима

Доста значи кад си за пјевницом ( бар код мене) јер сам концентрисан на молитву и одговарање. :)

Подели на овим сајтовима

Sad ide period sa vise klecanja i poklona na Predjeosvecenoj liturgiji sredom i petkom.

Negde sam cuo, da je rekao vladika Atanasije ili tako neko,

da su muslimani upravo velike poklone kopirali iz te nase Liturgije.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...