Jump to content

О МОЛИТВИ И МОЛИТВЕНОМ ЖИВОТУ ХРИШЋАНА

Препоручена порука

• Одговори 824
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 31. 1. 2014. at 22:07, Nebojš.a рече

Kako ti u sve proničeš, kako sve znaš i nadumno razumeš. Prevazišao si običnog vernika. Svaka čast.

Zahvaljujem. :good2:  :aplauz:  8086.gif  :bendoff:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Evo,da zapocnem jednu temu.Zanima me da li neko od vas ima molitveni sto u svom domu?Ja ga imam.U svojoj sobi,stavljen na istocnom zidu.Prekriven je belim stoljnjakom (to mi je kroz,skoro,celu godinu),iako cu uskoro kupiti crveni (koji ce ga zameniti),a beli cu koristiti samo od Vaskrsa do Pedesetnice.

Takodje imam i ljubicasti tj.purpurni koji koristim za Veliki post do Vaskrsa.Zatim tu mi je glavna ikona na sredini,male ikonice i plasticne slicice i krst.I ispred sveto pismo.

Pricao sam sa dosta ljudi iz moje lokalne Crkve,i svi oni imaju molitveni sto (cak imaju i stoljnjake koje su narucili iz crkvenih prodavnica).

Zamolio bi i da neki postave sliku,ako mogu?Unapred hvala!

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ponekad,skoro nikad.Obično čitam Novi Zavet.Vladiku Nikolaja.Ili se molim za ljude koje volim.

Molim se za umrle,za sve koji pate,za bolesnike....i tako ja doživljavam da se te molitve čuju.Ove druge ne doživljavam i ne mogu da shvatim zašto je potrebno čitati tolike molitve samo za sebe.....

:351780:

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2014. at 22:47, Arsenija рече

Ponekad,skoro nikad.Obično čitam Novi Zavet.Vladiku Nikolaja.Ili se molim za ljude koje volim.

Molim se za umrle,za sve koji pate,za bolesnike....i tako ja doživljavam da se te molitve čuju.Ove druge ne doživljavam i ne mogu da shvatim zašto je potrebno čitati tolike molitve samo za sebe.....

Можда је теби необично, али оваквима као што сам ја који осећам милијарде грехова у себи и недостатака стално се јавља потреба за молитвом, јер то је једина храна мојој души која ме може избавити. Делима и заслугом се сигурно не могу спасити него само милошћу, стога стално и имам потребу да измолим опроштај кроз молитвено покајање.

Подели на овим сајтовима

Чуј сто, бре имам целу келију... Just_Cuz_19 ... мада мортам признати да све ређе користим њене услуге :blush:

kelija-3.jpg

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2014. at 23:17, Зосима рече

Чуј сто, бре имам целу келију... Just_Cuz_19 ... мада мортам признати да све ређе користим њене услуге :blush:

kelija-3.jpg

А ја мислила да сам империја са једним крстом, четири иконе и кандилом.  Тја... 0703_read

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2014. at 22:55, Даниела Данче рече

Nemam molitveni sto,ali imam ikonostas na zidu!

1797234_443417632452422_341060829_n.jpg?

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2014. at 22:53, Megidon рече

Можда је теби необично, али оваквима као што сам ја који осећам милијарде грехова у себи и недостатака стално се јавља потреба за молитвом, јер то је једина храна мојој души која ме може избавити. Делима и заслугом се сигурно не могу спасити него само милошћу, стога стално и имам потребу да измолим опроштај кроз молитвено покајање.

Onda ponavljaj sto cesce mozes Gospode Isuse Hriste pomiluj me! To predpostavljam znas.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

On 31. 1. 2014. at 22:25, Жика рече

Мислим да није обавезно да се чита молитвено правило пред причешће, али је добро ко га чита...

Има једна молитва преподобног Јефрема Сирина која се може читати пред причешће а није укључена у стандардно правило. Мени бар значи да је читам...

"О, Мајко Божја, која си изнад сваког ума и речи! О, Дјево, која неупоредиво превишујеш свако девичанство, јер си и до Божанског рођења била Дјева изнад свих девојака - и таква си остала у самом рођењу и после рађања.

Тебе, Владичице молим, Тебе умољавам, милосрдну и човекољубиву Матер милосрдног и човекољубивог Бога, - заштити ме у овај час, јер ми је сада више него икада потребан Твој покров и помоћ Твоја.

Сав сам нечистота и греховно блато, сав обиталиште свих душегубних страсти, а намеравам да приступим пречистим и страшним Тајнама Сина Твога и Бога, и због тога се мучим страхом и обузима ме трепет, ради неиздрживог мноштва грехова мојих.

Ако некад и останем без причешћа, под изговором свога недостојанства, тада упадам у још већу дубину зла, и подвргавам себе још већој казни. Мучно ми је и у једном, и у другом случају.

Теби прибегавам, милосрдна буди мени, пренепорочна Владичице моја. Употребљавајући материнску смелост своју пред Сином Твојим и Богом, испроси ми отпуштење пређашњих сагрешења мојих, удостој ме очишћења и просвећења причешћем овим Светим Тајнама и укажи ми пут да бих остатак свога живота провео у покајању, чистоти и смирењу, и Ти свагда пребивала са мном у делима, речима, помислима и у свим душевним и телесним покретима, усмеравајући ме, предводећи, руководећи, одбијајући од мене противничке силе. И као слугу, иако непотребног, наоружај ме оним што је потребно и сачувај ме благодаћу Твојом."

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/MolitvenikJefremaSirina/psalam111.htm

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...