Богољуб Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Говорио сам конктетно о православној молитви. То је вама неправославнима мало теже да разумете јер већина других хришћана нема такву молитву, ни богослужење попут православног. И не ради се ни о каквом "емотивном заносу", већ о једној врсти само-сагледавања. Хмм. Зар на овом форуму они који помену Јеванђеља бивају проглашени за "неправославне"? Занимљиво. Или је неки други критеријум у питању који сам не знајући прекршио? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Па јеси ли православан? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 trebalo je to prvo da ga pitaš a ne sad kad si ga već tagovao kao nepravoslavnog Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Није проблем, ево нек се представи. П.С. Не мора да каже ко је и шта је, само нека одговори на питање да ли је православан. Ја сам већ 90% сигуран којој заједници припада. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Много тога верници раде по принципу "ваља се", надајући се да одређене верске праксе ваљда неко разуме, неко много духовнији и на "вишим сферама". То баш и није добро, јер све треба радити из уверења, јер у супротном то онда није вера него сујеверје. ово ми није логично. ако си уверен у нешто, дакле, знаш нешто онда ту нема места вери... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Богољуб Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Ух. Зар на овом форуму постоји и обавезно исповедање? Само Бог зна ко је православан а ко кривославан. Али да не тупим много, ја дефинитивно нисам ђак који је напамет научио лекцију, окитио се "значком православља", и сада безбрижно спава. Читам Јеванђеља, читам и друге писце, мислим (колико умем и могу) и радим оно што ми савест каже. Православне доживљавам као браћу, али радо комуницирам и са истинољубивим атеистима, агностицима. И успева ми да се не "покољемо" и не замрзимо, већ градимо узајамно поштовање, што ми је много важно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Нема "обавезног исповедања", али није лепо лажно се представљати. Имамо ми овде пуно неправославних и лепо разговарамо, то није никакав проблем. Не мораш да ми одговориш, али дозволи да питам - да ли си Адвентиста? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Богољуб Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Нема "обавезног исповедања", али није лепо лажно се представљати. Имамо ми овде пуно неправославних и лепо разговарамо, то није никакав проблем. Не мораш да ми одговориш, али дозволи да питам - да ли си Адвентиста? Крстили су ме у православној цркви, али признајем нисам оно што је мој тата хтео да будем. Он је хтео да живим по принципу: Слави славу, не претеруј с религијом и живи "нормално". Не могу нигде да се сврстам, по ставовима ми је најближи Доситеј Обрадовић. Извињавам се због тога, ако неком смета. Кажу да је био масон, можда не знам, али кад њега читам то ми је најближе. Да није и он био адвентиста? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган orthodox Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Зашто понављамо ? Зашто удишемо, издишемо, удишемо,издишемо? Као што постоји непрекидно дисање за одржавање биолошког живота, тако постоји и одржава се и духовни живот, а молитва може да се посматра као дисање душе. Литургија је као жила куцавица у одржавању духовног живота православних. Дијана. and kirios1 је реаговао/ла на ово 2 људи траже слободу, а слобода тражи људе ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Крстили су ме у православној цркви, али признајем нисам оно што је мој тата хтео да будем. Он је хтео да живим по принципу: Слави славу, не претеруј с религијом и живи "нормално". Не могу нигде да се сврстам, по ставовима ми је најближи Доситеј Обрадовић. Извињавам се због тога, ако неком смета. Кажу да је био масон, можда не знам, али кад њега читам то ми је најближе. Да није и он био адвентиста? Није проблем. Ствар је у томе што неправославни уопште не разумеју (православну) молитву, а да би о томе разговарали потребно је пуно "предзнања" - које је нажалост тешко пренети некоме ко није окусио. Ти си то погрешно разумео као неки "емотивни занос", што је далеко од истине. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Богољуб Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Зашто понављамо ? Зашто удишемо, издишемо, удишемо,издишемо? Као што постоји непрекидно дисање за одржавање биолошког живота, тако постоји и одржава се и духовни живот, а молитва може да се посматра као дисање душе. Литургија је као жила куцавица у одржавању духовног живота православних. Колико сам разумео, питање је било зашто се стално изнова молимо, већ зашто се унитар молитве понавља једна иста реченица, нешто што личи на форму мантре? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Нема никакве "мантре". У молитвенику имаш само пар места где се нешто понавља и то је углавном веома кратко. На пример "Господе помилуј (три пута)". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Богољуб Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Није проблем. Ствар је у томе што неправославни уопште не разумеју (православну) молитву, а да би о томе разговарали потребно је пуно "предзнања" - које је нажалост тешко пренети некоме ко није окусио. Ти си то погрешно разумео као неки "емотивни занос", што је далеко од истине. Кажеш да је то "тешко пренети". Вероватно, али зашто је тешко? Ја преферирам ауторе који успевају да поједноставе и сложене теме. Недавно сам читао сјајан текст архимандрита Рафаила "Хришћанство и националност", одлично је са мало речи објаснио ту тему која многе збуњује. Мислим да тема молитве, ако ти је јасна, може да се објасни и атеисти који је покренуо ову тему. Човек није питао "зашто се увек изнова молите", већ зашто се унутар молитве непрестано понавља једна реченица. Постоје и молитве које немају ове кружне циклусе, и њих није проблем разумети. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Кажеш да је то "тешко пренети". Вероватно, али зашто је тешко? Ја преферирам ауторе који успевају да поједноставе и сложене теме. Недавно сам читао сјајан текст архимандрита Рафаила "Хришћанство и националност", одлично је са мало речи објаснио ту тему која многе збуњује. Мислим да тема молитве, ако ти је јасна, може да се објасни и атеисти који је покренуо ову тему. Човек није питао "зашто се увек изнова молите", већ зашто се унутар молитве непрестано понавља једна реченица. Постоје и молитве које немају ове кружне циклусе, и њих није проблем разумети. То је он погрешно разумео једну ствар. Постоје људи који су читав свој живот посветили молитви и после пуно година и деценија у вери и молитви они дођу на ниво када се "моле непрестано". У њиховом срцу је онда стално мисао "Господе Исусе Христе помилуј ме грешнога". Али то није "понављање мантре" како се то ради у источњачким религијама, већ се ради о томе да је таква особа толико заволела Христа и усавршила се у љубави да њој та мисао о Христу и својој грешности постане део бића и стално је у њима присутна. Јадранка-Дервента and Andre Williams је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Или ако је можда мислио на нешто друго, шта конкретно се то "понавља"? Не постоји у православном молитвенику ни један део где се "непрестано понавља једна реченица". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука