Иван Ивковић Написано Фебруар 22, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2015 @@obi-wan, @@JESSY, 8086.gif JESSY, obi-wan and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 3 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Фебруар 23, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2015 Иване, не знам како да уредим табелу са новим распоредом на твој начин. Ја сам мењала у Excel-у датуме и имена, подизала као слику на нет, а сад не знам како да променим. И ја користим Excel. Excel пружа згодну могућност рада са низовима. Наиме, довољно је да упишеш једну или две почетне вредности, означиш их и доведеш курсор на ивицу обележених поља тако да се појави црни крстић. Тада развучеш означено поље докле хоћеш и оно буде попуњено уређеним, нпр. растућим низом одговарајућих вредности... "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 ivanaika and Олимп је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubičasta Написано Март 11, 2015 Пријави Подели Написано Март 11, 2015 Pozdrav draga braco i sestre...Nisam odavno pisala,a u zadnjih nekoliko dana nisam ni citala Psalme jer sam se zaposlila,imam nezgodno radno vrijeme,ne mogu disciplinovano da se drzim rasporeda,zato vas molim da me prebacite u zamjenu.Zao mi je sto je ovako ispalo,ali i pored jake volje ne mogu da nastavim na staroj poziciji.Nadam se da vam nisam napravila veliki problem. :/ Олимп је реаговао/ла на ово 1 I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Март 11, 2015 Пријави Подели Написано Март 11, 2015 Нека је са срећом Љубичаста. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Март 15, 2015 Пријави Подели Написано Март 15, 2015 Ja bih da se uključim ako može. Mogu biti zamena ili na Ljubičastino mesto. Kaludjerovic Sreten, obi-wan, nana and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Март 17, 2015 Пријави Подели Написано Март 17, 2015 Hvala što ste me ubacili na spisak. Nadam se uspešnoj saradnji na opštu korist. Дијана., Иван Ивковић, obi-wan and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
алиса Написано Март 18, 2015 Пријави Подели Написано Март 18, 2015 Помаже Бог, браћо и сестре! Потребна ми је замена за петак, идем на службени пут па нећу бити у могућности тог дана да читам, може ли неко да ме замени? Хвала! ivanaika and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Март 18, 2015 Пријави Подели Написано Март 18, 2015 Алиса, моћи ћу ја, ако не ускочи неко други. Срећан Вам пут! Agaton Vuzman, Kaludjerovic Sreten and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 3 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
алиса Написано Март 18, 2015 Пријави Подели Написано Март 18, 2015 Алиса, моћи ћу ја, ако не ускочи неко други. Срећан Вам пут! Хвала, Олимпе, двапут хвала! Олимп је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 12, 2015 Пријави Подели Написано Април 12, 2015 КРАТКА ПОУКА О ЧИТАЊУ ПСАЛТИРА Постоји читање и појање (не певање). Најважније две књиге које сваки Хришћанин треба да чита и да поје су Јеванђеље са Апостолом (Нови жавет) и Псалтир (уж часослов). У цркви се све поје и пева па се иж ових књига на свакоме Богослужењу по део поје или пева. Исто тако Хришћани код куће у личној молитви треба да поју у оквиру својих молитава (што и чине јер су ту Псалам 50, 115, 22, 23 итд већ укључени у молитве). Када кажем поју мислим да стоје или клече пред иконом ако је могуће окренути Истоку и пре почетка постоје мало док им се не утишају сва чула и почну не брзо, без лењости, са умилењем и скрушеним срцем, тихо, разумно, са пажњом, беж брзања да се умом разуме оно сто се поје везујучи ум за речи које се изговарају да ум не би лутао. Када изговараш речи са осећањем срца полако како је горе описано, тихо колико да себе чујеш али да не сапућес веч да изговараш сваку реч разговетно и јасно знајући да је Бог присутан ту и да се њему обраћаш, тада ћеш осетити да такво изговарање само прелази у лагано певање као што се у цркви чита Јеванђеље или Апостол. То се зове ПОЈАЊЕ. Тако треба произносити и Псалтир и Молитве али не на силу већ када чиниш како сам описао то треба само да се јави и то је што Свети кажу умилење. значи укратко појати са умилењем. Од срца ти саветујем да набавиш руско издање Псалтира на црквенословенском (које имаш ако си у Београду и у књижари Богословије преко пута Патријаршије, црвена књига). Почни брате да учиш црквенословенски, свети језик да би осетио сву лепоту молитве а посебно Псалама. А читање Псалтира може да буде и седећи на тврђој столици, најбоље ујутру после јутарњих молитава. Тада можеш да читаш преводе Владике Атанасија и Даничића. Те две књиге су за читање. За молитвено појање код нас на србском још нисам видео ни једну књигу Псалтира. У замену може да ти послужи часослов на Србском у преводу Владике Атанасија који је издат као Богослужбена књига. За молитвено читање или појање потребно је да буде Богослужбено издање јер се у њему налазе почетне молитве, затим молитве после свака три псалма и после сваке катизме и после читања неколико катизама. Све то има у Руском издању Псалтира на црквенословенском. Имаш такође издање тумачење псалама од Светих Отаца у издању Образа Светачког, мислим да је наслов 'Благослови душо моја Господа'. То ће ти помоћи да боље разумеш оно сто појеш. Али најбоље разумевање је при молитвеном појању са умилењем. Тада ти Господ отвара ум да разумеш то што произносиш. О редоследу и количини и времену итд. читања ћемо касније. За сада могу да ти кажем ово. У цркви се катизме читају на Јутрењу и Вечерњи, а на часовима и изображитељној изабрани псалми што све можеш да видиш у часослову. Чита се тако да се цео Псалтир прочита за недељу дана а у часном Посту два пута за недељу дана. Редослед је у Типику... Добро је држати ритам читања како је у цркви јер Свети су све уредили како треба. Још да ти напоменем да постоје 12 псалама које су читали пустињски оци Египта и Палестине и правило за њихово читање је опет у Руском Псалтиру који поменух. Али за тебе је најважније да имаш благослов од духовника како и колико да читаш/појеш да не би скренуо ни лево ни десно већ да идеш царским Путем у царство Небесно где те чека Велики цар и Бог и Господ наш Исус Христос о коме цео Псалтир пева. У Псалтиру ти је и Стари и Нови завет, све на једном месту. Важни псалми су ти прво 50-ти (покајни који треба да се зна напамет), затим 90-ти (против злих духова), 85-ти (молитва чистог), 142-ги (Господу да ти укаже пут). Исто тако је корисно сваког јутра читати шестопсалмије (3, 37, 62, 87, 102 и 142) из часослова што се чита на Јутрењу. Важан је први стих 69 псалма итд., итд., ... Драги брате боље би било да сунце стане него да престане читање/појање Псалтира како наш Свети Сава каже. Отац Никодим у Карејској испосници прочитава/поје цео Псалтир свака 24 часа. Старац Филимон је појао цео псалтир сваке ноћи (то траје 8 сати) итд. "Блажен је муж, који не иде на савет нечестивих и на путу грешних не ста и на седалишту губитеља не седе, но у закону Господњем је воља његова и у закону Његовом поучава се дан и ноћ." https://bg-bg.facebook.com/notes/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D1%83-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%83-%C5%BEivot-u-hristu/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%BE-%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%9A%D1%83-%D0%BF%D1%81%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0/10150280877035061 Kaludjerovic Sreten and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Направљен је распоред ал колико је мени у сећању...од дана Васкрсења до Томине нед.(12. -19. 04) се Псалми не читају :.mislise. Gordana . and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Не читају се. Чита се само Васкршње молитвено правило и ништа друго. Nebojš.a је реаговао/ла на ово 1 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
алиса Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Значи до 19.4. не читамо Псалтир, и овај распоред не важи, јел тако? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 ja licno mislim da citanje psalama ne moze nikako da skodi.....kao ni bilo koja molitva....nismo mi u manastiru da bi se strogo pridrzavali tipika....ja ih citam..... ...боље је да сунце остави пут свој, него оставити Псалтир...sv.Jovan Zlatousti Олимп, Kaludjerovic Sreten and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука