Дијана. Написано Мај 21, 2014 Пријави Подели Написано Мај 21, 2014 „Да ти да Господ по срцу твоме... Учини са мном чудо доброте... Јер је Твоја доброта боља од живота“ Браћо и сестре, читамо Псалтир као молитвену подршку свима који страдају ужасно ових дана, у патњама, страху и очају. Читамо према овом распореду, сваки дан сљедећу катизму. Ако не можемо да прочитамо планирано за тај дан, обавијестимо да нас неко замијени. За све договоре и нејасноће имамо причаоницу. Zero, Mилена КШ, Gordana . and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Мај 23, 2014 Пријави Подели Написано Мај 23, 2014 Катизма - реч долази од “седење“ Ататист - реч долази од „неседење“ Ја обично катизму читам на повечерије (реѓе на полуноќницу) пре славословље и ретко читам тропаре и молитве које долазе са катизме. nana and Данче* је реаговао/ла на ово 2 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Мај 26, 2014 Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 https://www.pouke.org/forum/topic/25038-%D1%82%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D0%BF%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B0/ Gordana . and Данче* је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Мај 26, 2014 Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 Помози ми Боже, јер дође вода до душе. Порпадам у дубоком глибу; гдје нема дна; тонем води у дубине, и вали ме затрпајвају. ..Да ме не узме вода на матицу, да ме не прождре пучина, и да не склопи јама нада мном ждријела својега. Срце је моје уздрхтало у мени,и страх смртни спопаде ме; Страх и трепет дође на ме, и гроза подузе ме. И рекох: ко би ми дао крила голубиња? Ја бих одлетио и починуо; Далеко бих побјегао, и настанио се у пустињи. Похитао бих да утечем од вихора и од буре. Обрати се Господе, избави душу моју, помози ми ради милости своје... А ја сам ништ и болан, помоћ Твоја, Господе, нека ме заклони. ...Изнемогох уздишући, сваку ноћ квасим одар свој, сузама својим натапам постељу своју. ..Мучим се и издишем од удараца, подносим страхоте Твоје, без надања сам. Гњев Твој стиже ме, страхоте Твоје раздиру ме. ..Опколише ме болести паклене, стегоше ме замке смртне...Безакоња ме притискују, ти ћеш очистити гријехе наше. .. Као вода разлих се, расуше се све кости моје, срце моје поста као восак, растопило се умени....Смилуј се на ме Господе, јер ме је туга; од јада изнеможе око моје, душа моја и срце моје; Ишчиље у жалости живот мој, и године моје у уздисању; ослаби од муке крјепост моја, кости моје сасахнуше..Заборављен сам као мртав, нема ме у срцима; ја сам као разбијен суд... Јер сам невољан и ништ, и срце је моје рањено у мени. ...Поништен сам веома Господе, оживи ме по ријечи својој. .. Господ је видјело моје и спасење моје, кога да се бојим? Господ је крепост живота мојега; кога да се страшим?... Кад ме је страх, ја се у Тебе уздам...Јер Он освећује крв, памти је; не заборавља јаука невољнијех. ...Јер неће свагда бити заборављен убоги, и нада невољницима неће нигда погинути. .. Исцјељује оне који су скрушеног срца, и лијечи туге њихове...Не гњеви се једнако, нити се до вијека срди. Не поступа с нама по гријесима нашим, нити нам враћа по неправдама нашим. Карајући покара ме Господ, али ме смрти не предаде. .. Прије страдања својега лутах, а сад чувам ријеч Твоју. ... Он поништи срце њихово страдњем; спотакоше се, и не бјепше ко да поможе. Али завикаше ка Господу у тузи својој, и избави их из невоље њихове. Посла ријеч своју и исцијели их, избави их из гроба њихова. И показаше се извори водени, и откреше се темељи васиони од пријетње твоје Господе, од дихања духа гњева Твојега.Тада пружи с висине руку, ухвати ме, извуче ме из воде велике. Изведе ме на пространо мјесто, и избави ме, јер сам му мио. .. Да те услиши Господ у дан жалосни, да те заштити име Бога Јаковљева. .. Од Господа је спасење праведницима; Он је крепост њихова у невољи. .. Покажи свијетло лице своје слузи својему; спаси ме милошћу својом. ..Ја рекох у сметњи својој: одбачен сам од очију Твојијех; али ти чу молитвени глас моје, кад Те призвах. ..Али ће Бог избавити душу моју из руку паклених јер ме Он прима. ..Јер си избавио душу моју од смрти, ноге моје од спотицања, да бих ходио пред лицем Божжјим, у свјетлости живијех. .. Поштујте Сина, да се не разгњевви, да не изгинете на путу своме; јер ће се гњев Његов брзо разгорјети... Јер нас нестаје од гњева Твојега, и од јарости Твоје у пометњи смо. .. Ко зна силу гњева Твојега, да би те се како треба бојао?.. Поврати се Господе, докле ћеш? Смилуј се на слуге своје. ...Ако ћеш на безакоња гледати, Господе, Господе, ко ће остати?.. Чуј тужњаву моју, јер се мучим веома. .. Изведи из тамнице душу моју, да славим име Твоје; око мене ће се скупити праведници, кад ми учиниш добро. Ти видиш; јер гледаш увреде и муке и пишеш их на руци. Теби предаје себе убоги; сиротих Ти си помоћник. ... У тебе је избројено моје потуцање, сузе се моје чувају у суду код Тебе, оне су у књизи Твојој. ..Зато нека Ти се моли сваки светац, кад се можеш наћи; и онда потоп велике воде неће га стигнути. ИгорМ, Данче* and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Јун 2, 2014 Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 Псалам 69.За крај, Давидов, за спомен, да ме спаси Господ.(МТ: Псалам 70) БОЖЕ, на помоћ моју пази; Господе, да ми помогнеш похитај. Нека се постиде и посраме који траже душу моју; нека се врате натраг, и нек се посраме који ми хоће зала; да се поврате одмах постиђени, који ми говоре: добро, добро! Нека се обрадују и узвеселе због Тебе сви који те траже, Господе, и да говоре свагда они што љубе спасење Твоје: Да се узвелича Господ! А ја сам ништ и убог, Боже, помози ми. Помоћник мој и Избавитељ мој јеси Ти, Господе, не закасни. Фасцинантно ми је колико је личан и непосредан Давидов однос са Богом. Пожурује га да помогне, да не закасни... Каква вера... Mилена КШ, nana, Данче* and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 11. Срце моје смути се, остави ме снага моја. Моје срце се усталасало због разобличења савести и покајања, а снага ме напустила зато што сам се исцрпљивао најразличитијим страдањима тела. И светлост очију мојих и она није са мном. Према речима Василија Великог, Давид светлошћу својих душевних очију назива Светога Духа, Који се од њега удаљио након сагрешења. Према неким тумачима, овај стих је заправо пророчка реч, која је изговорена у име Христа и односи се на Његове ученике. Иако су били Његови верни пријатељи, као светлост Његових очију, у време страдања су га на пустили и разбежали се, како о томе све доче Еванђеља. Божанствени Кирило о овом стиху каже: „Све док пожуде не заробе ум, он се налази у мирном, тихом и не помућеном стању. Осим то га, он од Бога бива просветљен чистом светлошћу трезвености. Мир Божији чува срце и његове помисли. Међутим, кад се срце нађе под утицајем недоличног и злог сладострашћа, сатана га испуњава метежом и ствара у њему зле помисли, помућу је га и чини да се прекрије духовном тамом, као да га на тај начин испуњава борбом и окршајем.” LISA је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Псалам 76.За крај, За Идитуна, Псалам Асафов.(МТ: Псалам 77) ГЛАСОМ мојим ка Господу завиках, гласом мојим ка Богу, и услиша ме. У дан невоље моје Бога тражих, рукама мојим (пружах се) ноћу пред Њим, и не преварих се; (јер) одби душа моја да се утеши (иначе). Сетих се Бога, и обрадовах се; размишљах, и омалодуши се дух мој. :ekstra: nana and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Смилуј се на ме Господе, јер ме је туга; од јада изнеможе око моје, душа моја и срце моје; Ишчиље у жалости живот мој, и године моје у уздисању; ослаби од муке крјепост моја, кости моје сасахнуше..Заборављен сам као мртав, нема ме у срцима; ја сам као разбијен суд...Јер сам невољан и ништ, и срце је моје рањено у мени. . ..Поништен сам веома Господе, оживи ме по ријечи својој. Покажи свијетло лице своје слузи својему; спаси ме милошћу својом. ..Ја рекох у сметњи својој: одбачен сам од очију Твојијех; али ти чу молитвени глас моје, кад Те призвах. . .Али ће Бог избавити душу моју из руку паклених јер ме Он прима. ..Јер си избавио душу моју од смрти, ноге моје од спотицања, да бих ходио пред лицем Божжјим, у свјетлости живијех. .. . ."Отиснуо си ме да паднем, али ме Господ прихвати....Скупа је пред Господом смрт светаца његових... Ходићу пред лицем Господњих по земљи живих..." Данче*, Иван Ивковић, LISA and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 4, 2014 Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 А где има то? Svetlana Pecin-Saraguda and nana је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Јун 4, 2014 Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 Наравно да пслатир читамо трајно :good2: Да се опет подсетимо: Када су браћа упитала великог Јована Златоуста да ли је добро оставити Псалтир, он рече: "Боље је да Сунце остави пут свој, него оставити Псалтир, јер више је користи учити се у псалмима и пажљиво читати Псалтир. Све су, вели, књиге на корист (човеку) и на тугу ђаволу, али ни једна није као Псалтир. LISA, Дијана., obi-wan and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Саша од Москве Написано Јун 4, 2014 Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 Затресао си земљу, и развалио си је; стегни расјелине њезине, јер се њиха. Дао си народу својему да позна љуту невољу, напојио си нас вина од којега се занесосмо. Подигни заставу за оне који Те се боје, да утеку од лука, Да се избаве мили твоји. Помози десницом својом и услиши ме. LISA, Данче* and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 3 Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме. Арапска пословица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 4, 2014 Пријави Подели Написано Јун 4, 2014 http://www.molitvenik.in.rs/psaltir/11_katizma.html Псалам 84.За крај, синова Корејевих, Псалам.(МТ: Псалам 85) (БЛАГОВОЛЕО си, Господе, земљу Твоју; повратио си робље Јаковљево. Опростио си безакоња народу Твоме, покрио си све грехе њихове. Зауставио си сав гњев Твој, повратио си се од гњева јарости Твоје. Поврати нас, Боже спасења наших, и одврати јарост Твоју од нас. Еда ли ћеш до века гњевити се на нас, или ћеш простирати гњев Твој из нараштаја у нараштај? Боже, Ти повративши се, оживећеш нас; и народ ће се Твој обрадовати Теби. Покажи нам, Господе, милост Твоју, и спасење Твоје даруј нам. Слушаћу шта ће ми рећи Господ Бог, јер ће рећи мир на народ Свој, и на преподобне Своје, и на оне који обраћају срце (своје) к Њему. Али је спасење Његово близу оних који Га се боје, да настани славу у земљу нашу. Милост и истина пољубише се, правда и мир целиваше се. Истина из земље засија, и правда са небеса приниче (=дође). Јер ће Господ дати доброту, и земља ће наша дати плод свој. Правда ће пред Њим претходити, и ставиће на пут стопе Своје. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 5, 2014 Пријави Подели Написано Јун 5, 2014 "И нећемо одступити од Тебе, оживи нас, и име Твоје призиваћемо!" Браћо и сестре, намјеравамо да ТРАЈНО читамо Псалтир ЗА ДОБРОБИТ НАРОДА И МИР У ЦРКВИ Па позивамо све православне форумаше, да се пријаве који желе да учествују у трајном читању... Стална група још мало па оформљена (има још 5 мјеста): Оби, Милан, Џеси, Ортофил, Нана, Дијана, Гоца, Иван, Сашка, Цеца, Данче, Игор, Лиса, Алиса, Драгана М Svetlana Pecin-Saraguda, Gordana ., Иван Ивковић and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Јун 5, 2014 Пријави Подели Написано Јун 5, 2014 Псалам 117.1. Хвалите Господа сви народи, славите га сва племена; 2. Јер је велика милост његова к нама, и истина Господња траје довека. Алилуја! Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на ово 1 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Јун 5, 2014 Пријави Подели Написано Јун 5, 2014 Ево Светлана, шта каже устав: По уставу је одрђено да се псалтир као књига прочита једанпут седмично набогослужењима, а у време четрдесетнице да се прочита по два пута у току седмице. У додатку или другом делу псалтира налази се девет библијских песама, које се читају на јутрењу. То су следеће песме: 1. песма Мојсија из Изласка 2. песма Мојсија из Поновљених Закона 3. молитва Ане мајке Пророка Самуила 4. молитва Авакума Пророка 5. молитва Пророка Исаије 6. молитва Пророка Јоне 7. молитва св. три младића 8. химна св. три младића 9. песма Богородице Svetlana Pecin-Saraguda and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука