Маринковић Написано Март 30, 2014 Пријави Подели Написано Март 30, 2014 Помаже Бог, Неко је упутио примедбу да монаси не треба да се дотичу ових тема, мислећи на оца Јосију Тренхама. Отац Јосија није монах већ свештеник Антиохијске Патријаршије у Риверсајду у Калифорнији, дакле ожењен је и има осморо деце. Ово је интернет страница парохије оца Јосије: http://www.saintandrew.net/administration.html Отац Јосија је предавач на универзитету Риверсајд. Саградио је предиван храм у овоме граду: Жика, Данче*, Дуња and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 30, 2014 Пријави Подели Написано Март 30, 2014 On 30. 3. 2014. at 15:05, Peacemaker рече @@Срђан(Православац), У пракси су та правила и промењена, јер већина свештеника толерише "секс пре брака" и дозвољава младима да буду део Цркве нормално као и сви остали - уз пост, исповест итд. Према томе, de facto стање на терену показује шта је исправно, само то треба "канонизовати" ако смо баш књишки мољци. Па Црква се кроз историју прилагођавала духовном стању народа,сад да ли или не је тако требало,може се дискутовати или не мора. Мислим ок две вољене особе имају однос пре црквеног брака после стану пред олтар,а да ли је у црквеном учењу толерисано свеопште размењивање партнера,на такву врсту слободе мислим. Ја ћу по Апостолима и Оцима,други су слободни у стварању својих жеља до миле воље. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 30, 2014 Пријави Подели Написано Март 30, 2014 То сам рекао уопштено, не за њега конкретно. Вероватно је и он те ставове покупио из монашке литературе, а баш би волео да видим како се односи према том питању у парохији. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 30, 2014 Пријави Подели Написано Март 30, 2014 Није то само "духовно стање народа" већ се драстично променио начин живота, услови под којима људи одрастају, живе итд. Та су правила донесена када су се људи женили и удавали у 16-17 година, па су имала смисла. Да си њима тада додао још 10 година "уздржавања" ситуација би била иста као и данас. Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 30, 2014 Пријави Подели Написано Март 30, 2014 On 30. 3. 2014. at 15:25, Peacemaker рече Није то само "духовно стање народа" већ се драстично променио начин живота, услови под којима људи одрастају, живе итд. Та су правила донесена када су се људи женили и удавали у 16-17 година, па су имала смисла. Да си њима тада додао још 10 година "уздржавања" ситуација би била иста као и данас. А па разумем ја старије који имају телесне потребе усред сагоревања. Зато је Апостол Павле и писао:Ако ли се не уздрже,нека се жене и удају,јер је боље женити се него ли упаљивати се Некад је био смисао живота створити породицу,данас младима којешта удаја,женидба,млад/а сам,цео живот је предамном хоћу да уживам да будем слободан/на,то доживљавају као ропство.Тако се после долази до абортуса-чедоморства,развода,брак им није света заједница.Кад би сви читали 1.Коринћанима главу 7 и поштовали то и свет би био боље место. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Март 30, 2014 Пријави Подели Написано Март 30, 2014 On 30. 3. 2014. at 13:11, Срђан(Православац) рече ,не знам шта ти је била поента питања. Poenta svakog pitanja je da se dobije odgovor. Brak,apostole nije učinio manje svetim ... i to ne znači da svako ko voli Boga,kao Perar npr.,mora i može da egzistira samo u nekom manastiru,gde mu uopšte nije mesto...samo zato što nije za brak... Ja mislim,na osnovu mojih ličnih shvatanja,da se prave previše oštre granice dozvole i zabrane.... Takodje smatram da neke stvari nisu prirodne.... ...ali pošto je naša vera nadprirodna,a mi smo prirodna bića... svaka priča bi se na kraju svela na podvig. Da li je on nužan ? Mislim :.mislise. podvig ?I ako jeste,zašto jeste,a ako nije-zašto nije ? Pitanje je malo konfuzno....jer ni meni nije jasno...o čemu se ovde tačno radi. P.s. Bez citiranja molim. Драшко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 30, 2014 Пријави Подели Написано Март 30, 2014 Овде није питање брака,брак јесте света заједница и не може учинити човека мање светим. Поента је о људској телесној слободи.Данашња сексуална либеризација,прокламован принцип“слободне љубави“ који промовише слободу полних веза изван контекста вере,неограниченост броја сексуалних партнера,друштвена болест,деградирање материнства,исмејавање нераскидивости брачног савеза. Кроз тзв. Нека „репродуктивна права“ жене уништили смисао породице,па се легализују абортуси. Сад некоме је бити моралан оштра граница јер му није по вољи телесној.Човек је сам господар свога тела,слобона воља му је на располагању.Дух покреће душу,душа покреће тело,какав дух у човеку такав човек.Постоје три врсте духа:Божији,световни и демонски. Ради духовних вредности подвижништво јесте важно,оно представља филозофију која налаже добровољно и свесно уздржавање од страсних и телесних прохтева.Ради духовног прочишћавања.Наравно не може се аскеза(подвиг) ограничити на тотални морални подвиг,већ је суштина одрицање пролазног света и његовог уживања ради задобијања унутрашњег мира Царства Божијег.Аскетизам је духовна борба да се поново достигне живот какав је био пре пада у грех.Апостоли поучени Духом Светим су сматрали да вежбање духовног живота ослобађа дух за чињење врлина на пример 1.Тимотеју 4:8 Јер телесно вежбање мало чему користи, а оданост Богу корисна је у сваком погледу, јер обећава живот — садашњи и будући. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 30, 2014 Пријави Подели Написано Март 30, 2014 oženi se pa radi šta oćeš Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маринковић Написано Март 30, 2014 Пријави Подели Написано Март 30, 2014 On 30. 3. 2014. at 15:23, Peacemaker рече То сам рекао уопштено, не за њега конкретно. Вероватно је и он те ставове покупио из монашке литературе, а баш би волео да видим како се односи према том питању у парохији. Иди па га питај. Битно је да си ти покупио толику мудрост па је нештедимице просипаш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Март 30, 2014 Пријави Подели Написано Март 30, 2014 On 30. 3. 2014. at 15:08, Маринковић рече дакле ожењен је и има осморо деце Ahahaha, ovo je izgleda bio jedini način da skloni ženu od sebe Срђан Шијакињић and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Март 30, 2014 Пријави Подели Написано Март 30, 2014 Neka nam je Bog u pomoći. ..jer izgleda kao da nam niko drugi pomoći ne može. "Svet je ovaj tiran tiraninu..." Ima ljudi koji sve znaju,sve što je moglo da se pročita-pročitali su...a opet se nisu pomakli ni za mikrometar ... .kov. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Март 30, 2014 Пријави Подели Написано Март 30, 2014 Мислим да је корисније и Богу угодније бавити се Молитвом него писањем и тумачењем разних правила. Молитва у смирењу сама научи човека, а моралисање може бити знак гордости и уздизање себе изнад другог. Драшко, Arsenija and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 31, 2014 Пријави Подели Написано Март 31, 2014 On 30. 3. 2014. at 4:16, Trifke рече Ovo je prilicno nepristojno pitanje! A kakve veze ima i ako jeste i ako nije? Greh je greh bez obira cinio ga ja ili ne. Uzput ako sex pre braka nije greh onda ni incest nije greh, jer ljudi se "vole". ima veze, ako nekome nešto govoriš da treba ili ga tako učiš, prvo to potvrdi svojim delima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 31, 2014 Пријави Подели Написано Март 31, 2014 On 30. 3. 2014. at 4:16, Trifke рече Uzput ako sex pre braka nije greh onda ni incest nije greh, jer ljudi se "vole". E sad si me razočar'o! Pa kakav si ti borac protiv bluda kad nisi pomenuo zoofiliju i nekrofiliju? RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 31, 2014 Пријави Подели Написано Март 31, 2014 On 30. 3. 2014. at 17:26, Срђан(Православац) рече Поента је о људској телесној слободи.Данашња сексуална либеризација dve babe kritikuju omladinu kakjo je raspuštena a kaže im treća, ajde ćutite, kad smo mi bile mlade nije se znalo ko je čiji otac.Nemoj misliti da je nešto u današnje vreme... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука