Jump to content

Отац Јосија Тренхам – Телесни (сексуални) односи

Оцени ову тему

Препоручена порука

Čitao sam ga, zato i pišem na ovakvim temama... ja sam samo hteo da kažem da je Bog prvim ljudim zapovedio da se radjaju i množe  a ako ti tvrdiš da to ne bi bilo polnim odnosom već na neki duhovan način ok, imaš pravo da to misliš

За мене је то већ превише дубоко да размишљам,не бих знао на који начин,али ми ето ово објашњење делује као нешто што је врло могуће,Бог зна.

Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо.

Подели на овим сајтовима

Па увек се долази до теорије завере,ако почнемо да тражимо по пирамидалној структури масонерије до врха ћемо доћи до самог анђела пакла.Који од почетка мрзи човека,и који жели да га обори.Сексуална слобода је управо највећи грех због кога људи страдају.

брате, имењаче, да не ширимо даље, само узми у обзир да можда и не постоји ниједна једина завера, да не постоји масонски план у свим сферама живота и да је свет врло једноставно место у коме се борба између Љубави и греха, слободе и ропства води само у свакоме од нас, а не преко разних тајних друштава, Холивуда и слично... Можда је грех блуда, суштински исти као и сваки други - човек који нађе смисао само у њему и буде заробљен од њега, пропада, исто као и ако нађе сав смисао у пићу, пушењу, фудбалу, слагању лего коцкица, читању Хемингвеја... :)

А опет можда си и ти управу, видећемо на крају, да смо живи и здрави у сваком случају. :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

брате, имењаче, да не ширимо даље, само узми у обзир да можда и не постоји ниједна једина завера, да не постоји масонски план у свим сферама живота и да је свет врло једноставно место у коме се борба између Љубави и греха, слободе и ропства води само у свакоме од нас, а не преко разних тајних друштава, Холивуда и слично... Можда је грех блуда, суштински исти као и сваки други - човек који нађе смисао само у њему и буде заробљен од њега, пропада, исто као и ако нађе сав смисао у пићу, пушењу, фудбалу, слагању лего коцкица, читању Хемингвеја... :)

А опет можда си и ти управу, видећемо на крају, да смо живи и здрави у сваком случају. :)

Наравно нека смо живи и здрави Име.А пре свега да се чувамо греха,и да следимо Христа.

Оне друге ствари нам и не иду у прилог користи,зато се и не замлаћујем са тиме превише.

Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо.

Подели на овим сајтовима

I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svih zveri što se miče po zemlji. (ovo je pre pada)

Kakvo apsurdno poredjenje

Nemam nameru da dalje analiziram - klasika, monah brani svoj doživljaj vere i želi da ostale pretvori u sebi slične. 

Тему коју сам постовала,лично се мени допала и мислим да је душекорисна,а колико се сећам ово је православни форум и може нам бити само на корист.

Елем сад да кренем са причу: 

Нама наша вера ништа не забрањује... "све нам је дозвољено, али нам није све на корист" каже апостол Павле.

Црква нас учи да је секс пре брака грех блуда и да требамо се чувати. Но не само физички, но и душевно, јер сама по себи физичко тј. телесно чување од греха не значи ништа и може чак да доведе и до неких психичких компликација ако у томе нису укључени душа, срце и ум. Но као што знамо сви, због времена у ком живимо, разврата и тешког неморала на све стране, моноги од нас често падају и заиста су ретки они који чувају девственост до брака. Многи од нас секс пре брака сматрају за нешто сасвим нормално и природно, те би многи пристали на било шта само да се не одрекну секса пре брака. То је показатељ колико смо дубоко упали у тај грех, ЈЕР СМО СВЕ СПРЕМНИ УЧИНИТИ ДА БИ СЕ ОПРАВДАЛИ А СКОРО НИШТА ДА БИ СЕ САЧУВАЛИ ОД ГРЕХА БЛУДА. Но Бог није неки тиранин који само чучи иза ћошка и чека кад ће неког ухватити у безакоњима па да га казни... наш Бог је милостив и стрпљиво чека наш преображај, те свако ко се искрено покаје и исповеди свој грех, биће ослобођен тог греха.

Скоро сам на једну од тема исто била написала да сам слушала  једно предавање владике Порфирија где је рекао да чак и они који су имали телесне односе пре брака, ако у тај брак ступају из чисте љубави, они ступају девствени у брак јер су се тим чином и том љубављу одрекли ранијег нечистог начина живота. Дакле, враћам се на почетак... све нам је дозвољено, али нам није све на корист. Наше је да се боримо и трудимо колико можемо, а какви ћемо стати пред Богом то само Он зна.

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

@,

Vi sojim delima u životu stojite iza svojih tvrdnji, bili ste devstveni pre udaje ? 

Ovo je prilicno nepristojno pitanje! A kakve veze ima i ako jeste i ako nije? Greh je greh bez obira cinio ga ja ili ne. Uzput ako sex pre braka nije greh onda ni incest nije greh, jer ljudi se "vole". 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

@,

Vi sojim delima u životu stojite iza svojih tvrdnji, bili ste devstveni pre udaje ? 

Овде се не ради о мени и мом личном животу,већ сам изнела шта је Отац Јосија написао и то што је написано може нам само на користи бити и не односи се само на мене ко сам ја нико прах и пепео,него на све нас који се називамо Хришћани али нажалост тако не живимо, Господ све то зна и од нас само тражи труд!

Ево једна анегдота,можда је нећу баш подробно испричати али схватићете:

Био неки номад,чувао овце близу једне испоснице где је био неки свети старац.Приђе човек старцу и пита га:

-Како ја могу и шта треба да урадим да будем крштен у веру православну?!

-Остави остале жене које имаш,пусти их,само задржи ону прву коју си оженио!-одговори старац.

-Како старче,где пише у Светом Писму да човек не може имати више жена,ајде реци ми и ја ћу одмах све урадити како ви кажете!?

-Старац одговори:па пише ти синко не можеш служити Два Господара,Или служи БОГУ или мамону!

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Текст је тешко смарање. Монаси заиста не би требало да пишу о сексуалности, то је као да вегетаријанац пише рецепте за пљескавице и кобасице - зна се да је у старту пристрасан.

Нит је секс "само за рађање деце", нит су се Адам и Ева размножавали простом деобом...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Мислим се колико су само површни људи изокренули хришћанство...

За све то постоји један природан ток ствари где је све складно и добро. Хришћанство, а и свако нормалан, је против изопачености, патологије, када људи оболе и то што је Бог створио и "добро беше веома" почну да употребљавају противно природи. И то је за осуду, тј. за исправљање.

Као и увек, површни би све хтели да сведу на формалности. Па онда имамо "предбрачни" и "послебрачни" као да је то у целој причи најбитније. Уместо да се инсистира на здравом односу, само се додају "правила". Кокретно, у данашње време би правила требало прилагодити јер је живот тако уређен да се многи не осамостале потпуно до друге половине двадесетих година. Захтевати од особе у свету (дакле која није монах и не живи у манастиру) да се суздржава до 25. или 26. је опет патологија. Некада су људи ступали у брак као тинејџери, па су та правила и имала неког смисла, данас су потпуно промашена.

Требало би их прилагодити тако да људи могу нормално да живе, јер правила су ту да служе људима, а не да људи служе њима.

Није човек створен ради суботе, него субота ради човека.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ne mogu da se setim,koji je ono apostol bio oženjen kime i koliko je dece imao ? :.mislise.

Апостол Петар је био ожењен пре апостолства док се звао Симон.Имао је сина и кћер.Био је сиромашни рибар који је хранио жену,децу,ташту и старог оца трудом руку својих.

Држао је заповести Господње и напустио породицу када је кренуо за Христом.

Није се курвао и био прељубник,не знам шта ти је била поента питања.

Подели на овим сајтовима

Требало би их прилагодити тако да људи могу нормално да живе, јер правила су ту да служе људима, а не да људи служе њима.

Свети Исак Сирин

Ако хоћеш да стекнеш врлину милостиње, научи прво да презиреш ствари овога света, да оне не би привукле твој ум.

Страсти муче тело и не дозвољавају души да угледа Бога. Ко сеје по корову, неће моћи да жање. Тако и онај ко се труди у врлинама, без да одсече страсти, чини то исто.

Св.Јустин Ћелијски

Тело човечије је храм опогањен грехом.То је најтужнија рушевина у овом свету.

Колико ја схватам ти си модерниста,сматраш да људи треба да се прилагоде световном начину размишљања а не духовном како нам је у Писму.

Ја лично не видим такву данашњу слободу као Пут,Истина и Живот. (Јован 14:6) где се ко зечеви сви међусобно.

Ако поштујем Речи Писма,онда служим Богу.

Благо онима што иду путем који је овде показан, јер је њихово Царство небеско! Нико неће ући у небеску ложницу увенчан славом, ако се не одрекне првим, и другим, и трећим одрицањем. Мислим на одрицање, прво, од свих ствари, људи, родитеља; друго, од своје воље; и треће, од уображености која прати послушност. Изиђите од њих и одвојте се, и нечистоте света не дотичите се, говори Господ (Ис.52,11).

Бежите од курварства јер сваки грех који човек чини осим тела је,а који се курва он греши свом телу.Или не знате да су телеса ваша црква Светог Духа који живи у вама,ког имате од Бога,и нисте своји?Јер сте купљени скупо.Прославите дакле Бога у телесима својим и у душама својим,што је Божије. (1.Кор.6.18-20)

Ако не поштујем онда служим кнезу овога света.Што рече Данче

"Нико не може два господара служити:јер или ће једнога мрзети, а другога љубити; или ће се једнога држати, а другога презирати. Не можете служити Богу и мамону" (Мт. 6, 24)

Што се тиче стиха није човек створен суботе ради него субота ради човека,не може се никако уклопити у смисао овога. Субота је била припрема за потпуност Новог завета, новог Божијег стварања - Христовог Рођења и Васкрсења.Значи субота је створена ради новог човека,васкрслог.Да сви који се крстимо у Христа се обучемо.

Подели на овим сајтовима

gadjanje citatima nam svima ide od ruke ali ovde je najveći problem što se ljudi koji pričaju o seksu pre braka  i kritikuju ga uspokojavaju nekim pravilima jer, po njima, tu je sve kristalno jasno - nemaš seks pre braka - nemaš greha imaš seks - grešan si i računica je jasna... znam mnoge ljude koji su imajući seks pre braka ušli u blagosloven brak i govoriti o tome kao o grehu je nepoznavanje ljubavi - da se razumemo, ljubav prema Bogu i prema momku, devojci, supruzi su neuporedive ali u stanju u kojem smo sada Bog je blagoizvoleo da blagoslovi brak...

lično sam zahvalan Bogu što me oslobodio mučenja na ovu temu jer ovo ume da predje u zabrinjavajuće stanje, posebno ako niste u braku a seks u braku je tek posebna priča kod pojedinih pravoslavaca...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ne mogu da se setim,koji je ono apostol bio oženjen kime i koliko je dece imao ? :.mislise.

Већина апостола су били ожењени људи, апостол Павле каже "Зар немамо право сестру жену са собом водити, као и остали апостоли, и браћа Господња и Кифа?"

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@@Срђан(Православац),

У пракси су та правила и промењена, јер већина свештеника толерише "секс пре брака" и дозвољава младима да буду део Цркве нормално као и сви остали - уз пост, исповест итд. Према томе, de facto стање на терену показује шта је исправно, само то треба "канонизовати" ако смо баш књишки мољци.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...