Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Nja, u životu bude onako kako bude... Moji su bili zajedno 30 godina, a onda su se razveli. Da li je trebalo ranije, ili nije trebalo, to samo Bog zna...

Ali oboje tvrde da kad bi ponovo trebalo da prožive život da bi ga opet isto tako proživeli. Dobro, možda bi bili mudriji, i bolji jedno prema drugome, ali šta sad; poenta je da se ne kaju zbog svog braka. U životu stvari imaju svoj smisao, samo što ga mi ne vidimo uvek...

• Волим 1

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

On 31. 10. 2012. at 21:24, Miriam R. рече
Što to znači loš brak? Ili još bolje dobar razvod?

Па, ако већ у заједници не виде да помажу један другоме у узрастању (сазревању), него мисле да сметају, онда је боље да се раздвоје. Тако, оставши на пустом пољу сопства, а и у катарзичном болу, лакше дођу до тих неопходних сазнања.

Подели на овим сајтовима

Kao kršćanin ne mogu podržavati razvod braka, osim u spomenutim iznimnim situacijama.To je sakrament a nije lakrdija. Tko nije siguran ne treba da ulazi u tako nešto.

ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS

w, eh
rah betkoun el waheed

Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....

Подели на овим сајтовима

Ako moze monah o braku, onda, pretpostavljam, mogu i ja. Ne znam koliko cu da zivim kao sto ne znam ni da li cu susresti osobu sa kojom cu provesti ostatak zivota. Ne znam na pocetku zivota sta ce biti na kraju. Ipak, moram da preuzmem odgovornost za svoje postupke. Ako mogu da nadjem dovoljno dobre razloge za brak, onda mogu da nadjem i razloge protiv. Sasvim zrelo mogu da se odlucim za brak, ali mogu zrelo kasnije da kazem da su moje odluke bile uslovljene okolnostima na koje nisam imao uticaja. Ne mogu da sacekam do kraja vremena da vidim kakav je neko pod svim mogucim okolnostima. Moguce je da u trenutku stupanja u brak sve cinjenice potvrdjuju da je to ispravna odluka, kao sto je moguce da neke nove cinjenice kasnije opravdavaju razvod. Nemam apsolutno nikakve sigurnosti u ono sto ce se dogoditi sutra. Stvari moraju da se dese, i kad se dogode onda bi trebalo da svako preuzme svoju odgovornost. Sve ovo ne znaci da nema brljivih, brzopletih, neodgovornih i nezrelih odluka.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

On 1. 11. 2012. at 2:03, drvce рече

Ako moze monah o braku, onda, pretpostavljam, mogu i ja. Ne znam koliko cu da zivim kao sto ne znam ni da li cu susresti osobu sa kojom cu provesti ostatak zivota. Ne znam na pocetku zivota sta ce biti na kraju. Ipak, moram da preuzmem odgovornost za svoje postupke. Ako mogu da nadjem dovoljno dobre razloge za brak, onda mogu da nadjem i razloge protiv. Sasvim zrelo mogu da se odlucim za brak, ali mogu zrelo kasnije da kazem da su moje odluke bile uslovljene okolnostima na koje nisam imao uticaja. Ne mogu da sacekam do kraja vremena da vidim kakav je neko pod svim mogucim okolnostima. Moguce je da u trenutku stupanja u brak sve cinjenice potvrdjuju da je to ispravna odluka, kao sto je moguce da neke nove cinjenice kasnije opravdavaju razvod. Nemam apsolutno nikakve sigurnosti u ono sto ce se dogoditi sutra. Stvari moraju da se dese, i kad se dogode onda bi trebalo da svako preuzme svoju odgovornost. Sve ovo ne znaci da nema brljivih, brzopletih, neodgovornih i nezrelih odluka.

Potpisujem! :)

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

On 1. 11. 2012. at 2:03, drvce рече

Oni koji se vjenčaju znaju što potpisuju, odnosno trebali bi znati. Nitko nikoga ne tjera na vjenčanje u Crkvi. Ako su prisiljenji to se objasni i dobiju razriješenje braka. S druge strane, Bog nije zapovijedio da se ljudi moraju pod svaku cijeni trpjeti u braku, pa nije ni grijeh živjeti odvojeno. Ali Bog je jasno ukazao na nerazdvojnost braka, bez obzira da li supruznici zive odvojeno ili zajedno, osim u iznimnim situacijama . Ako čovjek svoj brak prepusti Bogu, ako i sve ostalo u životu, Bog se ne predomišlja, pa da se mi sami predomislimo 100 puta.. Zato je rastava u Božjim očima nemoguća, ukoliko ne postoje neizbježni razlozi. Brak nije stvar trenutne odluke ni trenutka ni osjećaja ni ne znam što, več da se svoj zivot da supruzniku u potpunosti pred Bogom.

Idi na vrh point.gifpoint.gifpoint.gif

w, eh
rah betkoun el waheed

Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....

Подели на овим сајтовима

@, desava se da ubije muz zenu. Ne znam da li je bolje ispostovati Svetu tajnu braka i svesno ostati sa budalom dok ne pocini svirepost ili otici pre nego sto dodje do tragedije. Ako bismo bili dosledni, onda bismo morali da prepustimo i u tom slucaju svoj zivot Bozjem promislu, jer nema mrtvih pred Bogom, a pokazacemo Mu kolika je nasa vera. Ako je situacija kao sto kazes, onda je nezrelo pristajati na brak koji je neraskidiv, osim sa apsolutnom verom. Znaci ni pod kakvim uslovima, pa ni ovim, nema razvoda sa ovako postavljenim stvarima, gde mi Bog mase nekakvim ugovorom koji sam potpisao. Nisam rad da se toliko prepustim jer nemam vere u takvo ustrojstvo sveta. Posto nisam u mogucnosti da to sagledam iz nebeske perspektive, gledam iz zemaljske. Ako je Bog mogao da uvazi zelju za brakom, onda valjda moze da uvazi i zrelu argumentaciju za raskidom. Pogotovo sto je brak tek kasnije proglasen za Svetu tajnu od strane ljudi u Crkvi, a ne od Boga.

Mislim da nije nikakav problem voleti svemoguce bozanstvo, ali iskreno i slobodno voleti devojku koja dobija bore i sede vlasi, koja se pretvara u babu i koja se smezurava i kopni, pa tu nikakvi ugovori i nagovaranja ne pomazu, nema tog djavola i boga kome necu pljunuti u lice ako proba da mi je uzme.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Nisam napisala da je pod svaku cijenu neraskidiv. Raskidiv je samo u situacijama u kojima Sveta Crkva dozvoljava.O tome pričam. Ne mogu se zvati niti smatrati kršćaninom ako ne prihvaćam što Crkva govori. Ili prihvaćam sve ili ništa, a ne samo ono što mi se sviđa.

Bog od nas traži jako puno, odnosno sve! Pa tako da mu damo i brak i život i sve ostalo.

w, eh
rah betkoun el waheed

Подели на овим сајтовима

• Гости

Uh... nešto baš razmišljam kako je danas dosta stvari drugačije (mslm ne smatram da stvari ne trebaju da se menjaju), ali sve je nekako... ljudi se uglavnom teško odlučuju na brak, ako to rade, obično to čine oko 30- te, o deci da ne govorim- jedno dete i to vrlo često prvorotka bude posle 30-e... Zavisi od dosta faktora, nije da generalizujem. A zatim one 'strašne' priče kako je neko iz braka 'brži otud no odvud'... Čini mi se ako se ovako nastavi da će pojmovi pradeda i čukunbaba izgubiti smisao... Jes' da zvučim kako pesimista (a nije baš da mi je to karakterna osobina), ali realnost zna biti surova. Da li je zaista toliko teško naći osobu za brak? Da li je alijencija dostigla kritični nivo? I kako uopšte znati da smo spremni za brak i ono što on nosi, a da ne odustanemo na prvoj ili drugoj malo većoj prepreci? Hmmm... ja oslonac nalazim u veri, ali šta je sa onima koji nisu verujući?

Подели на овим сајтовима

Brak proizilazi iz ljubavi i poštovanja dve srodne i slične osobe . Rezultat tog braka treba da budu deca koja vezuju u još jaču vezu . Ne ulazak u brak je sebičnost i samoživost svake osobe koja nije u braku .

Nebi da solim pamet sviam ali ako se neko niej vezao do 30 godine , neka dobro razmisli da li i da ulazi u vezu . Čovek sa 30 nije spreman da menja svoje navike a ako uđeš u brak sa idejom da ćeš ostati isti i menjati samo onog drugog a ne i sebe .

E to je ona sebičnost koju spominjem gore , e to dovodi do razvoda .

Ko me svati svatiće , ko nije nikada i neće .

Подели на овим сајтовима

• Гости
  On 1. 11. 2012. at 19:36, ratko рече

Brak proizilazi iz ljubavi i poštovanja dve srodne i slične osobe . Rezultat tog braka treba da budu deca koja vezuju u još jaču vezu . Ne ulazak u brak je sebičnost i samoživost svake osobe koja nije u braku .

Nebi da solim pamet sviam ali ako se neko niej vezao do 30 godine , neka dobro razmisli da li i da ulazi u vezu . Čovek sa 30 nije spreman da menja svoje navike a ako uđeš u brak sa idejom da ćeš ostati isti i menjati samo onog drugog a ne i sebe .

E to je ona sebičnost koju spominjem gore , e to dovodi do razvoda .

Ko me svati svatiće , ko nije nikada i neće .

Ne bih se baš složila sa tobom. Shvatam šta hoćeš da kažeš, ali veruj da sa mnogo manje nismo spremni da menjamo svoje navike. Slažem se da je ljubav ključan 'momenat' jer ako se ima ljubavi onda se ima i poštovanje i tolerancija i razumevanje. Samo pitanje je koliko onda to imamo ili pak nemamo ljubavi...

Подели на овим сајтовима

On 1. 11. 2012. at 19:36, ratko рече
Čovek sa 30 nije spreman da menja svoje navike a ako uđeš u brak sa idejom da ćeš ostati isti i menjati samo onog drugog a ne i sebe .

Pa upravo je u ovome poenta !

U današnje vrijeme u brak se ulazi formiran, spreman, sa jasnim stavovima, mišljenjem i sa izgrađenom finansijskom situacijom

Nešto kao u supermarketu, pođeš i izabereš za sebe nekoga

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Prećerao je ratko naravno,

ali je primjedba na mjestu:

ljudi valjda gledajući gomile propalih veza se odlučuju na sređivanje svojeg života pa tek onda ulazak u vezu,

ili

čekaju da zrelo odluče o tome, što opet predstavlja drugu krajnost poput nesigurnosti i straha, koji ne mogu biti odlika zrelosti

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...