Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

Баш сам се растужила читајући твоје речи упућене Искушенику .. ако сам добро схватила, нисте венчани јер не зависи само од тебе и то те боли и то не може да разуме неко ко није у томе, а зна за закон (као и ти што знаш).

Знам и ја како је, јако тешко.

Да... тако је....али ја ЗНАМ  да за Бога живимо, и ЗНАМ, да ће Он већ наћи начин како да све то буде баш онако како Је он Замислио!!!

Знам, и Радујем се због тога.....јер Њему Хвала, ми смо Једно...

170fs799081

0202_238

0442_feel

Амин, Боже дај  0442_feel
Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

[

Ништа ја Тебе брате И.Стојковић не разумем зашто ово мени говориш и у ком контексту.

Види,

Или не читаш пажљиво, оно што цитираш, и ја најгрешнији међу вама Ти то опраштам....

Или не читаш пажљиво, оно што други пишу, у овом случају мја маленкост, која Ти опет, као најгрешнија међу вама опрашта...

А као водиља, прочитај првих пар реченица које си цитирао...

170fs799081

1405_love

0202_238

Могуће да не читам пажљиво, опрости, али имам и понекад проблема са читањем Твојих постова јер су превише "украшени" и поетски, па мени мало то бива проблем да укапирам поенту 0442_feel :smiley:.

Сад разумем шта си хтео рећи.

Али опет не знам што мени све то говориш, ја сам само копирао текст вл. Артемија (који је сагласан са предањем Цркве) и поставио га.

Твоја ситуација је нешто сасвим друго, изузетак.

0442_feel

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

"Машо", сејо у Христу,

Вероватно мислиш да ми је то име за форум, али то ми је крштено име.  170fs799081

Хвала на добрим жељама.

Ja mislio da Ti je pravo ime Marija ili tako nesto

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Могуће да не читам пажљиво, опрости, али имам и понекад проблема са читањем Твојих постова јер су превише "украшени" и поетски, па мени мало то бива проблем да укапирам поенту stadaradim :smiley:.

Сад разумем шта си хтео рећи.

Али опет не знам што мени све то говориш, ја сам само копирао текст вл. Артемија (који је сагласан са предањем Цркве) и поставио га.

Твоја ситуација је нешто сасвим друго, изузетак.

:drugarstvo:

Брате мој, опрости ми, јер не желим ништа друго осим да Бога у теби волим, а никако да Га гневим.

Нисам само ја у питању, већ велики број бракова, којима је Бог даривао Љубав и децу, Своју, а нама на васпитање и усмерење, све док Га сами у себи не пронађу. Нисмо знали, па зато да нам нико осим Њега не суди. Има православних са римокатолицима, нису знали, да им не судимо....

Нека је то и преосвећени владика г.Артемије, али нека ни он не суди....да се судило не би ником....Јер Он Неће да Суди....Он нас Хоће уз  себе, сада и заувек....

Много, много, много смо грешнији, но што сами помишљамо....

Он у срцу, јер нас је Он и Створио,увек, свуда, и све је лакше, јасније, бистрије...

1405_love

0442_feel

и да...

драго ми је да мислиш да своје одговоре украшавам и да сличе поетици....

Јер, ако не растужујем, не гневим, или било како од Бога одвајам људе својим одговорима, онда ми је то искрено драго...то значи да сам Му се препустио, и да више не пишем ја.....

1405_love

0442_feel

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

"Машо", сејо у Христу,

Својим молитвама приложићу своју жељу Богу јединоме, да увек Буде уз вас....

Не желим вам срећу , јер ЗНАМ да Ће Он Бити уз вас. тако да је моја жеља записана, али не пресудна....КАКО ЈЕ БОГ ВЕЛИКИ.......

ПИТАЊЕ 10

"Познато је да је владика Артемије......

Никад није касно док смо у овоме телу и у овоме свету. Не закаснимо.

Мир ти и благослов од Господа.

Извор: АРТЕМИЈЕ, рашко-призренски и косовско-метохијски спископ, Практична веронаука/ [епископ рашко-призренски Артемије]. - [4. изд.] - Бањска : Манастир Бањска, 2007, стр. 67-73.

Брате мој у Христу, "Искушениче",

последња реченица преосвећеног владике г.Артемија, требала би бити прва.....

овако, саблазан из текста зрачи....немојте ово немојте оно, срам вас било, (отприлике), јер не чинисте ово и оно.....

Замисли мене, 184/124, 47 година, који Богу хвала има троје деце, предиван брак препун разумевања, који не избива из цркве, јер увек мислим да је мало тога што чиним, у односу на то што ми Бог Дарива...дакле замисли мене и још безброј , Богу хвала, сличних мени, који Бога за Центар живљења имају јер Бога у себи осетише....

Видиш ли нас, брате мој малени и неожењени?

Ми плачемо, желимо, али љубављу Његовом, да своје бракове пред Њим крунишемо....

Не желимо да оставимо своју децу, јер нам их је Он Дао!

Не желимо да оставимо своје супружнике, јер нам их је исто Он Дао!

....

Брате мој, за све је потребно време, јер и векна најбоље умешеног и испеченог хлеба, од најбољег семена од Бога дариваног, удавиће дете, кога је Христос Позвао себи....зато "децу" не саблажњавамо...Свето Јеванђеље, Свето Јеванђеље, Свето Јеванђеље и Свето Јеванђеље....

Знам да пишеш и наводиш из љубави, али и љубав није увек Љубав....

crvenilo

8084.gif

8084.gif

Evo,isto ovako se i ja osecam.

Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga.

Подели на овим сајтовима

Ако неко не жели да се венча у својој цркви, него на пример у неком манастиру, која је процедура?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Ако неко не жели да се венча у својој цркви, него на пример у неком манастиру, која је процедура?

Вероватно пита свог парохијског свештеника за благослов да се венча на другом месту, па ако добије ...
Подели на овим сајтовима

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=K71Q2YS-cXI

Не знам да ли је ово истина, како то уопште и знати, да људи који нису венчани а живе заједно у ванбрачној заједници (кад је благослов Цркве у питању), имају невоље јер нису венчани. А не би их имали да су венчани. По тој логици, венчани не би требало да имају икакве невоље?

Да банализујем, ђаво их мучи кад нису венчани а заштићени су 100% и никакве патње и проблеме неће имати ако се венчају?

А чему венац на венчању и чињеница да је брак крст?

Брак је процес, није свршен чин и до краја има мики да бдиш над собом.

Подели на овим сајтовима

Не знам да ли је ово истина, како то уопште и знати, да људи који нису венчани а живе заједно у ванбрачној заједници (кад је благослов Цркве у питању), имају невоље јер нису венчани. А не би их имали да су венчани. По тој логици, венчани не би требало да имају икакве невоље?

Да банализујем, ђаво их мучи кад нису венчани а заштићени су 100% и никакве патње и проблеме неће имати ако се венчају?

А чему венац на венчању и чињеница да је брак крст?

Брак је процес, није свршен чин и до краја има мики да бдиш над собом.

Нико није рекао да неће имати невоље,али они што нису у Цркви не треба да се чуде што им ништа не иде у животу.Погрешно тумачиш  :bla:

Мислим да је о.Јоил хтео да каже да је то противно Божијим законима и да ће то теже опстати неко брак који је склопљен у Цркви.

"Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан"

Подели на овим сајтовима

Хтео бих да се изјасним колико ми то мој ниво знања и Господ дозвољавају што се тиче Владике Артемија и његове изјаве о браку.Ја се лично слажем да се треба венчавати у Цркви,да је то пут ка спасењу,али то је мој лични став о томе.С' друге стране,треба истаћи ово:ако један од партнера неће или није у могућности да се венча у Цркви,не треба силити и ограничавати.Прва ствар Христос је рекао Апостолима:''Пођите за мном'',а не ''Морате да пођете за мном'',дакле свар је избора.Као будући припадник свештеног клира,кроз сво ово учење,схватио сам да мој задатак,а то би требао да буде задатак свих нас,није да убедим неког у нешто,тј у Истину,него да је на што је могуће бољи начин интерпретирам и изнесем верујућима и неверујућима,на начин који ће они да прихвате.Ако не желе,не могу их вући за уво,треба ово,треба оно.Самим тим се показује воља Господња и Његова љубав коју нам даје да апсолутно слободно бирамо,шта ћемо и како ћемо са собом.Иначе,не мора да значи да свима креће како не треба,чин венчања,ако се не варам је успостављен тек после раскола,како су до тада живели како треба?Није постојао посебан чин венчања,већ само благослов и Евхаристија.Дакле,по мом личном мишљењу у праву си,али грешиш. :bla: Мала шала.Јесте тако све што се каже,али ипак је некад могло и без тога.Зато Црква напредује.Мир с вама.

Студент ПБФ

Подели на овим сајтовима

Нико није рекао да неће имати невоље,али они што нису у Цркви не треба да се чуде што им ништа не иде у животу.Погрешно тумачиш  namrsten

Ако је твоје тумачење да је свет подељен на верујуће и неверујуће и да сходно томе, Бог једне награђује а друге кажњава, онда стварно ноу комент. пс чини ми се да ти ниси ожењен ;)

Мислим да је о.Јоил хтео да каже да је то противно Божијим законима и да ће то теже опстати неко брак који је склопљен у Цркви.

Аха, значи Црквени брак опстаје само зато што је склопљен у Цркви, а неЦрквен само зато што није склопљен у Цркви?

:)

Подели на овим сајтовима

Аха, значи Црквени брак опстаје само зато што је склопљен у Цркви, а неЦрквен само зато што није склопљен у Цркви?

klapklap

Тих бре машо,тераш ме да ти цртам.Као што каже о.Јоил њихов брак је блудничење,а из тога се може извући "Чини добро, доброме се надај, чини лоше, још горем се надај".Не можеш машо да кажеш да је брак ван Цркве исто као и брак у Цркви.Ево погледај нпр.колико се бракова разводи у неправославним земљама,а колико у Православним?Па на заподу мислим да је реткост да се неко није разводио.Још када би погледали скандинавске земље,горе је већ распад,поготову Шведска.

И немој баш све да схваташ буквално.  klapklap

"Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...