Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

Smisao braka je darivanje jedno drugome i otvorenost novome životu.

Dakle, brak bez odnosa ukoliko nema zdrastvene prepreke nema smisla.

ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS

w, eh
rah betkoun el waheed

Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

On 5. 2. 2013. at 18:27, Miriam R. рече

Smisao braka je darivanje jedno drugome i otvorenost novome životu.

Dakle, brak bez odnosa ukoliko nema zdrastvene prepreke nema smisla.

koji će da žive kao brat i sestra - ne treba im brak

jedino ako su već u braku, pa tako odluče iz bilo kog razloga

Подели на овим сајтовима

@ A. Bogdanovic

Ti, brate, sve vise zvucis kao protestant - jedan covek je, nakon zivota ovde, prepoznat od Crkve kao sveti, a ti si se uhvatio za nesto iz njegove proslosti (ako uopste istinito) sto je ko zna jos kad pregazeno pokajanjem. Stvarno ne razumem takvo razmisljanje.

Jedno je imati uvek i prema svemu zdravo kriticki odnos, a drugo je biti drzak i bezobrazan...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 18. 1. 2013. at 20:01, Душко Дугоушко рече

Немој ово да схватиш као личну увреду, већ само као критику начина на који расправљаш (демагошки), али сматрам да су твоји аргументи заслужили такав одговор... Тако је на свим темама када се расправљамо (расправа сама по себи је добра, форуми томе и служе, а не би било занимљиво када би сви мислили исто!), ја кренем рационалистички, а ти се позиваш на осећања и сл.

I zavrsis u gorkoj i osudi svega i svakoga...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Е, стварно није лепо и паметно да расправљамо о преумљењу, покајању некога јер то не пише на челу.Једино Творац зна кад му се дете покаје. Ако је неко бан зато што устаје против канонизованог свеца нека буде  велик бан.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Сутра поставите ово питање проти Милораду. У праву си има много начина.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

"Живети у браку као брат и сестра" је жестоки оксиморон од израза. Јер, брат и сестра не могу бити у браку. Ако су брат и сестра онда нису у браку. Ако је брак, онда нису брат и сестра. Монаштво монасима, брак брачницима. Тачка.

Подели на овим сајтовима

"Живети у браку као брат и сестра" = "бити као дрво гвозден". Оксиморон.

Подели на овим сајтовима

"Povod zа brаk nije uvek rаđаnje dece, pа ipаk, štа reče Gospod: Rаđаjte se i množite i nаpunite zemlju. Zа svedoke imаmo sve one koji su u brаku а koji su bezdetni. Stogа je čistotа prvа svrhа brаkа, nаročito dаnаs kаdа je svet ispunjen ljudimа ovаkvim kаkvi smo mi. U početku je rаđаnje dece bilo žаrkа željа ljudi, jer sаmo tаko je čovek zа sobom ostаvljаo svoj spomen. S obzirom nа to dа tаdа nije postojаlа nаdа u vаskrsenje, no je smrt odnosilа pobedu, а oni što su umirаli smаtrаli su dа zаuvek gube život, Gospod im je dаo utehu u deci kаo spomen rаnijeg pokolenjа i njihovu zаmenu... No, sаd kаd je vаskrsenje nа vrаtimа i kаdа ne govorimo o smrti, nego nаstojimo dа se u drugom životu nаstаnite bolje nego u sаdаšnjem, željа zа porodom je nepotrebnа. Ako želite decu, mnogo bolju ćete decu dobiti, mnogo plemenitije očinstvo i veću utehu u stаrosti rаđаnjem duhovne dece. Dаkle, ostаje sаmo jedаn rаzlog zа brаk - sprečаvаnje bludа".

- sv. Jovan Zlatousti

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Свети Јован је мислим претерао, брак је зарад чистоте и каналисања блуда а онда каже да се рађају духовна деца...

и ово је неки оксиморон :)

Подели на овим сајтовима

Џон и Ен одрастали су у истој улици у Бриџпорту, и он је њу сваког дана возио у школу својим дотрајалим аутомобилом. Временом је њихово пријатељство прерасло у брак који, упркос бројним препрекама, траје већ осам деценија!

88059043251136b353ebdb988497211_orig.jpg

Да су се питали њени родитељи, Ен и Џон Битар никада се не би венчали. Енини родитељи хтели су да је удају за другог мушкарца, али је она одлучно рекла не и побегла у Њујорк са својим садашњим супругом.

Од тада је прошло осамдесет година а њих двоје и даље су срећни и заљубљени. Њихов брак проглашен је ове године најдужим браком у САД, а младенци су 6. фебруара у православној цркви у Сан Бернардину у Калифорнији обновили своје завете, преноси АП.

Џон сада има сто једну годину док је Ен напунила деведесет седам. Имали су петоро деце од којих је двоје преминуло, четрнаесторо унучади и шеснаесторо праунучади!

Управо је бројна породица тајна њиховог успешног брака, признају времешни младенци. Предстојеће суботе сви они окупиће се у породичном дому њихове ћерке да прославе јубилеј и свечано приме награду за најдуговечнији амерички брак.

„Ми смо само задовољни нашим животом и не тражимо ништа ван наших могућности“, изјавио је стогодишњи Џон.

Из организације „Worldwide Marriage Encounter“ која бележи најдуже бракове широм света, кажу да је технички могуће да постоје бракови дужи од овога, али да је према постојећој папирологији брак Џона и Ен засигурно најдуговечнији.

Када су у новембру прошле године прославили осамдесет година брака, Ен је открила да свој буран, али срећан живот проживљава најлепше што може захваљујући породици.

„То је оно што чини наш живот лепим. Били смо срећни да поживимо довољно дуго да видимо све ово и заиста је једна од најлепших ствари на свету то када видите ваше праунуке како одрастају и постају људи“, изјавила је Ен.

Њен животни сапутник додаје: „То је оно што нас одржава у животу. Живимо за њих!“

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2013&mm=02&dd=07&nav_id=684571

Подели на овим сајтовима

ја мислим да је цака прво у томе да се они слажу(конкретно овај симпатични пар :) )

друго,верни су један другоме

све у свему,кад се погледа,они су по мени одраз оног завета: "У добру и злу,у здрављу и болести,док нас смрт не растави."

дивим им се :)

Подели на овим сајтовима

не знам јесам ли довољно рекла,али ипак малчице као да остаје недоречено...

ово је брак за пример по мени.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...