Ненад Р. Написано Октобар 30, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2013 Хвала Раде И ово што си написао горе потписујем. Вук Стефановић Карађић је преправио глагољицу и променио име у ћирилицу тако да можемо да кажемо да је наше писмо старо 1000 година . Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бели Раде Написано Октобар 31, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2013 На чему хвала, ја само изнех своје мишљенње? :.mislise. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Октобар 31, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2013 Ја сам отворио тему . Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 2, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2014 Мирослављево јеванђеље доступно јавности Најстарији и највреднији сачувани српски ћирилични рукопис, Мирослављево јеванђеље, биће изложен данас на првом спрату Народног музеја. На првом спрату Народног музеја данас ће бити изложено Мирослављево јеванђење, од 12 до 20 часова. Мирослављево јеванђеље излаже се као део пратећих програма изложбе "Завети и поруке. Стефан Немања - девет векова". Јеванђеље је настало осамдесетих година XII века по наруџбини хумског кнеза Мирослава, о чему говори запис на последњем листу књиге. Кнез Мирослав је био брат рашког великог жупана Стефана Немање, чијој је деветстотој годишњици рођења посвећена актуелна изложба. Поред оригиналног примерка овог четвртка биће изложено и прво фототипско издање Мирослављевог јеванђеља, које је приредио Љубомир Стојановић и које је 1897. године штампано у Бечу. Извор РТС http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/8/%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/1485461/%D0%9C%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D1%98%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%92%D0%B5%D1%99%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%83%D0%BF%D0%BD%D0%BE+%D1%98%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8.html ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Фебруар 10, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2014 Портал Новости од данас је доступан на ћирилици .http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:477604-Sajt-Novosti-i-na-cirilici Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:480677-Predrag-Piper-Cirilica-je-izraz-nacionalnog-samopostovanja Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Pitao sam dosta ljudi a i sam imao priliku da vidim kako ljudi pišu, jedno vreme me nešto..ne znam kao da me pekla savest zbog ćirilice i onda skontam da je stanje sledeće kada sam u pitanju ja i moja okolina, pisana slova svi pišemo ćirilicom, dok štampana slova samo latinicom, znači pisana slova na latinici nisam navikao da pišem i grozan rukopis, a štampana slova ćirilice su veoma komplikovana i desi se da u brzini napišem slučajno i neko latinično slovo, uopšteno štampana slova ćirilice su mi bzvz. i nepraktična, bašs am sa drugarima pričao o tome imaju isto mišljenje. NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Све је то ствар навике . Ја ни једно слово латинице нисам написао ручно од како сам завршио школу , а то је било пре доста година. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Dosta sa nacionalizmom i latinica je srpsko pismo. Ćirilica se zloupotrebljava u političke svrhe. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Хајде колега окрени се око себе и кажи нам које се писмо употребљава више у свакодневном животу и шта ту има лоше ако неко указује на то да нам је писмо угрожено ? Дали је по вама неко ко се залаже да се уз прихватање свих савремених тековина , очува и оно што је наше националиста ?! Прво колега ја вам препоручујем да прочитате шта је национализам , а шта шовинизам.Ја нисам ни једно ни друго јер ја сам пчелар који верује у Бога. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SlobodanB Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Веома занимљива тема за мене Пре пар година сам добио жељу да мало се позабавим нашим писмом и да прочитам што се може наћи о томе кроз историју. Мада овде се спомиње Вукова реформирана ћирилица а не старо србска, Е сада порекло ове наше модерне ћирилице је наравно старо србско писмо, а порекло тог нашег старог писма је већ полемика, многи би рекли како се и дан данас учи да је порекло византијско, мада ја би рекао другачије, старо србско писмо има много симбола истих тачније највише истих симбола са винчанским писмом то јест србицом, које наравно због светске историје и није сврстано као писмо него као да се неко играо па цртао глупости. сам поглед на србицу или винчанско писмо неће донети такав закључак о сличности зато сто су они имали и симболе за слогове које данас ми немамо па од туд и наизглед разлика, али ако се мало удубимо у то онда ћемо наћи веома много сличности. Да ли због недостатака артефакта који су писани србицом или из ко зна којих разлога свет србицу никад није признао, а да је признао онда би се поставило и питање нашег порекла, што би тезу о јужним словенима променуло па би можда и истина изашла на видело, али бојим се да се те истине и ми сами бојимо као и нама суседне земље, али свакако то је само моја лична теорија, јер ја тешко шта прихватим док не проверим, и не покушам логички да повежем ствари. Можда из тог разлога је моја вера и непоколебива јер сам убеђен у њу да је једина исправна и као једина вера у човечанству на супрот религијама. Да ли ми чинимо довољно да задржимо и очувамо наше писмо, мислим да не. Немам ја ништа против латинице, јер је и сам користим, поготово због енглеског језика. На пример на поднебљу северне Србије што би неки назвали војводине (којим се не слажем) у моје време почетка школовања ми смо прво учили латиницу која нам је била пласирана малте не као обавеза а у другом разреду смо учили тек ћирилицу. Током школовања па и после проблем писања ћирилицом се увек примећивао како да наставници и професори не воле када виде да дете пише ћирилицом тако и народ који је ван школе, радници банке или поште, итд. Једино један од наставника је покушао да одржи то терајући нас да ако не сваки месец школовања онда сваки други пишемо на ћирилици. Онда како Србија није држава Срба са осталим народима који живе у њој него је Србија држава свих народа који у њој живе, тако испада да у тој квази регији војводини постоји 27 службених језика како од места до места. па поред толико језика да ли има простора и на који начин ми можемо да сачувамо свој језик? Знајући да конкретно овде где сам ја ако и напишеш документ на ћирилици и као таквог га предаш у општину дочекаће те и осудити као националисту. Слажем се да се мора наћи неко решење да очувамо наше писмо као и наш језик. само што ја тренутно не видим које би то решење могло да обави. извињавам се на мало дужој поруци, као и о мом мишљењу о настанку Србског писма, ако то некога буде погодило. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LogosAgape Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Pa ljudi mnogi od nas nažalost kucaju na nečemu što zovu yu tastatura a yu nit je jezik niti postojeća zemlja. Кad budemo imali naše tastature (i na telefonima) biće lakše sačuvati pismo pa makar ga danas zvali i ћирилицом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manastir Bradaca Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Latinicu samo na netu,iz tehnickih razloga Zero је реаговао/ла на ово 1 Kада би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа,ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином. Манастир Брадача Монах Нектарије Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рада. Написано Март 2, 2014 Пријави Подели Написано Март 2, 2014 Koristim godinama štampanu latinicu zbog posla. Ponekad mi donesu recepte od doktora Simeona iz Rume koji ih piše ćirilicom. I na latinci je nečitak lekarski rukopis a ćirilica tek Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јул 4, 2014 Пријави Подели Написано Јул 4, 2014 Порфирије: Ћирилица је део идентитета Срба Ћирилично писмо је "органски део културног идентитета српског народа", каже новоименовани митрополит загребачко-љубљански Порфирије. Митрополит Порфирије верује и да је у Хрватској мало оних који су против ћирилице. "Срби немају друго писмо. Онај ко се залаже за укидање ћирилице тамо где је њена употреба у складу с људским правима и домаћим и европским стандардима и законодавством, заправо тежи да укине и српски културни и национални идентитет", оценио је митрополит Порфирије у интервјуу за агенцију Хина. Митрополит је, истовремено, указао и на одлучно реаговање хрватске државе на протесте због ћирилице, које су организовала десно оријентисана хрватска удружења, као што је Штаб за одбрану хрватског Вуковара, који тражи и референдумско укидање ћирилице. Ипак, митрополит оцењује и да су они који не желе да виде ћирилицу у Хрватској у мањини, а подсећа и да је "послање Цркве да изграђује мир и међусобно поверење". Нагласио је да у Загреб долази отвореног срца, настојећи да примени три начела: дијалог, праштање и помирење, уз поруку да морамо прихватити једни друге онаквима какви јесмо јер је "боље сусед близу, него брат далеко". Владику др Порфирија Перића Сабор Српске православне цркве је крајем маја, након смрти митрополита Јована, именовао за његовог наследника на челу Митрополије, а на нову дужност биће устоличен у Загребу 13. јула. Истиче да му је његов претходник владика Јован оставио драгоцено наслеђе и да ће искрено радити на дијалогу са свим добронамерним људима у Хрватској, али да ће првенствено, свакако водити бригу за православне вернике у Епархији. Коментаришући тврдње појединих челника избегличких удружења Срба из Хрватске да се мења национална слика и да су хиљаде Срба у Хрватској, у међувремену, покатоличени, владика Порфирије каже да нема егзактне подаке, али да верује да је такво нешто далека прошлост. А поводом актуелних расправа и спорова о могућој канонизацији кардинала Алојзија Степинца, владика наводи да дели "мишљење патријарха Српског Иринеја да светац, којој год цркви припадао, мора бити личност светла и света за сву браћу у Христу". О зближавању Православне и Католичке цркве и могућностима да папа посети Србију, владика Порфирије указује да је та тема досад била више "медијско нагађање, него што је имала службени карактер" и да му није позната било каква службена иницијатива која је потекла с било чије стране. "Што се тиче зближавања две цркве, најважније је да ми, нарочито у подручјима која вековима делимо, живимо у заједници љубави. Тада ће и службени богословски дијалог Католичке и Православне цркве дати плодове", закључио је митрополит. ИЗВОР:http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/%D0%A0%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD/1640117/%D0%9F%D0%BE%D1%80%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5%3A+%D0%8B%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D1%98%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%BE+%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B0.html Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука