prave vrijednosti Написано Јул 7, 2017 Пријави Подели Написано Јул 7, 2017 Помаже бог оче Саво, Као прво желим да вам се дубоко захвалим за вашу несебичну љубав коју стално показујете овдје својим великим учешћем и пожртвовањем. Бог нека вамa и вашој братији подари свако добро . у тумачењу по св.Аверкију ( Четрдесетодневни пост и кушање од ђавола (Мт. 4,1-11; Мк. 1,12-13; Лк. 4,1-13)) се каже : Главни смер кушања уперено је на људску природу Исуса, на коју је ђаво усмерио свој утицај да би је управио на лажни пут. Христос је дошао међу људе на земљу да би међу њима основао Своје Царство - Царство Божје. Два пута могла су водити том циљу: један, о коме су маштали тадашњи Јудејци пут брзог и блиставог зацарења Месије као земаљског цара, други - пут спор и трновит, пут добровољног унутрашњег препорода људи, скопчан с многим страдањима не толико за следбенике Месије, већ и за Самог Месију. Ђаво је и хтео да одведе Господа с другог пута, намеравајући да га прелести, по Његовом човештву, лакоћом првог, обећавајући не страдање, већ славу. .... Ђаво се надао, да ће једанпут саблазнивши се, Исус и даље поступати тако: оградити се легионима анђела од гомиле непријатеља, сићи с Крста, или призвати Илију да га спасе (Мт. 26,53; 27,40-49). Код аве Јустина пише такође (Догматика Православне Цркве – Том II): Да су страдање и смрт Богочовека неопходни саставни део његовог подвига спасења света, и да је то тако по неиспитаним разлозима човекољубивог промишљања Божјег о свету, показује Спасова одлучна реч апостолу Петру: не мислиш што је Божје (τά του θεού) него што је људско (τα των ανθρώπων). .... Господ Христос није рекао: Сатана говори кроз твоја уста, него: иди од мене, Сатано! Јер је противник баш то желео, да Христос не страда (το μη παϋέίν τον Χριστόν). Ради тога je Он тако силно изобличио Петра, јер је знао да су се Петар и остали највише бојали тога, и нису могли мирно слушати о томе. Из тог разлога Господ обелодањује и тајне мисли његове говорећи: не мислиш што је Божје него људско (Мт. 16, 23) ---------- Дали из приложеног може да се закључи да је ђаво од самога почетка (када је Христос постио 40 дана и био кушан ) тј. тада када је кушао Господа већ знао да је пут страдања Христовог ,пут спасења за род људски,и да је Господ ради тога пута и дошао (сишао међу људе ), па га је из тог разлога наводио на други пут ,као што пише св Аверкије ? "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Чунга Лунга Написано Јул 25, 2017 Пријави Подели Написано Јул 25, 2017 Оче Саво, имате приватну поруку од мене у Вашем "сандучићу" овде на форуму. Можда нема потребе да Вас опомињем на то, али видех да сте били на форуму, а нисте моју поруку отворили/прочитали (није да Вас уходим, него ми је само хитно да добијем одговор од Вас, због кратких термина, што ћете у поруци и схватити), па помислих, ево, овим јавним путем да Вам скренем пажњу на то, ако се можда та приватна порука и не види, ако је нисте добили или тако нешто техничке природе, у шта се не разумем уопште да ли је могуће. Опростите и не замерите! елТорнеро је реаговао/ла на ово 1 Солидарност ће спасити свет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Maksim Cerovic Написано Јул 27, 2017 Пријави Подели Написано Јул 27, 2017 Postovani Oce Savo, mnogo mi je tesko i ne znam vise sta da radim. Osecam kao da Bog vise nije sa mnom. Gledam da zivim Bogougodno, postim, pricescujem se, u celibatu sam, molim se itd... Ali Bogu verovatno ne znace te forme, on gleda nasa srca i na nas karakter. Na koji nacin covek moze da postigne metanoju i sta Bog zeli od nas? I drugo pitanje, da li je djavo iskusavao Isusa kroz misli i kako mi da upravljamo mislima, a ne one nama? Hvala puno! Phoebe, "Tamo daleko" and Bogdan011 је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јул 31, 2017 Пријави Подели Написано Јул 31, 2017 On 29/5/2017 at 23:28, Архимандрит Сава Јањић рече Ствари су мислим много компликованије. Моји комплименти на цео одговор, о. Саво! Чак и оно о првобитном телу земљанка је у складу са традицијом која је одбацила духовна претпостојећа тела. Одличан текст! Леон Професионалац and Страле је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јул 31, 2017 Пријави Подели Написано Јул 31, 2017 On 30/5/2017 at 19:06, Архимандрит Сава Јањић рече Као што сам већ рекао нама је најважније ко је и зашто створио свет. Да су месождери јели траве је само алегорија за светост живота. Нигде Писмо не помиње да су животиње бесмртне. И после Потопа се дају животиње да се једу као трава, али се светост задржава у заповести да им се не једе крв, јер је она "душа/живот". Ови то, о. Саво, неће да разумеју. Као што си добро приметио да међусобно сатирање животиња је Исаијино есхатолошко пророштво, а не говор о првобитном стању. Такође, одлично је што примећујеш да је ОВАЈ СВЕТ саздан Богом, јер то исто потврђује и Василије Велики у Шестодневу, па вели да је Бог створио од почетка лава у складу са његовом природом, жестином, грабљивошћу, а исто пева и Давид када слави овај свет као премудро саздање Свевишњег. Супротне идеје износи онај адвентиста, др Терзин. Сумашедше идеје... Леон Професионалац and Страле је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јул 31, 2017 Пријави Подели Написано Јул 31, 2017 On 6/6/2017 at 22:05, Архимандрит Сава Јањић рече Што се тиче стварања света оба нивоа предања, ако већ говоримо о њима, јасно указују да је биљни свет прво створен (дакле и тзв. јахвистичко предање уп. 1Мој 2.5 и 2.9). Ово није тачно. Пост гл. 2, се враћа да говори о Стварању света и човека, али се тај извештај не поклапа са оним из Шестоднева. Пише: 4bКада Господ Бог створи земљу и небо, 5ниједан грм пољски још не беше на земљи, ниједна трава пољска још не ницаше – јер Господ Бог још не пусти дажда на земљу, нити беше човјека да ради земљу, 6али је чинио да се подиже вода са земље из канала да би натапала целокупно тло –; 7тада обликова Господ Бог човека од праха земаљског, и удахну му у нос дух живота и поста човек живо биће. 8Затим засади Господ Бог врт у Едему, на истоку, и онде постави човека, кога је направио. 9Тада Господ Бог учини да никну из земље свакојака дрвета лепа за гледање и добра за јело, и дрво живота усред врта и дрво познања добра и зла. Дакле, прво је створен човек као статуа, онда му је удахнут животни дух и он је оживео; створен је као самац у браку, односно није било жене; после је створен биљни свет. То је у супротности са Хексамероном, јер су тамо флора и фауна створени пре човека (Пост 1, 20-31), док су истовремено створени мушко и женско (27).18И рече Господ Бог: није добро да је човек сам; да му начиним помоћ која ће му наликовати. 19Тада Господ Бог створи од земље све звери пољске и све птице небеске, и доведе к Адаму да види како ће коју назвати, па како назове коју животињу тако да јој буде име; 20И Адам надену име свој стоци и свакој птици небеској и свакој звери пољској; али се не нађе Адаму помоћник налик њему. 21И Господ Бог пусти тврд сан на Адама, те заспа; па му узе једно ребро, и место попуни месом; 22И Господ Бог створи жену од ребра, које узе Адаму, и доведе је к Адаму.Сасвим јасно 19 вели да су животиње створене после Адама. Стварање Еве после Адама није у складу са Пост 1, 27: И створи Бог човека по слици својој, по слици Божијој створи га; мушко и женско створи их. Леон Професионалац and Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Септембар 3, 2017 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2017 Благословите, Оче Игумане! Од дјетињства сам се збиља усрдно молио на прозбу за анђела хранитеља, "чувара душе и тјела наших". Но, тек током овог Успењског поста, у коме сам се највише молио Владичици, тешко је то објаснити, реално сам доживио заштиту анђела хранитеља, и у душевном и у тјелесном смислу. Можда ће звучати смјешно, али и супруга као да је осјећала тренутке, врло значајне у којима сам био свјестан његове заштите. Онда схватих да, упркос ранијим молитвама, ја заправо нијесам вјеровао, или још горе, нијесам живио као да је ангел хранитељ ту, самном. Наравно, горко сам се кајао и кајем због тога. Да, вјеровао сам у велику силу дату арханђелима Михаилу и Гаврилу у борби са демонима, заштити Богомустројеног свијета, Цркве, манастирских обитељи, породице као домаће цркве. Али, у личног ангела чувара нијесам вјеровао. Сада пак, кад сам искусио његово присуство, осјећам се много слободније и самопоузданије, али плашим се да не упаднем у прелешћеност, типа: баш је мени све могуће. Два питања за Ваше Високопреподобије: 1) Како човјек да смирено прихвати то сазнање о ангелу хранитељу? 2) Како у вријеме "холивудских духова" сачувати нама (мало)вјернима учење Цркве о ангелима? АлександраВ, Phoebe, Volim_Sina_Bozjeg and 6 осталих је реаговао/ла на ово 7 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Икар Губелкијан Написано Септембар 21, 2017 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2017 Pomaže Bog, oče. Imam ovog puta jedno tehničko pitanje. Planiramo da pošaljemo grupu slovenačkih turista (1 pun avtobus) u posetu vašem manastiru. Zanima me da li se naplaćuje ulaz i koliko? Većina su Slovenci, što verujući, što ne, a nekoliko među njima ima pravoslavnih. Unapred hvala na odgovoru. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
motorheadsd Написано Септембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2017 Питање, цењени оче Саво Из књиге Несвети а свети. Парафразирам следеће--На вечери праштања благочестиви епископ избацује из манастира пред народом, чувајући га од саблазни, игумана и једног јеромонаха због некаквог сагрешења. Одмах потом одржао је беседу о вечери праштања и све људе замолио за опроштај. Аутор је тада био дете од 12 година и није то најбоље могао да схвати. Закључак аутора је да баш зато што се догодило једно за другим, истеривање тј одсуство праштања а потом смирена молба да му сви опросте и његово праштање свима нама, казна може послужити као почетак праштања И ДА БЕЗ ЊЕ НЕМА ОПРОШТАЈА!? "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tavita Написано Септембар 24, 2017 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2017 On 7.7.2017 at 11:25, ana čarnojević рече Imam i molitvu za razvoj uma kod dece prepodobnom Sergiju Radonješkom. Помаже Бог, сестро! Опрости ти и остали учесници што овде започињем дијалог, јер није тема... Да ли би могла да ми пошаљеш ту молитву у пп, молим те? Пријатељица им сина са аутизмом, вољела бих да јој прослиједим. Хвала ти унапријед! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Архимандрит Сава Јањић Написано Октобар 3, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2017 On 9/21/2017 at 16:14, Икар Губелкијан рече Pomaže Bog, oče. Imam ovog puta jedno tehničko pitanje. Planiramo da pošaljemo grupu slovenačkih turista (1 pun avtobus) u posetu vašem manastiru. Zanima me da li se naplaćuje ulaz i koliko? Većina su Slovenci, što verujući, što ne, a nekoliko među njima ima pravoslavnih. Unapred hvala na odgovoru. Bog vam pomogao, Oprostite sto kasnim sa odgovorom, ali nadam se da jos nije kasno. Svi posetioci su dobrodosli i redovno imamo jako mnogo posetilaca. Manastir je otvoren za posetu od 10.00 do 14.30 i popodne od 16.00 do 18.00. Grupe koje organizuju eparhije ili parohije sa blagoslovom episkopa kao i individualne posete ne naplacujemo. Ali posto dolazi organizovano mnogo turista iz Azije i Evrope, za posetu se naplacuje grupama u autobusima simbolicna nadoknada da bismo pokrili troskove (vodiča koji ce im objasniti istoriju manastira, kao i razne troskove vezane za odrzavanje prostorija zbog velikog broja posetilaca). Oko detalja se mozete javiti licno jeromonahu Petru koji je zaduzen za posete [email protected] +381 64 8003000 ili kosovski mobilni (sa slovenackim predznakom) +386 49 776 254. Vec nam je dolazilo mnogo Slovenaca u posetu, a manastir cuvaju ne samo Italijani koji su neposredno zaduzeni za nas, vec u smenama sa njima i Slovenci, Austrijanci i Moldavci (koji ucestvuju u mirovnoj misiji KFOR-a). Dobro ste nam dosli! Iulianus, Kaludjerovic Sreten, Милан Ракић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 5 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Архимандрит Сава Јањић Написано Октобар 3, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2017 У последње време, тачније од јула месеца, ретко сам се појављивао на форуму. Неко ме је питао да ли је у питању нека забрана или нешто слично. Одмах да кажем да није ништа од тога, већ, на моју жалост, више мој проблем да се организујем са временом у току повећаних летњих обавеза. Покушаћу мало да будем редовнији сада од јесени јер је форум веома важан да будемо у контакту и да размењујемо размишљања. Мени лично учешће у форуму много значи и доста човек може да научи. Поуке су драгоцене за нашу Цркву и дубоко ценим рад и пожртвованост свих модератора и свих који доприносе дискусији својим коментарима. С времена на време сам помало пратио неке теме, али број порука и позива које примам се толико последњих пар месеци повећао да нажалост не могу редовно да одговарам и поред најбоље жеље, а покушавам да нешто више и прочитам и посветим време мојим монашким обавезама које не смем да запостављам. Све у свему, ту сам:) На фејсбуку постављам прилично редовно понеку вест из нашег живота јер доста људи осећа везу са Дечанима и кажу да им то значи и поред мене то ради и о. Петар, а на твитеру пишем на енглеском понајвише да бих оне који ме прате (а ту је и доста утицајних људи из света) указао на неке наше приоритете, проблеме са којима се суочавамо овде на КиМ. Нарочито је важно да указујемо и на оне наше православне хришћанске вредности које имамо обавезу да сведочимо у времену у коме живимо. О Православљу се јако мало зна, а толико много као Црква имамо да посведочимо и покажемо. Све то доживљавам као својеврсну мисију, посебно на Косову и Метохији, где је како и сами знате ситуација непредвидива и компликована. Поздрав свима! "Tamo daleko", Tavita, Volim_Sina_Bozjeg and 12 осталих је реаговао/ла на ово 12 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 Помаже Бог, оче Саво, можда звучи глупо оно што ћу питати, али мора се из практичних разлога. Доста сам добијала уља са Острога и из других светиња. Временом од стајања, уља су променила органолептичка својства. Како да их човек одложи ? Није ми пало на памет да их бацим, како онда? Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Архимандрит Сава Јањић Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 On 9/3/2017 at 17:44, александар живаљев рече Благословите, Оче Игумане! Од дјетињства сам се збиља усрдно молио на прозбу за анђела хранитеља, "чувара душе и тјела наших". Но, тек током овог Успењског поста, у коме сам се највише молио Владичици, тешко је то објаснити, реално сам доживио заштиту анђела хранитеља, и у душевном и у тјелесном смислу. Можда ће звучати смјешно, али и супруга као да је осјећала тренутке, врло значајне у којима сам био свјестан његове заштите. Онда схватих да, упркос ранијим молитвама, ја заправо нијесам вјеровао, или још горе, нијесам живио као да је ангел хранитељ ту, самном. Наравно, горко сам се кајао и кајем због тога. Да, вјеровао сам у велику силу дату арханђелима Михаилу и Гаврилу у борби са демонима, заштити Богомустројеног свијета, Цркве, манастирских обитељи, породице као домаће цркве. Али, у личног ангела чувара нијесам вјеровао. Сада пак, кад сам искусио његово присуство, осјећам се много слободније и самопоузданије, али плашим се да не упаднем у прелешћеност, типа: баш је мени све могуће. Два питања за Ваше Високопреподобије: 1) Како човјек да смирено прихвати то сазнање о ангелу хранитељу? 2) Како у вријеме "холивудских духова" сачувати нама (мало)вјернима учење Цркве о ангелима? Бог благословио брате Александре, Лепо је ваше сведочанство и сви ми, свако на свој начин, доживљавамо присуство нашег чувара анђела који нас прати од крштења и помаже нам на нашем духовном путу. У времену у коме живимо, када људи покушавају да све рационално објасне и сведу на уске оквире свог ограниченог ума сведочанства предања наше Цркве о анђелима чуварима делују некима као бајке. То је само јеш један показатељ посуновраћености људског ума који уместо Бога хоће да постави себе и собом све објасни и све сведе на своју меру. Ово је још трагичније када и у самој Цркви имамо оних који у својој рационалној "премудрости" сматрају предање о анђелима чуварима за символичне и поучне приче, тако олако занемаривајући сведочанства бројних богоносних отаца и матера који су живо општили са Богом и са духовним светом око нас. Зато бих уместо препричавања шта наше предање поучава о анђелима чуварима, поменуо пар лепих цитата од Св. Јована Лествичника, Св. Исака Сирина и Св. Антонија Великог. Они су довољно значајни духовни ауторитети наше Цркве да вреди послушати њихове речи. У сваком случају, о анђелима много не знамо и они нам служе тихо и ненаметљиво јер је и њихова улога да нас стално подстичу нашем путу охристовљења. Они не траже посебно поштовање (осим да им се обраћамо за помоћ у молитви и у свакој невољи) јер је за њих највећа радост када смо стално умом и срцем окренути ка Господу. ------ Немој се чудити што посрћеш сваки дан, не одустај, већ храбро стој и бори се. И сигурно знај да ће анђео који те чува наградити твоје трпљење. Док је рана још свежа и топла може лако да зацели, али стара рана, ако се занемари и загноји тешко може да се излечи и потребно је много труда, сечење, завоји, паљење. Због дугог занемаривања рана може остати неисцељена, али Богу је, ипак, све могуће (Св. Јован Лествичник, Лествица) Ако осетиш сладост и умилење у неким речима своје молитве, устрај у молитви јер се тада твој анђео чувар моли заједно са тобом (Лествица) У присуству невидљивог (злог) духа тело је у страху, а у присуству анђела душа смирених испуњава се радошћу. Стога када ово осетимо, похитајмо на молитву јер је добри анђео чувар дошао да се моли са нама (Лествица) Анђео који је увек близу нас ничим толико не бива ожалошћен као када види да под притиском неке тескобе лишавамо себе Светих Тајни и примања Светог Причешћа које нам дарује опроштај грехова. Јер у том часу свештеник приноси жртву Тела Животодавца и Свети Дух силази и освећује Тело и Крв и дарује опроштај (благослов) васцелој творевини. Херувими, серафими и анђели стоје у великом поштовању, страху и радости. Они се радују Светим тајнама и сами усхићени неизрецивим озарењем. Анђео који је увек уз нас такође прима утеху јер и он учествује у том чудесном призору и није лишен тог савршеног причашћења. (Св. Исак Сирин) Када затвориш врата свог обиталишта и останеш сам знај да је са тобом анђео кога је Бог одредио сваком човеку… Овај анђео који никада не спава и кога ништа не може обманути, увек је уз тебе. Он све види и никаква тама ге не може надвладати. Треба такође да знаш да је са њим и сам Господ који је свуда и све испуњава, јер нема ниједног места где Бога нема, јер је Он већи од свега створеног и све људе држи у својој руци. (Св. Антоније Велики). "Tamo daleko", Драгана Милошевић, Cremonese and 6 осталих је реаговао/ла на ово 8 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Архимандрит Сава Јањић Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 Данас сам на фејсбук страници поделиио линкове за сјајну публикацију - Каталог изложбе САНУ: "Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији, идентитет, значај, угроженост". Документе сам нашао на сајту Academia.edu, али сам их за сваки случај поставио на посебне линкове. Најтоплије препоручујем свима да преузму овај ПДФ са 571 страном у колору (укупно 44 МБ). Следе линкови за верзију на српском и на енглеском језику. Сви изложени предмети су детаљно описани уз сјајне фотографије. Наравно, најбоље је лично отићи, ко може да види све то уживо. ПДФ на српском језику - Каталог: Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији - идентитет, значај, угроженост: https://d.pr/tcAGdW PDF The Catalogue: Serbian Artistic Heritage in Kosovo and Metohija - Identity, Significance, Vulnerability https://d.pr/t7YxA Tavita, Kaludjerovic Sreten, RYLAH and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука