Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

Bliži se post,kažu da treba oprostiti svim neprijateljima ali niko ne kaže kako.Lako je to reći ali dovoljno je samo prisetiti se šta su nam neprijatelji uradili odmah se vraćamo na početak i od oprosta nema ništa.Kako to prebroditi?Kako zaista oprostiti nekome?

Подели на овим сајтовима

Ako nemaš ti snage možeš da se moliš Bogu da oprosti. (značeš)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Kako oprostiti nekom a to ne želite?

Па ако не желиш опростити нећеш ни опростити. То је терет који ћеш носити све до оног момента док срцем не прихватиш то и срцем не пожелиш истински да опростиш непријатељу. Праштање је дар који немју сви, али којег могу добити само треба да то истински пожеле. 

Ономад сам слушала једном монахињу Стефаниду (чини ми се да се тако зове, нисам сигурна) рече да је праштање лијек души и да треба кренути од себе и себе прво преиспитати; шта је то довело до тога да те неко повриједио па треба да му опростиш.

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Inače biti zlopamtilo nije dobro za dušu. Ako ne oprostiš ti nesvesno opet i opet proživljavaš muku koju ti je neko naneo i onda duša nema mira.

Ne bi trebalo da zaboravimo da je Hristos i na krstu oprostio smrtni greh koji mu je nanet.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Uh, teško je oprostiti ako to ne želiš, baš teško.
Bilo bi 'lepo' da smo religiozni pa da ne marimo za svoje misli i osećanja,

već da samo obraćamo pažnju na spoljašnje manifestacije,

ali pošto smo vernici... Nema glumatanja (= licemerja).

Ne znam kako ćeš uspeti, premda verujem da i sama znaš da bi

opraštanjem više sebi slobode donela nego 'objektu' svog zlopamćenja.

Kako to ja radim? Ma meni je 'lako' jer ja sam 'šizofrenik' - ima jedan 'Toma',

koji se Bogu moli u trudi da poraste "do pune mere Hristovoga rasta", ali ima

i još jedan 'Toma' koji "ne čini što voli već što mrzi - to čini", i onda ja onog
prvog 'Tomu' pustim na onog degenerika od 'Tome' i iz inata prema njemu:
1) Gledam u oči osobu kojoj moram da oprostim,
2) Komuniciram sa tom osobom iako ... radije bi mu/joj bol naneo,

3) Bogu se molim za tu osobu i zahvaljujem Bogu za njega/nju,
4) Tražim šta je Hristoliko kod te osobe.

I onda vidim kako onaj osvetoljubivi 'Toma' smanjuje se a onaj
Bogobojazni 'Toma' - lakše diše i više radosti i optimizma ima....

I tako iz dana u dan....

Nije lako, ali baš me briga - ko sam pa ja da mi život bude povazdan lep ili lagan?

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Не иде на силу . Дај себи времена, не жури . Пробај да разумеш за почетак. Ево ти једна пригодна песма св. Владике Николаја .

"Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече: не свети се.

Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање?

Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже?

Коме да се светим? Снегу, што копни, и трави што се суши? Свети ли се гробар онима, што се спуштају у гроб?

Коме да се светим? Незналицама, што мисле, да могу још некоме у свету нанети зло осим себи. Свети ли се учитељ неписменој деци, што не знају читати?

Вечност ми је сведок, да сви они што су брзи на освету спори су у читању и разумевању њених тајни.

Време ми је сведок, да сви они што су се светили, гомилали су отров у себе, и отровом избрисали себе из књиге живих.

Чиме се хвалите, осветници, пред противницима својим, ако не тиме, што ви можете поновити њихово зло? Не казујете ли тиме: и ми нисмо бољи од вас?

Бог ми је сведок: и ви и ваши противници подједнако сте безбрижни и подједнако немоћни за добро.

Видех трешњу, којој деца огулише кору и спалише, како даваше свој зрео плод тој истој деци.

И видех, краве, које људи мучаху великим теретом, како стрпљиво дају млеко тим истим људима.

И сузе ми ударише на очи: зашто природа да буде милостивија према људима него човек према човеку?

Природа ми је сведок, осветници, - само је онај моћнији од својих злотвора, ко је немоћан поновити дела ових.

Освети нема краја, и потомци настављају дело својих отаца, и одлазе остављајући га несвршена.

По широком друму јури зло, и од сваког новог мегдана добија снаге и маха, и умножава своју свиту.

Мудар се склања с друма, и оставља зло да јури.

Лајава пса брже умири један комад хлеба него хрпа камења.

Онај ко је учио људе: око за око, - учио их је, како ће сви остати слепи.

Коме да се светим, Оче мој небески? Поворци стада што иду на заклање?

Ах, како су жалосни сви злотвори и сви осветници! Заиста, као стадо што иде на заклање, а не зна куда иде, па се боде и ствара кланицу пре кланице.

Не тражим освету, Оче мој, не тражим освету но тражим, да ми даш море суза, да могу оплакати жалост оних, што иду на заклање, а не знају куда иду. "

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 12:48, rahela рече

Bliži se post,kažu da treba oprostiti svim neprijateljima ali niko ne kaže kako.Lako je to reći ali dovoljno je samo prisetiti se šta su nam neprijatelji uradili odmah se vraćamo na početak i od oprosta nema ništa.Kako to prebroditi?Kako zaista oprostiti nekome?

Ne treba oprostiti svim neprijateljima, samo onima koj se kaju.

Nas je Bog pozvao na bogolikost, to jest da budemo slični njemu, shodno tome kako on oprašta samo onima koji se kaju tako i mi to treba da radimo.

Opraštati tamo gde nema kajanja je povladjivanje zlu, kako kađe epsikop umirovljeni Atanasije

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 14:34, Дејан Бићанић рече

Ne treba oprostiti svim neprijateljima, samo onima koj se kaju.

Nas je Bog pozvao na bogolikost, to jest da budemo slični njemu, shodno tome kako on oprašta samo onima koji se kaju tako i mi to treba da radimo.

Opraštati tamo gde nema kajanja je povladjivanje zlu, kako kađe epsikop umirovljeni Atanasije

Jel ima jos neko osim episkopa Atanasija da to kaze?

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ајде онда да поставим овако питање, шта је онда опроштај?

Мене и сад муче нека сећања, неправде које сам доживела од људи које сам поштовала и пре свега волела. Са њима више нисам у контакту. Ако њима не успем да опростим, мучиће ме још више. Ти људи су и даље живи, чујем вести о њима, сва је прилика да ћу их срести, а ако им не опростим - мене ће да муче. Не бежим од тога да је то мој его увређен, а нисам их ,,волела'', то чини ми се једино молитва може да помири...

Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме.

Арапска пословица

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 14:50, Дејан Бићанић рече

Otac Voja Bilbija

Jel postoji neki svetac koji to kaze? Ima li referenci iz Svetog Pisma koje ce da potvrde tu misao?

Pazi to je jako bitno, iz fundamenta menja stvar...

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Матеј (6. 14-21)

Рече Господ: ако опростите људима сагрјешења њихова, опростиће и вама Отац ваш небески. 15. Ако ли не опростите људима сагрјешења њихова, ни Отац ваш неће опростити вама сагрјешења ваша. 16. А кад постите, не будите суморни као лицемјери: јер они натмуре лица своја да се покажу људима како посте. Заиста вам кажем: примили су плату своју. 17. А ти када постиш, намажи главу своју, и лице своје умиј, 18. Да те не виде људи гдје постиш, него Отац твој који је у тајности; и Отац твој који види тајно, узвратиће теби јавно. 19. Не сабирајте себи блага на земљи, гдје мољац и рђа квари, и гдје лопови поткопавају и краду; 20. Него сабирајте себи блага на небу, гдје ни мољац ни рђа не квари, и гдје лопови не поткопавају и не краду. 21. Јер гдје је благо ваше, ондје ће бити и срце ваше.

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

veoma je lako oprostiti nekome ko se pokaje ali kako to uraditi nekom ko vam je namerno učinio zlo,nekome ko se ni malo ne kaje?Kako će recimo neko oprostiti nekom ko mu je pred očima zverski poubijao familiju,zatim onu decu što su se kupala u reci negde na Kosovu,sad se ne sećam tačno gde,koja nikom ništa nažao nisu učinila,kako će njihovi roditelji oprostiti? lako je reći :oprosti neprijatelju ali to je jako teško izvodljivo.

Подели на овим сајтовима

On 21. 11. 2013. at 14:57, rahela рече

veoma je lako oprostiti nekome ko se pokaje ali kako to uraditi nekom ko vam je namerno učinio zlo,nekome ko se ni malo ne kaje?Kako će recimo neko oprostiti nekom ko mu je pred očima zverski poubijao familiju,zatim onu decu što su se kupala u reci negde na Kosovu,sad se ne sećam tačno gde,koja nikom ništa nažao nisu učinila,kako će njihovi roditelji oprostiti? lako je reći :oprosti neprijatelju ali to je jako teško izvodljivo.

Uvidom u Zivot vecni.

Jer ovaj zivot je samo treptaj oka.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...