Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

наставнице пост је а ви ту турате градиво 8мог разреда ОШ 301 и .........

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Covek se uci u sedmom...a gde ces posnije od ove greengrin greengrin greengrin

не вуци ме за језик :D

у моје време "човек" се учијо у осмом, сећам се наше Јуце која је на нечији кикот код одређених система урликнула "ШтА сЕ СМЕЈЕШ!! ТО ЈЕ ПРИРОДНА СТВАР!!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

не вуци ме за језик :D

у моје време "човек" се учијо у осмом, сећам се наше Јуце која је на нечији кикот код одређених система урликнула "ШтА сЕ СМЕЈЕШ!! ТО ЈЕ ПРИРОДНА СТВАР!!

Eh, vremena se promenila, ne smes vise ni da ih bijes <_< :D.

Подели на овим сајтовима

Проблем је исто у нашој Цркви што се доста ствари ради без благослова. Многи тумаче типик како они хоће и раде по свом мишљењу, а благослова нигде. Ако неко има благослов као што је Игњатијев пример, онда нека ради по благослову. 

Али зар није веће искушење за онога ко се омрси у посту, па још оде на неку прославу, мало се више омрси , мало попије, или не мора, онда је по мени то горе него да је одбио домаћина. Џаба љубав према домаћину, ако ће бити више штете него користи. Где су ту границе?

Ми када постимо прво што радимо је послушање према Богу па из тога иде све остало. Бог нам је дао неке заповести којих се придржавамо да би ишли Његовим путем. Адам је исто прекршио послушање, то је нека врста жртве и уздржавања, а из тога проистиче и ојачава љубав, заједница и све остало.Ако је Црква нешто прописала, онда има разлога због чега је то тако. 

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Не треба људи да сад ствари постављамо тако да ћемо у посту да се посветимо на брзину, а онда да једва чекамо да пост прође, па да можемо да пијемо пиво и гледамо педесет снимљених утакмица које нисмо за време поста јер смо хтели да будемо преподобни, па сад све то да надокнадимо. А то ће сигурно да се деси ако себе силујемо, ако ствари не радимо темељно и постепено. Ко може на брзину, свака част, подржавам стварно максимално, ал за себе знам да не могу.

Пост је ту да нас подсети на врлински живот, а посна храна да нас смири, и треба стално да се трудимо, али не да идемо у крајности, посебно не нагло да осцилирамо у тим крајностима, јер ћемо тако само да тапкамо у месту, ако не и да пропадамо.

И монаси пију и ракију и пиво, и гледају и фудбал и Ђоковића, али све то раде умерено и без неке тензије и вике и буке. Не знам владику или монаха који не гледа Ђоковића, на пример, или који неће да одгледа утакмицу репрезентације, само што не урлају на ТВ и не попију десет пива, него једно или два.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

@ Natasa

''Ono kad nema pas za sta da je ujede''

...мислим стварно, Кејт или Нато, мислим,  нема смисла да у време поста саблазњујеш наше момке па макар то и биле ''посне'' женске... 301 :10900: .

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Нешто сам се и ја сада преслишавала  по овом питању  дружења у посту и сконтавам овако ....  па и немамам неких већих проблема.

Ко зна зна, ко не зна не помињем. Проценим за славља и проводе  шта се може избећи  а ако баш не иде да одбијем  гледам "да седнем" до неког за ког већ знам да ме неће намерно провоцирати .

Од понуда мрсом, а да се не уврде,  увек љубазно  нахвалим све на трпези а онда захвалим и у некој варијанти се позовем на мог лекара ( они чују лекар а ја мислим Лекар и ствар решена .smesko. ). Нит се ко до сад увредио а  углавном је реакција домаћице "добро, добро, да те онда не нудимо, ти се послужи  са оним што можеш" . Скоро по правилу иде и додатак  "разумем,шта да се ради..." :cheesy2:

А што се разговора  тиче ...каква сам ја природа 7896634  .....па моје друштво само профитира  док  сам у посту, а и они који ме мање познају.

Додуше  много ми је лакше  када  је друштво бројније..људима годе саговорници-публика,...просто се запричају па мало ко обрати пажњу баш на мене.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Covek se uci u sedmom...a gde ces posnije od ove greengrin greengrin greengrin

Sta se uci u osmom onda? Mi smo radili coveka u 8. :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

@ Natasa

''Ono kad nema pas za sta da je ujede''

...мислим стварно, Кејт или Нато, мислим,  нема смисла да у време поста саблазњујеш наше момке па макар то и биле ''посне'' женске... 301 :10900: .

Da, momci su nam jako sablaznjivi greengrin , evo necu vise greengrin

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Opet ponavljam uvek sam se lose osecao posle toga, kad narusavam svoje principe zbog toboznjeg ispostovanja domacina i njegovih principa. Mada vidim da je kod nekih ljudi upravo suprotno, verovatno je i to individualna stvar.

Мени никада није пријала та мрсна храна ни док сам је јео. Та неугодност као и она после тога можда има и неког позитивног утицаја на јачање наше душе и искуство у подвигу. Чим нам није пријала и нисмо уживали у њој него смо чак имали и нелагодност, можда и не представља стомакоугађање, можда је чак и подвиг, можда лечи гордост и умишљеност код неких људи за време поста. Не знам, можда лупам глупости само размишљам наглас мало дубље.

Људи, нисам имао на уму сваки одлазак код људи који не посте. Многи знају да постимо и спреме нам посно или се не чуде када одбијемо то што нам понуде, једноставно навикли су се на нас. Мислио сам првенствено на одређене прославе и дужи боравак код неких људи (сиромашних), неке заиста посебне ситуације. Наравно да се треба консултовати са свештеником о свему томе.

Подели на овим сајтовима

hehhhe... drugari slatko ste me nasmejali  :bla:

"Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...