Jump to content

Непроцењиви животни савети

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ово сам добила преко фб,и желим да поделим са свима вама  1405_love

facenew22222222  :)  facenew22222222

Сада деца неће ни да се санкају  ne_shvata

Како неће? Сва деца коју ја знам одлепе кад је снег, а највише се санкају.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Кадсам...

Човек пролази кроз различите ситуације а свакодневни живот је безброј избора и одлука; урадити овако или онако,

шта ми је важније ово или оно, како одговорити сабеседнику; ако је драг пријатељ, брат, родитељ

избор начина да га не повредим је избор дубине истине коју сам познала. Уколико је познанство површно,

колега (који има другачије морални назор), избор изговорених речи, понекад је мање бираним речима а зато ближи истини

моје спознаје (не заинтересована да саслушам, упућујем сигнале борбеног става и не попустљивости, која не мало пута повређује сабеседника ). Када сам сама са собом, када моја одлука и последица дотиче само мене и цену испоставља само мени,

јасно је чежња мога срца и избор биће истоветан. Уколико имам одговорност према породици, пријатељу,

колеги разапиње ме моја чежња (изабрани пут) и потребе и обавезе овоземаљских животних околности.

Да би живот био лакши, одлука што срцу ближа ја:

Kadsam.jpg

Клоним се људи који мисле да је дрскост храброст, а нежност кукавичлук.

Подели на овим сајтовима

Хвала Персо на овоме! bighugbighug

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Pisac i pesnik Džejms K. Flanagan iz Njujorka ostavio je svojim unučićima, od kojih najmlađe ima pet a najstarije 11 godina, pismo sa brojnim savetima koje je stekao tokom svog dugog životnog iskustva. Trećeg septembra 2012. on je iznenada preminuo od srčanog udara, a pismo je objavljeno uz dozvolu njegove ćerke Rejčel Kreigton.

Dragi Rajan, Konor, Brendon, Čarli i Meri Katarina,
Moja draga i mudra ćerka Rejčel tražila je od mene da zapišem neke savete za vas, one koje sam naučio u životu. Počinjem ovo pismo 8. aprila 2012, tačno na moj 72. rođendan.

1 Svako od vas je najlepši dar od Boga vašoj porodici i celom svetu. Setite se toga uvek, naročito kad sumnjate u sebe i kad ste obeshrabreni.

2 Ne plašite se nikoga i ničega i živite punim plućima. Sledite svoje želje i nade bez obzira na to koliko su teške i koliko se razlikuju od tuđih. Ljudi često ne rade ono što žele ili što bi trebalo jer konstantno razmišljaju šta će drugi misliti ili reći.

I zapamtite još jednu bitnu stvar - ljudi koji vam ne donesu pileću supu kad ste bolesni ili ako nisu pored vas kad ste u nevolji, nisu bitni!

3 Svi smo mi sasvim obični ljudi. Neki nose preskupu odeću ili imaju velike titule ili moć i misle da su iznad svih ostalih, ali nije tako. Oni imaju iste sumnje, strahove i nade, jedu, piju, spavaju i prde, kao i sav normalan svet.

4 Kad porastete i dobijete decu, uvek imajte na umu staru irsku poslovicu: Hvalite decu i ona će cvetati!

5 Budite dobri i uvek pomažite ljudima - naročito slabijima, onima koji su uplašeni i deci. Svi oni nose neku svoju tugu i potrebno im je vaše saosećanje.

6 Nemojte se pridružiti vojsci ili bilo kojoj drugoj organizaciji koja vas trenira da ubijate. Rat je zlo. Sve ratove su započeli stari ljudi koji su prevarili mlade muškarce da mrze i ubijaju jedni druge. Starci prežive i kao što su započeli rat olovkom i papirom, završavaju ga na isti način.

7 Čitajte knjige koliko god možete. One su predivan izvor uživanja, mudrosti i inspiracije.

8 Uvek budite iskreni.

9 Putujte kad god ste u mogućnosti, posebno dok ste mladi. Ne čekajte da imate dovoljno novca ili dok se sve kockice ne slože. To se nikada, ali nikada ne dešava.

10 Izaberite posao ili profesiju koju ćete voleti. Naravno, biće i teških momenata, ali posao mora da vam bude uživanje.

11 Ne vičite! To nikad ne uspeva, a povređuje i vas i druge. Svaki put kad sam vikao, doživeo sam neuspeh.

12 Uvek ispunjavajte obećanja koja ste dali deci. Nemojte da govorite „videćemo“ ako znate da je odgovor „ne“. Deca očekuju istinu, dajte im je s ljubavlju i dobrotom.

13 Nikad ne govorite nekome da ga volite ako nije tako.

14 Živite u harmoniji s prirodom: izađite napolje, obiđite šumu, planine, mora, pustinje. To je veoma važno za dušu.

15 Grlite ljude koje volite. Recite im sada koliko vam znače, ne čekajte da bude prekasno.

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Хвала деда, you made my day, God rest you,  хвала Зоске :)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

2 Ne plašite se nikoga i ničega i živite punim plućima. Sledite svoje želje i nade bez obzira na to koliko su teške i koliko se razlikuju od tuđih. Ljudi često ne rade ono što žele ili što bi trebalo jer konstantno razmišljaju šta će drugi misliti ili reći.

3 Svi smo mi sasvim obični ljudi. Neki nose preskupu odeću ili imaju velike titule ili moć i misle da su iznad svih ostalih, ali nije tako. Oni imaju iste sumnje, strahove i nade, jedu, piju, spavaju i prde, kao i sav normalan svet.

http://youtu.be/HgIN4FTOSck

I know what I want

And I say what I want

And no one can take it away

I know what I want

And I say what I want

And no one can take it awayI

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

Свака част деди! Ево и оригинала. :)

James K. Flanagan: A Grandfather's Last Letter To His Grandkids

On Sept. 3, 2012, James K. Flanagan of West Long Branch, N.J., died unexpectedly of a heart attack. He wrote this letter to his five grandchildren just months earlier and it is reprinted here with the permission of his daughter Rachel Creighton.

Dear Ryan, Conor, Brendan, Charlie, and Mary Catherine,

My wise and thoughtful daughter Rachel urged me to write down some advice for you, the important things that I have learned about life. I am beginning this on 8 April 2012, the eve of my 72nd birthday.

1. Each one of you is a wonderful gift of God both to your family and to all the world. Remember it always, especially when the cold winds of doubt and discouragement fall upon your life.

2. Be not afraid . . . of anyone or of anything when it comes to living your life most fully. Pursue your hopes and your dreams no matter how difficult or "different" they may seem to others. Far too many people don't do what they want or should do because of what they imagine others may think or say. Remember, if they don't bring you chicken soup when you're sick or stand by you when you're in trouble, they don't matter. Avoid those sour-souled pessimists who listen to your dreams then say, "Yeah, but what if . . ." The heck with "what if. . ." Do it! The worst thing in life is to look back and say: "I would have; I could have; I should have." Take risks, make mistakes.

3. Everyone in the world is just an ordinary person. Some people may wear fancy hats or have big titles or (temporarily) have power and want you to think they are above the rest. Don't believe them. They have the same doubts, fears, and hopes; they eat, drink, sleep, and fart like everyone else. Question authority always but be wise and careful about the way you do it.

4. Make a Life List of all those things you want to do: travel to places; learn a skill; master a language; meet someone special. Make it long and do some things from it every year. Don't say "I'll do it tomorrow" (or next month or next year). That is the surest way to fail to do something. There is no tomorrow, and there is no "right" time to begin something except now.

5. Practice the Irish proverb: Moi an olge agus tiocfaidh sí "Praise the child and she will flourish."

6. Be kind and go out of your way to help people -- especially the weak, the fearful, and children. Everyone is carrying a special sorrow, and they need our compassion.

7. Don't join the military or any organization that trains you to kill. War is evil. All wars are started by old men who force or fool young men to hate and to kill each other. The old men survive, and, just as they started the war with pen and paper, they end it the same way. So many good and innocent people die. If wars are so good and noble, why aren't those leaders who start wars right up there fighting?

8. Read books, as many as you can. They are a wonderful source of delight, wisdom, and inspiration. They need no batteries or connections, and they can go anywhere.

9. Be truthful.

10. Travel: always but especially when you are young. Don't wait until you have "enough" money or until everything is "just right." That never happens. Get your passport today.

11. Pick your job or profession because you love to do it. Sure, there will be some things hard about it, but a job must be a joy. Beware of taking a job for money alone -- it will cripple your soul.

12. Don't yell. It never works, and it hurts both yourself and others. Every time I have yelled, I have failed.

13. Always keep promises to children. Don't say "we'll see" when you mean "no." Children expect the truth; give it to them with love and kindness.

14. Never tell anyone you love them when you don't.

15. Live in harmony with Nature: go into the outdoors, woods, mountains, sea, desert. It's important for your soul.

16. Visit Ireland. It's where the soul of our family was born -- especially the West: Roscommon, Clare, and Kerry.

17. Hug people you love. Tell them how much they mean to you now; don't wait until it's too late.

18. Be grateful. There is an Irish saying: "This is a day in our lives, and it will not come again." Live every day with this in mind.

As was written in his obituary, James K. Flanagan "was proudly liberal and fought unyieldingly for the underdog. He was an accomplished author, poet, and seanchai -- Irish storyteller; he reveled in recounting the joy of growing up Catholic in Jersey City and his adventures in the Adirondack Mountains and on the Western coast of Ireland. His greatest love was spending time with his family, most of all his five grandchildren" Ryan (11); Conor (10); Brendan (9); Charles (8); and Mary Catherine (5)."

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

novorodjence.jpg

Prošlo je tek nekoliko dana kako smo se upoznali. U stvari, kad bolje razmislim, naše upoznavanje počelo je mnogo, mnogo ranije. Već devet mjeseci nepogrešivo osjećamo jedno drugo: ti moje pokrete, a ja tvoju zabrinutost, nezadovoljstvo, ljutnju, sreću, spokojstvo.

Sada smo se konačno sreli. Da li te je susret sa mnom pomalo razočarao? Priznajem, ja nisam bucmasta, plavooka i plavokosa beba koja se viđa na televizijskim ekranima. Nisam takva, ali sam tvoja beba i od sada započinjemo život zajedno.

Vrijeme je da počnemo da se upoznajemo. Pred nama je dug period tokom koga ćemo otkrivati jedno drugo. Oboje moramo biti strpljivi. Ponekad nećeš razumjeti moj plač. Možda ćeš se ljutiti. Ponekad ćeš se osjećati i krivom, jer nisi u stanju da me odmah razumiješ. Molim te, imaj strpljenja. Da bi se dvije osobe srele i odgonetnule jedna drugu, potrebni su dani, mjeseci, godine…

Ja ću tebe upoznati preko topline koja zrači iz tvojih ruku, naručja, glasa. Preko tebe ću upoznati svijet. Zato nemoj ćutati jer mi je to bitno isto toliko koliko i hrana koju mi budeš davala, čista posteljina, provjetrena soba.

Prvih mjeseci bićeš cijeli moj svijet. Ako me uzmeš u naručje da bi me podojila, čini to toplo i prisno. Nemoj biti nestrpljiva. Nekim bebama potrebno je desetak minuta da utole glad, drugima mnogo, mnogo više. Upoznaj moj ritam. Kratak predah na tvojim grudima znači mi isto koliko i mlijeko koje mi daješ. Ako me hraniš na kašičicu, nemoj mi davati kroz ogradu kreveta. Možda je tako jednostavnije i brže, ali meni si potrebna baš ti – toplina koja zrači iz tvog naručja.

Kad dođemo kući tih prvih dana biće puno ljudi oko nas. Naročito žena koje oko beba znaju mnogo više. Ali bez obzira na to dopusti muškarcu koji mi je otac da bude pored mene. Možda je on nespretniji u povijanju od drugih, ali vjeruj mi, to mi neće smetati. Mnogo je važnije da me i moj tata upozna već tih prvih dana i da svi zajedno što prije postanemo porodica.

Ako me kod kuće čeka još jedno malo biće, to naravno komplikuje stvari. Naročito tebi koja ćeš morati da se boriš sa njegovom ljubomorom, nezadovoljstvom, bijesom. Ljubomora je teško iskustvo i ne može se razriješiti preko noći. Potrudi se da brigu oko mene podijeliš sa tim malim bićem. Poslove oko mene radite zajedno. Biće to sporije, iscrpljujuće za tebe, ali to je jedini način da nas približis jedno drugom i omogućiš da se prihvatimo i zavolimo.

Biće tu mnogo problema. Niko nikada nije učio kako da bude dobar i uspješan roditelj. A to je nešto što svako želi. Prvi korak u tom učenju je tvoja spremnost da me čuješ, upoznaš i prihvatiš.

A ja ću na tvoju ljubav odgovarati osmijesima, slatkim i musavim poljupcima, i nestašnim crtežima.

Mama, volim te.

Mudre misli

• Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Свака је мајка мученица, а на првом месту: мајка – хришћанка. Зашто? Зато што се она дан и ноћ непрестано мучи и стара о телесном и духовном здрављу своје деце. У тој својoј непрестаној бризи она сваки дан умире за своју децу. То је истина нашег земаљског света, истина којој се диве Небески светови. Јер ако има ичега на земљи чему се диве Анђели Небески,то је добра хришћанка, добра мајка, добра жена. Ништа није ни теже ни одговорније у нашем земаљском свету од дужности мајке хришћанке. Зашто? Зато што је њена главна дужност да деци осигура бесмртност и Живот Вечни. Осигура ли им то, осигурала је и себи Рај на Небу. Не осигура ли им то, њена душа стровалиће се у пакао, где је вечни плач и шкргут зуба. Како добра мајка осигурава деци својој бесмртност и Живот Вечни? Ако их научи да живе по Христовом Еванђељу: јер у Христовом Еванђељу све је бесмртно и вечно.

Из Беседе на опелу добре хришћанке (1945)

“Недељне Беседе”, ава Јустин Ћелијски

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Za ulogu majke se pripremamo mnogo pre nego što dođe do majčinstava.
Na nju utiče naša ličnost, vaspitanje koje smo stekli u svojoj porodici, zrelost, obrazovanje, životni stavovi, okolnosti u kojima živimo, odnos sa partnerom, kultura, običaji…naš stav o majčinstvu.

Majčinstvo nije nešto što je priroda sama po sebi podesila, ono zahteva pripremu i stalno učenje.
Ono je veliko iskušenje za nas same, ono nas obogaćuje, ali i frustrira. Nudi mogućnost da rastemo i razvijamo se u bolje osobe ukoliko spremno udjemo u tu ulogu, sa kapacitetom za adaptaciju.

Ideja o “savršenoj majci” je ona koja najviše sputava ženu jer je apsolutno neostvarljiva.

Ljudska bića nisu savršena, pogrešiva su, a uvek imaju šansu da svoje greške isprave, da uče i napreduju.
Upravo to ih čini izuzetnim. Teret koji žena nosi ukoliko je pod pritiskom da kao majka u svakom trenutku zna tačno šta treba da radi i da to čini besprekorno, loše se odražava i na odnos sa detetom i na nju lično. To može biti okidač brojnih problema i u svim drugim odnosima, a može i stvoriti mogućnost javljanja simptoma.

psihoterapijsketeme

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...