Jump to content

Како видимо нашу литургијску заједницу

АНКЕТА: Да ли и колико често одлазите у Цркву?  

97 члановâ је гласало

1. 1. АНКЕТА: Да ли и колико често одлазите у Цркву?

• Свратим, понекад, да упалим свећу.
    • Да, одлазим редовно на Литургију.
    • Једном, два пута годишње, на венчања, крштења...
    • Не одлазим у Цркву. Нисам верник.
    • Да, више пута у току недеље, на Вечерње службе и Литургију.
    • Само када је неки Празник...
    • Да, идем у Цркву, некад, али нисам ја тамо неки верски фанатик

Препоручена порука

Ди нема опције: "не одлазим, али сам верник" хах!

"Ја сам верник у души. Не морам да идем у Цркву да бих то доказао." :)

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

ali ovo je u kontekstu teme... tragedija je što se farisej izbacio iz konteksta i počeo da gleda u drugog... čitao sam to negde, kod vladike Nikolaja ili kod oca Justina... da farisej nije dodao- hvala ti što nisam kao onaj carinik onda i ne bi bio neki veliki problem...

ti pričaš o sebi... izvini sad zbog ove analize, pretpostavljam da nisi hteo da se ubacujemo u neke (što kažu neki) dubiJoze

algabacaju

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

Stojim u redu da celivam ikonu, pre nego što počne Liturgija, tek eto ti neke revniteljke (bakica ledenog lica, od svojih 60 leta). Nije stala u redu, nego pored, ali se pomera sa redom. Dobro, uvek ima tih što štrče, da ih nema ne bi se red zvao red.

Počne ona neku larmu. "Sramota! Da li iko primećuje šta se radi u našim crkvama!"

Nije vikala, ali je bila dovoljno glasna da nekolicina oko nje, obrati pozornost. -"Da li iko vidi da gazite sveti grb Nemanjića! To su nam masoni podmetnuli! Sramota!"

Kako sam bio neposredno ispred tog grba (na koji nikad nisam obraćao neku pažnju posebnu), kako to reče par ljudi se pomeri iz reda, i prođe pored grba koji je stajao nacrtan na pločicama koje služe kao pod u crkvi. Ja namerno ostadoh i pogazih, to jest pređoh preko njega.

Moguće da se baka nešto naljutila, jer kad sam se osvrnuo nakon što sam celivao ikonu, nisam je više video. Izašla je iz reda. Možda je iritiralo to gaženje Nemanjićkog grba.  :(

Opšti utisak mi je bio da je baka simpa, a neki momak što je stajao pored bakice, uključio se u priču i pokušao je da je smiri, samo mislim da ju je još više iznervirao. :)

Baš volim moju crkvu i parohijane.

Dobro je znati gde mi je mesto i da sam grešniji od svih,  a to što sam gazio Sveti Nemanjića grb, nadam se da mi neće biti uzeti za neko veliko zlo. :(

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Са таквим опаскама човјек мора бити доста опрезан... Не знају људи ко је први пут дошао у цркву и такве "строге" опаске често одврате неке који су, тако рећи, почетници у вјери. Ако неко већ мисли да треба некоме скренути пажњу на нешто, онда свакако треба изабрати и прави начин... Можда би свако ко сматра да треба заводити ред, прије свега требао имати на уму да тај исти кога исправљаш, молећи се заједно с тобом умножава и твоју молитву! Жао ми је, али ријетко бих у таквим коментарима осјетила добру намјеру...

Подели на овим сајтовима

Их бре Владане, дај нешто пикантније,рецимо који се монах оженио, или који владика има децу , и слично... :nene:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

A? Нисам чуо?

Ма заборави,по трачевима,има их за вртић... 4chsmu1

• Волим 1

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Nista nisam cula, nista nisam videla. .smesko.  .mislise.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Јутрос на путу ка цркви сретнем познанике (из цркве), и као и увек они крену са "причом"  7896634. Данас сам имао прилику да чујем да је то што ове године нема два заседања Светог Архијерејског Сабора (проблем по њима је што нема јесењег заседања), велика и битна ствар  :krstix:. Кроз причу је провејавало да је то нека завера. Не хтедох да тражим појашњење (у супротном теоријама завере на челу са папом, никада краја). На моју опаску да је једно заседање нормална ствар и да је друго заседање у години такорећи ванредно и да ми се чини да је тако нешто рекао неко од епископа, одмах ми је било одговорено да ти епископи не говоре истину (!) и да увек морају да имају 2 заседања  0707_read.

А тек прича да папа долази у Ниш... Сва срећа па дођосмо до цркве! :cheesy3: Ја пожурих унутра...

Подели на овим сајтовима

Trudim se da odlazim redovno na Liturgiju,koliko mi to posao dozvoljava. Inace cesto svratim do Crkve da se pomolim.

"Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi."

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...