Jump to content

Посланица о правом пријатељству

Препоручена порука

Ја бих рекао да пријатељство почиње после разочарења, сукоба, било чега непријатног са неком особом, па кад се то све слегне, протутњи ........онда се препознамо или не :)

...ја бих рекла да се оно дешава сасвим случајно....кад се најмање надамо.....и када не очекујемо....онда је стварно најлепше.....бар се мени тако дешавало.....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

...ја бих рекла да се оно дешава сасвим случајно....кад се најмање надамо.....и када не очекујемо....онда је стварно најлепше.....бар се мени тако дешавало.....

има и тога

оно што сам написао ми се дешавало код неких пријатељстава која су прошла "вакцинацију" кроз мање или веће сукобе итд

сад ми недостају неки пријатељи, који нису ту углавном, тј. нису у Београду више 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

оно што сам написао ми се дешавало код неких пријатељстава која су прошла "вакцинацију" кроз мање или веће сукобе итд
а има и тога....да....и код мене се дешавало.....:)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

U Budinom sistemu  konačnog prevazilaženja  patnje...

Нема спасења ни у једном другом, нити има другог имена под небом, даног људима, у ком треба да нађемо спасење.

Дела апостолска 4:12

:)

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

...а како нестаје.....мислим да је за то потребан дужи временски период....ипак си био везан за неку особу, делио са њом много тога....значи, потребно је да се деси више лоших ствари , које једноставно више не би могао да истолеришеш ...да те пуно повреди...у пријатељство треба пуно улагати , као и у сваки однос...правити пуно компромиса....одрицања.....

...а некад се просто удаље из многих разлога....временом....прећутно.....постану странци.....немају више ништа заједничко....

.....постоји и још једна ситуација.....а то је када ти се деси нешто лоше, када имаш озбиљан проблем или те задеси нека трагедија.....тада изгубиш многе''пријатеље''...

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Trebate poštovati one koji vam oponiraju, jer su oni vaši istinski učitelji.Oni ne dozvoljavaju da zatvorite oči u prostoru uobrazilje vašeg uma već da otvorenog uma, što znači bez predubeđenja, primate činjenice života.

да ли може иза овога стајати неки скривен грех у човеку иако он готово сигуран да чисте душе и потпуном искреношћу ватрено наступа у овом стилу према људима...а нарочито према најближима?

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

да ли може иза овога стајати неки скривен грех у човеку
нисам те баш схватила....како мислиш да ли постоји грех....? мислим, да ниједан грех није скривен.....мислиш, да ли је грех овако се понашати?

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

нисам те баш схватила....како мислиш да ли постоји грех....? мислим, да ниједан грех није скривен.....мислиш, да ли је грех овако се понашати?

па читајући неке поуке и духовне књиге-текстове кажу нпр гордост или самољубље може бити дубоко скривена-''маскирана'' да не будеш свестан да се ради о гордости...а што се мог мишљења тиче прилично сам резервисан за сада па зато и питам...нисам сигуран колко сам исправна убеђења имао у прошлости...некад такав ватрен стил и приступ моше бити окарактерисан и од најближих као арогантност препотентност...или у најгорем случају као контрола живота па као и ...злостављање

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Naravno da mogu da budu prijatelji,pa čak i najbolji.

To govorim iz ličnog iskustva.

Znamo se iz detinjstva,bukvalno smo porasli zajedno,doživljavam ga kao brata i nikad,ponavljam nikad ,nisam osetila da je to" klizav teren".

Mada,iskrena da budem,mnogi počinju sa pričom :moj najbolji drug........ 1321_womens ,mi o svemu otvoreno govorimo......

To se oseti kad neko nije iskren i kad folira,od toga mi se koža ježi...a sve je više lažnih prijateljstava,posebno muško-ženskih.

:351780:

Подели на овим сајтовима

па читајући неке поуке и духовне књиге-текстове кажу нпр гордост или самољубље може бити дубоко скривена-''маскирана'' да не будеш свестан да се ради о гордости...а што се мог мишљења тиче прилично сам резервисан за сада па зато и питам...нисам сигуран колко сам исправна убеђења имао у прошлости...некад такав ватрен стил и приступ моше бити окарактерисан и од најближих као арогантност препотентност...или у најгорем случају као контрола живота па као и ...злостављање

ja bih ti predlozila razgovor sa dobrim duhovnikom....ipak mi sami ne mozemo prepoznati neke stvari....

da se ne bi zbunjivao, nemoj bez preporuke da citas...a svi smo gresili , gresimo i gresicemo...ono sto je proslo ne mozemo ispraviti...ali zato moramo da se trudimo koliko god mozemo u sadasnjosti...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
ja bih ti predlozila razgovor sa dobrim duhovnikom

ја у старту прихватио предлог него изгледа да нема слободних добрих духовника ... tuzansmajli8904

Подели на овим сајтовима

ја у старту прихватио предлог него изгледа да нема слободних добрих духовника ..
има, има.....само се потруди,.....:)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Temelj njihove pouzdanosti i stalnosti koju tražimo u prijateljstvu, jeste vernost.
Jer ništa nije postojano što je neverno. Uostalom, za prijatelja treba birati onoga ko je neposredan, druželjubiv, ko misli i oseca kao mi sami: a sve je to stvar poverenja. Jer dvolična i podmukla duša ne može biti verna.
Ovome treba dodati da prijatelj ne treba da se raduje izmišljenim optužbama ni da veruje ogovaranjima, jer je sve to važno za čvrstinu prijateljstva.
Zbog toga je tačno, da prijateljstvo može postojati samo među dobrim ljudima.Jer dobar čovek za koga se slobodno može reći da je i mudar, mora da ima u vidu ovo dvoje kad se radi o prijateljstvu: prvo, da kod njega ne bude ničeg lažnog i prikrivenog; jer slobodnom čoveku više priliči da i mržnju izražava otvoreno, nego da izrazom lica prikriva svoju misao; zatim, on treba ne samo da odbije nečije optužbe protiv prijatelja, nego ni on sam ne sme biti nepoverljiv i večito smatrati da ga prijatelj može ugroziti na neki način.

Ciceron De amicitia

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

"Kad se rastajete od svoga prijatelja, ne tugujte,jer ono sto najvise volite kod njega, bice jos jasnije u odsustvu njegovom.I sacuvajte ono najbolje za prijatelja.Ako mora da sazna za oseku Vasu,dopustite mu da spozna i plimu.Jer, sta je Vas prijatelj da bi ste ga trazili,kako bi ste prekratili vreme?Trazite ga uvek,da bi ste s njim vreme proziveli.Jer on ce ispuniti potrebu Vasu,a ne Vasu prazninu!"

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Разлика између човека и нечовека је у томе да је Човек пројатељ људски а нечовек непријатељ. Човек се стара да има пријатеље, тако што је сам пријатељ и онима који њему нису, а нечовек одбацује пријатељство и према онима који су му пријатељи. Судија, ти сам за себе сведочиш да си нечовек, не треба неко други да ти каже?

Најбоље у свему је то што ти вероватно мислиш да си хришћанин, славиш славу и сл. 

Јадан онај светац чије име ти величаш славећи га.  Али не бој се, таквих верника има много више него оних који се могу назвати Човеком.

Ne! .smesko.

Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...