Jump to content

Посланица о правом пријатељству

Препоручена порука

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

У израиљу по обичају мушкарци никада нису разговарали са женама. Христос је овај културно-религијски контекст срушио када је сам на извору разговарао са женом самарјанком што је изазвало запрепашћење апостола.

,, и у том дођоше ученици његови, и зачудише се што разговара са женом, али ни један не рече: шта тражиш или што говориш са њом? Јован 4,27

Можда теоретски могу да буду пријатељи, али не знам о чему један мушкарац може да разговара са неком женом или какву заједничку тему да нађе. Једино ако је посреди нешто друго па ће одглумити неку причу или ако је евентуално разговор о вери. Или ако их задеси ситуација да морају да буду на истом месту па да причају нешто.

Подели на овим сајтовима

Ako je Hristos rekao apostolima: "Vi ste prijatelji moji." (a verujem da to dan-danas važi za sve koji veruju u Njega i ljube Boga), ne vidim razloga zašto muškarac i žena ne bi mogli da budu prijatelji.

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Апостол Павле који је до смрти остао безбрачан је једно време водио Теклу са собом и заједно су проповедали. Она је проглашена за равноапостолну.

Зар немамо право сестру жену са собом водити, као и остали апостоли, и браћа Господња, и Кифа?прва кор. 9,5

Они су имали заједнички виши циљ и то ми је разумљиво али да пијем кафе и пића и да гледам филмове и те ствари са пријатељицом што виђам ми је безвезе . Изузетак правим само ако је у вери а мени досадно па сврнем на кафу и онда се лепо прилагодим ситуацији па изоговарамо све живо.

Подели на овим сајтовима

Можда теоретски могу да буду пријатељи, али не знам о чему један мушкарац може да разговара са неком женом или какву заједничку тему да нађе. Једино ако је посреди нешто друго па ће одглумити неку причу или ако је евентуално разговор о вери. Или ако их задеси ситуација да морају да буду на истом месту па да причају нешто.

Изузетак правим само ако је у вери а мени досадно па сврнем на кафу и онда се лепо прилагодим ситуацији па изоговарамо све живо.

:0222_shocked:  :0222_shocked:  :0222_shocked:

QQ 

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Megidon, on 05 Feb 2014 - 13:05, каже: Можда теоретски могу да буду пријатељи, али не знам о чему један мушкарац може да разговара са неком женом или какву заједничку тему да нађе. Једино ако је посреди нешто друго па ће одглумити неку причу или ако је евентуално разговор о вери. Или ако их задеси ситуација да морају да буду на истом месту па да причају нешто. Изузетак правим само ако је у вери а мени досадно па сврнем на кафу и онда се лепо прилагодим ситуацији па изоговарамо све живо.

:0222_shocked: :0222_shocked: :0222_shocked:

Тако бива!

Подели на овим сајтовима

Ја бих подржо брата Мегида. Она да рађа, а ја да пијем пиво!

Иначе, нисам нешто за дружење са женама. Ако она не може да схвати да се ја само зезам и зове полицију сваки пут кад је увече некад из зезања посматрам кроз ролетне њене куће или кад јој из зезања запретим да ћу оног гада што се мота око ње да отрујем, не треба ми таква "другарица"!

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

0507_music  to je samo zato da joj sviraš serenadu, svakako

Па сад... То што радим тада може се неком уврнутом логиком и тако назвати...

Да! Свирам серенаду! Одлично! Од сад користим тај израз увек кад "свирам серенаду"!

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

У израиљу по обичају мушкарци никада нису разговарали са женама. Христос је овај културно-религијски контекст срушио када је сам на извору разговарао са женом самарјанком што је изазвало запрепашћење апостола.

,, и у том дођоше ученици његови, и зачудише се што разговара са женом, али ни један не рече: шта тражиш или што говориш са њом? Јован 4,27

??? Toliki parovi se zabavljaju. Toliki parovi su u braku. Toliki mladici i devojke se druze. O cemu oni pricaju?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 8 months later...

Prijatelj je čovek dobar, zdrave duše, misli ispravno, voli vrlinu, besprekornog je morala, veran je u ljubavi, iskren na rečima, postojane je duše, iskren je savetnik, otvoren je, istinoljubiv i pravdoljubiv. Prijatelj je slika i prilika svoga prijatelja i do krajnosti osetljiv oseća duševno raspoloženje prijateljevo i strada duševnim stradanjem svoga prijatelja.
Pre nego mu se prijatelj i ispovedi, on ga pretekne i hita mu u pomoć pre nego mu je ovaj i zatraži, i spremno mu se predaje i pomaže mu ako je u opasnosti. Prijeteljvi prijatelji su i njegovi prijatelji, a neprijatelji i njegovi neprijatelji. Brani prijatelja i izlaže se opasnosti njega radi.
U prijateljevom telu obitava duša prijatelja. On je dobar savetnik, uvek govori što je najbolje i stara se za čast i ime svoga prijatelja. Prijateljeve svetinje su i njegove svetinje. Istinski prijatelj je moćna zaštita i ko je njega našao, našao je blago. Prijatelj je najveća sreća. Dobar prijatelj je neprocenjiva vrednost, dragocenija od svakog blaga. Njegovoj krasoti nema ravne. Prijatelj i u nesrećama i u radostima ostaje isti. Istinski prijatelj hvali vrednosti koje su pohvale dostojne i otvoreno kudi ono što je za kuđenje.

sv.Nektarije

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...