Jump to content

Имају ли животиње душу?

Оцени ову тему

Препоручена порука

kad sam sa psima imam pozitivno raspolozenje, ovi moji psi kad me vide polude ,laju , ovaj mladji pas skoro ne odvaja se od mene,poginuo bi za mene    koju vjernost imam od njega,dosta je vjeran.  volim svaku zivotinju ,al pse sam zavolio. :)

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
  • 8 months later...

Zasto niko ne spomene Knjigu Propovednika, ona kaze ovo "  "Rekoh u srcu svom za sinove ljudske da im je Bog pokazao da vide da su kao stoka. Jer šta biva sinovima ljudskim to biva i stoci, jednako im biva; kako gine ona tako ginu i oni, i svi imaju isti duh; i čovek ništa nije bolji od stoke, jer je sve taština. Sve ide na jedno mesto; sve je od praha i sve se vraća u prah. Ko zna da duh sinova ljudskih ide gore, a duh stoke da ide dole pod zemlju?" .

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Vinky рече

Zasto niko ne spomene Knjigu Propovednika, ona kaze ovo "  "Rekoh u srcu svom za sinove ljudske da im je Bog pokazao da vide da su kao stoka. Jer šta biva sinovima ljudskim to biva i stoci, jednako im biva; kako gine ona tako ginu i oni, i svi imaju isti duh; i čovek ništa nije bolji od stoke, jer je sve taština. Sve ide na jedno mesto; sve je od praha i sve se vraća u prah. Ko zna da duh sinova ljudskih ide gore, a duh stoke da ide dole pod zemlju?" .

To je propovednikovo viđenje.Pri stvaranju samo čoveku Bog neposredno daje svoj životni dah i samo čoveka naziva svojom ikonom.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 3/1/2016 at 13:13, Pontifex Emeritus рече

па и људска душа је смртна. што не значи да обавезно и умире.

Sve je smrtno po prirodi jer je prizvano iz nebića u postojanje Božijom Rečju.Ali ljudska duša je besmrtna po blagodati Božijoj,nesporednim dahom Boga za razliku od tela koje stvara posredno kroz oblikovanje već prethodno stvorene materije(zemlje).

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Kratos рече

To je propovednikovo viđenje.Pri stvaranju samo čoveku Bog neposredno daje svoj životni dah i samo čoveka naziva svojom ikonom.

Njemu je dunuo u nos i udahnuo mu zivot, ali ja verujem da imaju dusu.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vinky рече

Njemu je dunuo u nos i udahnuo mu zivot, ali ja verujem da imaju dusu.

Ne u smislu kojem je ima čovek ali po meni imaju emocije,razum,intuiciju al na nekom nižem nivou svesti.

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Kratos рече

Sve je smrtno po prirodi jer je prizvano iz nebića u postojanje Božijom Rečju.Ali ljudska duša je besmrtna po blagodati Božijoj,nesporednim dahom Boga za razliku od tela koje stvara posredno kroz oblikovanje već prethodno stvorene materije(zemlje).

Verujem da ih ljubavlju mozemo spasiti, imaju emocije sigurno.

Подели на овим сајтовима

Po crkvenom učenju biljke imaju život a životinje imaju i  dušu.  Međutim samo ljudi imaju dar govora odnosno slovesnosti i mogu da razmišljaju. U Edemu odnosno Raju bilo je životinja i biljaka. Životinje i biljke osećaju naše molitve i za to postoje brojni naučni dokazi. Recimo biljke bolje rastu kada im se pušta određena vrsta muzike i u prostorijama u kojima se čita molitva. Krave više daju mleka kada slušaju određenu vrstu muzike. Biljke čak osećaju i naše raspoloženje u našim sobama i kućama i stanovima.  Međutim, našim molitvama mi ne možemo da obožimo neku biljku ili životinju. Jedino čovek može da bude Bog po blagodati odnosno po usinovljenju a životinje nemaju taj dar. Gospod je Put Istina i Život što i sam kaže za sebe. Životinje nisu slovesne nemaju dar razumevanja reči dakle nije im moguće da spoznaju istinu pa samim tim ne mogu ni biti obožene. Dakle uzalud bi se molili za životinje odnosno za njihovo spasenje. Međutim kod katolika, kako sam gledao u emisiji "Sasvim prirodno" Jovana Memedovića, u određene dane u mesecu kerove i mačke katolici dovode u jednu od katedrala kako bi se molili za njih. Po pravoslavnom učenju to je sasvim pogrešno. U pravoslavnim crkvama, dakle, ne uvode se u crkvu. U paganskim religijama kod starih grka i rimljana imamo slučajeve njihovih božanstva koji su pola ljudi a pola životinje. Dakle po snazi su jednaki životinjama. Nigde u pravoslavlju takvu fizičku snagu Bog nije dao čoveku. Međutim čovek može da kalemi na koren  divljih i jakih biljaka pitome biljke. Ali to nije isto. U religiji ne možemo mešati beslovesne životinje i uslovno razumne ljude. Jer ni mi nismo baš uvek razumni.  Dapače, često puta smo gori od životinja. Ali imamo mogućnost da budemo ustanovljeni kroz Isusa Hrista i budemo Bogovi po blagodati.

Подели на овим сајтовима

Да ли човек може да се спасе без Христа, само врлинама и добрим делима?

Знам да је ово тема о животињама али ме је нешто подстакло да направим паралелу са људима.

Највећи део људи верује да могу да се спасу само врлинама и добрим делима. И животиње могу да имају добра дела. Много пута смо чули да је пас спасао некоме живот. У Јеванђељу пак у Блаженствима из Беседе на гори, стоји, да "нико нема већу љубав од оног ко живот свој положи за пријатеља". Многе животиње су живот свој дале за људе односно за своје власнике и били су им верни пријатељи. Некима су чак и подигнути споменици.

Такође, многе имају велике врлине као што су верност, лојалност, умиљатост,  дар да уче и памте па чак и да говоре и да опонашају људе. Осећајне су пажљиве и имају све душевне особине дакле у потпуности су душевна бића. Међутим немају словесност. Као што Жељко рече:

On 25/10/2012 at 19:00, Жељко рече

Старци кажу да та душа коју имају животињке по њиховој смрти пропане начисто као нека енергија , просто се распрши.

Дакле, животиње не могу у Рај са својим врлинама и највећим могућим добрим делима али из овога можемо извући паралелу да ово важи и за људе. О овоме говоре и старци. Ко је створио Рај? Бог. Односно Света Тројица Отац, Син и Свети Дух. Па како неко може ући у Рај када не поштује његовог домаћина Сина Божијег Исуса Христа? Дакле без Христа нема спасења. А пошто предукус Вечнога спасења осећамо већ овде на земљи, ми људи, дакле, без Христа немамо  Вечног живота ни на Небу, а закључно са предходном реченицом, ни овде на земљи. Ни у матријалном ни у духовном погледу. Милан Меденица пак написа "Ко је напустио Бога, тај се строжије држи вере у морал." - а то све објашњава у вези са овим малим скромним постом.

Међутим, нама људима, је немогуће да одмах поверујемо у Христа без икаквог искуства па Бог допушта да се добрим делима и врлинама у некој мери спасавамо иако не верујемо у Њега. Мада не без казне, мада не без последица. Такав живот  је далеко од онога на шта смо позвани и од онога што би још могли добити. Добар пример је друга половина предходног века када су многи јеванђелски принципи узети али је Домаћин изопштен из нове народне идеологије.

Ко је бољи пас или човек? -  добра је тема за размишљање. На основу целог поста јасно је моје можда и увредљиво мишљење да је добар пас бољи од већине нас безумних људи.

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...
  • Креирај ново...